-Χαίρετε, λοιπόν τα πιο ενδιαφέροντα κυβερνητικά θα τα δείτε παρακάτω και νομίζω ότι έχουν να κάνουν με την κινητικότητα που δείχνει η κυβέρνηση στην οικονομία και τις επενδύσεις (Λονδίνο), την προετοιμασία για την επίσκεψη του Ερντογάν στην Αθήνα, αλλά και μία προσπάθεια στην υπόθεση του Φρέντι Μπελέρη στην Αλβανία. Ομως πριν πάω εκεί να σας δώσω μία «τζούρα» από ΣΥΡΙΖΑ. Λοιπόν, οι 6+6 της Εφης προετοιμάζονται για την έξοδο, γράφουν το κείμενο της αποχώρησης και μετράνε τους βουλευτές που θα προσχωρήσουν σε κοινοβουλευτική ομάδα, αλλά αρχικώς όχι σε κόμμα. Πάντως, δηλώνουν βέβαιοι ότι θα είναι πάνω από δέκα και από εκεί και στο εξής πιστεύουν ότι θα αρχίσουν να προστίθενται και άλλοι όσο θα τους… τρελαίνει ο Κασσελάκης. Στο μεταξύ, μου λένε οι δημοσκόποι ότι δεν έχει φρένο η κατρακύλα του ΣΥΡΙΖΑ στα νούμερα, δεν σταματάει με τίποτα. Οσο πιο χαμηλά τόσο πιο καλά, Λόλα, που λέει και το τραγούδι.

Ειδύλλιο

-Στο μεταξύ, κάποιοι κακεντρεχείς εκεί στο Μ.Μ. δεν έχουν με τι να ασχοληθούν (που λέει ο λόγος) κι έχουν πιάσει το κουτσομπολιό στα προσωπικά των απέναντι, δηλαδή του ΣΥΡΙΖΑ. Ψιθυρίζουν για ειδύλλιο κορυφής, αλλά μη φανταστείτε ότι λένε για τον ορθόδοξο ΣΥΡΙΖΑ του Κασσελάκη, προς Θεού, ο Στέφανος μόλις στεφανώθηκε (που λέει πάλι ο λόγος) και μάλιστα κάνει μπαμ ότι είναι και ερωτευμένος με τον Τάιλερ, εδώ τον έβγαλε και στον Χατζηνικολάου να πει τι καλός ψήστης που είναι στα παϊδάκια. Για τους «απέναντι» μιλάνε και μάλιστα για ειδύλλιο που βγάζει και αρχηγικό δίδυμο. Δεν λέω άλλα, πρώτον γιατί εγώ δεν είμαι δεξιός κουτσομπόλης και, δεύτερον, γιατί υπάρχουν και σύζυγοι. Ασε που δεν πρόκειται να κάτσω να το διασταυρώσω γιατί δεν με αφορά. Τέλος.

Παπασταύρου-Μπελέρη με σβησμένα φώτα

-Επεισοδιακή εξέλιξη είχε η χθεσινή δίωρη επίσκεψη του υπουργού Eπικρατείας Σταύρου Παπασταύρου στις φυλακές του Δυρραχίου για να επισκεφθεί τον κρατούμενο δήμαρχο Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη. Όπως μαθαίνω, κάποια στιγμή έσβησαν τα φώτα για δέκα λεπτά, με αποτέλεσμα να ακούγεται μόνο ο ήχος από την καμπάνα του παρακείμενου Αγίου Βλασσίου. Στην κυβέρνηση πάντως αποδίδουν μεγάλη σημασία να είναι στραμμένη η προσοχή και των ΜΜΕ στην εξέλιξη της δίκης που ξεκινά σήμερα, ώστε να είναι όσο πιο δίκαιη γίνεται και οι Αλβανοί να μην μπορούν να κάνουν «κόλπα», όπως το συνηθίζουν.

Δεν «σπάει» η χώρα για τις ευρωεκλογές

-Σας είχα μεταφέρει προ ημερών τις εισηγήσεις που είχε στα χέρια του ο πρωθυπουργός, ώστε να σπάσει η χώρα σε πέντε περιφέρειες στις ευρωεκλογές. Φαίνεται όμως ότι αυτό περισσότερα προβλήματα θα δημιουργούσε παρά θα έλυνε, γι’ αυτό και παρότι η αλλαγή αξιολογήθηκε σοβαρά, εντούτοις φαίνεται ότι το κυρίαρχο σενάριο αυτή την ώρα είναι να μην αλλάξει το σύστημα διεξαγωγής των ευρωεκλογών και όλη η χώρα να είναι μια ενιαία εκλογική περιφέρεια.

Ο νέος Α/ΓΕΕΘΑ

-Χθες ο Μητσοτάκης βρέθηκε στο Μέγαρο Μουσικής, στην εκδήλωση για την ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων, προκειμένου να τιμήσει τον απερχόμενο Α/ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο. Επειτα από τέσσερα χρόνια στην ηγεσία του στρατεύματος, ο Αρχηγός θα αποχωρήσει στις αρχές Ιανουαρίου και αυτός που φέρεται φαβορί για να τον αντικαταστήσει είναι ο αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας Θεμιστοκλής Μπουρολιάς, ένα πρόσωπο που χαίρει εκτίμησης στην κυβέρνηση. Είναι και ο παλαιότερος των τριών αρχηγών, καθώς οι αρχηγοί του Στρατού και του Πολεμικού Ναυτικού ανέλαβαν πριν από έναν χρόνο.

Τα panel του Λονδίνου

-Για το Greek Investment Conference που ξεκινά τη Δευτέρα στο Λονδίνο και θα μιλήσει ο Πρωθυπουργός, έχουμε γράψει το πρόγραμμα και τις συναντήσεις που θα έχει. Στο Conference όμως της Morgan Stanley - EXAE (στο οποίο συμμετέχουν 37 εισηγμένες) έχουν προγραμματιστεί και τρία panels στα οποία θα συμμετάσχει η πρώτη εθνική της ελληνικής επιχειρηματικότητας. Στο πρώτο με θέμα τη ενέργεια συμμετέχουν οι Ευάγγελος Μυτιληναίος, Πέτρος Τζαννετάκης, Γιώργος Κούβαρης (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ), Κων. Μαύρος (CEO ΔΕΗ Ανανεώσιμες) και Αλέξανδρος Εξάρχου. Το δεύτερο panel έχει θέμα τις τράπεζες και συμμετέχουν οι Βασίλης Ψάλτης, Φωκίων Καραβίας, Παύλος Μυλωνάς και Χρήστος Μεγάλου. Στο τρίτο με αντικείμενο τις επενδύσεις συμμετέχουν οι Στέλιος Ηλίας (BC Partners) Σπύρος Σπυρόπουλος (Oaktree) Αννα Πλήκα (Macquarie) Στέλιος Θεοδοσίου (HIG).

Νέο guidance του ΟΠΑΠ

-Στο εύρος των 720 – 740 εκατ. ευρώ διαμορφώνεται πλέον η πρόβλεψη της διοίκησης του ΟΠΑΠ για τα EBITDA του 2023. Τον περασμένο Μάρτιο η πρόβλεψη είχε τοποθετηθεί στα 740 με 760 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, μεσολάβησε ένα «περίεργο» τρίτο τρίμηνο που επηρεάστηκε από εξωγενή έκτακτα γεγονότα όπως δυσμενείς συνθήκες σε μέρος του δικτύου (Θεσσαλία, Έβρος), ένα μεγάλο τζακπότ το περυσινό τρίμηνο που είχε ανεβάσει τον πήχη συγκριτικά με το τρέχον τρίτο τρίμηνο και, τέλος, την πρόσφατη ασυνήθιστη μεταβλητότητα στην αγορά αθλητικού στοιχηματισμού σε διεθνές επίπεδο. Συνολικά, πάντως, ο ΟΠΑΠ εμφάνισε σημαντική άνοδο στα καθαρά έσοδα προ εισφορών (GGR) το 9μηνο (+7,8%), στο μικτό κέρδος (+7,2%) και στα καθαρά κέρδη (+7,7%), ενώ διένειμε προμέρισμα 1,002 ευρώ ανά μετοχή για τη χρήση 2023 που είναι και το υψηλότερο στην ιστορία του Οργανισμού.

Ο Σωκρ. Κόκκαλης ανεβάζει σταθερά το ποσοστό του στην Intracom

-Η Intracom Holdings έχει καταγράψει ένα αξιοσημείωτο ράλι (+32% από την αρχή του χρόνου) έχοντας μετασχηματιστεί από έναν βιομηχανικό όμιλο σε εταιρεία συμμετοχών με «προίκα» στην Intralot, την Κλουκίνας-Λάππας (Intracom Properties), την Ιntracom Ventures, την Intradevelopment κ.ά. Παράλληλα, με τη στροφή του ομίλου ο ιδρυτής του, Σ. Κόκκαλης, σταθερά ανεβάζει το ποσοστό συμμετοχής στο μετοχικό της κεφάλαιο. Από το 23,8% που κατείχε (άμεσα και έμμεσα) προ διετίας, πλέον το ποσοστό του ανέρχεται πλέον σε 28,83%. Προ ημερών απέκτησε εξωχρηματιστηριακά 1,6 εκατ. μετοχές έναντι 3,45 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, συνολικά 504 χιλ. μετοχές αγόρασε και ο Δ. Θεοδωρίδης, έναντι 1,2 εκατ. ευρώ.

Ο Μίλτος στα δύσκολα

-Δεν ξέρω αν θυμάστε την ιστορία που η εισηγμένη στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου Dolphin Capital Investors (DCI) διέκοψε κακήν κακώς τη συνεργασία της με τον Μίλτο Καμπουρίδη και τη συμφωνία διαχείρισης των επενδύσεών της από την εταιρία του Dolphin Capital Partners (DCP) επειδή όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή της τότε η DCP, με επικεφαλής τον Καμπουρίδη, το 2018, την περίοδο που έκλεισε η συμφωνία για την πώληση από την DCI του Amanzoe στην Grivalia, η DCP είχε συνάψει συμφωνία προαίρεσης αγοράς ποσοστού 15%, χωρίς όμως αυτό να γνωστοποιηθεί εκείνη, τη δεδομένη χρονική στιγμή. Όπως διαβάζω στο ΓΕΜΗ τώρα για την Dolphin Capital Partners (DCP) ο ορκωτός εφιστά την προσοχή στη σημείωση 2 των οικονομικών καταστάσεων, η οποία αναφέρει ότι τα αποτελέσματα της εταιρείας παραμένουν ζημιογόνα και οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις ξεπερνούν το κυκλοφορούν ενεργητικό κατά ποσό 137.493,90€. Οι παραπάνω συνθήκες υποδηλώνουν την ύπαρξη ουσιώδους αβεβαιότητας που μπορεί να εγείρει σημαντική αμφιβολία για την ικανότητα της Εταιρίας να συνεχίσει τη δραστηριότητά της. Η γνώμη μας δεν τροποποιείται σε σχέση με το θέμα αυτό, καταλήγει ο ορκωτός. Ωστόσο, πρέπει να σημειώσω πως φέτος το καλοκαίρι είχαν κάνει ΑΜΚ στην DCP ύψους 270.000 ευρώ. Πιθανόν η συγκεκριμένη αύξηση να συνδέεται με τη σημείωση στις οικονομικές καταστάσεις.

Επέκταση στο αεροδρόμιο της Σαντορίνης

-Περί νέων επενδύσεων στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια αλλά και ενδιαφέροντος για νέες παραχωρήσεις κλήθηκε να απαντήσει ο Γιώργος Βήλος, διευθυντής Ανάπτυξης της Fraport Greece, που έχει στη διαχείρισή της σημαντικά αεροδρόμια της χώρας, μεταξύ των οποίων αυτά των Χανίων, της Κέρκυρας, της Μυκόνου, της Σαντορίνης και φυσικά της Θεσσαλονίκης. Από τη χθεσινή παρουσίαση των επιδόσεων της εταιρείας το 2023 έλειπε ως ασθενής ο CEO της Fraport Greece Αλεξάντερ Τσινέλ. Σύμφωνα με τον Γ. Βήλο, βάσει της σύμβασης παραχώρησης που υπεγράφη το 2007, η εταιρεία υποχρεούται να παρακολουθεί την εξέλιξη της επιβατικής κίνησης και αναλόγως να προβαίνει σε επεκτάσεις ή μη των αεροδρομίων. Είναι μία δυναμική άσκηση - εξ ου και εξετάζεται η επέκταση τώρα στη Σαντορίνη, ενώ από το 2024 μπορεί να προκύψει κάποια άλλη ανάγκη. Σε σχέση με το ενδιαφέρον για το αεροδρόμιο της Καλαμάτας και τα 22 νέα περιφερειακά αεροδρόμια προς παραχώρηση, η Fraport Greece, ως εταιρεία δεν συμμετέχει γιατί είναι όχημα ειδικού σκοπού, ωστόσο οι μέτοχοί της και δη η μητρική Fraport αναλόγως «θα αξιολογήσει αν θα ενδιαφερθεί» και αντίστοιχα συμβαίνει και στην περίπτωση της Καλαμάτας, όπου ήδη έχουν κατατεθεί προσφορές. Aπό τα υφιστάμενα 14 περιφερειακά αεροδρόμια οι μέτοχοι θα πάρουν πίσω τα χρήματά τους σε 8-9 χρόνια από την υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης, το 2017.

Το αεροδρόμιο της Αθήνας βλέπει τους επενδυτές του

-Κι αφού η συζήτηση ήρθε στα αεροδρόμια να προσθέσω πως αύριο, στο πολυτελές περιβάλλον του Four Seasons, η διοίκηση του Αεροδρομίου της Αθήνας θα παρουσιάσει στους επενδυτές και αναλυτές τα οικονομικά μεγέθη του 2023 ενόψει της μεγάλης δημόσιας εγγραφής που θα ξεκινήσει μέσα στον Ιανουάριο. Αμέσως μετά, την Παρασκευή, θα πραγματοποιηθεί μία ακόμη παρουσίαση αυτή τη φορά, μέσα στους χώρους του αεροδρομίου της Αθήνας. Το ΤΑΙΠΕΔ κατέχει το 30% των μετοχών του ΔΑΑ, το Υπερταμείο ελέγχει το 25%. Στο μετοχικό κεφάλαιο συμμετέχουν το καναδικό fund PSP με 40% και ο όμιλος Κοπελούζου με 5%. Η κατ’ αρχήν απόφαση προβλέπει τη διάθεση του 20% των μετοχών μέσω της δημόσιας εγγραφής, ενώ ένα επιπλέον 10% θα αγοράσουν οι Καναδοί.

Παιχνίδια με την Εθνική

-Χθες το βράδυ, η Εθνική ομάδα Ποδοσφαίρου έπαιζε με τη Γαλλία σ΄ ένα παιχνίδι με πολύ θέαμα. Χθες το μεσημέρι όμως, κάποιοι άλλοι έπαιζαν μικρότερης εμβέλειας παιχνίδια με τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας. Ενώ οι μετοχές πιστώθηκαν στους επενδυτικούς λογαριασμούς, μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης, πολλοί «βιαστικοί» έσπευσαν στα μέσα της συνεδρίασης, να πουλήσουν τις μετοχές που θα αποκτούσαν με κόστος 5,3 ευρώ, στην υψηλή τιμή των 6,3 ευρώ, με την προοπτική να παραδώσουν τις μετοχές τους με Τ+2, αύριο Πέμπτη. Είναι μια μικρή παρασπονδία, δεν επιτρέπεται από τον κανονισμό, αλλά φαίνεται πως πολλοί χρηματιστές έκλεισαν τα μάτια και διεκπεραίωσαν τις συναλλαγές. Πίσω από αυτή τη στρατηγική κρύβεται η εκτίμηση ότι σήμερα, με την έναρξη των συναλλαγών, θα σπεύσουν πολλοί να ρευστοποιήσουν τα εύκολα κέρδη λίγων ημερών της τάξης των 20%-25% και η μετοχή θα ξεκινήσει πτωτικά. Εκτός κι αν η αγορά τους εκπλήξει…

Ο γκουρού της τεχνολογίας επενδύει στην Ελλάδα

-Μία πολλά υποσχόμενη startup βιοτεχνολογίaς, η ResQ Biotech, τεχνοβλαστός του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών που ιδρύθηκε από τον ερευνητή Γιώργο Σκρέτα, πρόσθεσε στη λίστα των επενδυτών της τον περιβόητο Lars Rasmoussen. O Lars Rasmoussen είναι ένας παγκοσμίως γνωστός επιχειρηματίας και «angel investor» που επικεντρώνεται στον κλάδο των deep tech startups. Αν χρησιμοποιείτε το Google Maps για να πηγαίνετε ευκολότερα στον προορισμό σας, ο Lars είναι ένας από τους ανθρώπους που πρέπει να ευχαριστήσετε, καθώς είναι ένας από τους συνιδρυτές της εταιρίας που στη συνέχεια αγόρασε η Google. Αν χρησιμοποιείτε το Canva για να συνθέσετε παρουσιάσεις, κάρτες ή άλλο ψηφιακό περιεχόμενο, επίσης θα πρέπει να ευχαριστήσετε τον Lars γιατί, μαζί με την σύζυγό του, ήταν από τους αρχικούς angel investors της εταιρίας που σήμερα έχει κεφαλαιακή αξία αρκετά δισεκατομμύρια. H καλή είδηση της ημέρας είναι ότι μετά από μια μεγάλη, προσοδοφόρο και καταξιωμένη πορεία ως υψηλόβαθμος στέλεχος σε μεγάλες εταιρίες όπως η Google και η Meta, ο Lars συνεχίζει την επενδυτική του δραστηριότητα από την Ελλάδα, με τη φιλοδοξία να βοηθήσει το τοπικό οικοσύστημα γιατί φαίνεται να πιστεύει στη μεγάλη προστιθέμενη αξία που μπορεί να δημιουργήσει…

Η ανασφάλεια των αγορών

-Έχουν δίκιο που βιάζονται οι τραπεζίτες και οι επιχειρηματίες της αγοράς μας που θέλουν -το συντομότερο δυνατό- να πουλήσουν τις αξίες τους στη διεθνή αγορά, εκμεταλλευόμενοι το θετικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί για την Ελλάδα. Το κλίμα στις διεθνείς αγορές αλλάζει πολύ συχνά είτε εξαιτίας των ξαφνικών γεωπολιτικών εξελίξεων είτε λόγω της ασάφειας της πολιτικής επιτοκίων των κεντρικών τραπεζών. Θυμηθείτε: Πριν από 6 μήνες, οι αγορές είχαν ενθουσιαστεί γιατί περίμεναν ότι οι κεντρικές τράπεζες θα μειώσουν -όχι μία αλλά 4 φορές τα επιτόκια- μέσα στο 2023. Δύο μήνες αργότερα, το κλίμα άλλαξε και οι αναλυτές μιλούσαν πάλι για αύξηση των επιτοκίων -όχι μία, αλλά τρεις- φορές μέσα στη χρονιά. Πριν από 2 μήνες, οι αγορές τιμολογούσαν με 50% την πιθανότητα για μία ακόμη ΑΥΞΗΣΗ επιτοκίων το 2024, ελπίζοντας ότι η μείωση των επιτοκίων θα ξεκινήσει από τον Σεπτέμβριο του 2024. Σήμερα τα futures στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης δείχνουν ότι δεν θα υπάρξει πλέον άλλη αύξηση επιτοκίων του δολαρίου και ότι από τον Μάιο του 2024 θα ξεκινήσει η μείωση. Υπάρχουν κάποιοι που έχουν βάλει τα λεφτά τους στην πιθανότητα (30%) να ξεκινήσει η μείωση των επιτοκίων από τον Μάρτιο του 2024. Επειδή όμως όλα αυτά είναι ευμετάβλητα και το επενδυτικό κλίμα αλλάζει πολύ πιο συχνά, πολλοί πιστεύουν ότι πρέπει οι εκκρεμότητες να κλείσουν το συντομότερο δυνατό…

Πνιγμένοι στα χρέη οι Αμερικανοί

-Ο λαϊκισμός ανθίζει και αναπτύσσεται εκεί όπου υπάρχει φτώχεια ή απελπισία στη διαχείριση της καθημερινότητας. Στην αμερικανική οικονομία, ο ανερχόμενος νέο-Τραμπισμός στηρίζεται στο δεύτερο. Το συνολικό χρέος των νοικοκυριών ξεπέρασε ήδη 17,3 τρισεκατομμύρια δολάρια. Οι Αμερικανοί χρωστούν στις πιστωτικές τους κάρτες 1,1 τρισ. δολάρια και σε δάνεια αυτοκινήτου 1,6 τρισ. δολάρια. Την ίδια στιγμή τα επιτόκια των πιστωτικών καρτών κυμαίνονται στο 25%, τα δάνεια για αγορά αυτοκινήτου από 10% έως 15%. Από τον περασμένο μήνα, ξεκίνησαν και οι αποπληρωμές των παγωμένων φοιτητικών δανείων που ξεπερνούν το 1,6 τρισ. δολάρια. Απλή αριθμητική: Ένα μέσο νοικοκυριό, για να πληρώσει τη δόση για το αυτοκίνητο και το φοιτητικό δάνειο, μόνον, χρειάζεται τουλάχιστον 4.250 δολάρια τον μήνα.