-Χαίρετε, Εβδομάς των Παθών λοιπόν και στους δρόμους από χθες, το τι γίνεται από κίνηση για να κυκλοφορήσεις δεν λέγεται, άντε με το καλό να δουλέψουν και τα μαγαζιά, να 'ναι καλός ο καιρός να φύγει και να χαρεί και λίγο ο κόσμος. Τώρα το νέο της χθεσινής ημέρας δεν μπορεί να είναι άλλο πλην του εντυπωσιακού comeback του Άρη Σπηλιωτόπουλου στην πολιτική σκηνή, φυσικά στο πλευρό του Κασσελάκη. Αν μπορούσα να είχα και μουσική υπόκρουση στην ειδησάρα, που μας τάραξε από χθες το πρωί, θα έβαζα το κλασικό hit της Άντζελας Δημητρίου «Κάνω comeback» για τον Αρούλη, παλιά δόξα της εποχής του Καραμανλή (Ραφήνας) της Αράχωβας, της Μυκόνου και πολλών πολλών άλλων πολύ ωραίων ιστοριών που είμαι σίγουρος ότι αγνοεί ο Stefanos. Γιατί δεν του τις είπε κανείς και φυσικά ούτε και θα ρώτησε, γιατί δεν προλαβαίνει από τις πολλές «γύρες» δεξιά-αριστερά.

Τι αγάπη είναι αυτή;

-Θέλω όμως να πω δυο λόγια ακόμα για το θέμα αυτό. Ειλικρινά είναι εντυπωσιακά δυσεξήγητο πώς αυτή η κολόνια κρατάει χρόνια… Δηλαδή η σύνδεση, ψυχική και πνευματική του Καραμανλισμού (Ραφήνας) με τον ΣΥΡΙΖΑ του Τσίπρα και τώρα του Κασσέλ. Προκόπης, Μίμης Παπαγγελό, Αντώναρος, Άρης και δεκάδες άλλοι μικρομεσαίοι της εποχής του Ραφήνα έκαναν και κάνουν, έστω και φτωχή καριέρα σ’ ένα κόμμα, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ που δεν έχει καμία -μα καμία- ιδεολογική σχέση με τη ΝΔ. Αισθάνομαι βέβαια ότι υπάρχει ένα ισχυρό συναίσθημα που τους ενώνει. Το μίσος στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος πολιτικά τους ξεβράκωσε (ας μου επιτραπεί η vulgar έκφραση) και δεν του το συγχωρούν με τίποτα. Υ.Γ.: Κλείνω λέγοντας ότι αν ο Νίκος Α. χάσει τη δεύτερη θέση από αυτό το Medrano, όπως εξελίσσεται η κατάσταση εκεί, καλό θα είναι να πηγαίνει σιγά σιγά…

Εκτός τόπου και χρόνου

-Ενώ το Υπουργικό χθες ήταν σε εξέλιξη, ο πρόεδρος Stefanos τουίταρε εναντίον του μπόνους για τους δημοσίους υπαλλήλους, υποσχόμενος την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο. Μου λένε ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης ήταν αυτός που ενημέρωσε τον ΚΜ και τους παριστάμενους για το statement Κασσελάκη, με τον Μητσοτάκη να σχολιάζει κάτι του στυλ "ο άνθρωπος είναι εκτός τόπου και χρόνου". Αφήστε δε που η επαναφορά των δώρων στο Δημόσιο έχει και ένα μικρό κόστος, γύρω στα 3 δισ. ετησίως.

Ο Μητσοτάκης υπέρ Ρούτε για το ΝΑΤΟ

-Χθες, η Άγκυρα ανακοίνωσε ότι στηρίζει τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε για τη θέση του ΓΓ του ΝΑΤΟ. Έκανα μια γρήγορη αναζήτηση και διαπίστωσα ότι η χώρα μας δεν έχει τοποθετηθεί επισήμως. Μαθαίνω όμως ότι ο ΚΜ στηρίζει για τη θέση τον Ρούτε, τον οποίον είχε συναντήσει, σε μια επίσκεψη-εξπρές, στη Χάγη τον περασμένο Δεκέμβριο. Τότε είχαν μείνει αρκετή ώρα οι δυο τους, κάνοντας και περίπατο στην παγωμένη πόλη, ενώ και στο dinner οι δύο κάθονταν χωριστά από τους συνεργάτες τους, μιλώντας κατ' ιδίαν. Ο έτερος υποψήφιος, ο Ρουμάνος πρόεδρος Ιοχάνις, μπήκε στην εξίσωση μετά από αυτό το ραντεβού. Μαθαίνω ότι και αυτός ζήτησε από τον ΚΜ στήριξη, στο τετ-α-τετ που είχαν στο Βουκουρέστι, στο περιθώριο του συνεδρίου του ΕΛΚ, όμως κατάλαβε τη θέση μας και, ούτως ή άλλως, δεν έχει και πολλές ελπίδες εκλογής.

Ανοίγει κι άλλο η βίζα για τους Τούρκους

ειδική τουριστική βίζα για τους Τούρκους πολίτες σε 5 νησιά της Ελλάδας πήγε... τρένο το προηγούμενο διάστημα, με πάνω από 60.000 επισκέπτες σε έναν μήνα. Γι' αυτό και ήρθε η ώρα της διεύρυνσης, με την ενεργοποίηση της δυνατότητας εύκολης εισόδου σε άλλα 5 νησιά από σήμερα. Πιο συγκεκριμένα, οι Τούρκοι θα μπορούν να μπαίνουν με την ειδική βίζα σε Καστελόριζο, Σύμη, Κάλυμνο, Λέρο και Λήμνο και με αυτόν τον τρόπο τελειώνει και το... παραμύθι που διακινούν διάφοροι ακραίοι ως προς το πού ανήκουν τα νησιά.

Ο καναλάρχης... και οι εξοργισμένοι επενδυτές του

-Η υπόθεση που παρουσιάζει σήμερα η στήλη είναι από αυτές που συζητούνται αυτό το διάστημα πίσω από κλειστές πόρτες, στα γραφεία μεγάλων επιχειρηματιών. Πρωταγωνιστής της υπόθεσης είναι προβεβλημένος καναλάρχης που επιχειρηματικά έχει κατά καιρούς συζητηθεί ευρύτερα στην αγορά για επιτυχημένα deals με υψηλά τιμήματα που έκανε στο εξωτερικό. Πριν από αρκετά χρόνια λοιπόν, με “προίκα” αυτές τις επιτυχίες και τις γνώσεις του στο αντικείμενο, σε μια συγκυρία που οι τεχνολογικές μετοχές διεθνώς “ήταν στη μόδα”, αποφάσισε να φτιάξει ένα fund το οποίο θα λειτουργούσε ως private equity κάνοντας επενδύσεις που σχετίζονται με media, τεχνολογία και πληροφορική. Απευθύνθηκε λοιπόν σε κορυφαίους Έλληνες επιχειρηματίες με μεγάλη οικονομική επιφάνεια και εξαιρετικά επιτυχημένη διαδρομή και συγκέντρωσε από αυτούς περίπου 40 εκατ. ευρώ για τις επενδύσεις που σχεδίαζε το fund στις διεθνείς αγορές. Τα πρώτα χρόνια κύλησαν… ήρεμα αλλά χωρίς οι μέτοχοι να δουν το fund να κάνει κάποια επένδυση. Σε αυτές τις δουλειές όμως, γενικότερα τα πρώτα δυο-τρία χρόνια οι αποδόσεις δεν είναι αξιόλογες καθώς χρειάζεται χρόνος να ωριμάσουν οι επενδύσεις, να αναδειχθούν οι συνέργειες κ.λπ. Στην περίπτωσή μας όμως τα χρόνια περνούσαν και επενδύσεις δεν γίνονταν, ούτε και φαίνονταν στον ορίζοντα. Οι μέτοχοι παίρνοντας κάθε χρόνο τον λογαριασμό, έβλεπαν τα έξοδα να τρέχουν ενώ το επενδυτικό χαρτοφυλάκιο παρέμενε αδειανό. Τα funds αυτού του τύπου, βάσει του καταστατικού, έχουν προσδιορισμένη χρονική διάρκεια ζωής. Συνήθως είναι έξι (το λιγότερο) έως και δέκα χρόνια, ανάλογα με το επενδυτικό αντικείμενο. Και πάλι όμως τα χρόνια κύλησαν… πολύ ήρεμα, έως πλήρη απραξία, χωρίς ο καναλάρχης να κάνει κάποια επένδυση και έτσι φτάσαμε στο σήμερα όπου το fund ολοκλήρωσε τον κύκλο ζωής του, πάντοτε χρεώνοντας έξοδα χωρίς να παρουσιάζει επενδύσεις. Σε αυτό ακριβώς το σημείο και αντί να επιστραφούν τα κεφάλαια, ο καναλάρχης κατέβασε στους επενδυτές του fund μια… “ωραία” ιδέα: Να αγοράσει το fund μια επένδυση του καναλάρχη στα Βαλκάνια! Όπως καταλαβαίνετε οι επενδυτές έμειναν κόκκαλο από την πρόταση και φυσικά αρνήθηκαν κάθε συζήτηση. Για ό,τι νεότερο θα σας ενημερώσουμε.

Placements για Austriacard και ΚΡΙ ΚΡΙ

-Αρκετές εισηγμένες δρομολογούν τη διεύρυνση της μετοχικής τους βάσης με στόχο να αυξήσουν τη διασπορά αλλά και να βάλουν περισσότερα θεσμικά χαρτοφυλάκια στο μετοχικό τους κεφάλαιο. Εδώ και καιρό η Austriacard Holdings (Ινφορμ Λύκος) είχε προαναγγείλει πως στόχος είναι η αύξηση της διασποράς της μετοχής, κάτι το οποίο έγινε καθώς διατέθηκε σημαντικό ποσοστό (15%) σε θεσμικά χαρτοφυλάκια με τη δουλειά να έχει αναλάβει η Euroxx. Την προσπάθεια βοηθά το γεγονός ότι πριν από λίγες μέρες, η AustriaCard Holdings, μέσω της θυγατρικής της στην Ελλάδα Inform, ανέλαβε ένα μεγάλο μέρος της ψηφιοποίησης των αρχείων του Δημοσίου Συστήματος Υγείας. Ανάλογη περίπτωση είναι και η ΚΡΙ ΚΡΙ, με τον βασικό μέτοχο να έχει προαναγγείλει διάθεση μετοχών σε θεσμικούς.  

Άνθρακες ο θησαυρός στην Attica

-Δεν επιβεβαίωναν χθες Attica Group (Strix – Πειραιώς) και όμιλος IOGR (Sky Express κ.ά.) τα σενάρια περί μετοχικής εισόδου του τελευταίου στον ακτοπλοϊκό όμιλο. Η μετοχή της Attica από το άνοιγμα της χθεσινής συνεδρίασης κατέγραψε σημαντική άνοδο λόγω της φημολογίας και στο κλείσιμο βρέθηκε στο +7%. Μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης ήρθε και η επίσημη διάψευση από πλευράς Attica για τα περί σύναψης στρατηγικής συνεργασίας με τον όμιλο του επιχειρηματία Γιάννη Γρύλου που ελέγχει την αεροπορική εταιρία SKY Express και έτσι θα έχει πολύ ενδιαφέρον να δούμε τη συμπεριφορά της μετοχής σήμερα. Χθες το πρωί και σε διάστημα 10’ η μετοχή πραγματοποίησε όσες συναλλαγές συνήθως πραγματοποιεί σ’ έναν μήνα και η τιμή της κλείδωσε στα 2,55 ευρώ, με την κεφαλαιοποίηση να ανεβαίνει στα 620 εκατ. ευρώ. Ακόμη και τώρα, η τιμή της Attica Holdings, που τώρα τελευταία αποφάσισε να ενεργοποιηθεί και στις τουριστικές υπηρεσίες, υπολείπεται της τιμής που είχε πριν από έναν χρόνο. Υπό αυτό το πρίσμα ίσως είναι πολύ νωρίς για την Τρ. Πειραιώς -που τόσο πολύ κουράστηκε και πολλά ξόδεψε για να την αποκτήσει- να ρευστοποιήσει τις μετοχές της. Φυσικά ποτέ κανείς δεν ξέρει ποια είναι τα ευρύτερα σχέδια του ιδιοκτήτη.

Άνοιξε το πορτοφόλι ο πρόεδρος Σωκράτης

-Και μέρισμα και επιστροφή κεφαλαίου. Η έκπληξη ήρθε από την Intracom Holdings που θα δώσει διπλό δώρο στους μετόχους της. Ο όμιλος που πλέον έχει μετασχηματιστεί σε εταιρεία συμμετοχών με δραστηριότητες από τυχερά παιχνίδια (Intralot) και κατασκευές (Intrakat), μέχρι ακίνητα (Intracom Properties, ΚΛΜ, Intradevelopment) και άλλες επενδύσεις (Intracom Ventures) κ.ά., είχε ένα δυνατό 2023 και αποφάσισε να μοιράσει μέρισμα (αποκοπή 25/6) αλλά και να προχωρήσει σε επιστροφή κεφαλαίου προς τους μετόχους (αποκοπή στις 2/7). Η αγορά πήρε χαμπάρι τις κινήσεις από την ανακοίνωση για το οικονομικό ημερολόγιο του 2024 και ως αποτέλεσμα η μετοχή έκλεισε χθες στο +5%.

Και κίνητρο… μένω ΔΕΗ στη νέα πολιτική αποδοχών

-Τη νέα πολιτική αποδοχών των μελών του ΔΣ της ΔΕΗ, μαζί με την προσθήκη δύο νέων ανεξάρτητων μελών καλείται να εγκρίνει η σημερινή έκτακτη και… πασχαλινή γενική συνέλευση των μετόχων της ΔΕΗ. Στα περί αμοιβών, συγκρατούμε το πακέτο της πολιτικής αποδοχών για τα εκτελεστικά μέλη της Επιχείρησης που είναι αυτά που πιστώνονται το «θαύμα» της επιχειρηματικής στρατηγικής και την εξυγίανση της Επιχείρησης με ένα καταιγιστικό στόρι συμφωνιών και συνεργασιών εντός και εκτός Ελλάδας τους τελευταίους μήνες. Το ελκυστικό αυτό πακέτο περιλαμβάνει σταθερές αποδοχές που αναθεωρούνται με κριτήρια τον πληθωρισμό, τα μισθολογικά επίπεδα της αγοράς, την ανάγκη διακράτησης των στελεχών της ΔΕΗ, την ατομική απόδοση και τις μέσες αυξήσεις στο ευρύτερο προσωπικό της Εταιρείας. Ενσωματώνει επίσης μπόνους αλλά και κίνητρο μακροπρόθεσμης δέσμευσης, με στόχο την παραμονή στελεχών της ΔΕΗ στην Εταιρεία, με τη χορήγηση προγράμματος διάθεσης μετοχών που αποδίδονται ανά έτος και εγκρίνονται από τη ΓΣ. Στις επιμέρους παροχές συγκαταλέγονται επίσης εταιρικό αυτοκίνητο με κάλυψη και όλων των σχετικών δαπανών, προγράμματα ιδιωτικής ιατρικής ασφάλισης και ασφάλισης ζωής με παράλληλη ασφαλιστική κάλυψη έναντι τρίτων, αλλά και μικτή αμοιβή συμμετοχής στο ΔΣ ύψους 1.000 ευρώ ανά συνεδρίαση. Πρόκειται για πολιτική που σύμφωνα με τη ΔΕΗ είναι προσαρμοσμένη στις απαιτήσεις του νέου πλαισίου λειτουργίας της εταιρείας, η οποία -από ενιαία καθετοποιημένη δημόσια επιχείρηση, με έμφαση στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από στερεά καύσιμα- μετασχηματίζεται σε έναν πολυεθνικό όμιλο δεκάδων επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα που δραστηριοποιούνται σε όλες τις επιμέρους ανταγωνιστικές αγορές της ενέργειας αλλά και πέραν αυτής.

Δυο νέα μέλη στο Συμβούλιο

-Η έκτακτη γ.σ θα αποφασίσει και για δύο νέες εισαγωγές στο διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ. Η Επιχείρηση, όπως διευκρινίζεται, είχε αναθέσει στην Egon Zehnder να της προτείνει πρόσωπα που να είναι κατάλληλα για μέλη του διοικητικού συμβουλίου προκειμένου να καλύψει δύο κενές θέσεις στο ΔΣ. Η εταιρεία συμβούλων, αφού χαρτογράφησε την αγορά, κατάρτισε μια λίστα 10 υποψηφίων που πληρούσαν τις προϋποθέσεις. Στο πλαίσιο αυτό προκρίθηκαν ο Χρήστος Γκλαβάνης και η Χαρίκλεια Σινανιώτου. Ο Χ. Γκλιβάνης είναι οικονομολόγος, ορκωτός ελεγκτής και έχει διατελέσει μέλος ΔΣ και άλλων εταιριών. Έχει επίσης θητεύσει ως Πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας καθώς και εκπρόσωπος του ταμείου και μέλος της επιτροπής ελέγχου στο Διοικητικό Συμβούλιο της Eurobank. Από την πλευρά της, η Χ. Σινανιώτου είναι νομική σύμβουλος με εμπειρία σε διοικητικά συμβούλια καθώς έχει διατελέσει μέλος του ΔΣ του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών ενώ είναι εξωτερικός νομικός σύμβουλος της Eurobank. Επίσης είναι πρώην πρόεδρος και νυν εκλεγμένο μέλος του δημοτικού συμβουλίου Φιλοθέης-Ψυχικού.

Οι τσάμπα υποσχέσεις της Μαθιός

-Πέρυσι στη γενική συνέλευση των μετόχων της «Μαθιός» ο διευθύνων σύμβουλος Γιάννης Μαθιός μοίραζε υποσχέσεις πως το 2023 θα υπήρχε βελτίωση των οικονομικών αποτελεσμάτων λόγω κάποιων νέων έργων που θα αναλάμβανε, σε Αίγυπτο, Ινδονησία και Ελλάδα. Εν τέλει η εταιρεία δομικών και πυρίμαχων υλικών απογοήτευσε ξανά αφού ανακοίνωσε κύκλο εργασιών σε επίπεδο ομίλου μειωμένο κατά 13,1% και μείωση του μικτού κέρδους κατά 8,6%, ενώ εμφάνισε για άλλη μια χρήση ζημιές 1,7 εκατ. Η διοίκηση αιτιολογεί τις κακές επιδόσεις της αναφέροντας πως ήρθε αντιμέτωπη με μία μη αναμενόμενη, συγκυριακή μείωση των πωλήσεών της, η οποία σε συνδυασμό με την αύξηση του κόστους δανεισμού άσκησαν πίεση στην κερδοφορία της.

Καλά κρασιά…

επιχείρηση παραγωγής οίνου Κτήμα Λαζαρίδης ΑΕ, που εδρεύει στη Δράμα, ανακοίνωσε ότι κατά το 2023 πραγματοποίησε πωλήσεις αξίας 20 εκατ. ευρώ. Το πιο εντυπωσιακό ωστόσο είναι ότι με αυτόν τον τζίρο το οινοποιείο κατέγραψε κερδοφορία της τάξης των 3 εκατ. ευρώ. Τέτοια καθαρή κερδοφορία… ούτε η Aloumil με 20πλάσιο τζίρο (404 εκατ. ευρώ) δεν πραγματοποιεί… Ίδια κεφάλαια στα 33 εκατ. ευρώ και καθαρός δανεισμός στα 9,5 εκατ. ευρώ.

Το... θαύμα της ΒΙΟΤΕΡ

-Η εισηγμένη (!) στο Χρηματιστήριο εταιρεία «ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΤΕΧΝΙΚΑ ΕΡΓΑ ΒΙΟΤΕΡ ΑΕ» έχει χρηματιστηριακή αξία μικρότερη των 5 εκατ. ευρώ. Στο χρηματιστηριακό ταμπλό είναι περίπου ανύπαρκτη με ετήσιες συναλλαγές αξίας όχι μεγαλύτερης των 500.000 ευρώ. Τελευταία φορά που ακούσαμε κάτι για τη ΒΙΟΤΕΡ ήταν… του Αγίου Βαλεντίνου όταν απάντησε σε ερώτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και διέψευσε κατηγορηματικά τα -τότε- δημοσιεύματα που την ήθελαν να συγχωνεύεται με τη Δομική Κρήτης. Είναι μια εταιρεία που στον ισολογισμό της εμφανίζει ζημίες 11,8 εκατ. ευρώ, όσα δηλαδή είναι τα τοκοχρεολύσια των δανείων που τη βαραίνουν. Το ότι προσπαθούν κάποιοι να την αναστήσουν, στις Άγιες μέρες του Πάσχα πρέπει να οφείλεται...

Με το βλέμμα στις Πασχαλινές διακοπές

-Κουρασμένη και χωρίς διάθεση για συναρπαστικές διαδρομές εμφανίστηκε χθες η χρηματιστηριακή αγορά που αντιμετωπίζει την εβδομάδα των... 2 ½ συνεδριάσεων (τη Μεγάλη Πέμπτη ελάχιστοι θα ασχοληθούν), ως μια βασανιστική διεκπεραίωση υποχρεώσεων μέχρι το τέλος του μήνα. Οι αγορές του εξωτερικού δεν έχουν μπροστά τους πολυήμερες διακοπές, αντιθέτως έχουν μπροστά τους μια σειρά από κρίσιμες ανακοινώσεις (σήμερα έχουμε την προκαταρκτική έκθεση για την ανάπτυξη του πρώτου τριμήνου της Ευρωζώνης, αύριο τη συνεδρίαση της Fed στις ΗΠΑ, την Πέμπτη την προκαταρκτική έκθεση για τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή στην Ευρωζώνη και η εβδομάδα ολοκληρώνεται με τα στοιχεία για τις θέσεις εργασίας στην Αμερική την Παρασκευή). Εμείς εδώ στην Αθήνα, μία συνεδρίαση σήμερα και… μισή τη Μεγάλη Πέμπτη και θα ξαναβρεθούμε μετά από πολλές ημέρες διακοπών, στις 8 Μαΐου. Γι’ αυτό ο Γενικός Δείκτης χθες κινήθηκε ράθυμα υποχωρώντας έως τις 1.447 μονάδες (-0,54%) και κατόπιν στη διαδικασία των δημοπρασιών ανέβηκε στις 1.455,48 μονάδες (+0,03%). Οι τράπεζες πάλι δεν βοήθησαν, ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες -1% στις 1.256,23 μονάδες, το κύρος της αγοράς κράτησε η μεσαία κεφαλαιοποίηση με τον δείκτη FTSEM (+1,02%) στις 2.373,67 μονάδες. Η CENERGY ξεχώρισε με +3,7% στα 7,85 ευρώ, η μητρική ΒΙΟΧΑΛΚΟ +2,29% και η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ +1,14%. Νέα υψηλά για τον ΤΙΤΑΝα στα 29,55 ευρώ με +2,6%, ΙΝΤΡΑΚΑΤ (+5,74%), Intracom (+5,08%) και σημαντική άνοδος για Motor Oil (+2,18%), Jumbo (+1,81%) και Aegean (+1,7%) από κοντά και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με +1,7%.

Ο πόλεμος των νομισμάτων

-Για πρώτη φορά από το 1990 είδαμε χθες την ισοτιμία του ιαπωνικού γεν να υποχωρεί στο 160 Υ για 1 δολάριο. Προκλήθηκε θόρυβος και πανικός στις αγορές και μέσα σε λίγα λεπτά της ώρας η ισοτιμία ανέβηκε στα 156,5 γεν ανά δολάριο. Η Ιαπωνία έχει το μεγαλύτερο χρέος απ’ όλες τις αναπτυγμένες αγορές του πλανήτη. Το Δημόσιο Χρέος ξεπερνά τα 9,3 τρισεκατομμύρια δολάρια ή 263% του ΑΕΠ. Το μυστικό είναι ότι το 43% του Χρέους ελέγχεται από την Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας και το υπόλοιπο το συντηρούν Ιάπωνες αποταμιευτές(;). Τον περασμένο μήνα, η Τράπεζα της Ιαπωνίας αύξησε τα επιτόκια του Γεν για πρώτη φορά από το 2007. Τα αύξησε στο …0%. Όταν το δολάριο πληρώνει 5% και το Γεν 0% είναι φυσιολογικό που το Εθνικό Νόμισμα της Ιαπωνίας έχει χάσει σχεδόν το 20% της αγοραστικής του δύναμης έναντι του δολαρίου ΗΠΑ τον τελευταίο χρόνο. Η ισοτιμία μετατροπής για 1 δολάριο ΗΠΑ έχει αυξηθεί από 130 γεν σε 160 γεν, μια τεράστια αλλαγή για ένα σημαντικό νόμισμα. Είναι προφανές ότι οι Ιάπωνες προσπαθούν να στηρίξουν τις εξαγωγές τους αφήνοντας το εθνικό τους νόμισμα να διολισθήσει. Όταν όμως ένα «βαρύ» νόμισμα όπως το Γεν παρουσιάζει τόσο μεγάλες διακυμάνσεις στην ισοτιμία του, προφανώς με την παρέμβαση των κεντρικών τραπεζών, δικαιολογημένα ανησυχούν όλες οι άλλες κεντρικές τράπεζες με λιγότερο ισχυρά νομίσματα (η ισχύς ενός νομίσματος αποτιμάται με βάση τη ζήτησή του) και γι’ αυτό επενδύουν στο χρυσάφι.

Οι Γερμανοί τραπεζίτες κερδίζουν από τις δουλειές με τους Ρώσους

-Επισήμως η Ευρώπη είναι σε πόλεμο δι’ αντιπροσώπου με τη Ρωσία. Οι μπίζνες όμως των Γερμανών τραπεζιτών δεν είναι. Οι δύο μεγαλύτερες ιδιωτικές τράπεζες της Γερμανίας προφανώς κάνουν εξαιρετικές δουλειές στη Ρωσία. Σύμφωνα με τους Financial Times, η Deutsche Bank αύξησε τα κέρδη της στη Ρωσία από 26 εκατ. ευρώ πριν από τον πόλεμο σε 40 εκατ. ευρώ το 2023. H Commerzbank έχει υπερτριπλασιάσει τα κέρδη της στα 51 εκατ. ευρώ. Αξιοσημείωτη λεπτομέρεια: Το γερμανικό κράτος ελέγχει το 15,8% του μετοχικού κεφαλαίου της Commerzbank. Μετά τις «κυρώσεις» των Δυτικών συμμάχων απέναντι στη Ρωσία, υπάρχουν κάποιες τράπεζες που διατηρούν το προνόμιο να μπορούν να κάνουν συναλλαγές και πληρωμές στο Swift για λογαριασμό ρωσικών εταιρειών. Με το αζημίωτο, φυσικά.