-Χαίρετε, τώρα εγώ τον Κασσελάκη που βρίζει χυδαία κάθε μέρα (κυρίως αργά το βράδυ – γιατί, άραγε;) το «Πρώτο Θέμα» και τους δημοσιογράφους του, σας το έχω ξαναγράψει, δεν μου πάει να του απαντήσω ανάλογα. Αυτά για τα «πληρωμένα πιστόλια» που λέει για εμάς τα ακούμε από το 2006, από τη ΝΔ του Καραμανλή, μετά από τον Γιωργάκη Παπακωνσταντίνου του ΠΑΣΟΚ, μετά εις το πολλαπλούν από τον Τσίπρα και την παρέα του, που τώρα – όλοι αυτοί – αλληλομαχαιρώνονται στα αζήτητα. Οπότε πιστόλια, νεροπίστολα, πιστολάκια μαλλιών κ.λπ. όπλα δεν αφορούν το «Πρώτο Θέμα». Βέβαια, μου κάνει εντύπωση που ο Κασσελάκης δεν χτυπάει κανένα άλλο ΜΜΕ και ειδικά όλα όσα του ασκούν κριτική – λίγο πιο light, αλλά του ασκούν – και ανήκουν στην ντόπια ολιγαρχία. Ίσως αυτή θαυμάζει, εκεί στα πάρτι της Λάρας που πάει στην Ύδρα και ίσως θα ήθελε να τους μοιάσει κάποτε διότι από τα οικονομικά του που βλέπω, ε, οκ, δεν μου μοιάζει και για… Ωνάσης, αλλά αυτό δεν με αφορά και καθόλου. Το κλείνω λοιπόν, γιατί είναι απλώς για γέλια το όλο θέαμα, λέγοντάς του ότι εφόσον επιθυμεί μπορεί να προσφύγει στη Δικαιοσύνη για να μας ψέξει και μάλιστα όχι εμάς, αλλά τον δημοσιογράφο Θάνο Δημάδη, (τον οποίον ουδέποτε έχω δει στη ζωή μου), γιατί γράψαμε ότι το σπίτι του είναι στα Hamptons και όχι κάπου παραπέρα στο New York. Ας κοιτάξει όμως όταν θα πάει στον εισαγγελέα για να καταθέσει τη μήνυση, να έχει ξεκαθαρίσει αρκετά εκ του «οίκου του» γιατί δεν το βλέπω να εξελίσσεται καλά. Να μας πει, βρε παιδάκι μου, τι ισχύει με εκείνο το σπίτι near Hampton’s, δικό του είναι, σε εταιρεία, το δικό μας το σπίτι σε άλλους νοικιάστηκε που λέει και το Κατερινάκι, μας έχει μπερδέψει ο αρχηγός. Αν και τελικά παραδέχτηκε στον Ευαγγελάτο (Mega) ότι και το σπίτι δικό του είναι, αλλά και η εταιρεία δική του. Δεν μας είπε γιατί αγοράζει και πουλάει το σπίτι του ο ίδιος στον εαυτό του. Φιλιά, καλή επιτυχία στις εκλογές γιατί τέτοιον πελάτη δύσκολα θα ξαναβρούμε. Υ.Γ.: Και πού είσαι, εκεί στα πάρτι της Λάρας και των εφοπλιστών που πηγαίνεις ζήτα τους να κόψουν και τίποτα από τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια που όντως τσούζουν. Μόνο σποτάκια ξέρεις να κάνεις, αλλά για τα αφεντικούλια τσιμουδιά.

Last order…

-Κατά τα λοιπά, σήμερα διανύουμε την τελευταία προεκλογική ημέρα, οι δημοσκοπήσεις είναι περίπου ίδιες και τις έχετε «χορτάσει» στα media, απομένει να δούμε στην κάλπη πόσο θα είναι και ποιον θα ευνοήσει η αποχή.

Ζούλας

-Ειδική θετική αναφορά στην ΕΡΤ έκανε προχθές ο Μητσοτάκης στη διάρκεια της συνέντευξης που παραχώρησε στο Πρώτο Πρόγραμμα, στον Χρήστο Μιχαηλίδη. «Θέλω να συγχαρώ την ΕΡΤ για τη σημαντική προσπάθεια την οποία έχει κάνει. Το ERTFLIX είναι μια πολύ μεγάλη καινοτομία και νομίζω ότι έχει αγκαλιαστεί από τους πολίτες, οι οποίοι αντιλαμβάνονται τώρα ότι το ανταποδοτικό τέλος το οποίο καταβάλλουν, αυτό το μικρό τέλος πιάνει τόπο. Έχουμε μια ΕΡΤ πια, η οποία δεν είναι φερέφωνο της κυβέρνησης, αυτό νομίζω ότι αναγνωρίζεται, η οποία έχει διευρύνει την γκάμα των παρεχόμενων υπηρεσιών της, η οποία πρωταγωνιστεί σε ενημερωτικές εκπομπές, σε ενδιαφέρουσα μυθοπλασία, σε αθλητικά γεγονότα. Έχουμε ένα μεγάλο αθλητικό καλοκαίρι μπροστά μας και βεβαίως ακούω και Πρώτο Πρόγραμμα. Με διευκολύνει κιόλας. Όταν είμαι στο αυτοκίνητο, στην περιφέρεια και αναζητώ πάντα περιφερειακούς σταθμούς, τουλάχιστον εδώ ξέρω ότι έχουμε μια πιο σταθερή αναφορά και θέλω να σας συγχαρώ και τα ραδιόφωνα της ΕΡΤ για την εξαιρετική δουλειά την οποία κάνετε». Το γράφω γιατί ακούγονται πολλά τον τελευταίο καιρό...

Σε επιχειρηματικά δάνεια και καταθέσεις θα περάσει η μείωση επιτοκίων

-Aπό τον Σεπτέμβριο του 2019 είχαμε να δούμε μείωση επιτοκίων από την ΕΚΤ, η οποία “πρόλαβε” Fed και BoE. Τι περιμένουμε στα εγχώρια δάνεια μετά την απόφαση μείωσης των βασικών επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης; Όσον αφορά τα στεγαστικά, τίποτε. Τα επιτόκιά τους είναι παγωμένα από τις τράπεζες μέχρι το τέλος του έτους με Euribor +2,9%. Μετά τη χθεσινή μείωση το κόστος των στεγαστικών είναι Euribor +3,6%. Στα επιχειρηματικά δάνεια θα περάσει η μείωση, και το ίδιο θα συμβεί στις καταθέσεις. Πάντως η Λαγκάρντ έκανε το προεκλογικό της καθήκον και μείωσε το κόστος του χρήματος στην Ευρωζώνη, αλλά έσπευσε να υπογραμμίσει, πρώτον, ότι η απόφαση δεν ήταν ομόφωνη, δεύτερον ότι η αύξηση των μισθών στη ζώνη του ευρώ ήταν μεγαλύτερη του αναμενομένου και εγκυμονεί πληθωριστικούς κινδύνους και τρίτον ότι η Ευρώπη εξακολουθεί να παραμένει εξαρτημένη από τις διακυμάνσεις των τιμών των πρώτων υλών. Όλα αυτά σημαίνουν ότι η ΕΚΤ μάλλον δεν θα βιαστεί να ξανασυζητήσει μείωση των επιτοκίων. Στις 11 και 12 Ιουνίου έχουμε τη συνεδρίαση της Αμερικανικής Κεντρικής Τράπεζας που ουδεμία πρόθεση δείχνει να ρίξει τα επιτόκια του δολαρίου κάτω από το 5%. Στις 17 Ιουνίου, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συνεδριάσουν για να μελετήσουν τις νέες πολιτικές ισορροπίες στη Γηραιά Ήπειρο, μετά τις εκλογές. Οι πολιτικές αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής σίγουρα θα επηρεάσουν τις εξελίξεις και στη Φρανκφούρτη.

Αλλαγές στη λειτουργία της Επιτροπής Ανταγωνισμού

-Νέο πλαίσιο ετοιμάζεται για τη λειτουργία της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Συγκεκριμένα, στην Επιτροπή συγκροτήθηκε ομάδα εργασίας η οποία έχει ως αντικείμενο την αναθεώρηση του τρόπου λειτουργίας της. Υπενθυμίζεται ότι από τις αρχές της χρονιάς τοποθετήθηκε επικεφαλής η επίτιμος Πρόεδρος του ΣτΕ, Ειρήνη Σαρπ.

Η ΔΕΗ ξεκίνησε στην τηλεπικοινωνιακή αγορά

-Η αγορά το περίμενε, η διοίκηση της ΔΕΗ το είχε προετοιμάσει, ήρθε η ώρα. Η ΔΕΗ μπήκε επισήμως στη χονδρική πώληση τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών. Η ΔΕΗ FiberGrid έστειλε επιστολή σε όλους τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους, τους οποίους καλεί να αξιοποιήσουν πιλοτικά το νέο δίκτυο οπτικών ινών που έχει δημιουργήσει. Από τον Σεπτέμβριο και μετά κι αφού η δυναμικότητα του δικτύου αυξηθεί ώστε να καλύπτει με υψηλές ταχύτητες περισσότερους από 500.000 χρήστες, η ΔΕΗ FiberGrid θα ξεκινήσει να χρεώνει τους παρόχους με βάση τις συμφωνίες που θα έχουν υπογραφεί. Οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι (ΟΤΕ, Nova, Vodafone και Inalan) προς το παρόν, έχουν τη δυνατότητα να διευρύνουν την εμβέλεια του δικού τους δικτύου και να κερδίσουν μερίδια αγοράς, αξιοποιώντας το δίκτυο της ΔΕΗ. Από τα τέλη Σεπτεμβρίου και μετά, η FiberGrid θα είναι ένας πάροχος τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών χονδρικής, μέχρι να αποκτήσει την απαραίτητη εμπειρία και τις υποδομές για να μπει στον ανταγωνισμό της λιανικής, αξιοποιώντας το δίκτυο της Κωτσόβολος. Η χρηματιστηριακή αγορά «μυρίστηκε» τις εξελίξεις, ανέβασε τη ΔΕΗ πάνω από τα 4,3 δισ. ευρώ και τώρα αναμένει τις επίσημες ανακοινώσεις.

Παντελιάδης -Ταμβακάκης στηρίζουν Θεοδωρόπουλο

-Ισχυρή συσπείρωση βλέπω στο εκλογικό στρατόπεδο του Σπύρου Θεοδωρόπουλου για το ΣΕΒ. Μετά τη στήριξη του Ευαγ. Μυτιληναίου, υπέρ της υποψηφιότητάς του τάχθηκαν και οι Αρ. Παντελιάδης της Metro AΕΒΕ και Απόστολος Ταμβακάκης της ΕΟS Capital, αν και η υποστήριξη από τον δεύτερο δεν είναι έκπληξη, καθώς με τον Θεοδωρόπουλο συνδέονται με μακρά φιλία.

Η ώρα της αλλαγής (για την Αττική Οδό)

-Μαθαίνω ότι χθες 6 Ιουνίου συνεδρίασε το Διοικητικό Συμβούλιο της «Αττική Οδός Α.Ε.», που αποφάσισε τη σύγκληση της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης της εταιρείας για τις 27 Ιουνίου. Στα θέματα της ημερήσιας διάταξης περιλαμβάνονται τα συνήθη, όπως η έγκριση των ετήσιων χρηματοοικονομικών καταστάσεων (της χρήσης 01.01.2023 - 31.12.2023), η έγκριση της συνολικής διαχείρισης της εταιρείας από το Διοικητικό Συμβούλιο, η εκλογή ορκωτών ελεγκτών και φυσικά η λήψη απόφασης σχετικά με τη διανομή κερδών. Αυτή η Γενική Συνέλευση όμως θα είναι η τελευταία ίσως Τακτική υπό το υφιστάμενο μετοχικό σχήμα (Άκτωρ Παραχωρήσεις-Άβαξ), καθώς η τρέχουσα σύμβαση παραχώρησης λήγει στις 24 Οκτωβρίου 2024. Όπως είναι γνωστό, στον διαγωνισμό για τη νέα σύμβαση παραχώρησης επικράτησε ο Όμιλος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με την προσφορά μαμούθ των 3,27 δισ. ευρώ. Θα μεσολαβήσει βέβαια ένα μεσοδιάστημα αρκετών μηνών για την «παράδοση-παραλαβή» κατά το οποίο θα υπάρξει και εξονυχιστικός έλεγχος της κατάστασης της Αττικής Οδού. Όπως και να έχει όμως, ο αυτοκινητόδρομος που «χρύσωσε» τους δύο μετόχους, αλλάζει χέρια.

Τι ρώτησαν οι ξένοι επενδυτές τις ελληνικές τράπεζες

-Πληρωμή μερισμάτων τα επόμενα χρόνια, εξέλιξη πιστωτικής επέκτασης, κόστος καταθέσεων και DTC είναι τα θέματα που κυριάρχησαν στις συναντήσεις που είχαν χθες οι ελληνικές τράπεζες με εκπροσώπους ξένων funds στο 28ο Χρηματοοικονομικό συνέδριο της Goldman Sachs που γίνεται στη Μαδρίτη.

Όλοι malls

-Νέο ρεκόρ στον συνολικό κύκλο εργασιών των καταστημάτων στα τέσσερα εν λειτουργία εμπορικά κέντρα της (Golden Hall, The Mall Athens, Mediterranean Cosmos, Designer Outlet Athens) κατέγραψε το 2023 η Lamda Malls. Πρωταθλητής ήταν το Golden Hall (+21%) στην αύξηση του συνολικού κύκλου εργασιών των καταστημάτων, ενώ Mediterranean Cosmos και The Mall Athens είχαν τη μεγαλύτερη αύξηση στον συνολικό αριθμό επισκεπτών (+15%) έναντι του 2022. Η εταιρεία της Lamda Development δημοσιοποίησε οικονομικά αποτελέσματα για την περυσινή χρονιά βάσει των οποίων εμφάνισε έσοδα 105,4 εκατ. ευρώ (+21%) και καθαρά κέρδη 95 εκατ. ευρώ (+25%). Η Καθαρή Αξία Ενεργητικού (NAV) στο τέλος του 2023 ανήλθε σε 932 εκατ. (ήτοι 1,93 ευρώ ανά μετοχή), αυξημένη κατά περίπου 95 εκατ. ευρώ έναντι του 2022.

Στο Μόντε Κάρλο

-Στο πριγκιπάτο του Μονακό βρίσκεται η ελληνική αποστολή που συμμετέχει στο EY World Entrepreneur. Τη χώρα μας εκπροσωπεί ο Ευτύχης Βασιλάκης, επικεφαλής των Aegean Airlines και Hertz Autohellas, ο οποίος και αναδείχθηκε «ΕΥ Eλληνας Επιχειρηματίας της Χρονιάς 2023» και μπαίνει στη μάχη για τη μεγάλη διεθνή διάκριση, μαζί με άλλους 50 φιναλίστ από όλο τον κόσμο. Μαζί του στο Μόντε Κάρλο βρίσκονται ο CEO της EY Greece, Γιώργος Παπαδημητρίου, ενώ συναντήθηκαν και με τον πρόεδρο της Κριτικής Επιτροπής του διαγωνισμού της ΕΥ Greece, Βασίλη Κάτσο.

Να είναι καλά ο τουρισμός

-Με τη βοήθεια κυρίως του τουρισμού η αγορά ειδών πολυτελείας στην Ελλάδα συνεχίζει να πηγαίνει εξαιρετικά. Πρόσφατα άνοιξε στη μαρίνα του Αστέρα-Four Seasons η δεύτερη -μετά από αυτήν της Βουκουρεστίου- boutique της Christian Dior στην Αθήνα. Αν προσθέσουμε και τα δυο καταστήματα της Μυκόνου (σε χώρα και Nammos) τότε μόνον η Dior διαθέτει τέσσερα καταστήματα στην Ελλάδα.

Ιστορίες ξενοδοχειακής τρέλας

-Ένας αμερικανικός επενδυτικός όμιλος αποφασίζει να επενδύσει περισσότερα από 110 εκατ. ευρώ και βρήκε ένα ξενοδοχειακό συγκρότημα στη Χαλκιδική. Συζητά με τον ιδιοκτήτη και συμφωνούν στην εξαγορά. Γίνεται το due diligence, μπαίνει η προκαταβολή και οι Αμερικανοί αναθέτουν σε γνωστό ελληνικό κατασκευαστικό όμιλο να ξεκινήσει την ανακαίνιση των μονάδων, τον εκσυγχρονισμό των υποδομών με όλες τις νέες σύγχρονες προδιαγραφές και απαιτήσεις. Ξαφνικά, όλα παγώνουν. Γιατί; Ο κατασκευαστής ανακάλυψε ότι η τροφοδοσία των ξενοδοχειακών μονάδων σε νερό, γίνεται από μία γεώτρηση η οποία βρίσκεται σε οικόπεδο που ανήκει στον (πρώην) ιδιοκτήτη του συγκροτήματος. Και τώρα έχουν ξεκινήσει συζητήσεις για να βρεθεί λύση.

Της… σφουγγαρίστρας ενόψει εκλογών

-Μεγάλη προκοπή φαίνεται ότι… έπιασε τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εσωτερικών λόγω των εκλογών της Κυριακής. Έτσι, έπειτα από σχετική πρόσκληση ενδιαφέροντος και υποβολή προσφοράς ανατέθηκε σε εταιρεία που εδρεύει στον Άλιμο η προμήθεια «προϊόντων καθαρισμού, ενόψει των επικείμενων εκλογών της 9ης Ιουνίου 2024 για την ανάδειξη των μελών του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που αναλογούν στην Ελλάδα». Η δαπάνη ανέρχεται στο ποσό των 11.822,85 ευρώ πλέον του αναλογούντος Φ.Π.Α. (ήτοι 14.376,71 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α.) και αφορά μεταξύ άλλων 50 τεμάχια καθαριστικού τζαμιών των 750 γραμμαρίων, 100 τεμάχια καθαριστικού τουαλέτας των 750 γραμμαρίων, 200 τεμάχια κρεμοσάπουνου χεριών των 4 λίτρων, 50 σφουγγάρια κουζίνας, 50 τεμάχια υγρού πιάτων των 900 γραμμαρίων, 400 δέματα χαρτί υγείας των 40 τεμαχίων, 100 χλωρίνες των 750 γραμμαρίων, 10 σφουγγαρίστρες βιδωτές, 20 σκούπες βιδωτές, 5 κουβάδες με υποδοχή στυψίματος, 200 αντιβακτηριδιακά καθαριστικά σπρέι, 100 κιλά σακούλες απορριμμάτων κ.ά. Θα προλάβουν, άραγε;

Το Χρηματιστήριο προεξοφλεί το αποτέλεσμα των εκλογών

-Η πολιτική σταθερότητα είναι πάντοτε ένα από τα βασικά κριτήρια για κάθε επενδυτή στη χρηματιστηριακή αγορά και τα μέχρι σήμερα δεδομένα-προβλέψεις δείχνουν ότι, στην Ελλάδα τουλάχιστον, η ερχόμενη Δευτέρα δεν θα φέρει σοβαρές ανατροπές και αβεβαιότητες. Αυτή τουλάχιστον είναι η εκτίμηση όσων δραστηριοποιούνται στο Χρηματιστήριο της Αθήνας που παίρνουν θάρρος από τη «μυρωδιά» νέων μεγάλων επιχειρηματικών συμφωνιών που ενισχύουν και αφαιρούν ρευστότητα από την αγορά. Είναι γεγονός ότι ο αρχικός ενθουσιασμός, νωρίς χθες το πρωί, περιορίστηκε το μεσημέρι ακούγοντας τη «μαγκωμένη» Λαγκάρντ να συνιστά υπομονή όσον αφορά τη μείωση του κόστους χρήματος. Σε κάθε περίπτωση ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σταθερά ανοδικά, έκλεισε στις 1.452,85 μονάδες (+0,63%), ενώ κάποια στιγμή το πρωί είχε φτάσει έως και τις 1.463,47 μον. (+1,37%). Η αξία των συναλλαγών έφτασε τα 127,5 με πακέτα αξίας 21,7 εκατ. Όταν οι τραπεζικές μετοχές πάνε καλά, το κλίμα στην αγορά είναι θετικό, χθες όμως ήταν οι μετοχές της Ενέργειας (Motor Oil, HelleniQ Energy και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή που έδειξαν επενδυτικό ενθουσιασμό. Η Cenergy συνέχισε με νέο ιστορικό υψηλό στα 9,16 ευρώ (+1,55%), η Jumbo πλησίασε τα 27 ευρώ (+1,28%) ενώ ξεμύτισε πάλι ο ΟΤΕ στα 13,8 ευρώ (+1,25%).

Όλες οι κεντρικές τράπεζες αγοράζουν χρυσάφι

-Το πρώτο αποθεματικό νόμισμα στον κόσμο είναι το δολάριο. Το δεύτερο ήταν το Ευρώ, αλλά δεν είναι πια. Ο χρυσός είναι πλέον το 2ο μεγαλύτερο περιουσιακό στοιχείο που διατηρείται στα αποθεματικά των κεντρικών τραπεζών όλου του κόσμου, ξεπερνώντας για πρώτη φορά το Ευρώ. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το 2023, το μερίδιο του χρυσού στα παγκόσμια διεθνή αποθέματα έχει εκτοξευθεί στο 17,6% κι αυτό είναι το μεγαλύτερο μερίδιο στα τελευταία 27 χρόνια. Το αμερικανικό δολάριο εξακολουθεί να είναι το υπ’ αριθμόν 1 αποθεματικό νόμισμα στον κόσμο, αλλά το μερίδιό του παγκοσμίως -παρά τα υψηλά επιτόκια της FED- μειώθηκε στο 48% ενώ πριν από 5 χρόνια ξεπερνούσε το 60%. Οι κεντρικές τράπεζες μετά την κρίση του 2008 (Lehman Brothers), την πανδημία και τους πολέμους, έχουν τυπώσει άφθονο χρήμα. Τόσο πολύ που τώρα οι ίδιες προτιμούν να επενδύουν στο χρυσάφι. Μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2024 οι κεντρικές τράπεζες του πλανήτη αγόρασαν 290 τόνους χρυσού. Είναι προφανές ότι όλοι όσοι συναλλάσσονται διεθνώς και δεν θέλουν (δεν μπορούν) να χρησιμοποιήσουν δολάρια, μετατρέπουν τα περιφερειακά εθνικά νομίσματα σε χρυσάφι για να διασφαλίσουν τις αξίες τους.

Η Deutsche Bank έχασε 350 εκατ. δολάρια από ένα μόνο ακίνητο στο Μανχάταν

-Η αγορά των εμπορικών ακινήτων, γραφείων και καταστημάτων στην Αμερική περνά μεγάλη κρίση. Πριν από 10 χρόνια η Deutsche Bank αγόρασε στην καρδιά της Νέας Υόρκης, στο Μανχάταν, στο 222 της οδού Broadway, ένα μεγάλο ακίνητο, έναν πύργο, 31 ορόφων εμβαδού 72.000 τετραγωνικών μέτρων. Πλήρωσε τότε 500 εκατ. δολάρια. Πριν μόλις λίγες ημέρες, η Deutsche Bank ανακοίνωσε ότι πούλησε το συγκεκριμένο ακίνητο στην κοινοπραξία TPG έναντι 150 εκατ. δολαρίων. Με απλά λόγια έχασε 350 εκατ. δολάρια από την αγορά και την πώληση. Από την άλλη πλευρά, όταν ένα τεράστιο κτίριο γραφείων, στην πιο εμπορική περιοχή του κόσμου, στο Μανχάταν, πωλείται με 2.000 το τετραγωνικό, πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε πολλά για το μέλλον αυτής της αγοράς και των δανείων που τη συνοδεύουν.