Ο «delta τρόμος», οι 4 μνηστήρες της Εθνικής (μας πρήξατε, έλεος!) και τα… δυσκίνητα ακίνητα ///


 

Χαίρετε! H ταχύτητα που εξαπλώνεται ο Covid 19 με την ινδική μετάλλαξη (delta variant) προκαλεί τρόμο και πάλι στη διεθνή κοινότητα, γιατί πρώτον είναι πολύ μεταδοτική και δεύτερον καθιστά ακόμα και τα καλύτερα εμβόλια (MRNA) κατά κάτι λιγότερο αποτελεσματικά (αντί για 95% περίπου 85% – αλλά με τη δεύτερη δόση κι όχι με την πρώτη). Τις επόμενες 15 ημέρες θα το δούμε αυτό διεθνώς, κυρίως στη Βρετανία. Όσα έγραψα παραπάνω, είναι από διεθνή reports τα οποία παρακολουθούν με ιδιαίτερη προσοχή (και ανησυχία) στο Μ.Μ.

-Σε αυτόν τον νέο κίνδυνο υπάρχει ένα και μοναδικό «αντίδοτο», ο πλήρης εμβολιασμός ο οποίος όμως οσονούπω πρόκειται να «στομώσει» καθώς δεν ανεβαίνουν τα νούμερα των εμβολιασμένων πάνω από 50%-55% του γενικού πληθυσμού. Η πηγή μου λέει ότι ο ίδιος ο Μητσοτάκης, που γνωρίζει πολύ καλά το νέο πρόβλημα (delta variant), δεν πρόκειται να περιμένει απλώς τις ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες ως προς την αντιμετώπισή της (που είναι ο εμβολιασμός), αλλά θα πάρει ό,τι μέτρα χρειάζεται νωρίτερα για να αυξηθεί ο αριθμός αυτός των πολιτών που θα διαθέτουν το «ευρωπαϊκό πιστοποιητικό Covid19» όπως το λένε. Θα είναι κίνητρα, θα είναι υποχρεώσεις, δεν θα μπορείς να πας στη δουλειά, στο γήπεδο ή στο εστιατόριο και στο μπαρ; Η απάντηση είναι ναι, αλλά ίσως το κάνει και νωρίτερα απ’ όλη την Ευρώπη. Γιατί πάλι φαίνεται ότι η Ευρώπη θα πιαστεί στον ύπνο.

-Μεγάλη ημέρα σήμερα, καθώς ΤΑΙΠΕΔ και LAMDA υπογράφουν (σε μια σεμνή και ταπεινή τελετή) τη σύμβαση για το Ελληνικό στα γραφεία του Ταμείου. Αυτή θα είναι και η πρώτη υπογραφή της νέας διοίκησης.

-Σε σήριαλ πολλαπλών επεισοδίων με σασπένς εξελίσσεται η εκλογή του νέου Προέδρου της Εθνικής Τράπεζας. Η Εθνική, συνήθως, επέλεγε να κάνει τις συνελεύσεις της τον Ιούνιο. Αυτή τη φορά όμως ο χρόνος περνά χωρίς να έχει προγραμματιστεί η σύγκλιση της έκτακτης Γενικής Συνέλευσης, η οποία μεταξύ άλλων θα εκλέξει και τον νέο Πρόεδρο της Τράπεζας. Στους διαδρόμους ψιθυρίζεται ότι πρόκειται για μεθόδευση του… νυν προκειμένου να απαξιωθεί η υποψηφιότητα του Γκίκα Χαρδούβελη που φέρεται ως η επικρατέστερη.

-Ενημερωτικά να σας πω ότι οι υπόλοιποι υποψήφιοι Πρόεδροι στη short list, είναι ο Γιάννης Μάνος, ο Χρήστος Σκλαβούνης, ο Πλούταρχος Σακελλάρης και ένας ακόμη, όνομα όχι ευρύτερα γνωστό στην τραπεζική αγορά καθώς έκανε για χρόνια καριέρα ως CFO σε μεγάλο όμιλο. Αν λάβετε υπόψη ότι από τη δημοσίευση της πρόσκλησης χρειάζεται να περάσει και ένα 20ήμερο, ακόμη και σήμερα να συγκληθεί η συνέλευση θα πραγματοποιηθεί προς τις 15 Ιουλίου, δηλαδή στην καρδιά του καλοκαιριού. Αν δεν ενεργοποιηθεί να πιέσει την κατάσταση το ΤΧΣ ή ο CEO της τράπεζας, μάλλον πάμε προς Σεπτέμβριο.

-Με την ευκαιρία, επειδή αναφέρθηκα στο ΤΧΣ, φοβάμαι ότι εκεί στο Ταμείο μετά τις τελευταίες ανακατατάξεις έχουν χάσει κάπως τον βηματισμό τους. Όταν Κυβέρνηση και επόπτης έχουν συντονιστεί σε μια κοινή γραμμή με βασικούς πυλώνες την εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος και την αποεπένδυση του Δημοσίου, ποια λογική υπάρχει πίσω από τις διαθέσεις του ΤΧΣ να ασκήσει πλήρως τα δικαιώματά του στην AMK της Αlpha Bank; Ιδιαίτερα όταν μείωσε τη θέση του στην πρόσφατη ΑΜΚ της Πειραιώς και επιπλέον όταν είναι γνωστό πως στο ΥΠΟΙΚ μιλάνε με τους θεσμούς για το νέο πλαίσιο του ΤΧΣ και την ημερομηνία λήξης του. Πιστεύουν πως έτσι συντηρούν την ύπαρξη του Ταμείου;

-Κατά λοιπά όσον αφορά την ΑΜΚ της Alpha Bank σήμερα -εκτός απροόπτου πάντοτε- αναμένεται να εγκριθεί το ενημερωτικό δελτίο από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Αν η Επιτροπή ανάψει το πράσινο φως, τότε τη Δευτέρα 28 Ιουνίου ξεκινά η αύξηση και ολοκληρώνεται στις 30 Ιουνίου.

– Σχεδόν τρεις εβδομάδες έχουν συμπληρωθεί από την παραλαβή των δεσμευτικών οικονομικών προσφορών για τo πακέτο κόκκινων δανείων της ETE με την επωνυμία Frontier και φως στην άκρη του τούνελ δεν έχει ακόμη φανεί σχετικά με το πού θα καταλήξει η συναλλαγή ύψους 6,1 δισ. Οι άνθρωποι της Morgan Stanley πάνε, έρχονται, ρωτούν διευκρινίσεις, επανέρχονται κοκ στην προσπάθεια που γίνεται να καταλήξουν ποια πρόταση θα προκρίνουν και γενικότερα πώς θα το χειριστούν.

– Οσον αφορά το project Sunshine της Πειραιώς (περίπου 5.000 μη εξυπηρετούμενες ή ρυθμισμένες συμβάσεις leasing 2.300 επιχειρήσεων) οι δεσμευτικές οικονομικές προσφορές θα υποβληθούν τη Δευτέρα 26 Ιουλίου. Η UBS ενεργεί ως σύμβουλος της Πειραιώς για τη συναλλαγή.

-Στον κατασκευαστικό κλάδο έχουμε να δούμε ακόμη σημαντικές και μεγάλες ανακατατάξεις (τόσο σε εταιρίες όσο και σε πρόσωπα) αλλά χρειάζεται ακόμη υπομονή γιατί δεν έχουν ωριμάσει οι διεργασίες. Το τι έχει μπροστά του ο κλάδος, το περιέγραψε ο Κ. Μιτζάλης της ΑΒΑΞ (προσωπικότητα σεβαστή στον κλάδο, με πολλά χιλιόμετρα στις κατασκευές) ο οποίος όπως είπε υπολογίζει τζίρο 2,5 έως 5 δισ. από δημόσια και ιδιωτικά έργα στην Ελλάδα κατά τα επόμενα 4-5 χρόνια. Για τη Γραμμή 4 του Μετρό, είπε, ότι θα προσθέσει 800 εκατ. στο ανεκτέλεστο που φθάνει τώρα στα 2 δισ. ευρώ, ενώ η ΑΒΑΞ, λόγω της τεχνογνωσίας που έχει σε τέτοια project θα διεκδικήσει όλα τα έργα για το μετρό που θα προκηρυχθούν το επόμενο διάστημα.

-Η ΑΒΑΞ μαζί με τις Μυτιληναίος και Vinci διεκδικεί (κόντρα στις ΓΕΚΤΕΡΝΑ-Egis) τον μεγάλο διαγωνισμό για την παραχώρηση της Εγνατίας Οδού. Με βάσει τις εκτιμήσεις του Κ. Μιτζάλη, είναι πιθανόν μέσα στο πρώτο 15ήμερο του Ιουλίου να ανοίξουν οι οικονομικές προσφορές που έχουν κατατεθεί. Όσο για τα σενάρια περί νέας αύξησης κεφαλαίου που κυκλοφόρησαν στις αρχές του μήνα και διαψεύστηκαν από την ΑΒΑΞ, τα χαρακτήρισε ανυπόστατα και διαβεβαίωσε πως δεν υπάρχει τέτοιος σχεδιασμός. «Αν χρειαστεί, θα τα διαψεύσουμε ξανά», είπε.

-Ουδείς ενδιαφερόμενος για το ακίνητο της οικογένειας Πεντεδέκα, -της γνωστής χρηματιστηριακής του παρελθόντος-, που βγήκε χθες στο σφυρί. Όπως είχε αποκαλύψει η στήλη, η κατοικία στο Χαλάνδρι βγήκε σε πλειστηριασμό με επισπεύδουσα την Cepal, με τιμή πρώτης προσφοράς στις 690.000 ευρώ, αλλά «ματαιώθηκε ελλείψει πλειοδοτών».

-Το ίδιο συνέβη και με την περίπτωση της «Πρες-Ελλάς», δηλαδή για το πάλαι ποτέ συγκρότημα Κουρή, καθώς δεν υπήρξε μνηστήρας ούτε για τις εγκαταστάσεις στην «ιστορική» Δήμητρος 37 στον Ταύρο ούτε και για το δεύτερο ακίνητο στην Ανθούσα. Αν και το σφυρί χτύπησε για τέταρτη φορά, αποδείχθηκε «άσφαιρο».

-Τώρα, για έναν άλλο -και πάλι εκδοτικό- πλειστηριασμό που μπορεί να ακούσετε τις επόμενες μέρες, μην περιμένετε και πολλά. Ο λόγος για τη βίλα του Αντώνη Λυμπέρη στην Κηφισιά που αναρτήθηκε χθες στην πλατφόρμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, με τιμή πρώτης προσφοράς το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 3.330.780 ευρώ. Πρόκειται για τη γνωστή διώροφη οικία σε οικόπεδο 2.396 τ,μ, που περιλαμβάνει χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων 58,40 τ.μ., αποθήκη 108,53 τ.μ., ισόγειο όροφο 397,90 τ.μ., πρώτο όροφο, 344,45 τ.μ., και πισίνα και στέγαστρο, συνολικής επιφανείας 360 τ.μ. Αγοράστηκε τον Ιανουάριο του 2003, σε άλλες, «χρυσές» εποχές. Όμως σπεύδω να τονίσω ότι αναρτήθηκε μεν, με προγραμματισμό για τις 7 Ιουλίου, αλλά βρίσκεται ήδη σε αναστολή. Επισπεύδουσα είναι η Eurobank FPS και αναστολή συνήθως γίνεται με ασφαλιστικά μέτρα ή άλλη δικαστική απόφαση ή με ρύθμιση της οφειλής που είναι και η συνηθέστερη αιτία, που σημαίνει ότι ο Αντώνης ίσως αποφάσισε να βάλει το χέρι στην τσέπη.

Γιάννης Στουρνάρας το μακρινό πλέον 2013, ως υπουργός Οικονομίας, περιέγραφε την ελληνική οικονομία ως την τελευταία σοβιετικού τύπου οικονομία στην Ευρώπη. Αξιολογείστε εσείς τα βήματα προόδου αυτό το διάστημα, αλλά αυτό μου ήρθε το μυαλό διαπιστώνοντας ότι υπάρχουν άλλοι που έχουν (ακόμη) καμάρι το κομμουνιστικό παρελθόν αλλά και το μέλλον τους. Στο πλαίσιο λοιπόν των εορτασμών για την επέτειο των 100 ετών από την ίδρυση του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας, η Πρεσβεία της Κίνας και το Πολιτιστικό Κέντρο της Κίνας διοργανώνουν -διαδικτυακά- έκθεση φωτογραφίας με θέμα «100 χρόνια Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας». Η έκθεση -αναφέρεται στην ανακοίνωση- «παρουσιάζει τη λαμπρή πορεία του κινεζικού έθνους από την επανάσταση στην οικονομική ευρωστία και ισχυροποίηση υπό την ηγεσία του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας».

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Δημοφιλή