-Χαίρετε, εντάξει, ό,τι και να πεις, το χθεσινό θέμα της ημέρας ήταν η αποχώρηση του Καραμανλή (Ραφήνας). Κοιτάξτε, για να μην τον αδικούμε, είναι δικαίωμα του καθενός για το πότε αποφασίζει την έξοδό του από την πολιτική, έστω και αν στο βάθος του μυαλού του, ως νέος άνθρωπος, μπορεί να σκέφτεται την επιστροφή, την Προεδρία της Δημοκρατίας ή ό,τι άλλο θέλει. Κάποιος που δεν έχει λόγο να τον συμπαθεί, θα πει ότι από τότε που έφυγε από την αρχηγία της Ν.Δ. μόνο κακό προσπάθησε να κάνει σ’ αυτήν. Τα βρήκε πλήρως με τον Τσίπρα, τους έκανε πάσα το «εργαλείο» του στην Προεδρία της Δημοκρατίας, προ μηνών τους «κάρφωσε» όσο μπορούσε (στα Ανώγεια) για τις υποκλοπές και, τέλος, έφυγε λίγους μήνες πριν από τις εκλογές, δίνοντας αφορμή για σχόλια στους απέναντι του κόμματος που υπήρξε αρχηγός και μ’ αυτό εξελέγη δύο φορές πρωθυπουργός.

Και η Ν.Δ.;

Έχασε απ’ αυτό η Ν.Δ. ή ο Μητσοτάκης στον δρόμο για τις εκλογές και στην προσπάθεια για την αυτοδυναμία; Η πηγή μου, που έχει κάθε λόγο να τον συμπαθεί και τη ρώτησα χθες, μου είπε: «Ο Κώστας τον τελευταίο καιρό όλο και πιο κοντά στο περιθώριο πήγαινε, στην τελευταία εμφάνισή του στο Κιλκίς περιστοιχιζόταν από ΑΝΕΛίτες και Ακροδεξιούς, κατάντια δεν είναι να τουιτάρουν πρώτοι και καλύτεροι ο Καμμένος, ο Αντώναρος και άλλοι γραφικοί;». Προσωπικά δεν γνωρίζω πολλούς που είχαν αποφασίσει να ψηφίσουν Ν.Δ. και τώρα που έφυγε ο Καραμανλής δεν θα το κάνουν. Αλλά γενικώς μιλάμε για πολύ κακή εικόνα για τον ίδιο, σε αντίθεση με εκείνη που με κόπο και προσπάθεια χτίζει με τη δουλειά του και την πολιτική του ο υπουργός εξάδελφός του. Όπως στρώνεις κοιμάσαι σ’ αυτή τη ζωή.

Ο Ηλιόπουλος, τα ασφαλιστικά μέτρα και... οι ανιματέρ

-Καθίστε αναπαυτικά, χαλαρώστε, πάρτε ποπ κορν και ετοιμαστείτε να παρακολουθήσουμε ένα ελληνικό γουέστερν. Αύριο 23 Φεβρουαρίου ο Μάριος Ηλιόπουλος δίνει συνέντευξη για... δράσεις σχετικές με την υγεία και την εκπαίδευση στα νησιά. Όπως καταλαβαίνετε η συζήτηση για τις δράσεις θα είναι η εισαγωγή, καθώς οι δημοσιογράφοι θα γυρίσουν την κουβέντα στις MIG, Attica και ANEK και ο Ηλιόπουλος – λένε οι πηγές - θα μιλήσει για ασφαλιστικά μέτρα και αγωγές κατά Τράπεζας Πειραιώς, MIG και δεν ξέρω για ποιον άλλον. Eπίσης, να προσθέσω ότι δεν πρέπει με τίποτε να χάσουμε τη Γενική Συνέλευση της MIG στις 3 Μαρτίου, γιατί μου λένε ότι θα είναι πάρτι, με ανιματέρ και άλλες εκπλήξεις που θα διασκεδάσουν τους παρευρισκόμενους. Όσον αφορά την Τράπεζα Πειραιώς - και παρά την υπεροπλία του 53% και αυτή προετοιμάζεται από την πλευρά της, για να διαχειριστεί την κατάσταση. Προς το παρόν η τράπεζα ετοιμάζει την υποχρεωτική Δημόσια Πρόταση για την Attica και ασχολείται με τα τεχνικά θέματα που πρέπει να επιλυθούν για να την υποβάλλει καθώς πλησιάζει η σχετική προθεσμία.

Η πασαρέλα της Wade Adams στις ελληνικές κατασκευαστικές

-Με το σίριαλ της Άκτωρ να συνεχίζεται, στην αγορά αναρωτιούνται γιατί η κυπριακή Wade Adams επιδιώκει μετ' επιτάσεως να αποκτήσει θέση και ρόλο στην ελληνική κατασκευαστική αγορά. Τους λόγους φωτίζει πρόσωπο που γνωρίζει όσο λίγοι τις διεργασίες στον χώρο. Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει, η πρώτη ουσιαστική επαφή του επικεφαλής της Wade Adams Κύπρου Τσέντα, με εγχώριο όμιλο έγινε πριν από 2,5 χρόνια. Όπως θρυλείται, ο Τσέντας έλεγε στις πρώτες εκείνες επαφές πως η Wade είχε πάρει πολλά έργα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και γενικότερα στον αραβικό κόλπο τα οποία σταδιακά τελειώνουν ενώ αντίθετα στην Ελλάδα το κατασκευαστικό κύμα είναι ακόμη στην αρχή του, εξ ου και το ενδιαφέρον για είσοδο στην ελληνική αγορά. Η προ 2,5 ετών παρθενική συζήτηση συνεργασίας στην ελληνική αγορά αφορούσε την ΑΒΑΞ και η επιλογή ίσως δεν ήταν τυχαία: ο Τσέντας ξεκίνησε την καριέρα του ως πολιτικός μηχανικός στο Ομάν για λογαριασμό της J&P Overseas, μετακινήθηκε στη Wade Adams και σταδιακά έφθασε να κρατά το τιμόνι της. Λόγω του παρελθόντος, ορισμένοι εκτιμούν πως η πόρτα ενδεχομένως να άνοιξε πιο εύκολα σε σχέση με κάποιο τρίτο ελληνικό όμιλο.

Όποιος κατασκευαστής δεν μίλησε με τη Wade, να καταθέσει το πτυχίο

-Με την ΆΒΑΞ πάντως στη συνέχεια δεν υπήρξε κάποιου είδους επαφή με τη Wade γιατί δεν υπήρχε και αντικείμενο, ούτε και έγινε άλλη κρούση παρά τα όσα φημολογήθηκαν και διέψευσε η ΑΒΑΞ κατηγορηματικά. Οπότε ο Τσεντάς προχώρησε σε ένα κύκλο επαφών που περιλάμβαναν κατά πληροφορίες την ΕΚΤΕΡ, τη Δομική Κρήτης και τέλος την Intrakat. Με τη τελευταία, επί εποχής Κούτρα, η Wade διεκδίκησε τα έργα υποδομής στο Ελληνικό, χωρίς όμως να κερδίσει τον διαγωνισμό. Από τότε κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι και τώρα Κούτρας (Αdamas) και Τσέντας (Wade) βρίσκονται σε συζητήσεις με την ΕΛΛΑΚΤΩΡ για την Άκτωρ, με τις διαπραγματεύσεις να βρίσκονται σε λεπτή ισορροπία, για να το θέσω πολύ ευγενικά και με κομψότητα. Τυπικά, πάντως, η περίοδος των αποκλειστικών συζητήσεων με τη μητρική ΕΛΛΑΚΤΩΡ εκπνέει στις 31 Μαρτίου. Σε λίγο βλέπω τη Wade να ξεκινά συζητήσεις και με τη Vinci.

Ο νέος στόχος για το Ελ. Βενιζέλος

-Tο Υπερταμείο, μετά από σχετική διαγωνιστική διαδικασία, προσέλαβε την Alpha BANΚ ως σύμβουλο του για την εισαγωγή στο ΧΑ του αερολιμένα Ελ. Βενιζέλος. Το ΤΑΙΠΕΔ καταβάλει μεγάλες προσπάθειες να σπρώξει τα θέματα, να γίνει η συμφωνία μετόχων κ.λπ. Κατά πληροφορίες δεν έχει κλείσει ακόμη, αλλά η συμφωνία των μετόχων φαίνεται να είναι κοντά. Οι προσπάθειες εστιάζονται τώρα να περάσει από τη Βουλή πριν από τις εκλογές.

Στην Αθήνα (για δουλειές) η οικογένεια Heineken

-Με περιοδική συχνότητα η Heineken διοργανώνει μια συνάντηση των ανώτατων στελεχών της κάπου ανά τον κόσμο, όπου συζητούν για την αγορά, εξετάζουν τις διεθνείς τάσεις και γενικότερα είναι ένα brain storming στρατηγικής. Η συνάντηση διοργανώνεται απευθείας από την Ολλανδία χωρίς να εμπλέκεται η Αθηναϊκή Ζυθοποιία. Για τη φετινή συνάντηση που θα γίνει τον Ιούνιο, επέλεξαν την Αθήνα και εκτός από τα κορυφαία στελέχη του ομίλου, θα έρθουν στην Αθήνα για να συμμετάσχουν στη συνάντηση και οι κληρονόμοι της ολλανδικής ζυθοποιίας.

Το σίριαλ της Παλαιάς Αγοράς στο Ψυχικό

Στο σήριαλ του Κέκροπα στην περιοχή του δήμου Ψυχικού, αυτή τη φορά για τα 16 καταστήματα της Παλαιάς Αγοράς, προ ημερών υπήρξαν μεν εξελίξεις, ωστόσο ο δρόμος μέχρι να βρεθεί λύση μεταξύ της εταιρείας και του δήμου, τελικά, αποδεικνύεται ότι είναι ακόμη πολύ μακρύς. Εδώ και κάποια χρόνια, η ΚΕΚΡΟΨ είναι σε δικαστική διαμάχη για την εκμίσθωση των 16 καταστημάτων στην Παλαιά Αγορά Ψυχικού, συνολικής επιφανείας 973 τ.μ. (οι κύριες εργασίες του ακινήτου έχουν ολοκληρωθεί και είναι σε εκκρεμότητα συμπληρωματικές εργασίες όταν γίνουν οι εκμισθώσεις). Ο δήμος και φορείς της περιοχής έχουν προσφύγει στο ΣτΕ με αίτηση ακύρωσης που έχει καταθέσει ο δήμος και φορείς της περιοχής για τις χρήσεις των καταστημάτων που έχει εγκρίνει το ΥΠΠΟΑ. Προ ημερών, λοιπόν, στο ΦΕΚ της 6ης Φεβρουαρίου δημοσιεύτηκε η προηγούμενη απόφαση με την οποία είχαν εγκριθεί από το υπουργείο Πολιτισμού «οι προτεινόμενες χρήσεις, από τη φερόμενη ως επικαρπώτρια εταιρεία ΚΕΚΡΟΨ Α.Ε., των καταστημάτων του κτηρίου της Παλαιάς Αγοράς Ψυχικού, στο Οικοδομικό Τετράγωνο 69 του Δήμου Φιλοθέης - Ψυχικού, φερόμενης ψιλής κυριότητας του Δήμου Φιλοθέης – Ψυχικού, διότι αυτές συνάδουν με τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του κτιρίου, το πολεοδομικό καθεστώς της περιοχής και διασφαλίζουν τη διατήρηση του χαρακτήρα της Αγοράς, δηλαδή ως χώρου συνύπαρξης διαφορετικών αλλά συμβατών μεταξύ τους χρήσεων». Ορισμένοι που διάβασαν την απόφαση ερμήνευσαν ότι επίκεινται εξελίξεις σε σχέση με τη λειτουργία (ή μη) των καταστημάτων, η αλήθεια είναι ότι η συγκεκριμένη δημοσίευση είχε μάλλον τυπικό χαρακτήρα, ως τυπική προϋπόθεση, εν όψει της συζήτησης που ακολούθησε στις 8 Φεβρουαρίου στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την αίτηση ακύρωσης. Επομένως η υπόθεση έχει ακόμη πολύ… ψωμί μέχρι την τελική απόφαση του ΣτΕ. Σημειωτέον ότι όπως αναφέρεται στο ΦΕΚ προβλέπονται τρεις κατηγορίες καταστημάτων, εμπορικά καταστήματα και καταστήματα εμπορίας τροφίμων-ποτών (οκτώ στον αριθμό), καταστήματα παροχής προσωπικών υπηρεσιών - γραφείων κ.ά.

Μοναδικό νέο… η μετακόμιση

-Συμπληρώνονται δύο μήνες από τη μεγαλύτερη σε enterprise value εξαγορά στον χρηματοπιστωτικό κλάδο, όταν η JP Morgan ολοκλήρωσε -μετά από μακρές διαπραγματεύσεις- την εξαγορά του 48,5% της επιτυχημένης Viva Wallet έναντι 700 εκατ. ευρώ. Θα περίμενε κανείς οργασμό ανακοινώσεων και εξελίξεων, αλλά φαίνεται πως η διαμόρφωση του νέου σχήματος δεν έχει ολοκληρωθεί. Προς το παρόν ο μεγαλομέτοχος (51%) της Viva Wallet, Χάρης Καρώνης, αποφάσισε να μετακομίσει και για αυτό πούλησε την κατοικία του στη Φιλοθέη και αναδιοργανώνει διαφορετικά τη ζωή του.

Στην Ελλάδα η… Λαγκάρντ των Ασφαλιστικών Ταμείων

-Σήμερα Τετάρτη φτάνει στην Αθήνα η Ολλανδέζα Πέτρα Χιελκέμα, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εποπτικής Αρχής Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Ταμείων. Πρόκειται για τον Ευρωπαίο επόπτη των Ασφαλιστικών Ταμείων, ό,τι είναι δηλαδή η Λαγκάρντ για τις τράπεζες στην Ευρώπη. Θα συναντήσει τη διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος, τον Υπουργό Οικονομικών και τον Υπουργό Εργασίας, ενώ θα συμμετάσχει και στο μεγάλο συνέδριο της Ελληνικής Ένωσης Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης.

Νέα εξαγορά για την PeopleCert

-Δόθηκαν τα χέρια, γράφτηκαν τα συμβόλαια και όλα είναι έτοιμα για να ανακοινωθεί -μέχρι την επόμενη εβδομάδα- μια εξαγορά αμερικανικής εταιρείας τεχνολογίας και πιστοποίησης γνώσεων από την PeopleCert του Β. Νικολαΐδη.

Ατυχές timing

-Τα αποτελέσματα που θα ανακοινώσει η HelleniQ Energy (πρώην ΕΛΠΕ) την Παρασκευή θα είναι εξαιρετικά. Η επιλογή όμως της διοίκησης να κάνει το conference call με τους αναλυτές, την Παρασκευή ώρα 6 το απόγευμα, ενόψει τριημέρου Αποκριάς, είναι μάλλον ατυχής, τουλάχιστον όσον αφορά το ελληνικό ακροατήριο του ομίλου.

Πόσο κοστίζουν δύο μετροπόντικες;

-Aρχές Απριλίου ξεκινούν το έργο τους οι δύο μετροπόντικες (Κατεχάκη και Ευαγγελισμό) της AVAX για τη γραμμή 4 του μετρό. Οι δύο μεγάλοι μετροπόντικες νέας γενιάς και οι συσκευές που τους συνοδεύουν, αποκτήθηκαν με leasing ύψους 46 εκατ. ευρώ που χρηματοδότησαν δύο τράπεζες: Η Εθνική και η Πειραιώς.