Υπουργοί και Μύκονος ένα κουβάρι, το μαρτύριο της σιωπής στην Εθνική, τα σχέδια Βαρδινογιάννη, τα μελλούμενα για τη Χαλυβουργία Ελλάδος κι ένα… διαζύγιο ///


 

 

Χαίρετε! Βεβαίως είναι πολύ δυσάρεστη η είδηση του μερικού lockdown της Μυκόνου και αναμφίβολα στέλνει ένα αρνητικό σήμα σ’ όλο τον κόσμο για τον τουρισμό της χώρας ακριβώς στη μέση του καλοκαιρού και την ώρα που πραγματικά άρχισε να παίρνει μπροστά η αγορά. Δεν γνωρίζω αν «δεν μπορούσε να γίνει αλλιώς» όπως λένε στην κυβέρνηση (όσοι το ήξεραν δηλαδή, ο Γεραπετρίτης και ο Χαρδαλιάς που μονίμως έχει το ύφος του παρεξηγημένου μπάτσου και τσαμπουκαλεύεται με όποιον μιλάει Ελληνικά, γιατί οι υπόλοιποι υπουργοί το διάβασαν στα sites). Σαφώς και έχουν ευθύνες για το αποτέλεσμα όλοι και ασφαλώς έχουν κι οι μαγαζάτορες στη Μύκονο, αφού αποδείχθηκε ότι σχεδόν οι μισοί εργαζόμενοι στα καταστήματά της (46%) είναι ανεμβολίαστοι!

-Πάρα ταύτα η απόφαση είναι υπερβολική, μάλλον εμπεριέχει -σε κάποιον βαθμό, έστω- έναν τιμωρητισμό (μπαγάσες, εκεί είστε οι μόνοι που κονομάτε) αφού φαντάζει αδιανόητο να επιβάλεις απαγόρευση κυκλοφορίας στη 1 το βράδυ στην καρδιά του καλοκαιριού σ’ ένα νησί και να απαγορεύεις όλη μέρα τη μουσική. Όπως είναι γνωστό, beach party με συνωστισμό έχουν 2-3 μπαρ της Μυκόνου το απόγευμα, ενώ λειτουργούν ήσυχα μερικές εκατοντάδες. Το χειρότερο είναι ότι… κάπως έτσι μπορεί να κλείσει η Πάρος, η Σαντορίνη και τέλος η τουριστική περίοδος στην Ελλάδα. Πάντα υπάρχει χρόνος για μάζεμα και εξορθολογισμό, ας το κάνουν λοιπόν και στην κυβέρνηση, αλλά και οι μαγαζάτορες ας κάνουν κάτι και αυτοί, με τόσους ανεμβολίαστους και χωρίς κανένα μέτρο δεν θα βγει ούτε καν ο μήνας. Αυτά και περαστικά μας.

-Σήμερα τα βλέμματα στρέφονται στην Εθνική Τράπεζα γιατί -εκτός απροόπτου, πάντοτε- η Διοίκηση της τράπεζας πρόκειται να παρουσιάσει στο Διοικητικό Συμβούλιο τον πολυπόθητο… προτιμητέο επενδυτή για τη συναλλαγή Frontier των 6,1 δισ. NPLs. Αυτό σημαίνει ότι σύμφωνα με τις πληροφορίες -εκτός συγκλονιστικού απροόπτου – η διοίκηση θα εισηγηθεί σήμερα και το Δ.Σ. θα εγκρίνει να περάσει το Frontier στην DoValue Fortress  (αν δεν ανακύψουν ζητήματα) ή, έστω, μέσα στις αμέσως επόμενες ημέρες.

-Διανύουμε μια εβδομάδα όπου η επικαιρότητα επικεντρώνεται στις τράπεζες, καθώς την Πέμπτη 22/7 έχουμε τη Γενική Συνέλευση της Αlpha Bank και την επομένη, δηλαδή την Παρασκευή 23/7, τη Γενική Συνέλευση της Εurobank. Την επόμενη εβδομάδα, στις 30 Ιουλίου, θα γίνει και η Γενική Συνέλευση της ΕΤΕ όπου αναμένεται να κλείσει και τυπικά η εκκρεμότητα της επιλογής του Γκίκα Χαρδούβελη στη θέση του προέδρου, καθώς η συνέλευση θα επικυρώσει την απόφαση του ΔΣ. Να τελειώσει επιτέλους αυτό το ψυχόδραμα γιατί ακούω ότι ο απερχόμενος, εκεί που δεν έβαζε γλώσσα μέσα, τώρα έχει υιοθετήσει στάση σιωπής και δεν τους λέει ούτε καλημέρα.

-Με την ευκαιρία, αφού ο λόγος είναι για τις τράπεζες, μεθοδικά και εξαντλητικά δουλεύουν στη Eurobank (εδώ και αρκετούς μήνες) το σχέδιο ψηφιακής μετάβασης της τράπεζας. Το σχέδιο περιλαμβάνει 19 διαφορετικά projects με 40 υπό-projects. Το σχέδιο αναμένεται να λάβει την οριστική μορφή του τον Σεπτέμβριο.

-Κυκλοφορεί τελευταία στην πιάτσα μια φημολογία, σύμφωνα με την οποία είναι ζήτημα χρόνου να δούμε να χωρίζουν οι δρόμοι των βασικών μετόχων της Εlpedison, με τα ΕΛΠΕ να διατηρούν τον έλεγχο της εταιρίας και την Εdison να αποχωρεί. Προσπάθησα να το επιβεβαιώσω αλλά δεν τα κατάφερα κι άλλωστε -όπως καταλαβαίνετε- κάτι τέτοιες ειδήσεις δεν επιβεβαιώνονται ποτέ μέχρι να ανακοινωθούν επίσημα. Στην αγορά πάντως υποστηρίζουν ότι τα καθετοποιημένα μαγαζιά στον χώρο της ενέργειας είναι αυτά που θα μαζέψουν όλο το χαρτί, γιατί η δύναμη είναι στην αγορά της λιανικής. Η παραγωγή ενέργειας είναι πεπερασμένη και όταν καλυφθούν οι εσωτερικές ανάγκες, τότε η μόνη επιλογή θα είναι η πώληση στο εξωτερικό οπότε τα περιθώρια είναι περιορισμένα. Αντίθετα, αν ένας όμιλος παράγει και ταυτόχρονα διαθέτει και τους καταναλωτές έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα και πολλές άλλες δυνατότητες.

-Η στήλη επιμένει: Επειδή οι δουλειές που δρομολογούνται είναι πολλές, μεγάλες και σημαντικές αυτό το διάστημα ξαναγράφεται ο χάρτης των επιχειρηματικών συμμαχιών και ισορροπιών: Παλιοί ανταγωνιστές θα βρεθούν στην ίδια πλευρά και πολύχρονες συμμαχίες αποτελούν πια παρελθόν. Μέχρι το τέλος του έτους η νέα τάξη πραγμάτων θα είναι εμφανής.

-Με επιθετικές και επεκτακτικές διαθέσεις κινείται το τελευταίο διάστημα στην αγορά ο όμιλος Βαρδινογιάννη. Φέρνει στελέχη από το εξωτερικό, σχεδιάζει να μπει δυναμικά στην αγορά διαχείρισης των σκουπιδιών, όπως και να αυξήσει το μερίδιο αγοράς του στη λιανική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Εξελίξεις «μυρίζουν» στη Χαλυβουργία Ελλάδος της οικογένειας Μάνεση. Όπως είναι γνωστό, η υπερδανεισμένη εταιρεία αποτέλεσε ένα από τα «δύσκολα σταυρόλεξα» του NPL Forum, δηλαδή του συντονιστικού οργάνου των συστημικών τραπεζών για τα μεγάλα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια. Μετά από διάφορα επεισόδια, στο σκηνικό εισήλθε το δραστήριο αμερικανικό fund H.I.G. Capital που αγόρασε αρχικά το κομμάτι των δανείων της Eurobank και στη συνέχεια διαπραγματεύτηκε επί μακρόν με την Εθνική Τράπεζα και την Πειραιώς να πάρει και τα δικά τους (σε κλασματική πραγματική αξία, φυσικά). Σύμφωνα με ορισμένες πηγές που σπάνια πέφτουν έξω, έχουν δοθεί τα χέρια κι έπεσαν και οι σχετικές υπογραφές. Αν είναι έτσι, το παιχνίδι πλέον περιορίζεται μεταξύ της Alpha Bank που είναι ο μεγαλύτερος πιστωτής της Χαλυβουργίας Ελλάδος και του H.I.G. Τώρα, θα μου πείτε, τι ψάχνει ένα αμερικανικό fund στα… μέταλλα που έχουν χτυπηθεί τόσο από την κρίση; Η απάντηση βρίσκεται στην ακίνητη περιουσία της εταιρείας και ειδικότερα στο μεγάλο φιλέτο (290 στρέμματα) της μονάδας του Ασπροπύργου, όπου τα φουγάρα έχουν σβήσει οριστικά εδώ και πολύ καιρό. Η H.I.G ενδιαφέρεται σφόδρα για την ανερχόμενη αγορά των logistics οπότε αντιλαμβάνεστε ότι θα επιδιώξει να βρει με την Alpha λύση για την «επόμενη μέρα» της εταιρείας, με την ίδια να παίρνει τον Ασπρόπυργο στην προοπτική μετατροπή τους σε logistic center. Κάπως «έτσι δένεται τ’ ατσάλι» κατά την ελληνική εκδοχή, για να παραφράσουμε τον Νικολάι Οστρόφσκι…

-Πάντως, σημειώστε ότι η Χαλυβουργία Ελλάδος έχει προγραμματίσει Γενική Συνέλευση μέσα στην ντάλα του καλοκαιριού και συγκεκριμένα στις 10 Αυγούστου. Εκτός από τα τυπικά (εγκρίσεις για τα αποτελέσματα της περσινής χρήσης κ.λπ.) το «ζουμί» βρίσκεται στο τελευταίο θέμα της ημερήσιας διάταξης που προβλέπει την «υιοθέτηση μέτρων σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 119, παρ. 4 του νόμου 4548/2018». Τι λέει αυτό; Ότι «σε περίπτωση που το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων της εταιρείας γίνει κατώτερο από το μισό του κεφαλαίου, το διοικητικό συμβούλιο υποχρεούται να συγκαλέσει τη γενική συνέλευση, μέσα σε προθεσμία έξι μηνών από τη λήξη της χρήσης, με θέμα τη λύση της εταιρείας ή την υιοθέτηση άλλου μέτρου»…

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Δημοφιλή