Ο μετανοήσας αοιδός, το γυαλισμένο μάτι του Σέρβου και ο «Αστέρας Διαμαντούπολης» ///


 

 

Χαίρετε! Σας τα είπαμε από χθες ότι εκεί στο Μ.Μ. δεν θα αργήσουν να ανακοινώσουν τα μέτρα για την πανδημία και λογικά το κάνουν σήμερα. Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε πότε θα ξεκινήσει η εφαρμογή τους, αμέσως ή σε λίγες ημέρες όσον αφορά τους ανεμβολίαστους. Καλές είναι οι πρώτες εντυπώσεις (και εκτός) για την παρουσία του νέου κυβερνητικού εκπροσώπου Οικονόμου, μοιάζει λένε με… κανονικό κυβερνητικό εκπρόσωπο σε σχέση με τον Χρήστο Ταραντίλη ή την «Τελία» (λέγε με και Αριστοτελία) που αγρόν αγοράζει στο Μ.Μ.

-Καλά να είναι και γερό το παιδί, ο τραγουδιστής Νίκος Οικονομόπουλος, αλλά μου λένε ότι «ζάλισε» τη μισή κυβέρνηση για να… τον προσέξουν στον Ευαγγελισμό. Από αρνητής και θεοσεβούμενος («εγώ θα μεταλαμβάνω και εν καιρώ πανδημίας» δήλωνε) ξεσήκωσε το σύμπαν στο νοσοκομείο με την ομολογουμένως μικρή αλλά δύσκολη περιπέτειά του. Περαστικά, νεαρούλη, και να προσέχεις τι λες όταν ανοίγεις (δημόσια) το στόμα σου. Αν θες πάρε κανένα τηλέφωνο τον “Stefanos of Greece” να του πεις την εμπειρία σου από τον κορωνοϊό.

-Μου λένε ότι «γυαλίζει το μάτι» του νέου σταρ της ελληνικής αγοράς -ιδρυτής, μέτοχος και μέλος της επιτροπής Στρατηγικής της United Group- Ντράγκαν Σόλακ. «Ο Σέρβος δεν είναι τυχαίος, εμείς δεν τον ξέραμε στην Αθήνα γιατί δεν έκανε δουλειές. Τώρα θα τον… μάθουμε για τα καλά, γιατί από την ώρα που τσακώθηκε με τον πρόεδρο Αλ. Βούτσιτς και εκείνος του έκοψε δουλειές στην Σερβία, θα επεκταθεί στην διπλανή γειτονιά, δηλαδή την Ελλάδα που έχει πολύ ενδιαφέρον», μού είπε η πηγή μου.

-Σας έχω νεότερα για το Four Seasons Astir Palace Hotel Athens, εντός του οποίου συγκροτείται πλέον το… Five Seasons Diamantis Palace Villas Athens. Ο λόγος για τον εφοπλιστή Διαμαντή Διαμαντίδη, ο οποίος δεν απέκτησε γείτονες και ενδεχομένως ούτε πρόκειται να αποκτήσει, αφού αγοράζει δύο επιπλέον από τα ακριβότερα οικόπεδα της χώρας και συνολικά θα κατέχει τα 5 από τα 13, έχοντας δαπανήσει ένα ποσό που υπολογίζεται περίπου στα 185 εκατ. (Βάσει των επίσημων στοιχείων και χωρίς να έχει ολοκληρωθεί ακόμη η πώληση του πέμπτου οικοπέδου, η ΑΣΤΗΡ έχει εισπράξει τουλάχιστον 152,5 εκατ. ευρώ). Φυσικά, συζητούμε για τις δεκατρείς κάθετες ιδιοκτησίες στον Αστέρα, στο σημείο που υπήρχε κάποτε το ξενοδοχείο Αφροδίτη και πλέον αναπτύσσονται οι super luxury βίλες.

-Ο εφοπλιστής και «συλλέκτης» μοναδικών ακινήτων Διαμαντής Διαμαντίδης στο συμβόλαιο πώλησης των τριών πρώτων οικοπέδων, είχε την επιλογή να αγοράσει ένα επιπλέον οικόπεδο, «λόγω της ικανοποιητικής ολοκλήρωσης των προηγούμενων προϋποθέσεων». Δηλαδή, είχε option για ένα ακόμη από τα μοναδικά «φιλέτα» του Αστέρα. Σύμφωνα λοιπόν με πληροφορίες, ο Δ. Διαμαντίδης ενεργοποίησε την option, αγοράζει το τέταρτο οικόπεδο ενώ ταυτόχρονα έδωσε προκαταβολή για να αποκτήσει και ένα πέμπτο οικόπεδο (!) δημιουργώντας έτσι εντός του πολυτελούς θερέτρου, τον οικισμό Διαμαντέικα. Εξαιρετικά σχολαστικός και προσεκτικός στις επενδυτικές του κινήσεις, ο εφοπλιστής ζήτησε να γίνουν εκσκαφές στα οικόπεδα -σαν να επρόκειτο να ξεκινήσει η θεμελίωση- προκειμένου να είναι 100% σίγουρο ότι δεν θα αποκαλυφθούν αρχαιότητες.

– Στις 6 Αυγούστου λοιπόν, συνεδρίασε το Διοικητικό Συμβούλιο της Αστήρ, το οποίο αποφάσισε τα ακόλουθα:

1. Στο πλαίσιο της πώλησης της κάθετης ιδιοκτησίας «Β4» και της σύναψης προσυμφώνου πώλησης της κάθετης ιδιοκτησίας «Β5» που βρίσκονται στο ακίνητο της Αστήρ Παλάς Βουλιαγμένης, όπως έχουν εγκριθεί από την με ημερομηνία 30/07/2021 απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας, το τίμημα και η προκαταβολή τιμήματος που θα εισπραχθούν, αντίστοιχα, από την Εταιρεία και θα κατατεθούν στον τραπεζικό λογαριασμό που τηρεί η Εταιρεία στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος στο Λονδίνο άμεσα να μεταφερθούν στον τραπεζικό λογαριασμό της Εταιρείας που έχει ενεχυριαστεί υπέρ των δανειακών συμβάσεων με την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος (€ 265 εκ/03.08.2017 και € 18,7εκ/ 07.03.2019).

2. Την παροχή ειδικής εξουσιοδότησης στην κα. Πηνελόπη Ζαγλαρίδου, Αντιπρόεδρο ΔΣ και Διευθύνουσα Σύμβουλο της Εταιρείας, τον κ. Ηρακλή Παύλου, Οικονομικό Διευθυντή της Εταιρείας, και τον κ. Κωνσταντίνο Μήτσιο, ενεργώντας από κοινού ανά δύο εκ των τριών ανωτέρω, όπως από κοινού ενεργώντας στο όνομα και για λογαριασμό της Εταιρείας, υπογράψουν κάθε σχετικό έγγραφο σχετικά με την παροχή εξουσιοδότησης προς την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος στο Λονδίνο, ώστε η τελευταία να προβεί στην μεταφορά.

Α. αρχικά και εντός της ίδιας ημέρας ποσού ύψους 33.750.000 ευρώ που αντιστοιχεί στο 90% του συνολικού τιμήματος πώλησης της ως άνω κάθετης ιδιοκτησίας «Β4» και ποσού ύψους 5.000.000 ευρώ που αντιστοιχεί στην προκαταβολή τιμήματος για την σύναψη προσυμφώνου πώλησης της ως άνω κάθετης ιδιοκτησίας «Β5», και

Β. στη συνέχεια (εντός 27 εργάσιμων ημερών από την υπογραφή του σχετικού συμβολαίου πώλησης της ως άνω Κάθετης ιδιοκτησίας «Β4») ποσού ύψους 3.750.000 ευρώ που αντιστοιχεί στο υπόλοιπο 10% του τιμήματος πώλησης της ως άνω κάθετης ιδιοκτησίας «Β4»ήτοι συνολικού ποσού 42.500.000 ευρώ, το οποίο θα προέλθει από την πώληση της ως άνω κάθετης ιδιοκτησίας «Β4» και από τη σύναψη προσυμφώνου πώλησης της ως άνω κάθετης ιδιοκτησίας «Β5», από τον τραπεζικό λογαριασμό που διατηρεί η Εταιρεία στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος στο Λονδίνο, προς το λογαριασμό που διατηρεί η Εταιρεία στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος στην Ελλάδα.

-Με άλλα λόγια αγοράστηκε ένα από τα 13 φιλέτα του Αστέρα έναντι 37,5 εκατ. ευρώ, ενώ δόθηκε και «καπάρο» 5 εκατ. ευρώ για ένα ακόμη. H αραβο-τουρκική κοινοπραξία που ελέγχει το εμβληματικό συγκρότημα υπενθυμίζω ότι εισέπραξε ποσό άνω των 110 εκατ. ευρώ, και τον Νοέμβριο 2020 η εταιρεία, σε εφαρμογή του όρου cash sweep, που σχετιζόταν με την πώληση των πρώτων τριών οικοπέδων, προχώρησε στην αποπληρωμή ύψους 70 εκατ. ευρώ έναντι ομολογιακού δανείου ύψους 265 εκατ. ευρώ. Η συγκεκριμένη αποπληρωμή οδήγησε σε σημαντική μείωση του επιτοκίου δανεισμού του ομολογιακού βάσει του σχετικού όρου της δανειακής σύμβασης. Παράλληλα, όπως σημειώνεται στις τελευταίες οικονομικές καταστάσεις «η διοίκηση του Ομίλου βρίσκεται στο στάδιο προχωρημένων συζητήσεων με τραπεζικούς οργανισμούς αναφορικά με την αναχρηματοδότηση του υφιστάμενου δανεισμού, έως 160 εκατ. ευρώ, με καλύτερους όρους (μεγαλύτερη διάρκεια, μειωμένο περιθώριο, ενισχύοντας σημαντικά τις χρηματοροές της εταιρείας) καθώς και την εξασφάλιση νέας χρηματοδότησης για επενδυτικές και λοιπές χρηματοοικονομικές ανάγκες».

-Με μεγάλο ενδιαφέρον η στήλη διάβασε σε γυναικείο περιοδικό την life style παρουσίαση της Ανώτερης Γενικής Διευθύντριας επικεφαλής Corporate και Investment Banking της Τράπεζας Πειραιώς, Ελένης Βρεττού. Φωτογραφημένη με strapless και αιθέρια φορέματα πληροφορηθήκαμε ότι αφήνει τον τίτλο της διευθύντριας έξω από το σπίτι γιατί «εκεί είμαι μια άλλη», ότι από παιδί ονειρευόταν να δουλέψει σε τράπεζα, ότι ακούει δυνατά ροκ, έντεχνα και μπουζούκια για να θυμάται τα νιάτα της, ότι στο σπίτι είναι μια παραδοσιακή γυναίκα, ότι δεν θέλει να γίνει αυτοσκοπός της να φτάσει πιο ψηλά και τελικά αυτό που θέλει σε 10 χρόνια είναι να είναι πιο όμορφη. Για τα υπόλοιπα δεν ξέρω, αλλά σε μια 10ετία κανείς από αυτούς που έχει φτάσει «εκεί ψηλά» δεν θα είναι πιο όμορφος, εκτός κι αν πάει σε έναν καλό πλαστικό. Πιστέψτε με, κυρία Διευθύντρια.

-Ταχύτατα βελτιώνει το δανειακό της προφίλ η ΔΕΗ. Το νέο ομολογιακό δάνειο ποσού έως 300 εκατ. με την μορφή ανακυκλούμενης πίστωσης που εξέδωσε η επιχείρηση περιλαμβάνει ρήτρα αειφορίας, ήτοι ρήτρα μείωσης εκπομπών CO2 κατά 40% μέχρι το Δεκέμβριο του 2022, με έτος βάσης το 2019. Και καθώς επίκειται η πώληση ποσοστού 49% του ΔΕΔΔΗΕ, με το αναμενόμενο τίμημα να ξεπερνά το 1,5 δισ. ευρώ, κεφάλαια που θα επιτρέψουν την περαιτέρω απομόχλευση του ισολογισμού της ΔΕΗ και θα χρηματοδοτήσουν το επενδυτικό πλάνο-μαμούθ, οι προσδοκίες αποτυπώνονται στο ταμπλό. Ο τίτλος έχει απογειωθεί και βρίσκεται σε πολυετή υψηλά, πλησιάζοντας την κορυφή του περασμένου Απριλίου, στα 9,91 ευρώ.

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Δημοφιλή