-Χαίρετε, λοιπόν μια ημέρα μετά την εκλογική ψυχρασία με την αποχή του 60%, τη ΝΔ στο 28,5%, τοv ΣΥΡΙΖΑ κάτω απ’ όλα τα ψυχολογικά όρια και τον μάλλον «απηυδισμένο αρχηγό» Νίκο που δεν μπορεί ούτε να θυμώσει πλέον μετά το αποτέλεσμα, σας καταγράφω ό,τι έμαθα από το χθεσινό ρεπορτάζ μου.

Μ.Μ.

-Πάμε πρώτα στη Μεγάλη Πύλη, δηλαδή στο Μ.Μ, όπου υπάρχει κινητικότης, υπουργοί πάνε και έρχονται, ο Κ.Μ βλέπει κόσμο αλλά δεν λέει σ’ αυτούς κάτι. Δεν υπάρχει η αίσθηση όμως ότι θα αργήσει τον ανασχηματισμό, έως την Πέμπτη λένε, αλλά δεν μοιάζει και να έρχεται… μπόρα και καταιγίδα. Θα αλλάξει αρκετά και αρκετούς, αλλά όχι όσα φαντάζεται και λέει η πιάτσα, μαθαίνω.

Λιβάνιος

-Εν αρχή ην ο Λιβάνιος λοιπόν, ο οποίος πήγε χθες το πρωί για να αναλύσει στον Κ.Μ από πού έχασε ψήφους η κυβέρνηση. Ένα πρώτο γενικό συμπέρασμα από τις αναλύσεις των exit polls και των αποτελεσμάτων είναι ότι η τερατώδης αποχή δεν ήταν μόνο γαλάζια, αλλά ίση για όλους, αναλογικά. Καλό αυτό, αλλά δεν φτάνει. Αγρότες, ελεύθεροι επαγγελματίες, ιδιωτικοί υπάλληλοι και φοιτητές ήταν οι μεγάλοι απέχοντες από τις κάλπες για τη ΝΔ ή κι αυτοί που την καταψήφισαν. Τώρα ο Κ.Μ είδε, μεταξύ άλλων, νωρίς το πρωί τον Γεραπετρίτη, γεγονός που έφερε στο μυαλό αρκετών στελεχών από το Μ.Μ ότι «ο Γιώργος γυρίζει πίσω στη θέση του». Δεν θα το απέκλεια εγώ γιατί είναι άνθρωπος δικός του, ήπιων τόνων, συναινετικός και έχει ξανακάνει τη δουλειά. Άλλος λέει για τον Παπαθανάση που είναι τεχνικός της δουλειάς και χρειάζεται έναν τέτοιον το Μ.Μ. Δεν το έχω επιβεβαιώσει διόλου, αλλά ακούγεται. Βλέπετε, η πρώτη ημέρα έπειτα από ένα εκλογικό αποτέλεσμα, άβολο και αμήχανο, δεν είναι εύκολη. Άρα, επειδή δεν υπάρχει σαφής εικόνα, σας μεταφέρω ό,τι έρχεται ως πληροφορία. Χθες το απόγευμα, πάντως, ο Μητσοτάκης είδε τον Αδωνι και σε αυτόν είπε ότι θα παραμείνει στο υπουργείο Υγείας.

Κέντρο η Δεξιά

-Τώρα, εντός και εκτός των τειχών του Μ.Μ, γίνεται μια κουβέντα για το τι πρέπει να αλλάξει από την εικόνα της κυβέρνησης, ο Λιβάνιος από την ανάλυση λέει ότι δεν πήγαν οι κεντρώοι να ψηφίσουν, αλλά εδώ έχουμε το κόμμα να φωνάζει ότι «εμείς είμαστε στην απέξω και κυβερνάνε οι πασοκογενείς και η παρέα τους». Η αλήθεια πιστεύω εγώ ότι είναι κάπου στη μέση και μια κυβέρνηση που πήρε 41% με αντίπαλους δυο αρχηγούς που έχουν ξεκινήσει την πολιτική τους πορεία στο «πράσινο μίλι» δημιουργεί όντως ψευδαισθήσεις. Ειδικά όταν η κυβέρνηση διανύσει μια δεύτερη τετραετία και η φθορά από την καθημερινότητα είναι δεδομένη, είναι δύσκολο να μαζευτεί.

Συμπέρασμα…

-Το συμπέρασμα είναι ότι ο Κ.Μ θα το μελετήσει κατά πώς φαίνεται δυο-τρεις ημέρες και θα πάει σε αλλαγές αλλά όχι κατεδαφίσεις. Δηλαδή, δεν προκύπτει ότι θα αλλάξει ας πούμε τον Χατζηδάκη, που είδε χθες, γιατί φορολόγησε με ελάχιστο εισόδημα τους ελεύθερους επαγγελματίες, γιατί είπαμε αν ήταν έτσι, να μην πλήρωνε κανείς. Καλό θα ήταν πάντως το επιπλέον ποσό που τους ήρθε αφού ήταν η πρώτη φορά να του ερχόταν κάπως… πιο γλυκά, ξέρω ‘γω με δόσεις και όχι μπαμ και κάτω, τρεις ημέρες πριν από τις εκλογές. Όπως επίσης θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί και ο χειρισμός αλλά και το timing του γάμου ομοφύλων που, όπως φάνηκε, έκοψε καμιά-δυο μοναδούλες από τη ΝΔ.

ΣΥΡΙΖΑ

-Στον ΣΥΡΙΖΑ ο Κασσελάκης προσγειώθηκε απότομα όταν στις 7 το απόγευμα, που τα exit poll τον έδιναν στο 17% περίπου και έστελνε sms του τύπου «εγώ είμαι ο αρχηγός της Κεντροαριστεράς», αλλά δυο ώρες μετά κατέληξε κάτω από το 15%. Ουδείς εκ των εκλεκτών του κέρδισε έδρα στην Ευρωβουλή ενώ οι οπλαρχηγοί του βουλευτές δεν κατόρθωσαν ούτε μια πρωτιά στις περιφέρειές τους. Ο άνθρωπος το είπε μόνος του, με δικά του λόγια… αγοράζει χρόνο και βλέπουμε. Ενδιαφέρον έχει ο Νίκος Παππάς (όχι ο μπασκετμπολίστας) που προανήγγειλε ότι θα βγει πρώτος στα κανάλια και θα ζητήσει ανάληψη πρωτοβουλιών για τη συνεργασία με ΠΑΣΟΚ κ.λπ. εξηφανίσθη με απαλά βηματάκια. Νομίζω συμπερασματικά ότι ο Στέφανος θα πάρει τον Τάιλερ και το σκυλί και θα πάνε για διακοπές και γάμους και από το φθινόπωρο βλέπουμε.

Ο «αποκαμωμένος αρχηγός»

-Στο ΠΑΣΟΚ πάλι για σούρσιμο το βλέπω, πέσανε κάτι ψιλές με Γερουλάνους και Νάντιες και κάπου εδώ τελειώνει και η αντίσταση κατά της αρχής, δηλαδή του Νίκου Α. που μόνο η όψη του αναδύει μια κόπωση, ρε παιδάκι μου. Χθες ο άνθρωπος πέρασαν τα μαύρα μεσάνυχτα για να κάνει μια αμήχανη δήλωση και να φύγει τρέχοντας απ’ αυτή τη μίζερη βραδιά.

Τρ. Πειραιώς: Νέα συμφωνία για το απόθεμα ακινήτων με την Brook Lane

-Νέα συμφωνία για τη διαχείριση των ακινήτων της ετοιμάζεται να ανακοινώσει το επόμενο διάστημα η Τράπεζα Πειραιώς. Ο CEO της τράπεζας Χ. Μεγάλου θέλει να μειώσει το απόθεμα των ακινήτων που έχει η τράπεζα, το οποίο ενισχύεται διαρκώς καθώς προστίθενται τα ακίνητα που παίρνει η τράπεζα από τους πλειστηριασμούς. Μετά τη συμφωνία διαχείρισης με την INTRUM και τη RESOLUTE, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανακοινωθεί και τρίτη ανάλογη συμφωνία της Τράπεζας Πειραιώς, αυτή τη φορά με την Brook Lane. Κατά πληροφορίες, η Τράπεζα -επειδή οι σχετικές διαδικασίες νομιμοποίησης κ.λπ. είναι χρονοβόρες, υπό προϋποθέσεις και κάτω από την καθοδήγησή της- θα δώσει τη δυνατότητα στις εταιρείες που διαχειρίζονται τα ακίνητα να κλείνουν συμφωνίες χορήγησης στεγαστικών δανείων με τους ενδιαφερόμενους να αγοράσουν ακίνητα από το υπό διαχείριση απόθεμα της κάθε εταιρίας. Η Brook Lane Capital δραστηριοποιείται τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας και πρόσφατα υπέγραψε συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας με τη Lamda Development για τον πύργο μικτής χρήσης εντός του Επιχειρηματικού Κέντρου στην περιοχή της Λεωφόρου Βουλιαγμένης.

Χρηματοδοτήσεις της Alpha Bank στον Πειραιά

-Με χρηματοδότηση της Alpha Bank υλοποιούνται μερικά από τα σημαντικότερα έργα που μεταμορφώνουν εμβληματικά σημεία του Πειραιά. Ο Πύργος του Πειραιά, που εγκαινιάστηκε πριν από λίγες ημέρες, αποτελεί το τελευταίο παράδειγμα έργου αστικής ανάπλασης που χρηματοδότησε αποκλειστικά η τράπεζα και το οποίο όχι μόνο άλλαξε την εικόνα ενός ιστορικού τοπόσημου της πόλης – εκεί όπου κάποτε δέσποζε το διάσημο ρολόι της – αλλά του έδωσε ξανά ζωή, καθώς ο Πύργος φιλοξενεί δημοφιλείς αλυσίδες λιανικής, χώρους γραφείων αλλά και εστίασης. Η Alpha Bank έχει επίσης χρηματοδοτήσει στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας την ανάπλαση του παλιού εργοστασίου του Παπαστράτου, με τη νέα μορφή να συνδυάζει αρμονικά τη σύγχρονη «πράσινη» αρχιτεκτονική με τη βιομηχανική του ‘30.

Δεύτερη έξοδος από επένδυση για το EOS Capital

-Σε λίγες ημέρες ανακοινώνεται νέα έξοδος του fund EOS Capital του Απόστολου Ταμβακάκη από επένδυση πριν από περίπου τρεισήμισι χρόνια. Να σημειωθεί ότι πρόκειται για τη δεύτερη έξοδο του fund το οποίο έχει ολοκληρώσει την επενδυτική του περίοδο τον Δεκέμβριο 2023.

Η πτώχευση και ο… Ουκρανός «Λούης»

-Στα τέλη Απριλίου έγινε γνωστό το λουκέτο στην ιστορική κλωστοϋφαντουργία Βαρβαρέσος στη Νάουσα και σύμφωνα με τις πληροφορίες της στήλης, στις 28 Μαΐου η διοίκηση της εταιρείας κατέθεσε αίτηση πτώχευσης, η οποία ορίστηκε να συζητηθεί στις 13 Νοεμβρίου στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Βέροιας. Πρόκειται αναμφίβολα για ένα ακόμη πλήγμα στον πολύπαθο κλάδο που κάποτε αποτελούσε «πυλώνα» απασχόλησης και ανάπτυξης, αλλά στην πορεία γέμισε «ρολά», παρατημένες μονάδες και χιλιάδες ανέργους. Μόνο η Βαρβαρέσος άφησε στον δρόμο 130 άτομα που τους χρωστάει αρκετά εκατομμύρια σε δεδουλευμένα. Εκτός από τα δεδουλευμένα όμως, όπως φαίνεται, έχει πέσει και χοντρό… δούλεμα από διάφορους που εμφανίζονται ως επίδοξοι επενδυτές μοιράζοντας υποσχέσεις. Έτσι και στην περίπτωση της Βαρβαρέσος, είχε εμφανιστεί ένας «Ουκρανός εκατομμυριούχος», με τον οποίο μάλιστα λεγόταν ότι είχαν πέσει και υπογραφές προκειμένου να βάλει φρέσκο χρήμα στην επιχείρηση για την επανεκκίνηση του εργοστασίου. Να υπενθυμίσω ότι η Βαρβαρέσος είχε ολοκληρώσει πρόσφατα επενδυτικό πρόγραμμα μέσω του οποίου θα μπορούσε να παράξει προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας. Παρά ταύτα, ο Ουκρανός «επενδυτής» έγινε… «Λούης» και ακόμη τον περιμένουν.

Το νέο αφεντικό ανάπτυξης της Mc Donald’s στην Ελλάδα

-Στην Premier Capital, με τον ρόλο του επικεφαλής ανάπτυξης νέων καταστημάτων McDonald’s σε έξι χώρες ανέλαβε ο Τάσος Μερβακίτης, προερχόμενος από τη Citibank όπου βρισκόταν τα τελευταία 16 χρόνια. Η Premier Capital έχει την άδεια ανάπτυξης της δημοφιλούς αλυσίδας γρήγορου φαγητού McDonald's στην Εσθονία, την Ελλάδα, τη Λετονία, τη Λιθουανία, τη Μάλτα και τη Ρουμανία, λειτουργώντας 185 εστιατόρια και απασχολώντας πάνω από 11.000 άτομα. Στον νέο του ρόλο, ο Τ. Μερβακίτης θα επιβλέπει την ανάπτυξη νέων καταστημάτων στις έξι χώρες όπου δραστηριοποιείται η εταιρεία, υποστηρίζοντας τις διοικητικές ομάδες κάθε αγοράς. Ο ίδιος έχει διαγράψει μεγάλη πορεία στον χώρο του real estate έχοντας περάσει από μεγάλους ομίλους στο παρελθόν μεταξύ των οποίων η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, από τη θέση του επικεφαλής Ανάπτυξης Εμπορικών Ακινήτων, στο ακόμη πιο μακρινό παρελθόν στα McDonald’s ως Διευθυντής Σχεδιασμού και Κατασκευής Δικτύων Καταστημάτων, ενώ στη Citibank τα τελευταία 16 χρόνια είχε μεταξύ άλλων τους ρόλους του Επικεφαλής Σχεδιασμού και Κατασκευής Γραφείων για την περιοχή Ευρώπης Μέσης Ανατολής και Αφρικής (ΕΜΕΑ), του επικεφαλής επίσης των cluster Υπηρεσιών Ακίνητης Περιουσίας για Ιταλία και Ελλάδα, κ.ά. Ο όμιλος Premier Capital Plc, ως επενδυτική εταιρεία και πάροχος υπηρεσιών σε θυγατρικές της επιχειρήσεις, έχει παρακλάδι της στη χώρα μας την Premier Capital Hellas, η οποία μάλιστα ξεπέρασε το ορόσημο των 100 εκατ. ευρώ τζίρου το 2023, με 32 σημεία ανά την Ελλάδα: Πέρυσι, ο κύκλος εργασιών της Premier Capital Ελλάς ήταν στο +26% σε σχέση με το 2022, φτάνοντας από τα 81,63 εκατ. ευρώ στα 102,54 εκατ. ευρώ, ενώ τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους, έφτασαν τα 3,36 εκατ. ευρώ, από 2,84 εκατ. ευρώ το 2022.

Ο μποναμάς της Quest

Quest Συμμετοχών του Θεόδωρου Φέσσα είναι μια ακόμη από τις εταιρείες του Χρηματιστηρίου που προχωρά στη διάθεση μετοχών της στα ανώτατα στελέχη και τους επικεφαλής εταιρειών του Ομίλου. Στη μεθαυριανή γενική συνέλευση οι μέτοχοι καλούνται να εγκρίνουν τη θέσπιση προγράμματος δωρεάν διάθεσης μετοχών σε εκτελεστικά μέλη του ΔΣ (εξαιρουμένου του Προέδρου Δ.Σ., δηλαδή του ίδιου του Θ. Φέσσα) και στους διευθύνοντες συμβούλους συνδεδεμένων με την Quest εταιρειών. Πρόκειται, όπως αναφέρεται στην σχετική εισήγηση του ΔΣ προς τη γενική συνέλευση, για τον Group CEO και τον Group Deputy CEO, για εκτελεστικά μέλη του ΔΣ της μητρικής εταιρείας του Ομίλου, καθώς και των CEO’s σημαντικών θυγατρικών (συγκεκριμένα των ACS, Uni Systems, Info Quest Technologies, ISQuare) που θα λάβουν τις μετοχές ως επιβράβευση στην επίτευξη των - χρηματοοικονομικών και μη - στόχων της Quest. Από τη χρήση του 2023 θα διατεθούν δωρεάν έως 195.392 ίδιες μετοχές εντός του πρώτου εξαμήνου του 2026, χωρίς να υφίσταται υποχρέωση διακράτησής τους για ορισμένο χρονικό διάστημα. Οι μετοχές θα δοθούν κατόπιν αξιολόγησης από το Διοικητικό Συμβούλιο στο τέλος της τριετίας (2023-2025) και με βάση την επίτευξη των επιπρόσθετων στόχων που έχουν τεθεί, στο πλαίσιο του συστήματος μεταβλητών αμοιβών ανωτάτων στελεχών και του προγράμματος μακροπρόθεσμων κινήτρων των ανωτάτων στελεχών (Long-Term Incentive Plan). Αλλά και οι μέτοχοι δεν έχουν παράπονο αφού την τελευταία δεκαετία κατά την οποία ο τζίρος του ομίλου από τα 315 εκατ. ευρώ το 2014 έφτασε στα 1,196 δισ. ευρώ ευρώ το 2023 και πήραν ως επιστροφή κεφαλαίου και μερίσματα περί τα 170 εκατ. ευρώ.

Στα 80 εκατ. η επιχειρηματική αξία της “ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ” κατά την ΕΥ

-Έχουμε κατά καιρούς αναφερθεί στους περιβόητους «big 4» των Ελεγκτικών και Συμβουλευτικών εταιρειών που εκμεταλλευόμενες το υψηλό κύρος των μητρικών τους εταιρειών (PwC, EY, Deloitte και KPMG) καρπώνονται υψηλότατες αμοιβές για να βάλουν την υπογραφή τους σε έργα του ελληνικού Δημοσίου. Τα ετήσια έσοδα αυτών των εταιρειών στην Ελλάδα ανέρχονται σε τριψήφιο αριθμό εκατομμυρίων ευρώ και πολλές φορές είναι υψηλότερα από τα έσοδα των μητρικών τους εταιρειών. Οι δουλειές είναι πολλές και αυτό ευνοεί την ανάπτυξη και των ελληνικών συμβουλευτικών εταιρειών. Ήδη έχει αναπτυχθεί μια μεγάλη φιλολογία για εξαγορές ελληνικών συμβουλευτικών εταιρειών. Για μία από αυτές, τη Διαδικασία του Χρήστου Καινούργιου, ένας υποψήφιος αγοραστής ζήτησε την ανεξάρτητη αποτίμηση της επιχειρηματικής της αξίας από την Ernst & Young. H EY απεφάνθη ότι η επιχειρηματική αξία της ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ είναι υψηλότερη των 80 εκατ. ευρώ (έχει ήδη ανεκτέλεστο συμβάσεων 42 εκατ. ευρώ) με την προϋπόθεση βέβαια ότι θα παραμείνει το μάνατζμεντ της εταιρείας για τα επόμενα τουλάχιστον 3 χρόνια.

Οι ευρωεκλογές ακύρωσαν τη μείωση των επιτοκίων

-Ό,τι κέρδισαν οι Ευρωπαίοι δανειολήπτες από τη μείωση των επιτοκίων του Ευρώ που ανακοίνωσε η Κριστίν Λαγκάρντ την περασμένη Πέμπτη, το έχασαν χθες Δευτέρα, μετά το περίεργο εκλογικό αποτέλεσμα, με τη διολίσθηση του Ευρώ στο 1,0745 δολάρια και την αύξηση των επιτοκίων στα κρατικά ομόλογα. Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ομολόγου ανέβηκε πιο ψηλά από το αντίστοιχο αμερικανικό και κατόπιν ήρθε η σειρά της Γαλλίας που μπήκε σε νέο εκλογικό πυρετό, να ταλαιπωρείται στην αγορά ομολόγων. Η απόδοση του γαλλικού 10ετούς ομολόγου ανέβηκε στο 3,19%. Το spread ανάμεσα στο γαλλικό και το 10ετές γερμανικό ομόλογο αυξήθηκε έως και τις 54 μονάδες βάσης, το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο και διπλάσιο από τα προ πανδημίας επίπεδα. Μοναδική κερδισμένη χθες στην αγορά ομολόγων ήταν η Κύπρος που αναβαθμίστηκε την περασμένη Παρασκευή από την Moody’s.

Για το Χρηματιστήριο it’s business as usual

-Tα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών, η αβεβαιότητα στη Γαλλία και η αναταραχή στη γερμανική πολιτική ζωή, προκάλεσαν ένα μικρό σοκ στις ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές. Φυσιολογικά επηρέασαν και το ελληνικό Χρηματιστήριο, στην αρχή. Όσο έπεφτε ο Γενικός Δείκτης, οι μοναδικές μετοχές που ξεχώριζαν για τη θετική τους κίνηση ήταν η ΓΕΚ, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και ο Σαράντης, η κάθε μία για τους δικούς της ιδιαίτερους λόγους. Κάπου στα μέσα της συνεδρίασης αποφάσισε να αντιδράσει η Τρ. Πειραιώς η οποία απέχει 17,5 λεπτά του Ευρώ από την τιμή (4 ευρώ) στην οποία πουλήθηκε το 27% των μετοχών της σε θεσμικά χαρτοφυλάκια. Καθώς ο Ιούνιος σηματοδοτεί το κλείσιμο του πρώτου 6μήνου, πολλοί πιστεύουν ότι η απόσταση από την τιμή ιδιωτικοποίησης θα καλυφθεί. Την αντίδραση της Τρ. Πειραιώς ακολούθησε αμέσως και η Eurobank. Έτσι, ο Γενικός Δείκτης -αφού ξεκίνησε με σημαντική πτώση- τελικά έκλεισε τη συνεδρίαση στις 1.458,84 μονάδες (+0,03%). Όλα αυτά έγιναν ωστόσο με χαμηλή αξία συναλλαγών που δεν ξεπέρασε τα 80 εκατ. ευρώ, με πακέτα 2,3 εκατ. ευρώ. Τον δρόμο που άνοιξαν Eurobank και Πειραιώς ακολούθησαν με αντιστροφή της αρχικής πτωτικής κίνησης ο ΟΤΕ (+0,36%), η ΔΕΗ (+0,27%), ο ΟΠΑΠ (+0,13%) και η Lamda Development που οσονούπω ανακοινώνει την κερδοφορία της.

To ΔΝΤ και οι Αιγύπτιοι

-Το ΔΝΤ αποφάσισε να βοηθήσει την Αίγυπτο μ’ ένα «διευρυμένο δάνειο διευκόλυνσης» το οποίο τον περασμένο Μάρτιο αυξήθηκε στα 8 δισεκατομμύρια δολάρια έναντι της αρχικής συμφωνίας των 3 δισ. τον Δεκέμβριο του 2022. Κατά την πάγια πρακτική του Ταμείου, τα λεφτά δίνονται με δόσεις εάν κι εφόσον η αιγυπτιακή κυβέρνηση υλοποιεί τα μέτρα για τα οποία δεσμεύτηκε. Την περασμένη Παρασκευή ολοκληρώθηκε η τρίτη «αξιολόγηση» της Αιγύπτου και το ΔΝΤ κατέληξε σε συμφωνία (σε τεχνικό επίπεδο) για την εκταμίευση 820 εκατ. δολαρίων. Παρά τις διαρκείς γεωπολιτικές εντάσεις, η Αίγυπτος διατήρησε τη μακροοικονομική σταθερότητα μέσω δημοσιονομικής πειθαρχίας, αυστηρής νομισματικής πολιτικής και υιοθέτησης μιας ευέλικτης συναλλαγματικής ισοτιμίας. Αυτό ενίσχυσε τις οικονομικές προοπτικές της Αιγύπτου και αύξησε τη διαθεσιμότητα ξένου συναλλάγματος, μετριάζοντας τον πληθωρισμό. Οι ελεγκτές του ΔΝΤ ωστόσο υπογραμμίζουν τους κινδύνους από τις περιφερειακές εντάσεις και τις διαταραχές του εμπορίου στην Ερυθρά Θάλασσα που επηρεάζουν. Η Αίγυπτος βρίσκεται σ’ ένα ιδιότυπο «Μνημόνιο» με το ΔΝΤ και οι Αιγύπτιοι αναζητούν δουλειές στο εξωτερικό για να επιβιώσουν. Σας θυμίζει τίποτα;

Η Αργεντινή μπαίνει στο παιχνίδι της ΑΙ

-Μπορεί να παριστάνει τον τρελό στις δημόσιες εμφανίσεις του, όμως ο Πρόεδρος της Αργεντινής Χαβιέρ Μιλέι τα «έχει όμως 400» όσον αφορά την προσέλκυση ξένων επενδύσεων. Πριν από λίγο καιρό ο Μιλέι επισκέφθηκε τη Silicon Valley στην Καλιφόρνια. Είχε πολλές συναντήσεις με μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας όπως η Apple, η Meta και η Alphabet και τώρα όλα δείχνουν πως περιμένει την πρώτη μεγάλη επένδυση (άνω του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων) η οποία θα ανακοινωθεί πριν από την άρση των capital controls που είχε επιβάλει εδώ και 5 χρόνια η προηγούμενη κυβέρνηση της Αργεντινής. Το σχέδιο του Αργεντινού Προέδρου είναι να καθιερώσει τη χώρα του ως κόμβο τεχνητής νοημοσύνης, αξιοποιώντας την πλούσια σε ενέργεια Παταγονία και το εκπαιδευμένο εργατικό δυναμικό της χώρας.