-Χαίρετε, κάποια ερωτήματα μένουν ακόμα αναπάντητα -ευτυχώς μικρότερης σημασίας για το συγκεκριμένο αεροπορικό δυστύχημα- αφού, αν έπεφτε σε κατοικημένη περιοχή, θα μιλάγαμε για τραγωδία ανυπολόγιστων διαστάσεων. Μένει όμως το ερώτημα γιατί να περνάνε τέτοια… μυστήρια νυχτερινά cargo με οπλισμό αμφιβόλου προελεύσεως από τον ελληνικό εναέριο χώρο; Και ποιος πρέπει να τα εγκρίνει και γιατί να το κάνει; Επικίνδυνο μου φαίνεται…

Ο Έλον Μασκ στη Μύκονο και οι… large τηλεπερσόνες

-Λοιπόν, διαβάστε ένα πολύ ενδιαφέρον παρασκήνιο από την παρουσία του Ελον Μασκ στη Μύκονο. Χθες ούρλιαζε ο Καμπουράκης στον Σκάι ότι «ο Μασκ είναι τσίπης γιατί πήρε μαζί του το κρασί που περίσσεψε…», από το τραπέζι του στο εστιατόριο Σπηλιά, που κάθισε για να φάει με την παρέα του. Αν και δεν το βλέπω διόλου παράξενο γενικώς να κάνει ό,τι θέλει κανείς στο τραπέζι του (όπως και στα λεφτά του) η αλήθεια είναι εντελώς διαφορετική. Ο Μασκ δέχτηκε ένα μπουκάλι κρασί από κυρία μεγάλης και πασίγνωστης ελληνικής επιχειρηματικής οικογένειας που βρισκόταν τυχαίως σε κοντινό τραπέζι, ως καλωσόρισμα στο νησί και στη χώρα. Ο άνθρωπος ευχαρίστησε θερμώς και, για να μη φανεί αγενής, (αν με καταλαβαίνει ο Lord Kabour, παιδιά, εκεί στα πρωινάδικα!) το πήρε μαζί του γιατί προφανώς δεν ήθελε να το πιει εκείνη την ώρα ή να το πετάξει. Έλεος με την παρλαπίπα!

Όπως έλεγε κι ο Σάκης, τώρα αρχίζουν τα δύσκολα

-Όταν φορτώσεις τα βάρη της εργασίας σου στη φιλοτιμία των άξιων συναδέλφων και περνάς τη μέρα σου σε μια παραλία, καταλαβαίνεις πολύ καλύτερα τη μεγάλη εικόνα. Αποφεύγεις τον καταιγισμό των καθημερινών πληροφοριών και κατανοείς μόνον τα πιο σημαντικά. Όσοι, λοιπόν, ενδιαφέρεστε για τις οικονομικές εξελίξεις, μην αναλώνεστε σε μακροσκελείς αναλύσεις, αλλά διαβάστε το εξής: Από την αρχή του χρόνου, ως τις 14 Ιουλίου, η τιμή στο στάρι υποχώρησε 37%, στην ξυλεία έπεσε 36%, στο βαμβάκι η πτώση φθάνει το 35%, ενώ στη βρώμη το 32%. Στο καλαμπόκι οι τιμές είναι -23%, στο πετρέλαιο -22%, στον καφέ -20%, στο κακάο -19%, στον χυμό πορτοκάλι -18%, στη σόγια -15%, στο κριθάρι επίσης -15%, κοκ. Τι σήμα δίνει η μεγάλη πτώση στις τιμές των εμπορευμάτων; Ότι η επιβράδυνση της οικονομίας είναι σε εξέλιξη, πιθανόν και η ύφεση να είναι κοντά, αλλά το βέβαιο είναι ότι θα επηρεάσει την κερδοφορία των εταιριών. Συνεπώς, έχουμε ακόμη αρκετό έργο να δούμε στις αγορές ή, αν προτιμάτε, τώρα αρχίζουν τα δύσκολα, όπως τραγουδούσε κι ο Σάκης.

Οι Μπάκοι ετοιμάζουν βαλίτσες για Τήνο

-Στραβά και βαριά το ξεκίνησα σήμερα και είναι λάθος μου, καθώς είμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού, με τον κόσμο να ονειρεύεται ξένοιαστες διακοπές. Για αυτό λοιπόν συνεχίζω με θεματολογία διακοπών και στέκομαι στο επιχειρηματικό δίδυμο Μπάκου - Καϋμενάκη οι οποίοι τον Δεκαπενταύγουστο θα είναι στην Τήνο, γονυπετείς, για να ευχαριστήσουν την Παναγιά για το θαύμα. Γιατί μόνον από θαύμα θα βρίσκονταν δυο εφοπλιστές να αγοράσουν ταυτόχρονα μετοχές της ΙΝΤΡΑΚΑΤ και να αποφύγουν έτσι τη δημόσια πρόταση. Κι επειδή θαύματα δεν γίνονται, υποθέτω ότι θα πρόκειται για διαβολική σύμπτωση, από αυτές που συμβαίνουν πολύ σπάνια. Ευτυχώς τα προσχήματα (και την τιμή του ΧΑ) έσωσε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς με τον έλεγχο που ξεκίνησε. Βεβαίως, πρέπει να πούμε ότι είναι συνήθης διαδικασία της Επιτροπής όταν γίνονται ταυτόχρονες αγορές να ζητούνται εξηγήσεις. Πάντως, οι απαντήσεις των Μπάκων θα αξιολογηθούν αναλόγως. -Οφείλω να ομολογήσω πάντως ότι τους είχα παρεξηγήσει τους ανθρώπους γιατί τελικά αποδείχθηκαν περισσότερο αετοί της Φουτζέιρα, παρά Μπακοκαϋμενάκηδες. Μαθαίνουν πολύ γρήγορα και ρούφηξαν σαν σφουγγάρι την τεχνογνωσία του Ολλανδού. Υποθέτω επίσης ότι το νομικό τους επιτελείο έχει μελετήσει πολύ καλά και είναι πλήρως εξοικειωμένο με το σχετικό νομικό πλαίσιο για τις δημόσιες προτάσεις, οπότε το πιθανότερο είναι να πρέπει να αρκεστούμε στην ερμηνεία της απίθανης σύμπτωσης που συμβαίνει μια ανά 100 χρόνια. Αλλά αυτό είναι κάτι που μένει να το δούμε στην πορεία.

Το ρίξιμο του Δ. Κούτρα και οι φιλάνθρωποι εφοπλιστές

-Όσον αφορά το deal της ΙΝΤΡΑΚΑΤ, η στήλη κρατά δύο στοιχεία: Το πρώτο είναι το ρίξιμο του παλιού, δηλαδή του Δ. Κούτρα. Έδωσαν τις μετοχές τους όλοι οι μέτοχοι της ΙΝΤΡΑΚΑΤ, πλην αυτού. Αξιοσημείωτο, καθώς θεωρητικά δεν είχε συγκρουστεί στο παρελθόν ποτέ με τον Α. Εξάρχου, αν και πάντοτε ανήκαν σε διαφορετικά στρατόπεδα, κάτι που μάλλον φαίνεται να το πλήρωσε τώρα. Το δεύτερο στοιχείο είναι η τόλμη των Μπάκων. Όπως είπε ο Εξάρχου, αγόρασαν την ΙΝΤΡΑΚΑΤ χωρίς να κάνουν due diligence! Δηλαδή, χωρίς νομικό και οικονομικό έλεγχο. Αν ισχύει αυτό, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για το θάρρος των Μπάκων. Είναι ένα ατρόμητο επιχειρηματικό δίδυμο που θα αφήσει εποχή. Αυτό ωστόσο που δεν καταλαβαίνω, είναι πώς και δεν είχαν δισταγμούς οι έτεροι δύο εφοπλιστές που αγόρασαν INTΡΑΚΑΤ, να ζητήσουν δηλαδή κάποιον έλεγχο πριν αγοράσουν. Εκτός κι αν είναι φιλάνθρωποι...

Το πάρτι στις Λιβανάτες με τον Αντώνη Ρέμο

-Κι αν τον Δ. Κούτρα τον έριξαν, οι υπόλοιποι (στελέχη, συνεργάτες, επικεφαλής θυγατρικών, κ.λπ.) δείχνουν χαρούμενοι και ικανοποιημένοι που η ΙΝΤΡΑΚΑΤ γύρισε σελίδα. Η συμφωνία που επιτεύχθηκε φαίνεται πως τους άφησε ικανοποιημένους και ένας από αυτούς αποφάσισε την περασμένη Παρασκευή να το γιορτάσει, μ’ ένα πολύ μεγάλο πάρτι, σ’ ένα παραθαλάσσιο κτήμα, στις Λιβανάτες Φθιώτιδας. Κορυφαία στιγμή της γιορτής ήταν η παρουσία του Αντώνη Ρέμου που διασκέδασε τους καλεσμένους μέχρι το πρωί. Πολύς κόσμος τίμησε το πάρτι (όχι μόνον επιχειρηματίες, αλλά και πολιτικοί και υπουργοί), οι περισσότεροι από τους οποίους πέρασαν το Σαββατοκύριακο, μετά το ξενύχτι, στο Mitsis Galini Wellness Spa & Resort.

Στις τράπεζες οχυρώνονται για τα χειρότερα

-Όσον αφορά τις εξελίξεις στις τράπεζες, η πρόταση της στήλης είναι η ΕΕΤ να κάνει ένα ευχέλαιο γιατί τέτοια κακοτυχία κι αναποδιά δεν έχει προηγούμενο σε άλλον κλάδο. Στη μεγάλη εικόνα παρακολουθείστε τις εξελίξεις στην Ιταλία. Αν χάσουμε τον Ντράγκι, μια κρίση στις αγορές ομολόγων είναι πολύ πιθανή και αυτό είναι πολύ επικίνδυνο. Στη μικρή εικόνα, οι διοικήσεις όλων των συστημικών τραπεζών ξεκινούν επαφές με το SRB για τις εκδόσεις ομολόγων (2,5 δισ.) που απομένουν να γίνουν εφέτος. Τα πράγματα σκούρυναν καθώς η Ελληνική Τράπεζα Κύπρου σήκωσε με ομολογιακή έκδοση 100 εκατ. και πλήρωσε 9%, οπότε με κάθε τρόπο θα επιδιωχθεί οι εκδόσεις των ελληνικών τραπεζών να ετεροχρονιστούν. Απόφαση που δείχνει να είναι μάλλον μονόδρομος, γιατί διαφορετικά θα προκύψουν αρκετά ζητήματα. Στο μεταξύ όμως, οι διοικήσεις σιωπηλά (όπως πιθανότατα θα φανεί στις επικείμενες οικονομικές καταστάσεις) οχυρώνονται με κινήσεις που προστατεύουν τον ισολογισμό.

Ο τυχερός κύριος Μάνεσης και η άτυχη ΔΕΗ

-Και με τη βούλα του δικαστηρίου προχωρά το σχέδιο εξυγίανσης της Χαλυβουργίας Ελλάδος, συμφερόντων της οικογένειας Μάνεση. Πριν από λίγες ημέρες δημοσιεύθηκε η πολυαναμενόμενη απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, με την οποία εγκρίνεται η σχετική αίτηση. Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη του 2020 ο δανεισμός της Χαλυβουργίας Ελλάδος έφτανε τα 342,46 εκατ. ευρώ. Η συμφωνία εξυγίανσης έκλεισε στις 27 Οκτωβρίου 2021 με πιστωτές που εκπροσωπούν το 75,8% του συνόλου των απαιτήσεων και το 99,9% των εμπραγμάτως εξασφαλισμένων απαιτήσεων. Κεντρικό ρόλο διαδραματίζει το αμερικανικό fund H.I.G. Capital που σταδιακά εξαγόρασε τα μισά περίπου δάνεια από Eurobank, Πειραιώς και Εθνική, αφήνοντας τα υπόλοιπα 170 εκατ. ευρώ στην Alpha Bank. -Η αίτηση επικύρωσης της συμφωνίας κατατέθηκε στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών στις 29 Οκτωβρίου 2021 και συζητήθηκε στις αρχές της φετινής χρονιάς. Το «κλειδί» ήταν οι κλειστές εγκαταστάσεις της εταιρείας στον Ασπρόπυργο, που το H.I.G τις θέλει για να τις μετατρέψει σε logistics center. Σημειωτέον ότι το ακίνητο αυτό, έκτασης 290 στρεμμάτων, βρίσκεται σε στρατηγική τοποθεσία και διαθέτει πρόσβαση στη θάλασσα με εξασφαλισμένη άδεια για νέα λιμενική υποδομή. Παράλληλα, η εταιρεία διεκδικεί και όλα δείχνουν ότι κερδίζει κι ένα γενναίο «κούρεμα» των οφειλών της προς τη ΔΕΗ. Με άλλα λόγια, η οικογένεια Μάνεση παραχώρησε ένα ακίνητο που ούτως ή άλλως ήταν ανενεργό από οκτώ και πλέον χρόνια, διατηρώντας τη μονάδα στον Βόλο και… «καθάρισε». Είναι αυτό που λένε «αν έχεις τύχη διάβαινε» (και έχεις επιλέξει ικανούς δικηγόρους σαν τον Νίκο Μουσά που συνδράμει τον Μάνεση την τελευταία δεκαετία).

Άλλο Κατσιώτης, άλλο ΕΛΓΕΚΑ κι άλλο Δωδώνη

-Δεν είναι η ΕΛΓΕΚΑ που κηρύχθηκε «προτιμητέος πλειοδότης» για την απόκτηση της εταιρείας «Παγωτά Δωδώνη» από την Τράπεζα Πειραιώς. Είναι ο Αλέκος Κατσιώτης, βασικός μέτοχος της ΕΛΓΕΚΑ που ζήτησε να αποκτήσει τις μετοχές της Δωδώνης, καταβάλλοντας -σύμφωνα με πληροφορίες- ποσό της τάξης των 4 εκατ. ευρώ. Για την υπογραφή της τελικής συμφωνίας μεταξύ υποψήφιου αγοραστή και της Τράπεζας Πειραιώς θα χρειαστεί χρονικό διάστημα της τάξης των 8 έως 10 μηνών. Η ΕΛΓΕΚΑ και η Δωδώνη, ενώ δραστηριοποιούνται στον ίδιο κλάδο, έχουν -υποχρεωτικά, λόγω της φύσης των εργασιών τους- εντελώς διαφορετικό δίκτυο πωλητών και διανομής και φυσικά διαφορετικό τρόπο οργάνωσης της παραγωγής.

Ποιοι Ελληνες θα χτυπήσουν σήμερα το καμπανάκι στη Wall Street

Το καμπανάκι της έναρξης της χρηματιστηριακής συνεδρίασης του Nasdaq θα κτυπήσει σήμερα δυνατά, δια… χειρός ελληνικής. Συγκεκριμένα, εισάγονται σήμερα προς διαπραγμάτευση οι μετοχές της Mondee η οποία πήρε τη χρηματιστηριακή της υπόσταση από την ελληνικής καταγωγής και κυπριακών συμφερόντων Εταιρείας Εξαγορών Ειδικού Σκοπού (SPAC) την Ithax. Η Ithax, είναι ένα SPAC που δημιουργήθηκε ακριβώς για φέρει στη χρηματιστηριακή αγορά τις μετοχές μιας πετυχημένης, μη εισηγμένης εταιρείας. Ιδρύθηκε πριν από δύο χρόνια, από τον Ορέστη Φιντικλή, ιδρυτή της Ithaca Capital Partners (εξειδικεύεται στον τουρισμό και στα ακίνητα, με έδρα το Μαϊάμι) και τους ιδρυτές της συμβουλευτικής εταιρείας ΑΧΙΑ Ventures Group, Δημήτρη Αθανασόπουλο, Αντώνη Αχιλλεούδη και Γιώργο Λινάτσα, όπως και τον συνεργάτη τους Αλέξανδρο Αργυρό. Η Mondee, από την πλευρά της, δραστηριοποιείται στον τομέα των ταξιδιωτικών κρατήσεων και έχει έδρα τη Σίλικον Βάλεϊ. Έχει δημιουργήσει και λειτουργεί μια έξυπνη ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσω της οποίας πρακτορεία, εταιρείες και αυτοαπασχολούμενοι στον χώρο του τουρισμού, διασυνδέονται απευθείας με εκατοντάδες αεροπορικών εταιρειών και εκατοντάδες χιλιάδες τουριστικών καταλυμάτων. Όλοι μαζί λοιπόν σήμερα θα κηρύξουν την έναρξη της συνεδρίασης.

Αλληλοκατηγορίες κι εκνευρισμός

-Κρατά γερά το σωσίβιο των 800 μονάδων ο Γενικός Δείκτης με χαμηλή αξία συναλλαγών, η αγορά με μονοψήφιο συντελεστή Ρ/Ε θεωρείται φθηνή, αλλά πάντοτε η φτώχεια φέρνει γκρίνια. Υπάρχει ένα πραγματικό ζήτημα με την ποιότητα των διεθνών επενδυτικών κεφαλαίων που στήριξαν μέχρι σήμερα τις τιμές των μετοχών. Χωρίς επενδυτική βαθμίδα και σε περιβάλλον διεθνούς γεωπολιτικής και οικονομικής κρίσης, είναι λογικό οι κινήσεις των Hedge Funds να προκαλούν εκνευρισμό και να αρχίσουν οι αλληλοκατηγορίες ανάμεσα στους θεσμικούς παράγοντες της αγοράς, για διάφορες τεχνικές λεπτομέρειες.

Η βίλα των 18.000 ευρώ την ημέρα (οι νύχτες χρεώνονται χώρια)

-Όμως, στην περίπτωσή μας κλαίνε οι χήρες, κλαίνε και οι παντρεμένες, γιατί ακούω ότι στη Μύκονο -που ανήκει σε μια διεθνή αγορά και βρέχει χρήματα- ενώ όλοι οι επιχειρηματίες είναι ευτυχείς, γκρινιάζουν αυτοί που νοικιάζουν βίλες. Γιατί, ρώτησα αφελώς την πηγή μου. “Να, ξέρεις” μου απάντησε, “πέρυσι με το Covid δούλεψαν όλοι πολύ καλά. Φέτος τράβηξαν τις τιμές και δεν ανταποκρίθηκε η πελατεία, που προτίμησε τα καλά ξενοδοχεία”. Πήγαινα γυρεύοντας, οπότε επέμενα: Τι εννοείς, τράβηξαν τις τιμές; “Να, ρε παιδί μου, του Σάμι Φάις η βίλα”, απάντησε η πηγή, “πέρυσι την έδιναν 10.000 το βράδυ, φέτος είναι στις 18.000 και δεν περπάτησε”. Δεν ξέρω αν ισχύει, ούτε κι έχω διάθεση να ασχοληθώ για να το διασταυρώσω, αλλά κάτι τέτοια συζητούν στη Μύκονο και περνούν ευχάριστα την ώρα τους…