-Χαίρετε, μετράμε πλέον μία εβδομάδα από το τραγικό γεγονός το οποίο συγκλόνισε σχεδόν το σύνολο της κοινωνίας και μαζί φυσικά προκάλεσε σοβαρές αναταράξεις στο πολιτικό σκηνικό. Κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ δεν φαίνεται να είναι σε θέση να κατανοήσουν πλήρως - και λογικά, γιατί είναι νωρίς- το «μέγεθος» του γεγονότος καθώς και τη ζημιά που έχει προκληθεί στο πολιτικό σύστημα. Πόσο μεγάλη είναι, για πόσο θα διαρκέσει και πόσο θα επηρεάσει την επερχόμενη πρώτη και δεύτερη εκλογική αναμέτρηση που πηγαίνει για τις 21 Μαΐου, με ένα μικρό ερωτηματικό (έχει Final Four εκείνη την ημέρα) και τις 2 Ιουλίου.

Ν.Δ.

-Στη Ν.Δ. μετράνε τις απώλειες, θεωρούν ότι ως μέγεθος προσομοιάζουν με εκείνες που βρίσκουν οι δημοσκόποι σε μεγάλα δυσμενή γεγονότα -φωτιές, πλημμύρες κ.λπ.- δηλαδή, περί τις δύο μονάδες, αλλά δεν το θεωρούν τόσο απλό. Περιμένουν να δουν την «αντισυστημικότητα» που μπορεί να προκαλέσει ένα τέτοιο τρομακτικό γεγονός και αναμένουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, παρ' όλα όσα λέει ή δείχνει ότι (δεν) κάνει, θα επιχειρήσει να υποδαυλίσει «κλίμα μαζικής αγανάκτησης», κάτι σαν την εποχή των μνημονίων ή «Γρηγορόπουλου» στη νεολαία κ.λπ. Ουσιαστικά στο Μ.Μ. ανασυντάσσονται, αφήνουν να περάσει λίγος χρόνος να μετριαστεί ο θυμός, ώστε να μπορεί να ακούσει ο κόσμος τα μέτρα που θα ανακοινώσει ο Μητσοτάκης για να διορθωθούν – έστω και σταδιακά – τα λάθη που προκάλεσαν ένα τόσο μεγάλο κακό. Τα υπόλοιπα επικοινωνιακά κ.λπ. τα θεωρούν στο Μ.Μ. «σημαντικές λεπτομέρειες» που φυσικά θα παίξουν ρόλο στο πώς θα εξελιχθεί η υπόθεση.

ΣΥΡΙΖΑ

-Στον ΣΥΡΙΖΑ, μου λέει η πηγή, δεν μετράνε ποσοτικά, μετράνε όμως ποιοτικά και βρίσκουν ότι «υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας να πάρουν μεγαλύτερο μερίδιο από τους αναποφάσιστους από εκείνο που πήραν το 2019». Λογικό μου φαίνεται να μετράνε όλοι και όλα, αλλά θεωρώ ότι οι δημοσκοπήσεις θα αλλάζουν σχεδόν κάθε 48 ώρες για τις πρώτες 15-20 ημέρες και μετά θα έχουμε μία καλύτερη εικόνα.

Αυτοδυναμία

-«Τι παίζεται σήμερα;» ρωτάει ο κόσμος όλος. Μα, τι άλλο εκτός από το αν μέχρι τις 2 Ιουλίου η Ν.Δ. θα επανακτήσει το προβάδισμα αυτοδυναμίας που θεωρητικά είχε μέχρι πριν από το δυστύχημα. Γι’ αυτό και υπάρχει τεράστια νευρικότητα στην αγορά και στον επιχειρηματικό κόσμο πλην βεβαίως εξαιρέσεων που χαίρονται να βλέπουν τον Μητσοτάκη να πιέζεται ή βγάζουν τα απωθημένα τους. Δικαίωμά τους βέβαια, άλλωστε έτσι είναι η ζωή και η πολιτική.

Σημίτης

-Διάβασα μετά προσοχής τις δηλώσεις του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη και αφού αντιπαρέλθω εκείνες με τις οποίες στηρίζει το κόμμα του -και δικαίωμά του- εντυπωσιάστηκα από τις επικρίσεις του περί της… ποιότητας των ξένων επενδύσεων που γίνονται σήμερα στην Ελλάδα. Δεν του αρέσουν του κ. Σημίτη λέει, γιατί είναι στο real estate και από ξένα κερδοσκοπικά funds. Τι λέτε, ενώ επί εποχής του επένδυε ο Άκης με τον Γιάννο στην Ελβετία!

Έλεγχοι πόθεν έσχες για όλους τους επικεφαλής της ΕΡΓΟΣΕ;

-Μια πληροφορία κυκλοφορεί τις τελευταίες μέρες στα γραφεία των φορέων του σιδηροδρόμου μετά το σοκ που έχει προκαλέσει η τραγωδία στα Τέμπη. Η πληροφορία αναφέρει ότι επίκεινται έλεγχοι πόθεν έσχες για όλους τους επικεφαλής της ΕΡΓΟΣΕ τα τελευταία χρόνια, του κρατικού φορέα δηλαδή που αποσχίστηκε από τον ΟΣΕ και έχει την ευθύνη των έργων του σιδηροδρόμου. Αν και μου είναι δύσκολο να το πιστέψω, μπορώ να φανταστώ τουλάχιστον μια περίπτωση (πιθανολογώ ότι θα υπάρχουν και περισσότερες), που ένας τέτοιος έλεγχος θα μπορούσε να βγάλει λαβράκια! Δεν θα χρειαστεί να ψάξουν πολύ, μια βόλτα μέχρι τα 700 τ.μ. της κατοικίας του ή τα ακίνητα που κατέχει και θυμίζουν κατάλογο μεγάλου μεσιτικού γραφείου ή έστω στο... αυτοκινητάκι που οδηγεί, αρκούν. Μάλιστα, ο συγκεκριμένος παράγων παραμένει και σήμερα στον χώρο πέριξ των μεταφορών.

Έκλεισε το deal ΔΕΗ με Enel – Ανακοινώσεις μέσα στην εβδομάδα

-Σύμφωνα με πληροφορίες, «ωρίμασε» η εξαγορά της Enel Ρουμανίας από τη ΔΕΗ και οι επίσημες ανακοινώσεις για την επίτευξη συμφωνίας αναμένονται -εκτός απροόπτου- αύριο Πέμπτη ή την Παρασκευή. Η τυπική ολοκλήρωση της συναλλαγής θα απαιτήσει διάστημα δύο - τριών μηνών ακόμη. Το deal μετατρέπει τη ΔΕΗ σε ηγετικό παίκτη στα Βαλκάνια με, περίπου, 7 εκατ. ιδιώτες πελάτες.

Frigoglass: Εξ αποστάσεως για να αποφύγουμε τα... καντήλια

-Εσείς τώρα μπορεί να ξέρετε ότι έχουν αρθεί τα περιοριστικά μέτρα για την πανδημία και επιτρέπονται οι συγκεντρώσεις και οι συναθροίσεις, στη Frigoglass όμως προσέχουν για να έχουν. Γι' αυτό και αποφάσισαν η έκτακτη γενική συνέλευση που ορίστηκε για τις 28/3 προκειμένου να εγκρίνει τυπικά τη διάθεση περιουσιακών στοιχείων, πρακτικά την παραχώρηση του ελέγχου της εταιρείας στους ομολογιούχους, θα γίνει εξ αποστάσεως, με τηλεδιάσκεψη. Κάποιοι κακόπιστοι, βέβαια, λένε πως χωρίς τη φυσική παρουσία μετόχων αποφεύγονται τυχόν δυσάρεστες καταστάσεις και αντιδράσεις... δια ζώσης που λέμε. Αυτά βέβαια τα λένε οι κακές γλώσσες, η διοίκηση θα έχει τους λόγους της και με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένονται οι εξηγήσεις για τη συνέχεια και κυρίως για τη δομή της συμφωνίας με τους ομολογιούχους. Χθες πάντως η επιστροφή της μετοχής στο ταμπλό μετά την άρση της διαπραγμάτευσης συνοδεύτηκε από ένα μεγαλοπρεπές –20%. Με τις υγείες μας.

Στις business και ο δεύτερος γιος του Σπύρου

-Στις business του πατέρα Σπύρου Θεοδωρόπουλου εισέρχεται και ο δεύτερος γιος του, Γιάννης. Πριν από λίγες μέρες επήλθε μίνι «ανασχηματισμός» στη διοίκηση του επενδυτικού οχήματος του γνωστού επιχειρηματία και δεινού dealer, την Bespoke SGA Holdings. Συγκεκριμένα, παραιτήθηκε από μέλος του Δ.Σ. η Αγγελική Οικονόμου, και στη θέση της εκλέχτηκε ο Ιωάννης Θεοδωρόπουλος. Σημειώνεται ότι η Αγγελική Οικονόμου ήταν Διευθύνουσα Σύμβουλος στην αλλαντοβιομηχανία Νίκας, αλλά στα τέλη Φεβρουαρίου παραιτήθηκε και από εκεί, με τη θέση της να καταλαμβάνει η Δέσποινα Τσαγγάρη. Κατά τα άλλα η σύνθεση του Δ.Σ. παρέμεινε η ίδια με Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο τον Σπύρο Θεοδωρόπουλο, Αντιπρόεδρο την Μαρία Γεώργαλου, και μέλη τους Αντώνη Θεοδωρόπουλο (πρόκειται για τον άλλο γιο του Σπύρου), Ιωάννη Θεοδωρόπουλο, Αικατερίνη Μαγγανά, Θέμη Μακρή, Άρτεμη Ντούσια, Ιωάννη Παπαχρήστου, Νίκη Σμυρνή και Σωτήρη Φώλια (γιο του Αχιλλέα Φώλια).

Η Κασσιόπη στην Κέρκυρα αλλάζει χέρια

-Παρά τη δυσάρεστη ατμόσφαιρα που έχει δημιουργηθεί εξαιτίας των όσων τραγικών ζήσαμε την τελευταία εβδομάδα, το επενδυτικό ενδιαφέρον για τα μεγάλα τουριστικά ακίνητα δεν έχει κοπάσει. Το αργότερο μέχρι το τέλος Μαΐου, ανεξάρτητα από τις όποιες πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, το αμερικανικό fund NCH θα υπογράψει συμφωνία για τη μεταβίβαση του ακινήτου στην Κασσιόπη το οποίο όπως διαφημίζει είναι έτοιμο προς άμεση αξιοποίηση. Σημαντική λεπτομέρεια: Και οι 3 υποψήφιοι αγοραστές προσφέρουν μετρητά και έχουν από έναν Έλληνα «συνεταίρο», δηλαδή κάποιον επώνυμο με τουριστική εμπειρία για να ξεκινήσει αμέσως τη διαχείριση του ακινήτου.

Δεν περπάτησαν τα σχέδια για δεύτερο ξενοδοχείο στο ΕΛ. ΒΕΛ

-Δεν είναι μόνον το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» που σκόνταψε (προς το παρόν, τουλάχιστον) στην πορεία προς το Χρηματιστήριο. Η διοίκηση του αερολιμένα επιχείρησε το καλοκαίρι να βολιδοσκοπήσει το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός δεύτερου ξενοδοχείου, πιο οικονομικού, στον χώρο του αεροδρομίου. Απεύθυνε μάλιστα πρόσκληση ενδιαφέροντος για μια μονάδα 3 ή και 4 αστέρων, σε συνεργασία με διεθνή αλυσίδα, δυναμικότητας έως 250 δωματίων. Η πρόσκληση ενδιαφέροντος ωστόσο δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες, καθώς οι επενδυτές θεώρησαν μικρό τον χρόνο παραχώρησης που λήγει το 2045. Το «Ελ. Βενιζέλος» πάντως είναι σε τροχιά ανάκαμψης και η επιβατική κίνηση φέτος κινείται πάνω από τις επιδόσεις του 2019. Υπενθυμίζεται ότι το 2022 η κίνηση του αεροδρομίου ήταν μειωμένη κατά11% σε σχέση με το 2019.

Και πολυτελείς κατοικίες στην πλωτή mega - μαρίνα

-Η γνωστή από το Cavo Tangoo, το Domes Miramare, το Electra και όχι μόνο, Liakos Associates Architects της οικογένειας Λιάκου, συμμετέχει στο μεγάλο project για τη δημιουργία της mega πλωτής μαρίνας στη νότια Κέρκυρα. Η επένδυση ύψους 273 εκατ. ευρώ κρύβει εκπλήξεις καθώς στην πραγματικότητα αποτελεί ένα σύνθετο τουριστικό project που εκτός από θέσεις ελλιμενισμού για mega yacht θα περιλαμβάνει και πολυτελείς κατοικίες πάνω στην κατασκευή της πλωτής μαρίνας. Η L. Marine του Γιώργου Λιάτσου, που είναι ο φορέας του έργου, βρίσκεται την περίοδο αυτή σε επαφές με εταιρείες από την ευρύτερη αγορά με εμπειρία σε τέτοια έργα, επιδιώκοντας και ενδεχόμενη συνεργασία με διεθνές όνομα από το χώρο της φιλοξενίας.

Μπήκε η HIG στη διοίκηση της Βεϊνόγλου

-Νέα σελίδα για τη Βεϊνόγλου μετά την απόκτηση του 80% της εταιρίας από τη HIG Capital. Στο νέο ΔΣ της γνωστής εταιρείας μεταφοράς εμπορευμάτων και logistics κατέλαβε θέση αντιπροέδρου ο Κωνσταντίνος Μπήτρος, εκπρόσωπος του fund στην Ελλάδα, ενώ τροποποιήθηκε και το καταστατικό της.

Επώδυνες ζυμώσεις στον ασφαλιστικό κλάδο

-Το ξαφνικό ενδιαφέρον ξένων ομίλων για τη μικρή ελληνική ασφαλιστική αγορά προοιωνίζεται μεγάλες εξελίξεις στον κλάδο. Η χώρα μας (με τις μικρότερες κατά κεφαλήν ασφαλιστικές καλύψεις) φαίνεται πως σύντομα θα μπει σε μια νέα τροχιά όσον αφορά τα ασφαλιστικά. Όλοι οι μεγάλοι ασφαλιστικοί όμιλοι της χώρας (με αλλοδαπές ιδιοκτησίες) προετοιμάζονται για αλλαγές ενώ ταυτόχρονα οι αλλαγές στο κόστος χρήματος δημιουργούν νέα δεδομένα για τα επενδυτικά χαρτοφυλάκιά τους. Στη συγχώνευση ΑΧΑ-Generali, η επιλογή της διοίκησης Generali να μη χρησιμοποιήσει στελέχη από την AXA, έχει προκαλέσει προβλήματα και μεγάλη κινητικότητα στην αγορά. Στη συγχώνευση της Ευρωπαϊκής Πίστης με τη γερμανική Allianz, η εναρμόνιση δύο διαφορετικών εταιρικών στρατηγικών προκαλεί τριγμούς και δυσκολίες. Στην Εθνική Ασφαλιστική ετοιμάζουν πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου για τους 500 μονίμους υπαλλήλους. Στην ολλανδική ΝΝ που συγχωνεύθηκε με τη MetLife προσπαθούν να αλλάξουν τις συμφωνίες με τους γιατρούς και τις κλινικές. Όλες οι κινήσεις είναι υπόγειες και διακριτικές, αλλά θα επιφέρουν θεαματικές αλλαγές.

Η παρέμβαση Στουρνάρα και η νέα έξοδος του ΟΔΔΗΧ στις αγορές

-Το Χρηματιστήριο στη χθεσινή συνεδρίαση έδειξε αντανακλαστικά και αντοχές. Μετά το πρώτο κύμα βίαιων και βιαστικών πωλήσεων που συνοδεύτηκε από πλήθος -πολιτικού περιεχομένου, κυρίως- σεναρίων, οι αγοραστές έδειξαν τις προθέσεις τους. Πάνω στη γραμμή των 1.083 μονάδων πραγματοποιήθηκαν συναλλαγές 55 εκατ. ευρώ, επιβεβαιώνοντας τις αρχικές εκτιμήσεις ότι σε κάθε διορθωτική κίνηση θα εμφανίζονται πρόθυμοι αγοραστές. Στην προσπάθεια καθησυχασμού της αγοράς συνέβαλε η θεσμική παρέμβαση Στουρνάρα ο οποίος με συνέντευξή του στους Financial Times διαβεβαίωσε ότι οι πολιτικές εξελίξεις δεν θα αλλάξουν την οικονομική τροχιά της χώρας προς την επενδυτική βαθμίδα. Για του λόγου το αληθές, ο ΟΔΔΗΧ ετοιμάζεται για μια νέα έξοδο στις αγορές αμέσως μετά τις ανακοινώσεις της Moody’s την Παρασκευή.