search icon

dark room

Ο Μητσοτάκης με «Πιερρ» και ο Τσίπρας με… Λαλιώτη, έρχεται φόρος στις τράπεζες και Τούρκος συνέταιρος στον Φουρλή

  –Χαίρετε, βαδίζουμε ολοταχώς προς τα Χριστούγεννα και ένα είναι βέβαιο ότι, μόλις τελειώσουμε και τις γιορτές, με τον νέο χρόνο το θέμα που θα μονοπωλεί την επικαιρότητα θα είναι ο χρόνος των εκλογών, αφού ήδη καθημερινώς φουντώνει όλο και περισσότερο το προεκλογικό κλίμα. Στο σημείο αυτό ας μου επιτραπεί μια παρατήρηση για τους «όρους», […]

 

Χαίρετε, βαδίζουμε ολοταχώς προς τα Χριστούγεννα και ένα είναι βέβαιο ότι, μόλις τελειώσουμε και τις γιορτές, με τον νέο χρόνο το θέμα που θα μονοπωλεί την επικαιρότητα θα είναι ο χρόνος των εκλογών, αφού ήδη καθημερινώς φουντώνει όλο και περισσότερο το προεκλογικό κλίμα. Στο σημείο αυτό ας μου επιτραπεί μια παρατήρηση για τους «όρους», τη στρατηγική και τα προτάγματα που κατέρχονται τα δυο μεγάλα κόμματα στον δρόμο για τις κάλπες, για να πάρουν ό,τι μπορούν παραπάνω μέχρι την ημέρα της τελικής κρίσης. Ο πρωθυπουργός, λοιπόν, πυκνώνει τις εμφανίσεις του, επιλέγει να προβάλει έναν απολογισμό με το τι έκανε, πού πήγε και με ποιους μίλησε με το έργο της κυβέρνησης του. Χθες, στην εβδομαδιαία πλέον σταθερή ανάρτησή του στο fb για παράδειγμα, έγραψε ότι μειώθηκε ο πληθωρισμός για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, αυξήθηκαν κατά 100.000 οι θέσεις εργασίας το 2022, εισπράχθηκαν ως υπερκέρδη 1,3 δισ. ευρώ το τελευταίο πεντάμηνο από τις εταιρείες ενέργειας και αποδόθηκαν στους πολίτες ως βοήθημα στην ακρίβεια (λογαριασμοί ρεύματος κ.λπ.). Με απλά λόγια, προβάλλει ό,τι μπορεί, την «κυβερνητική του πραμάτεια» που λένε, ακόμα και τη διαπραγμάτευση για την επιστροφή των Ελγινείων μαρμάρων, για να πείσει τους πολίτες να τον ψηφίσουν – και καλά κάνει.

Ναφθαλίνη και μιζέρια μαζί, ίσον Λαλιώτης

-Την ίδια ώρα, το επικοινωνιακό event του ΣΥΡΙΖΑ που προαναγγέλλεται για την εβδομάδα που ξεκίνησε, φαντάζομαι πάντα στον δρόμο για τις κάλπες, είναι ένα βιβλίο με τη «ζωή του Κυριάκου Μητσοτάκη» από έναν δημοσιογράφο που το teaser του -απ’ ό,τι διαβάζω στα media- λέει χαριτωμενιές τύπου ότι… ήταν αντιστασιακός από έξι μηνών, έχει τελειώσει το Harvard και αλλά τέτοια… βαριά αδικήματα, τα οποία ουδείς αντιλαμβάνεται τι είδους συναισθήματα και χορδές αγγίζουν και ποιων ανθρώπων για να αποφασίσουν αυτοί ακριβώς οι ψηφοφόροι να μαυρίσουν στις κάλπες τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Μήπως, ας πούμε, εννοούν ότι η οικογένεια του Μητσοτάκη ζούσε στη Γαλλία τη μαύρη εποχή της Χούντας, ενώ οι «δικοί μας» ήταν αντιστασιακοί στα ξερονήσια; Μήπως ότι είναι μπουρζουάς ο πρωθυπουργός που σπούδασε αφού εισήχθη δια εξετάσεων σ’ ένα από τα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου, είναι τόσο βαρύ αδίκημα κι αυτό; Ειλικρινά, κάτι δεν καταλαβαίνω, αλλά ας είναι.

Το πιο εντυπωσιακό όμως δεν είναι ότι κάθισαν κι έγραψαν οι άνθρωποι… βιβλίο για τη ζωή ενός πολιτικού ετών 55, πλην μήπως και τσιμπήσει κανείς γιατί λέγεται Μητσοτάκης, το καλύτερο είναι ποιοι το προλογίζουν για να δημιουργήσουν και την απαραίτητη αντιμητσοτακική ατμόσφαιρα. Ο Κώστας Λαλιώτης, περιφερόμενη πολιτική φιγούρα του ΠΑΣΟΚ της δεκαετίας του ’80 -άνθρωπος μηδέποτε εργασθείς κανονικά τα τελευταία 25 χρόνια- τον οποίον στην πραγματικότητα κανένας (μα κανένας) πολιτικός αρχηγός κόμματος δεν θέλει να τον φορτωθεί γιατί απλούστατα μυρίζει ναφθαλίνη και θυμίζει, για έναν… μυστήριο λόγο, μόνο το αποκρουστικό καθεστωτικό φθαρμένο και διεφθαρμένο παρελθόν του ΠΑΣΟΚ. Και όχι… αυτό (το ΠΑΣΟΚ) που πολύς κόσμος ψήφιζε για δεκαετίες και αγάπησε, αλλά και διαχρονικοί πολιτικοί αντίπαλοί του παραδέχτηκαν και αποδέχτηκαν ως ένα σοβαρό κεντροαριστερό κόμμα στη Μεταπολίτευση.

Και ολίγον Κύρτσος που πάει με όλα…

-Ο δεύτερος «προπομπός» είναι ο γνωστός δημοσιογράφος Γιώργος Κύρτσος που φυσικά ψάχνει αρειμανίως -αφού τσακώθηκε με τη ΝΔ- να κολλήσει στον ΣΥΡΙΖΑ γιατί… είναι πολλά τα λεφτά Αρη, συγκεκριμένα κανένα εικοσάρι χιλιάδες μηνιαίως συν έξοδα πάει η ευρωβουλευτική καρέκλα. Εντάξει, αυτό όλο του Κύρτσου μου μοιάζει τελείως νορμάλ, ο Γιώργος πέρασε από το ΚΚΕ, πήγε μετά λίγο ΠΑΣΟΚ (με Πάγκαλο), έκανε μια «στάση Καρατζαφέρη» και στην πορεία πρόλαβε και πούλησε τον Καραμανλή (Ραφήνας) ως διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου για χάρη του «Σωκρατάκια» όπως αποκαλούσε τον Κόκκαλη, όταν ήταν τσακωμένοι. Μετά ο αιχμηρός δημοσιογράφος ξαναγύρισε ΝΔ και τώρα πάει ΣΥΡΙΖΑ. Ε, αν δεν βρίσει και λίγο Μητσοτάκη σήμερα, τι να τον κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, μόνο με Αντώναρο δεν φτουράει…

Ψηφιακές πλατφόρμες versus Εφιάλτες και Αποστασίες

-Έτσι λοιπόν θα βλέπουμε τη ΝΔ να πηγαίνει στις εκλογές με Πιερρακάκη, ετών 39 και ψηφιακές πλατφόρμες και τον ΣΥΡΙΖΑ με Λαλιώτη για τον… γιο του Εφιάλτη, την αποστασία, το Πολυτεχνείο, το βρώμικο ‘89, τον εμφύλιο και αλλά καυτά προβλήματα που πραγματικά απασχολούν τον κόσμο κάθε ηλικίας. Τα συμπεράσματα δικά σας…

Ψυχολογικές επιχειρήσεις Κυβέρνησης κατά τραπεζών

-Oσον αφορά την αγορά, ξεκινάει μια εβδομάδα τζαναμπέτικη, καθώς σήμερα περιμένουμε το «πράσινο φως» του Eurogroup για την εκταμίευση της τελευταίας δόσης, στα πλαίσια των μέτρων που είχαν συμφωνηθεί για την ελάφρυνση του χρέους. Την Τετάρτη θα ανακοινωθεί το ΑΕΠ του τρίτου τριμήνου, ενώ τραπεζίτες και Κυβέρνηση παραμένουν στα χαρακώματα. Οι μάχες είναι σφοδρές και το σφυροκόπημα συνεχίστηκε όλο το Σαββατοκύριακο, με τον Χ. Σταϊκούρα (μετά τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού ενώπιον της ΠτΔ την περασμένη Παρασκευή) να έχει πάρει σβάρνα τις τηλεοράσεις. Στον ΣΚΑΪ το Σάββατο έστειλε τελεσίγραφο 10 ημερών για να μειώσουν τα επιτόκια δανεισμού και να αυξήσουν γενναία τα επιτόκια καταθέσεων. Χθες στο ΟΡΕΝ δήλωσε ότι προωθείται ένταξη στις ρυθμίσεις του εξωδικαστικού και για τους ενήμερους δανειολήπτες. Πρόκειται για ψυχολογικές επιχειρήσεις της Κυβέρνησης προκειμένου οι τραπεζίτες να διαβάσουν σωστά το μήνυμα κι όταν επανέλθουν, σε λίγες ημέρες, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων του ΥΠΟΙΚ, να έχουν τις κατάλληλες προτάσεις που θα απηχούν το κλίμα.

Ετοιμάζονται αυξήσεις επιτοκίων καταθέσεων και μειώσεις προμηθειών

-Τα παραπάνω συμβαίνουν επί του πεδίου, γιατί ταυτόχρονα κάτω από το τραπέζι (και παρά τις επίσημες διαψεύσεις) διαρρέεται η πιθανότητα επιβολής έκτακτου φόρου στις Τράπεζες. Οι μεγάλοι επενδυτικοί οίκοι κάτι έχουν ακούσει, ενώ δεξιά κι αριστερά διατυπώνονται ερωτήσεις. Είναι πολύ βολικό το γεγονός ότι την πρόταση διατύπωσε πρώτος ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Αμέσως μετά, την άφησε πάνω στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ο Υπουργός Οικονομικών. Ταυτόχρονα με τα σενάρια πως υπάρχει ενδεχόμενο ο Πρωθυπουργός, όχι μόνο να «ανάψει το πράσινο φως» για μια έκτακτη φορολόγηση των τραπεζικών υπερκερδών (από τη διαφορά επιτοκίων και τις υπερβολικές προμήθειες), αλλά και επιπλέον να ανακοινώσει πως σκοπεύει να αξιοποιήσει τα έσοδα αυτής της έκτακτης φορολογίας «προς όφελος των ευάλωτων δανειοληπτών», διοχετεύεται πως η στάση των διοικήσεων των τραπεζών θα κρίνει την τελική έκβαση της υπόθεσης. Στις τράπεζες καταλαβαίνουν πως σκούρυναν τα πράγματα και το κυβερνητικό μέτωπο θα συνεχίσει να τους πιέζει έντονα, οπότε ετοιμάζονται το αμέσως επόμενο διάστημα να κάνουν κινήσεις από την πλευρά τους – πέραν αυτών για τους ευάλωτους δανειολήπτες. Συγκεκριμένα, ετοιμάζονται αυξήσεις στα επιτόκια καταθέσεων, αλλά και μειώσεις σε μία ομάδα τραπεζικών προμηθειών. Να περιμένετε, σύντομα, τις σχετικές ανακοινώσεις.

Η επόμενη ημέρα για ΕΛΤΑ, ΕΤΑΔ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ

-Αρχές Ιανουαρίου θα πληροφορηθούμε τον νέο επικεφαλής των ΕΛΤΑ. Tη σχετική διαδικασία τρέχει η Stanton Chase που τώρα καταρτίζει τη σχετική sort list, με στόχο οι συνεντεύξεις να γίνουν την περίοδο των Χριστουγέννων και αρχές Ιανουαρίου να έχουμε τις επίσημες ανακοινώσεις. Το Υπερταμείο -πάνω από το οποίο τελευταία έχει μαζευτεί μια συννεφιά- που επιβλέπει τη σχετική διαδικασία, έχει αναθέσει και στην Egon Zehnder την ανεύρεση υποψηφίου για την ΕΤΑΔ και αναμένει την πρώτη λίστα των υποψηφίων τον Ιανουάριο. Με την ευκαιρία να προσθέσω πως για το αεροδρόμιο της Καλαμάτας η προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος λήγει στις 15 Δεκεμβρίου, ενώ λύθηκε το θέμα ΕΥΔΑΠ-ΕΥΑΘ που είχε ανακύψει μετά την απόφαση του ΣτΕ. Το 50+1 των δύο εταιριών θα παραμένει στον έλεγχο ΥΠΟΙΚ και Υπερταμείου, που είναι οι δύο φορείς οι οποίοι θα συναποφασίζουν για όλες τις μείζονες αποφάσεις, δηλαδή αυξήσεις κεφαλαίου, μερισματική πολιτική κ.λπ.

ΕΧΑΕ: Το στοίχημα για νέες εισαγωγές και ο φόβος να φύγουν εισηγμένες

Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) είναι ιδιοκτήτης σημαντικής αξίας ακινήτων στην Αθήνα και αλλού, όπως το ιστορικό Μέγαρο Σλήμαν, διατηρητέα σε Κολωνάκι και Ομόνοια κ.ά., πολλά από τα οποία έχουν ήδη μισθωθεί και άλλα οδεύουν προς αξιοποίηση για ξενοδοχεία, γραφεία και εμπορικές χρήσεις. Λόγω της σημαντικής ακίνητης περιουσίας του φορέα, είχε εξεταστεί η εισφορά ενός αριθμού εξ αυτών σε εταιρεία ειδικού σκοπού με στόχο τη δημιουργία ΑΕΕΑΠ (εταιρεία επενδύσεων σε ακίνητα), η οποία – όπως προβλέπει το πλαίσιο λειτουργίας τους – πρέπει να εισαχθεί σε χρηματιστηριακή αγορά. Το σχέδιο αυτό, ωστόσο, σύμφωνα με τα πλέον αρμόδια χείλη από το Χρηματιστήριο Αθηνών, δεν βρίσκεται καν σε κοντινό ορίζοντα. Αντίθετα, υπάρχουν διεργασίες για νέα IPOs το 2023 στο Χρηματιστήριο, πέραν του «Ελ. Βενιζέλος» (ΔΑΑ) που μάλλον πηγαίνει μετά το πρώτο τρίμηνο. Ο CEO του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών Γιάννος Κοντόπουλος, σε συνάντηση με δημοσιογράφους, εκτίμησε πως το 2023 οι δημόσιες εγγραφές για εισαγωγή εισηγμένων (σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια) θα είναι περισσότερες από τις εκδόσεις ομολογιακών, κάτι που αποτελεί και μια από τις προϋποθέσεις για να επιστρέψει το Χ.Α. στην κατηγορία των ανεπτυγμένων αγορών με βάση την κατηγοριοποίηση των FTSE, MSCI και S&P. Το πιο σημαντικό, όμως, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι να μην υπάρξουν αποχωρήσεις εταιρειών. Στην αγορά πάντως κυκλοφορούν διάφορα σενάρια για dual listing σημαντικών εισηγμένων και δυστυχώς δεν πρόκειται μόνον για σενάρια.

Η Prodea και ο επιτοκιακός κίνδυνος

-Κι επειδή η συζήτηση ήρθε στις εταιρίες επενδύσεων σε ακίνητα, η Prodea ΑΕΕΑΠ αντιμετωπίζει το ζήτημα της αύξησης των επιτοκίων δανεισμού με συμβάσεις αντιστάθμισης επιτοκιακού κινδύνου (Euribor). Η εταιρία επενδύσεων ακινήτων έχει ήδη συνάψει σύμβαση αντιστάθμισης επιτοκιακού κινδύνου για ποσό 175 εκατ. ευρώ και βρίσκεται σε διαδικασία σύναψης επιπλέον σύμβασης αντιστάθμισης ώστε να περιορίσει περαιτέρω τον επιτοκιακό κίνδυνο. Το ποσοστό των δανειακών κεφαλαίων του ομίλου με όρους σταθερού επιτοκίου ή για τα οποία έχουν ήδη συναφθεί συμβάσεις αντιστάθμισης επιτοκιακού κινδύνου ανέρχεται σε 36,5%, ενώ μετά τη σύναψη της επιπλέον σύμβασης αντιστάθμισης το ποσοστό θα ανέλθει σε 67,2%. Αναφορικά με την πληθωριστική πίεση, τα έσοδα της εταιρείας από μισθώματα είναι στην πλειοψηφία τους συνδεδεμένα με ρήτρα αναπροσαρμογής σε σχέση με τη μεταβολή του δείκτη τιμών καταναλωτή. Οσον αφορά το placement της Prodea μη ρωτάτε και μην περιμένετε νέα γιατί δεν υπάρχουν και, όπως φαίνεται, μάλλον δεν θα υπάρξουν σύντομα.

Η Φουρλής ψάχνει Τούρκο συνέταιρο

-Λίγο περισσότερο από μια δεκαετία μετρά η παρουσία τoυ ομίλου Fourlis στην Τουρκία με την Intersport και πλέον είναι ξεκάθαρο πως το στοίχημα «δεν βγήκε». Όταν η εταιρεία αποφάσιζε να μπει στην τουρκική αγορά, κάτι που σκεφτόταν αρκετά νωρίτερα από το 2011 όταν και συμφώνησε, πόνταρε πολλά στη ραγδαία ανάπτυξη της οικονομίας και κυρίως στο δημογραφικό της χώρας, με το 60% των κατοίκων κάτω των 34 ετών. Υπήρχαν μάλιστα την περίοδο εκείνη reports που προέβλεπαν πως η Intersport Turkey μπορεί να μεγάλωνε σε τζίρους όσο η τότε επιχειρηματική δραστηριότητα της Intersport για τον όμιλο Fourlis. Σε αυτή τη δεκαετία στην Τουρκία η Fourlis τα είδε κυριολεκτικά όλα: υποτιμήσεις της λίρας, τη μεγάλη οικονομική και νομισματική κρίση του 2018, ακόμη και απόπειρα πραξικοπήματος. Ο όμιλος στήριξε όσο μπορούσε τη θυγατρική που όμως παρέμενε ζημιογόνος και πλέον έχει παρθεί η απόφαση για την επόμενη ημέρα, σε συνεννόηση με την Intersport, όπως έχει ξεκαθαρίσει η διοίκηση. Ήδη μαζί με την Intersport αναζητείται partner για την Τουρκία χωρίς να αποκλείεται και η πλήρης αποχώρηση της Fourlis από τη γειτονική αγορά, βάζοντας έτσι τέλος μια 10ετή περιπέτεια στην απέναντι πλευρά του Αιγαίου.

Ο πόλεμος της οπτικής ίνας

-Από τον επόμενο μήνα, το 2023 η μάχη της οπτικής ίνας, θα πάρει νέες διαστάσεις. Η κυβέρνηση αλλάζει το θεσμικό πλαίσιο ώστε να διευκολύνει έναν «πόλεμο τιμών» ανάμεσα στους μικρούς και μεγάλους παρόχους. Κάποιοι λένε ότι αυτός ο τιμολογιακός ενδεχομένως να ευνοεί τον ΟΤΕ που έχει τα μεγαλύτερα μερίδια αγοράς στη σταθερή τηλεφωνία. Στο παιχνίδι όμως θα μπει δυναμικά και η NOVA που ολοκληρώνει τη συγχώνευση με τη WIND. Ούτε όμως και η Vodafone θα μείνει εκτός. Την ερχόμενη Πέμπτη πάντως, ο Πρωθυπουργός θα εγκαινιάσει το 3ο μεγάλο data center στην Αττική. Στο Athens 3, data center της Lamda Ηellix (θυγατρικής της Digital Realty) θα έχουν τη βάση τους οι υπηρεσίες της Amazon Web Services.

Το σχέδιο Μπακολίτσα για ναυτιλιακό κέντρο

-Τώρα που ο εφοπλιστής Βασίλης Μπακολίτσας με την Τεχνική, Τουριστική και Ναυτιλιακή Εταιρεία ΡΕΤΑΣ, απέκτησε επισήμως το ακίνητο στην οδό Εθνικής Αντιστάσεως 1 στον Πειραιά, είναι πλέον έτοιμος να υλοποιήσει το συνολικό του σχέδιο που έχει ήδη συμφωνήσει με τον δήμο του Πειραιά. Υπενθυμίζω ότι η απόκτηση του ακινήτου που ανήκε στην ΤτΕ είχε δημιουργήσει ζητήματα στην Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών που επίσης το διεκδικούσε, με τον Θ. Βενιάμη να στέλνει επιστολή με αναφορές σε αντιδεοντολογική συμπεριφορά. Ο εφοπλιστής απέκτησε το ακίνητο με προσφορά 4,25 εκατ. (η τιμή εκκίνησης ήταν 3,5 εκατ.) και τώρα έχει εκπονήσει ένα σχέδιο που περιλαμβάνει την αξιοποίηση κάποιων παλιών Αποθηκών (οι οποίες στο παρελθόν χρησιμοποιούνταν ως κρατητήρια) για να δημιουργηθεί στην περιοχή, μαζί με το ακίνητο που απέκτησε από την Τράπεζα της Ελλάδος, ένα Ναυτιλιακό και Επιχειρηματικό Κέντρο στον Πειραιά, ένα cluster με μοντέρνες υποδομές και υπηρεσίες.

Η φράξια των Greeks του City και ο Hadjigrigoriadis

-Με αφορμή την πρόσφατη επενδυτική ημερίδα που διοργάνωσε η Morgan Stanley, να αναφερθούμε στην Ένωση Ελλήνων Επαγγελματιών του Λονδίνου. Oι “Greeks in the City Association” είναι μια σχετικά νεοσύστατη και αρκετά δυναμική οργάνωση -νεαρότερης ηλικίας- Ελλήνων που εργάζονται στη βρετανική πρωτεύουσα σε τράπεζες, νομικές και λογιστικές εταιρείες. Ανεξαρτητοποιήθηκε από την παλαιότερη Ελληνική Ένωση Τραπεζιτών του Λονδίνου (ιδρύθηκε το 1994) και εμφανίζεται δυναμική στην προσέλκυση επενδυτικών κεφαλαίων στην Ελλάδα. Mε επικεφαλής τον Greg Hadjigrigoriadis, που εργάζεται στην BNP Paribas του Λονδίνου, αυτή η ομάδα των Ελλήνων Young Professionals -κατά τις περιγραφές των επιχειρηματιών που συμμετείχαν στο road show- φαίνεται να κάνει δουλειά.

Exit mobile version