-Χαίρετε, τώρα ξέρω, εσείς… πεθαίνετε να μάθετε τι γίνεται στην Πασοκάρα που άνοιξε και επισήμως η περίοδος του κυνηγιού του «θυμωμένου αρχηγού», αλλά εγώ είμαι επαγγελματίας και θα ξεκινήσω από τα κυβερνητικά γιατί, όπως γνωρίζετε, έχουμε εκκρεμότητες, ε, είναι και ένας ανασχηματισμός on air. Λοιπόν, καταρχάς να σας πω ότι τώρα που αναλύουν πιο προσεκτικά τα νούμερα και τα exit polls στο Μ.Μ βλέπουν ότι οι μεγαλύτερες απώλειες της ΝΔ -περί τις 300.000 από το 1 εκατ. λιγότερες ψήφους που πήρε- πήγαν σε κόμματα πιο αριστερά της ΝΔ. Με απλά λόγια, οι Δεξιοί οι φουκαράδες πήγαν και δώσανε το «παρών» στο κόμμα τους, ψήφισαν ΝΔ (άντε να υπερτερούν κατά τι στην αποχή, αλλά αυτό δεν το βλέπουν τα exit polls) επομένως τα περί μεγάλης επιρροής του Σαμαρά και των Καραμανλικών στο δυσμενές εκλογικό αποτέλεσμα, που έδωσαν γραμμή να μαυριστεί ο Μητσοτάκης κ.λπ. είναι τρίχες. Η μεγάλη επιτυχία του Σαμαρά ήταν ότι έδωσε μια μονάδα στον Λοβέρδο στη Μεσσηνία, ήτοι κάτι εκατοντάδες ψήφοι.

Κομματικοί

-Έτσι λοιπόν στροφή προς τα Δεξιά δεν πρόκειται να γίνει από την κυβέρνηση, αλλά δεν σημαίνει ότι ο Κ.Μ δεν αντελήφθη και δεν συμμερίζεται τις γκρίνιες των βουλευτών του που αισθάνονται παραμελημένοι. Γι' αυτό και θα δείτε μπόλικους βουλευτές σε θέσεις υφυπουργών όπως σας έγραφα χθες, λοιπόν άκουσα και αραδιάζω μερικά ονόματα όπως ο Κέλλας (Λάρισα), Γκιουλέκας, η Αννα Ευθυμίου (Θεσσαλονίκη), Παπακώστα (Τρίκαλα), Τσιάρας (Καρδίτσα), αλλά για υπουργός βέβαια, ίσως και στη θέση του Αυγενάκη. Στο Εσωτερικών παίζει ο Λιβάνιος για υπουργός και αναζητείται θέση για τη Νίκη, ενώ αν υπουργοποιηθεί ο Θωμάς Βαρβιτσιώτης θα είναι εκτός Μ.Μ. Στους εκτός προστέθηκε από το χθεσινό ρεπορτάζ και ο Στυλιανίδης, μάλλον κλείδωσε στη θέση του Καιρίδη ο Θεοδωρικάκος, άγνωστο τι θα γίνει με τη Δόμνα, παραμένει ο γρίφος Φλωρίδη. Δεν έχει κλείσει ακόμα ποιος θα πάει στη θέση του Σκρέκα, αν δηλαδή θα μπει ο Μηταράκης ή θα πάμε σε Σπανάκη να κυκλοφορεί σε στιλ Κουλούρη και να τσεκάρει τιμές στην αγορά. Επίσης ο Κ.Μ σκέφτεται ένα σχήμα πιο πολιτικό, τύπου κυβερνητικής επιτροπής, που συχνά θα συζητάει με κορυφαίους υπουργούς τα κυβερνητικά προβλήματα στο Μ.Μ. Ο ανασχηματισμός μάλλον πάει έως Παρασκευή απόγευμα, αλλιώς την Τρίτη, γιατί θα λείπει στο εξωτερικό ο πρωθυπουργός, αλλά δεν το βλέπω. Ξαναλέω τι ακούω από το ρεπορτάζ και όχι τι τελικώς θα αποφασίσει από όλα αυτά ο Κ.Μ.

ΠΑΣΟΚ

-Στο ΠΑΣΟΚ λοιπόν άρχισε και επισήμως το πανηγύρι και όπως λένε οι επιστήμονες της δουλειάς (γιατί το να είσαι Πασόκος πια δουλειά -και μάλιστα επιστημονική- είναι) «δεν θα τον αφήσουμε σε χλωρό κλαρί μέχρι να σηκωθεί να φύγει, από τώρα μέχρι το φθινόπωρο. Θα ζητάμε κάθε ημέρα κάλπη μέχρι να ορίσει εκλογές στον δρόμο». Μάλιστα, τα ακούω, αλλά τώρα εγώ δεν γνωρίζω τα εσωτερικά τους, καλά πάντως καταλαβαίνω ότι ο Ν.Α δεν θα μπορέσει να αποφύγει το πικρό ποτήρι της κάλπης και νομίζω ότι όσο το καθυστερεί τόσο χειρότερο είναι γι' αυτόν. Γιατί τώρα καλοκαιράκι είναι, μπορεί να στήσει κανένα «μαϊμού» συνέδριο και εκλογές με καμιά χούφτα δικούς του και να τις πάρει. Αν πάει κανονικά το φθινόπωρο το βλέπω χλωμό να κερδίζει, αν και τώρα δύσκολο θα είναι. Οσο δε γι' αυτά που λέει και βάζει και τρίτους να λένε ότι «όσοι με αμφισβητούν είναι υπερβολικοί και στημένοι», τα αφήνω ασχολίαστα γιατί δεν αξίζει.

Ξεθύμωσε;

-Σας έχω κι άλλα νέα, ο Νίκος Α. δείχνει να… ξεθύμωσε ή μάλλον του κόπηκε ο τσαμπουκάς και ο θυμός, γιατί έμαθα ότι εκεί που δεν απάνταγε σε άνθρωπο πήρε λέει τηλέφωνο ευγενικά όλους τους ευρωβουλευτές να τους ευχαριστήσει για τη συμμετοχή τους στον αγώνα. Πήρε και άλλα τηλέφωνα προ των εκλογών και έκανε και κατ' ιδίαν συναντήσεις με τους εν δυνάμει εσωκομματικούς του αντιπάλους και ρώταγε -δήθεν τάχα μου- τη γνώμη τους για την επόμενη ημέρα. Και σιγά που του απάντησαν, έκαναν τους χαζούς και τον περίμεναν στη γωνία.

Οι μνηστήρες

-Και ποιοι θα είναι λοιπόν απέναντί του; Να ξεκαθαρίσουμε κάτι, όσοι του την έπεσαν να σηκωθεί να φύγει δεν είναι απαραιτήτως και υποψήφιοι για αρχηγοί, ούτε ο Νίκος ο Παπανδρέου φαίνεται ότι θα είναι ούτε ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος που λέγεται ότι υποστηρίζει ενθέρμως τον Χάρη Δούκα και τον ενθαρρύνει να κατέβει. Του Νίκου Παπανδρέου του έκανε και ένα unfair, μου είπαν. Θέλει να τοποθετήσει επικεφαλής της ευρωομάδας του ΠΑΣΟΚ τον Μανιάτη και όχι τον Παπανδρέου που ήρθε πρώτος. Τώρα ο Μανιάτης, που βλέπει ότι τα πράγματα είναι περίεργα, είπε στον Ανδρουλάκη «άσε να δούμε αργότερα» και λένε ότι ο αρχηγός τού απάντησε: «Αγαπούλα μου, πρόεδρος στο ΠΑΣΟΚ είμαι εγώ, εσύ θα γίνεις επικεφαλής». Τώρα ο Δούκας έχει ένα θέμα, αφού μόλις βγήκε δήμαρχος (και δεν θα προλάβει να ρίξει και δυο βαθμούς τη θερμοκρασία της Αθήνας, όπως υποσχέθηκε προεκλογικά), αλλά η αλήθεια είναι ότι τώρα γυρίζει ο τροχός και έχει την ευκαιρία του. Πάντως, δηλώνει έτοιμος και με επιτελείο φτιαγμένο, αναμένει δημόσια υποστήριξη από μερικούς επιφανείς Πασόκους και ίσως μιλήσει έως την Κυριακή. Το σκέφτεται φυσικά και ο Μανώλης Χριστοδουλάκης, ετών 33, αλλά δεν το έχει αποφασίσει. Σήμερα αναμένεται να μιλήσει και η Νάντια Γιαννακοπούλου, ενώ υποψήφιος λέει ότι θα είναι και ο Γερουλάνος.

Διαθέσιμα τα κεφάλαια για την Atticabank - Δεν συμμετέχουν οι συστημικές

-Σταθερή παραμένει η προσήλωση της Thrinvest στην αύξηση κεφαλαίου για την εξυγίανση της Atticabank, ενώ τα αναγκαία κεφάλαια είναι διαθέσιμα. Αυτό προκύπτει -εκτός των άλλων- και από την αρνητική απάντηση που έλαβαν συστημικές τράπεζες που προσέφυγαν στην Τράπεζα της Ελλάδος με το ερώτημα αν θα χρειαστεί να συμμετάσχουν στην αύξηση, καθώς και οι τέσσερις είναι μέτοχοι της Atticabank από την τελευταία αύξηση.

Ραντεβού τον Σεπτέμβριο

-To θέμα του placement της Εθνικής ξεκαθάρισε με τον πιο επίσημο τρόπο με τη συνέντευξη του Πρωθυπουργού κι έτσι τα σενάρια για ένα accelerating book building πριν από το καλοκαίρι μπήκαν στο συρτάρι. Στο συρτάρι μπήκαν και τα σχέδια για επαναγορά από την ΕΤΕ μετοχών της που έχει το ΤΧΣ. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες η Κυβέρνηση “δεν βλέπει λογική” σε κάτι τέτοιο, αλλά ούτε και η εποπτεία έχει δεχθεί αίτημα για buy back από την Εθνική τράπεζα. Οπότε μένει ένα ερωτηματικό, τι ακριβώς είχε κατά νου ο CEO της τράπεζας Π. Μυλωνάς όταν είπε σε αναλυτές, στο συνέδριο της Goldman Sachs στη Μαδρίτη, πως θα μπορούσε μέρος του by back να γίνει “pre summer”. Σε κάθε περίπτωση πάντως από τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού φαίνεται πως (με εξαίρεση την Atticabank) αποφασίστηκε μια επιβράδυνση των αποεπενδύσεων, καθώς όπως είπε ο Κ. Μητσοτάκης, δεν υπάρχουν άμεσα σχέδια για τα ΕΛΠΕ, ενώ το Δημόσιο θα διατηρήσει στον έλεγχό του το 34% της ΔΕΗ. Συνεπώς, αν αληθεύουν τα σενάρια που φέρουν το CVC να έχει προθέσεις να αυξήσει τη θέση του στη ΔΕΗ, μπορούν να “πατήσουν” μόνον στις ίδιες μετοχές που έχει η επιχείρηση και ανέρχονται σε 5,7%. Η πιθανότερη πάντως εξήγηση για την επιβράδυνση των αποεπενδύσεων του Δημοσίου είναι πως κρίθηκε ότι η αγορά δεν ευνοεί στην τρέχουσα συγκυρία μείζονες κινήσεις, ιδιαίτερα μετά την αναστάτωση στην πολιτική σκηνή της Ευρώπης που προκάλεσαν οι ευρωεκλογές.

Περιμένουν την κύρωση από τη Βουλή

-Εξελίξεις για δύο μεγάλους διαγωνισμούς αναμένουν στο ΤΑΙΠΕΔ. Πρόκειται για την παραχώρηση των λιμανιών στο Ηράκλειο και στην Καβάλα. Αμφότεροι διαγωνισμοί έχουν ολοκληρωθεί: στον πρώτο, το 67% του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου αποκτήθηκε από τον όμιλο Grimaldi έναντι συνολικού τιμήματος 80 εκατ. ευρώ και υπεγράφη (στα τελη του 2023) η σύμβαση η αγοραπωλησία μετοχών, ενώ στην Καβάλα επίσης στα τέλη του '23 υπεγράφη η σύμβαση υπο-παραχώρησης με την κοινοπραξία «International Port Investments Kavala» (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ - Black Summit Financial Group - EFA Group). Τώρα στο ΤΑΙΠΕΔ αναμένουν την κύρωση των συμβάσεων από τη Βουλή για να προχωρήσουν στα περαιτέρω ώστε να ολοκληρωθεί και τυπικά η διαδικασία. Εν τω μεταξύ σήμερα αναμένονται και οι προσφορές (ακούγεται για τρεις ενδιαφερόμενους) για την αξιοποίηση παραθαλάσσιου ακινήτου 126 στρεμμάτων στον οικισμό της Αγίας Τριάδας στον δήμο Θερμαϊκού στη Θεσσαλονίκη. Με βάση τον σχεδιασμό, η ανάδειξη του πλειοδότη και η υπογραφή ΠΔ για ΕΣΧΑΔΑ αναμένεται στο 4ο τρίμηνο του 2024.

Πολυκαναλική Εξυπηρέτηση

-Κι επειδή ήρθε η συζήτηση στο ΤΑΙΠΕΔ, η Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας (PPF) του Ταμείου, με εντολή της Κυβερνητικής Επιτροπής Έργων Στρατηγικής Σημασίας, ανέλαβε το έργο με τίτλο «Ανάπτυξη και Λειτουργία Μηχανισμού Συντονισμού, Πλοήγησης και Πολυκαναλικής Εξυπηρέτησης του υπουργείου Υγείας». Το έργο αφορά στη βελτίωση και στην αναβάθμιση της συνολικής πλοήγησης και καθοδήγησης των πολιτών μέσα στο σύστημα Υγείας, στις δομές και τις υπηρεσίες φροντίδας υγείας, στην πολυκαναλική εξυπηρέτησή τους (τηλεφωνικής ή ψηφιακής) και στη μείωση/εξάλειψη εκκρεμουσών υποθέσεων των οποίων η διεκπεραίωση αργεί. Ουσιαστικά επιχειρείται να δημιουργηθεί ένας ενιαίος κόμβος συντονισμού. Οι πολίτες θα έχουν καθοδήγηση για τις δομές και τις υπηρεσίες υγείας και ταυτόχρονα θα εξυπηρετούνται ταχύτερα σε επίπεδο πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας φροντίδας υγείας. Βελτιώνονται οι διαδικασίες, διευκολύνεται η κατανόηση των αναγκών των δομών υγείας και ταυτόχρονα θα υπάρχουν υπηρεσίες καθοδήγησης και πλοήγησης των πολιτών μέσω ενός δικτύου στελεχών (field officers). Θα υπάρχει και στατιστική καταγραφή για να εντοπίζονται τα προβλήματα.

Η CEPAL

-Μετά τις εξαιρετικές επιδόσεις του 2022 η CEPAL κατέβασε ελαφρώς ταχύτητα πέρυσι και με βάση τις οικονομικές της καταστάσεις που δημοσιοποιήθηκαν, εμφάνισε για το 2023 έσοδα 134 εκατ. ευρώ, από 142 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρήση. Τα προ φόρων κέρδη της υποχώρησαν κατά 42% και διαμορφώθηκαν σε 19 εκατ. ευρώ, από 33,9 εκατ. ευρώ το 2022. Η εταιρεία εταιρεία διαχείρισης και εξυπηρέτησης δανείων και απαιτήσεων είχε αυξημένα επανατιμολογούμενα έξοδα και αποσβέσεις που επηρέασαν τα αποτελέσματά της. Συνολικά για το 2023 η CEPAL εμφάνισε υψηλή κεφαλαιακή επάρκεια και ρευστότητα, με τα ίδια ίδια κεφάλαια να ανέρχονται στα 194,4 εκατ. ευρώ. Όπως σημειώνεται, η Γενική Συνέλευση έχει εγκρίνει τη διανομή μερίσματος 40 εκατ. από τα καθαρά κέρδη της χρήσης 2022 και 2021, τα οποία θα διανεμηθούν στους μετόχους το 2024. Στις οικονομικές καταστάσεις, μεταξύ άλλων, αναφέρεται επίσης πως τον περασμένο Απρίλιο η CEPAL συμφώνησε με εταιρεία της Southrock για το χαρτοφυλάκιο απαιτήσεων «Cetus», συνολικού ύψους 687 εκατ.

Ο Αντετοκούνμπο και ο νέος CEO της SKY Express

Κώστας Τσιγκουράκος είναι ο νέος διευθύνων σύμβουλος (στη θέση του κυβερνήτη Κωνσταντίνου Ηλιάκη) στη SKY Express, η οποία προχώρησε τώρα, μέσα στον Ιούνιο, σε διοικητικές αλλαγές. To όνομα του νέου CEO της αεροπορικής του ομίλου ΙOGR του Ιωάννη Γρύλου, έχει συνδεθεί στο πολύ πρόσφατο παρελθόν και με την οικογένεια Αντετοκούνμπο: Ο K. Τσιγκουράκος είχε τη θέση του οικονομικού διευθυντή στην εταιρεία ‘’Ante Inc.’’ η οποία δημιουργήθηκε πέρυσι από τα αδέρφια Αντετοκούνμπο, με στόχο να επιβλέπει και να εξετάζει τις επιχειρηματικές δραστηριότητες των τεσσάρων αδελφών τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Αμερική. Τώρα, στη SKY express, η αντικατάσταση του κυβερνήτη K. Ηλιάκη είναι η μοναδική αλλαγή στο νέο διοικητικό συμβούλιο της αεροπορικής, με τα υπόλοιπα μέλη, τους Θεόδωρο Κροκίδα (πρόεδρο), Γεώργιο Λιούμπη (αντιπρόεδρος) και Παναγιώτη Γιαννούκο (μέλος) να παραμένουν.

Η ανακαίνιση της «Αίγλης» και το ενοίκιο των 35.000 ευρώ τον μήνα

-Οι περίπλοκες εργασίες για την ανακατασκευή, εκσυγχρονισμό και ανάπτυξη του κτιριακού συγκροτήματος της «ΑΙΓΛΗΣ ΖΑΠΠΕΙΟΥ» συνεχίζονται κανονικά αλλά όλα δείχνουν πως δεν θα προλάβει να λειτουργήσει πριν από τον Οκτώβριο. Η κοινοπραξία της Foodcor Investments του Ομίλου Κοπελούζου και της Γρηγόρης ΑΒΕΕ του Γ. Γεωργάτου, που έχει αναλάβει τη διαχείριση του πολυχώρου για τα επόμενα 20 χρόνια, καταβάλει κανονικά το ενοίκιο των 35.000 ευρώ μηνιαίως και προφανώς θα ήθελε οι εργασίες να ολοκληρωθούν νωρίτερα. Πάντως η αναβάθμιση του χώρου του Ζαππείου είναι φανερή. Τόσο που ο ιδιοκτήτης ενός μικρού γωνιακού χώρου στην είσοδο του Ζαππείου από την πλευρά της Αμαλίας, που κάποτε στέγαζε το καφέ ΟΑΣΙΣ, σήμερα εμφανίζεται πρόθυμος να ενοικιάσει τον χώρο αυτό αρκεί να του καταβληθεί ενοίκιο 7.000 ευρώ μηνιαίως.

Εξαγορές ετοιμάζει η Performance Technologies

-Στις 30 Σεπτεμβρίου του 2022, η εταιρεία πληροφορικής Performance απασχολούσε 100 εργαζόμενους και η διοίκησή της δήλωνε ότι σκοπεύει να προσλάβει 35 επιπλέον στελέχη. Προχθές, στη Γενική Συνέλευση των μετόχων της Performance ο αριθμός των εργαζομένων είχε αυξηθεί σε 250 και οι προοπτικές είναι καλύτερες. Ο CEO του ομίλου, Διονύσης Χιντζίδης, είπε ότι ο φάκελος για τη μετάταξη της Performance από την ΕΝ.Α στην Κύρια Αγορά έχει ήδη περάσει από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Είναι προφανές ότι η διοίκηση της εταιρίας έχει δρομολογήσει εξαγορές για να μεγαλώσει την εμβέλεια της Performance Technologies, σε μια εποχή που η Byte εγκατέλειψε το Χρηματιστήριο για να ενταχθεί στον Όμιλο Ideal, ενώ Entersoft και Epsilon Net κουνούν μαντήλι στο ΧΑ.

Άνοδος

-Η χθεσινή χρηματιστηριακή συνεδρίαση ξεκίνησε άτονα και νωχελικά, με εμφανή έλλειψη αγοραστικού ενδιαφέροντος. Αμέσως όμως μετά τη συνέντευξη Μητσοτάκη στο Bloomberg, με την προαναγγελία πρόωρης εξόφλησης μνημονιακών δανείων ύψους 8 δισ. € (δόσεις της επόμενης τριετίας) και της συνέχισης των μεταρρυθμίσεων, η αγορά πήρε τα πάνω της. Πρώτες προφανώς ξεκίνησαν οι 3 από τις 4 συστημικές τράπεζες. Η Eurobank (+1,22%) ανέβηκε στα 2,157 ευρώ, η Alpha (+1,22%) στα 1,618 ευρώ και η Πειραιώς (+1,06%) στα 3,82 ευρώ. Η Εθνική προς το παρόν δεν είχε λόγο να ακολουθήσει υποχώρησε (-1,4%) στα 8,176 ευρώ. Όλα αυτά βέβαια έγιναν με χαμηλή αξία συναλλαγών στα 107,5 εκατ. ευρώ (τα 11,7 εκατ. σε πακέτα) και με κύριο χαρακτηριστικό την ανακύκλωση κεφαλαίων. Δεν καταγράφηκαν σημαντικές εισροές στην αγορά. Απλά κάποιοι πούλησαν τα κέρδη τους στη Cenergy και αγόρασαν τις άλλες μετοχές του Ομίλου Βιοχάλκο, πήραν κέρδη από τη Motor Oil και τα έβαλαν στη HelleniQ Energy, πούλησαν την JUMBO και θυμήθηκαν λίγο την Coca Cola. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.451,24 μονάδες με μικρή άνοδο +0,17%. Εκτός από το διεθνές περιβάλλον, η αγορά περιμένει να δει και τις αποφάσεις στη στελέχωση της νέας κυβέρνησης, μαζί με τις πρώτες αποφάσεις που θα σηματοδοτήσουν το αφήγημα της επόμενης (ελεύθερης από πολιτικά γεγονότα) τριετίας.

Της… μουρλής στο ΥΠΕΣ

-Είναι λίγο… παλιό, αλλά έχει τη σημασία του. Μαθαίνω, λοιπόν, ότι το βράδυ των Ευρωεκλογών εκτός από τις «εκπλήξεις» για τα αποτελέσματα της κάλπης επιφύλασσε και άλλες ιδιαίτερα δυσάρεστες για αρκετούς από τους υπαλλήλους του υπουργείου Εσωτερικών που ασφαλώς είχαν «επιστρατευθεί» για να κινηθεί ομαλά η όλη διαδικασία. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ουκ ολίγοι εξ αυτών υπέστησαν τροφική δηλητηρίαση μετά την κατανάλωση πρόχειρων γευμάτων που είχαν εξασφαλιστεί για να βγει η δύσκολη βραδιά. Με αποτέλεσμα να τρέχουν στις τουαλέτες και… να μη φτάνουν... Δεν γνωρίζω τι έκταση έλαβε ακριβώς το φαινόμενο, αλλά επειδή δεν υπάρχει καπνός χωρίς φωτιά, καλό θα είναι οι αρμόδιοι να το κοιτάξουν. Γιατί, όπως και να το κάνουμε, έχουν πολλαπλασιαστεί επικίνδυνα το τελευταίο διάστημα τέτοια κρούσματα…

Στη Μ. Βρεταννία με τον Σπ. Θεοδωρόπουλο

Στο... προεκλογικό μέτωπο του ΣΕΒ, ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος πραγματοποίησε εκδήλωση στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία για να συζητηθούν τα ουσιαστικά ζητήματα των επιχειρήσεων και οι προκλήσεις που έχει μπροστά της η νέα διοίκηση. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν γνωστοί επιχειρηματίες όπως ο νυν πρόεδρος Δ. Παπαλεξόπουλος και ο πρόεδρος της εκτελεστικής επιτροπής, Ευθ. Βιδάλης, πρώην πρόεδροι όπως ο Θ. Φέσσας, οι αντιπρόεδροι του ΔΣ Ευάγγελος Μυτιληναίος, Ευτ. Βασιλάκης και Γ. Γιώτης, αλλά και οι Μάρκος Βερέμης, Πάνος Λώλος, Βασίλης Ψάλτης, Αριστοτέλης Παντελιάδης, Γιάννης Καραγιάννης, Μιχάλης Τσαμάζ, καθώς και αντιπρόσωποι συνδέσμων από όλη την Ελλάδα.

Πρόωρη αισιοδοξία για τα επιτόκια του δολαρίου

-Με το που ανακοινώθηκε ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή στην Αμερική, στο 3,3% (ενώ η αγορά εκτιμούσε 3,4%) δημιουργήθηκε ένα κλίμα αισιοδοξίας στις αγορές. Οι αποδόσεις των ομολόγων έπεσαν αμέσως και το διετές κρατικό ομόλογο πήγε στο 4,7% (τη στιγμή που τα επιτόκια της FED είναι πάνω από 5%). Εμφανίστηκαν στις τηλεοράσεις και τα social media, αναλυτές που μιλούσαν για δύο μειώσεις επιτοκίων του δολαρίου μέχρι το τέλος του έτους. Η αλήθεια είναι ωστόσο κάπως διαφορετική. Για 38 διαδοχικούς μήνες ο επίσημος πληθωρισμός στην αμερικανική οικονομία στέκεται πάνω από το 3%, δηλαδή υψηλότερα από τον επίσημο στόχο της FED. Επιπλέον, στην πραγματική οικονομία, οι τιμές έχουν πάρει την ανιούσα για τα καλά. Οι ασφάλειες αυτοκινήτου ακρίβυναν κατά 20%. Οι υπηρεσίες υγείας εμφανίζουν ετήσιο πληθωρισμό 7,2%. Η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος 5,9%. Συνολικά, από το 2019 μέχρι σήμερα, η αγοραστική δύναμη του δολαρίου έχει μειωθεί κατά 25%. Αυτά τα δεδομένα δεν βοηθούν την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να ξεκινήσει τον δικό της κύκλο μείωσης του κόστους χρήματος.

Μένουν σπίτι, μιλούν λιγότερο στο κινητό τηλέφωνο

-Η εργασία από το σπίτι είναι μια τάση που διαρκώς εξαπλώνεται στην αμερικανική οικονομία. Δεν επηρεάζει μόνο τις τιμές των εμπορικών ακινήτων (γραφεία, καταστήματα) αλλά και τη… δραστηριότητα των κινητών τηλεφώνων. Τα στοιχεία δείχνουν ότι σε σχεδόν ΚΑΘΕ μεγάλη περιοχή στο κέντρο των ΗΠΑ, η χρήση κινητού τηλεφώνου είναι σήμερα πολύ κάτω από τα επίπεδα του 2019. Όσοι μένουν σπίτι χρησιμοποιούν σταθερό τηλέφωνο ή τον υπολογιστή τους. Στο Σαν Φρανσίσκο, οι συνομιλίες μέσω κινητών τηλεφώνων σήμερα αντιστοιχούν στο 57% των συνομιλιών πριν από την πανδημία. Στη Μινεάπολη, η δραστηριότητα των κινητών τηλεφώνων έχει μειωθεί κατά 56% από την πανδημία. Ακόμη και στο κέντρο του Μαϊάμι η δραστηριότητα των κινητών τηλεφώνων βρίσκεται στο 82% των επιπέδων του 2019. Πάνω από 40 περιοχές (στο κέντρο της πόλης) στις ΗΠΑ έχουν δει πτώση της τάξης του 30% και άνω στη χρήση κινητών τηλεφώνων από την πανδημία. Η εργασία από το σπίτι έχει γκρεμίσει τις τιμές των κτιρίων γραφείων. Τώρα, επηρεάζει και την κινητή τηλεφωνία…