-Χαίρετε, λοιπόν τα καλά νέα της εβδομάδας που ξεκίνησε είναι ότι αν κατέβει κάποιος στο κέντρο της Αθήνας θα δει ότι -εκτός από την πολλή κίνηση, που για τους καταστηματάρχες είναι καλό, όχι βέβαια και για όσους χρησιμοποιούν τα αυτοκίνητά τους- έχει ακόμα και πολλούς τουρίστες, ασυνήθιστο φαινόμενο για τέλη Νοεμβρίου. Ρώτησα έναν από τους βασικούς τουριστικούς παράγοντες της χώρας και μου είπε ότι αυτή τη στιγμή οι προκρατήσεις για το 2024 είναι τετραπλάσιες (ναι, μάλιστα!) από την ίδια περίοδο πέρυσι. Δεν ξέρω αν είναι ο πόλεμος στη γειτονιά που διώχνει κόσμο από το Ισραήλ, την Τουρκία και τις αραβικές χώρες και εντέλει θα φέρει εδώ τους τουρίστες, μακάρι, αρκεί να μην έχουμε κανένα κακό το οποίο όλοι (ή σχεδόν όλοι) απευχόμεθα. Μακάρι να δούμε καλύτερη χρόνια το 2024 από φέτος στον τουρισμό που ήταν όντως η καλύτερη της ιστορίας της Ελλάδας, με πάνω από 20 δισ. ευρώ έσοδα (έστω και με τη βοήθεια του πληθωρισμού).

Μητσοτάκης, Λονδίνο, επενδύσεις

-Τώρα προς το τέλος της εβδομάδας ο Μητσοτάκης θα πάει στο Λονδίνο όπου θα έχει αρκετές και ουσιαστικές επαφές και συζητήσεις με εκπροσώπους από τους πιο μεγάλους επενδυτικούς οίκους (παίζει και να δει τον Σούνακ) σε μια περίοδο -η αλήθεια είναι- που η Ελλάδα... πουλάει σαν ζεστό ψωμί. Ποιος περίμενε πριν από πέντε χρόνια, που η κεφαλαιοποίηση όλων των τραπεζών μαζί ήταν 1 δισ. ευρώ, να συγκεντρώνονται 8,5 δισ. ευρώ κεφαλαία για την αγορά του 20% της Εθνικής Τράπεζας ή για την είσοδο ισχυρού στρατηγικού παίκτη στην Alpha Bank (Unicredit); Όλο αυτό φυσικά έχει σίγουρα να κάνει με την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας της χώρας και με την «απώλεια κινδύνου» να αποσταθεροποιηθεί πολιτικά η χώρα, κάτι που οι ξένοι επενδυτές το σκέφτονταν και το λάμβαναν υπόψη μέχρι τις εκλογές του Ιουνίου, ενώ τώρα είμαστε στη φάση που ψάχνουμε για αντιπολίτευση. «Τώρα δεν έχουμε τον κίνδυνο να πέσει ο Μητσοτάκης, τώρα μπορεί να του προτείνουν τη θέση της φον ντερ Λάιεν», μου είπε πολύ γνωστός επενδυτής. Νομίζω ότι το καλύτερο θα ήταν να κάνει μια ακόμη θητεία η Ούρσουλα και μετά!

Το Μαξίμου για το ΠΑΣΟΚ

-Οι ενδείξεις και από την έρευνα της Marc για το κυριακάτικο Θέμα είναι σαφείς: ο ΣΥΡΙΖΑ πέφτει χωρίς φρένο και το ΠΑΣΟΚ «τσιμπάει», ανεβαίνοντας στη δεύτερη θέση. Η τάση δεν έχει περάσει απαρατήρητη από το Μαξίμου που έχει αρχίσει μάλιστα και τις αντιπαραθέσεις με τη Χαριλάου Τρικούπη για μια σειρά θεμάτων, αφού με τον ΣΥΡΙΖΑ… δουλειά δεν γίνεται. Πάντως, η πρώτη εκτίμηση ανθρώπου που ασχολείται με την εκλογική στρατηγική είναι ότι ο Ανδρουλάκης θα πάει μέχρι τις ευρωεκλογές να «σκουπίσει» όποια ψήφο μπορεί από τα αριστερά του. Και οι διαρροές από τον ΣΥΡΙΖΑ προς το ΠΑΣΟΚ δεν είναι αμελητέες, μιλάμε για σχεδόν 10%.

Οι μεταρρυθμίσεις και οι κεντρώοι

-Βεβαίως, το κρίσιμο ερώτημα είναι τι γίνεται με τους κεντρώους ψηφοφόρους, πολλοί εκ των οποίων έχουν ψηφίσει ΠΑΣΟΚ ή προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ στο παρελθόν. «Γι’ αυτό έχει σημασία να τρέξουμε τις μεταρρυθμίσεις και να έχουμε μετρήσιμα αποτελέσματα να δείξουμε», μου έλεγε πασοκογενής του Μαξίμου (είναι και πολλοί). Η εκτίμησή του είναι ότι οι κεντρώοι ψηφοφόροι θέλουν αποτέλεσμα, συνεπώς -εφόσον εκτιμήσουν ότι η κυβέρνηση το παράγει και το πολιτικό της ύφος παραμένει αυτό που στήριξαν- δεν έχουν λόγο να μετακινηθούν.

Η επιστροφή Λοβέρδου

-Μιας και πιάσαμε τα πασοκικά, να σας ενημερώσω ότι απόψε ο Ανδρέας Λοβέρδος παρουσιάζει το προσωπικό του μανιφέστο στις 18:30 το απόγευμα (αν θέλετε να πάτε, δηλαδή). Καλά, το ότι φλερτάρει με τη ΝΔ δεν είναι μυστικό, το έχουν καταλάβει και οι πέτρες. Ο ίδιος δεν θα το πει όμως ακόμα. Θα περιγράψει τις θέσεις του για οχτώ κεντρικά θέματα σε όλο το φάσμα και θα δηλώσει πολιτικά «παρών» και ενόψει ευρωεκλογών. Το γραφείο του έχει κάνει μια κινητοποίηση και φίλοι του θα είναι παρόντες στο ακροατήριο. Τώρα, αν οι περισσότερες θέσεις του συμπίπτουν με αυτές της ΝΔ, τι να πω, συμβαίνουν και αυτά. Πάντως η φημολογία ότι ο Α. Λοβέρδος έχει κλείσει μια θέση για υποψηφιότητα στην Ευρωβουλή με τη ΝΔ δεν επιβεβαιώνεται.

Η γραμματέας και το μασάζ

-Και ενώ όλα αυτά συμβαίνουν, ο Μητσοτάκης θα είναι σήμερα το απόγευμα ξανά στα γραφεία της ΝΔ για τη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος που θα εκλέξει τη Μαρία Συρεγγέλα νέα γραμματέα. Οι υπογραφές έχουν κατατεθεί, η διαδικασία είναι τυπική, αλλά η τοποθέτηση του προέδρου έχει ενδιαφέρον. Και οι νεοδημοκράτες ένα «μασάζ» από καιρού εις καιρόν το χρειάζονται άλλωστε.

ΣΥΡΙΖΑ

-Σε άλλα νέα της ημέρας, ρώτησα την πηγή μου στον ΣΥΡΙΖΑ τι καταλαβαίνει με τους «απέναντι του Κασσελάκη» για να εισπράξει την απάντηση: Δεν υπάρχουν απέναντι, οι… απέναντι είναι οι εκτός, αυτός έχει μείνει εντός μόνος με τον Πολάκη, τον Λαζόπουλο και κάτι τρολ να τον υποστηρίζουν ανοιχτά. Ολοι οι άλλοι που δεν φεύγουν, σιωπούν αποσβολωμένοι από τις κινήσεις και τα λεγόμενα αυτού του τύπου, είναι τόσες οι χοντράδες που κάνει και που λέει κάθε μέρα που δυσκολεύονται να κατανοήσουν πώς θα φτάσουν έστω μαζί του έως τις ευρωεκλογές, κάτι που τους ζήτησε ο Τσίπρας και είναι λογικό προκειμένου να θέσουν θέμα μετά αν πάει χαμηλά. Σιγά μη φύγει…

Τι λένε στο Μ.Μ. για τις τράπεζες

-Οπως είπε ο Μποδοσάκης κι είχε επαναλάβει ο Σ. Κόκκαλης, δυο μορφές της επιχειρηματικότητας με διαφορετικές πρακτικές, φιλοσοφία και επιτεύγματα, δεν τα βάζεις με το γκουβέρνο, θέλοντας να τονίσουν την ισχύ που έχει στην Ελλάδα η βούληση της εκάστοτε κυβέρνησης. Για αυτό και η στήλη ξεκινά σήμερα τα νέα της αγοράς από τα κυβερνητικά σχέδια. Λοιπόν στο Μ.Μ είναι πανευτυχείς για τις αποεπενδύσεις του ΤΧΣ. Θεωρούν ότι Alpha Bank - Unicredit ήταν ένα καλό deal που λειτούργησε ενισχυτικά και για το placement της Εθνικής. Ειδικά για την ΕΤΕ στέκονται στην ποιότητα των επενδυτών και λένε χαρακτηριστικά πως τα hedge funds πήραν μόνον το 4% των μετοχών που ζήτησαν κι ότι το 50% του βιβλίου το "έχτισαν" μακροπρόθεσμοι επενδυτές. Είναι επίσης ευχαριστημένοι με το ΤΧΣ και τον Η. Ξηρουχάκη και αναγνωρίζουν πως έγινε πολύ και σωστή δουλειά από το Ταμείο για να φτάσουμε στο σημείο που είμαστε με την πρόοδο της αποεπένδυσης.

Τα σχέδια για Helleniq Energy (πρώην ΕΛΠΕ)

-Οσον αφορά τα επόμενα βήματα, στο Μ.Μ με κατηγορηματικότητα λένε πως δεν αλλάζει το πλάνο της αποεπένδυσης και η Τράπεζα Πειραιώς πάει για την Ανοιξη. Επιμένουν ιδιαίτερα στο χρονοδιάγραμμα για Τράπεζα Πειραιώς επειδή υπάρχουν στο τραπέζι και άλλα σχέδια. Πάμε Φεβρουάριο για την εισαγωγή του Ελευθέριος Βενιζέλος στο ΧΑ, ενώ (και εδώ είναι η είδηση) είναι πιθανόν να προηγηθεί η Helleniq Energy. Μετά τη συγκεκριμένη πληροφορία η στήλη έκανε ρεπορτάζ και αναφέρει πως για την πώληση μεριδίου των ΕΛΠΕ στις αγορές υπάρχουν σε εξέλιξη προχωρημένες διεργασίες και η συζήτηση αφορά ποσοστό έως 15%, με πιθανότερο να διατεθεί το 10 ως 12%.

Σενάρια και πραγματικότητα για το 27% της Τράπεζας Πειραιώς

-Ενα λεπτό σημείο που θέλει προσοχή είναι η πώληση του 27% της Τράπεζας Πειραιώς που έχει το ΤΧΣ. Η πληροφόρηση από τα επίσημα κανάλια συμπίπτει με το χρονοδιάγραμμα του ΜΜ που αναφέραμε παραπάνω: Στις 29 Φεβρουαρίου 2024 η Πειραιώς θα ανακοινώσει αποτελέσματα χρήσης 2023 και αμέσως μετά τον Μάρτιο θα πατηθεί το κουμπί, με ιδανικό στόχο το 27% ή και το 20%, αν και με τα ποσοστά καλύτερα να είμαστε επιφυλακτικοί γιατί εξαρτάται τι καιρό θα κάνει τότε στις αγορές. Το σενάριο αυτό φαίνεται λογικό και το ενισχύουν οι πληροφορίες ότι ο Χ. Μεγάλου κοίταξε μήπως δώσει το 12% εδώ και τώρα, αλλά δεν στάθηκε εφικτό καθώς αυτήν την Πέμπτη είναι thanks giving, οι αγορές κλείνουν και τα παιδιά της Wall Street ετοιμάζονται να ξοδέψουν το bonus στο Ασπεν. Βάσει αυτού του σκεπτικού το πιθανότερο είναι η Τράπεζα Πειραιώς να πάει για τον Μάρτιο 2024, εκτός κι αν ο Χ. Μεγάλου μπορέσει να εφαρμόσει το "μοντέλο Ψάλτη". Βρει, δηλαδή, ιδανικά κάποια ξένη τράπεζα ή έστω κάποιο μακροπρόθεσμο επενδυτικό οργανισμό που θα προσφερθεί να αγοράσει μετοχές της Τράπεζας Πειραιώς. Σε αυτή την περίπτωση τα κεφάλαια έρχονται από ένα πορτοφόλι (όπως συνέβη με τη Unicredit) οπότε μπορεί να γίνει συναλλαγή (που λέει ο λόγος) ακόμη και 24/12. Επιπλέον, αν η επωνυμία του αγοραστή έχει βαρύτητα, τότε η Κυβέρνηση δεν θα επιμείνει στο χρονοδιάγραμμά της. Στην αγορά κάποιοι υποστηρίζουν ότι η Santader έχει βλέψεις και σχέδια επέκτασης, ο Μεγάλου είναι βέβαιο ότι έχει σημαντικές ικανότητες στο investment banking, με την ηγεσία του ΤΧΣ διατηρεί άριστες σχέσεις και επιπλέον τα Χριστούγεννα είναι εποχή θαυμάτων. Τι να σας πω; Ομολογώ ότι δεν έχω ιδέα, οπότε κρατήστε το επίσημο σενάριο για Μάρτιο 2024 κι αν αιφνιδιαστούμε από τις εξελίξεις για καλό θα είναι.

Ο αθόρυβος Ιάπωνας που έρχεται στην Αθήνα για δουλειές

-Σήμερα – αύριο, κάτι τέτοιο, φθάνει στην Αθήνα ο Χίρι Κιμούρα, CFO και Αντιπρόεδρος της ΝΤΤ Data, δηλαδή του ιαπωνικού ΟΤΕ. Ο Χίρι μας έρχεται επικεφαλής αντιπροσωπείας στελεχών τόσο από το ευρωπαϊκό τμήμα, όσο και από τη μητρική στην Ιαπωνία. Η ΝΤΤ Data τον τελευταίο ενάμιση χρόνο έχει δημιουργήσει υποδομή στην Ελλάδα, απασχολεί περίπου 100 άτομα και αναλαμβάνει διάφορα έργα. Ο λόγος της επίσκεψης του Κιμούρα και της αποστολής που τον συνοδεύει είναι να κάνουν επαφές και να υποστηρίξουν την εταιρία τους στην Ελλάδα, καθώς τα σχέδια που έχουν είναι ως το 2026 να φτάσει το δυναμικό της ΝΤΤ Data στην Ελλάδα τα 600 άτομα. Σημειώστε πως οι Ιάπωνες -αθόρυβα τα τελευταία 3-4 χρόνια, με την ΝΤΤ Data και την Japan Tobacco International (ΣΕΚΑΠ)- εξελίσσονται σε σοβαρούς ξένους επενδυτές για τη χώρα μας. Για την ιστορία, σε ΝΤΤ Data και JTI βασικός μέτοχος είναι το ιαπωνικό δημόσιο.

ΔΕΗ, Κοπελούζος, Motor Oil και οι business στη θάλασσα

-Τα υπεράκτια αιολικά είναι ο τομέας που θα σηκώσει μεγάλα deals μεταξύ ελληνικών ενεργειακών ομίλων με διεθνείς κολοσσούς το επόμενο διάστημα. Η πρώτη ελληνική εξόρμηση στις θάλασσες προετοιμάζεται από τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και τον όμιλο Κοπελούζου, που είναι οι εταιρείες στις οποίες δόθηκαν οι πρώτες άδειες ερευνών για τα πιλοτικά έργα στον Έβρο. Οι δύο όμιλοι προετοιμάζονται να συνεργαστούν τουλάχιστον σε επίπεδο μελετών. Υπάρχουν όμως τουλάχιστον τρεις μνηστήρες που έχουν σηκώσει τις κεραίες τους και αναζητούν πολυεθνικές νύφες και οι οποίοι βρίσκονται σε συζητήσεις για να καταλήξουν στα σχήματα με τα οποία θα κάνουν το επόμενο βήμα. Η μία είναι η ΔΕΗ, η συνεργασία της οποίας αναμένεται με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Έχει εμφανιστεί κατά καιρούς να συνομιλεί με την Total Εnergy και άλλους διεθνείς παίκτες, όμως επίσημες ανακοινώσεις δεν υπάρχουν. Η δεύτερη είναι η Motor Oil για την οποία υπήρξαν πληροφορίες ότι θα συνεταιριζόταν ώστε να συμμετάσχει στα πρώτα πιλοτικά έργα, κάτι που όμως δεν επιβεβαιώνεται (χωρίς να αποκλείεται να τη δούμε στην επόμενη φουρνιά των πιλοτικών, που ψιθυρίζεται ότι ετοιμάζονται) και ο άλλος είναι ο όμιλος Κοπελούζου, ο οποίος επίσης αναζητά διεθνή εταίρο και είναι σε σχετικές συζητήσεις.

Η γερμανική ατυχία με τις ανεμογεννήτριες

-Η προετοιμασία έχει ξεκινήσει όπως και τα ταξίδια που διοργανώνουν διεθνείς κολοσσοί για να δείξουν την τεχνογνωσία τους, χωρίς φυσικά να λείπουν και τα ευτράπελα. Ένα από αυτά τα ταξίδια διοργάνωσε προ αρκετών εβδομάδων και η γερμανική RWE, η οποία στην Ελλάδα έχει δύο συνεταίρους: τη ΔΕΗ στα φωτοβολταϊκά και τη Helleniq Energy (πρώην ΕΛΠΕ) στα υπεράκτια αιολικά. Σκέφτηκαν λοιπόν οι Γερμανοί ότι θα ήταν καλό, μαζεύοντας τους ανθρώπους που κινούν τα νήματα στην εγχώρια αγορά των off shore, να τους πάνε ένα ταξίδι στη Νορβηγία, μια χώρα που έχει ανοίξει την αγορά της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας, για να τους δείξουν ένα έργο που έχουν σε λειτουργία στη Βόρεια Θάλασσα. Φαίνεται όμως ότι ο διάβολος έχει πολλά ποδάρια και την ημέρα που επισκέφτηκαν το αιολικό οι ανεμογεννήτριες δεν δούλευαν! Έτσι η ελληνική κουστωδία έμεινε να θαυμάζει το διπλανό έργο της νορβηγικής Equinor που ήταν το πρώτο πλωτό αιολικό πάρκο που εγκαταστάθηκε στον κόσμο το 2009 και δουλεύει ρολόι!

Η «σφραγίδα» στο deal Attica Συμμετοχών - ΑΝΕΚ, το κούρεμα και οι νέες επενδύσεις

-Οι μέτοχοι των Attica Συμμετοχών και ΑΝΕΚ κλειδώνουν την Τετάρτη το πολυσυζητημένο deal των δύο ακτοπλοϊκών εταιρειών. Μετά το ΟΚ από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, έφτασε η ώρα των μετόχων και έτσι σε έκτακτες ΓΣ που πραγματοποιούνται μεθαύριο το πρωί στα Χανιά (ΑΝΕΚ) και το απόγευμα της ίδιας ημέρας στην Καλλιθέα (Attica), καλούνται να εγκρίνουν τη συγχώνευση δια απορροφήσεως της ΑΝΕΚ από την Attica. Πρακτικά πρόκειται για τη διάσωση της επί μακρόν ζημιογόνου ΑΝΕΚ που στο τέλος του περασμένου Ιουνίου είχε αρνητικό κεφάλαιο κίνησης 300 εκατ., αρνητικά ίδια κεφάλαια 92 εκατ. και βραχυπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις 270 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με το Σχέδιο Σύμβασης Συγχώνευσης, η Attica θα εκδώσει 27.358.350 νέες μετοχές, οι οποίες θα διατεθούν στους μετόχους της ΑΝΕK, με προτεινόμενη σχέση ανταλλαγής 0,1217 μετοχές της Attica προς 1 κοινή ή προνομιούχο μετοχή της κρητικής εταιρείας. Η προτεινόμενη συγχώνευση περιλαμβάνει επίσης συμφωνία μεταξύ της ATTICA με πιστωτές (Τράπεζα Πειραιώς, Allpha Bank, Astir NPL Finance, Cross Ocean) και μέτοχους που εκπροσωπούν ποσοστό 57,70% του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου της ΑΝΕΚ για να διαγράψουν απαιτήσεις τους ύψους 195 εκατ. ευρώ, «κούρεμα» της τάξης του 70%. Όπως αναφέρεται στο Σχέδιο Σύμβασης Συγχώνευσης για τις δύο εταιρείες, που από το 2011 συνεργάζονται στα δρομολόγιά τους έχοντας συνάψει κοινοπραξία εσόδων, η συγχώνευση θα οδηγήσει στη δημιουργία της δεύτερης μεγαλύτερης εταιρίας επιβατηγού ναυτιλίας στην Ευρώπη, με κριτήριο τη χωρητικότητα επιβατών. Η Attica σχεδιάζει να διατηρήσει τα σήματα της ΑΝΕΚ, ενώ θα επενδύσει 20 εκατ. περίπου για την εγκατάσταση συστημάτων καθαρισμού καυσαερίων (scrubbers) σε δύο πλοία της ΑΝΕΚ και επιπλέον 11,3 εκατ. σε συντήρηση των πλοίων της. Τα οφέλη που θα προκύψουν από την επένδυση σε scrubbers εκτιμάται ότι θα είναι περίπου 9,5 εκατ. και θα καταστήσουν τα πλοία ανταγωνιστικά στις γραμμές που δραστηριοποιούνται.

Χρηματιστήριο: Μόνον πέντε φορές σε 20 χρόνια

-Μετρημένες στα δάκτυλα του ενός χεριού είναι οι χρηματιστηριακές συνεδριάσεις των τελευταίων 2 δεκαετιών με τζίρο μεγαλύτερο του 1 δισ. ευρώ, όπως αυτή της περασμένης Παρασκευής (λόγω Εθνικής Τράπεζας). Στις 20 Ιουλίου του 2005, στις 2 Μαρτίου 2006, στις 29 Ιουνίου 2007 και στις 15 Μαΐου 2008, είναι οι χρηματιστηριακές συνεδριάσεις με τζίρο άνω του 1 δισ. Ειδικά η τελευταία, στις 15/5/2008, θα μας μείνει αξέχαστη, αφού η μεταβίβαση των μετοχών του ΟΤΕ στην Deutsche Telekom ανέβασε τον τζίρο της αγοράς στα 3 δισ. ευρώ. Την περασμένη Παρασκευή, εκτός από τα πακέτα της Εθνικής Τράπεζας, είδαμε κι άλλες ενδιαφέρουσες προσυμφωνημένες συναλλαγές στη Fourlis (για στήριξη της Trade Estates), στην Intralot και στον ΟΠΑΠ.

H CENERGY για τα μεγάλα σαλόνια

-Από την πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση της περασμένης Παρασκευής, στους χρηματιστηριακούς αναλυτές, τα καλά αποτελέσματα του 9μήνου για τη Cenergy ήταν ίσως το λιγότερο ενδιαφέρον θέμα συζήτησης. Το ιστορικά υψηλό ανεκτέλεστο παραγγελιών πάνω από 3 δισ. και τα δυνατά περιθώρια κερδοφορίας στις μεγάλες συμβάσεις που υπογράφει, αντιθέτως, δείχνουν ότι η εταιρεία έχει εξασφαλίσει το -καλό της- μέλλον για τα επόμενα 3 χρόνια τουλάχιστον. Στην Ελλάδα ξεκινά το μεγάλο πάρτι με τα υπεράκτια αιολικά πάρκα που εμφανίζει μεγάλο ενδιαφέρον όχι μόνο για τη μείωση της εξάρτησης της χώρας από τα ορυκτά καύσιμα, αλλά και για τις πολύ καλές ταρίφες που υπόσχεται (όπως συνήθως συμβαίνει στην έναρξη μιας τόσο μεγάλης νέας επενδυτικής δραστηριότητας). Η λειτουργική κερδοφορία της Cenergy αυξήθηκε κατά 53% και τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους διαμορφώθηκαν σε 47,2 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 7% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Τρία σενάρια για τον Σαράντη

-Μεγάλη κινητικότητα για τη μετοχή της Σαράντης, αυξημένη συναλλακτική δραστηριότητα και θετικό πρόσημο σ’ ένα τρίμηνο που ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε πτωτικά. Με πωλήσεις της τάξης του μισού δισ. εκατομμυρίου ευρώ και αυξημένα κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων (EBITDA), ο όμιλος Sarantis έχει μπροστά του 3 εναλλακτικά σενάρια: Είτε έχει προσελκύσει κάποιον ισχυρό στρατηγικό επενδυτή, είτε έχει στόχο να συγκεντρώσει τις μετοχές για κάποιου είδους πώληση του Ομίλου, είτε γίνονται μεταβιβάσεις εταιρικών μεριδίων ανάμεσα στους βασικούς μετόχους (π.χ. μεταξύ των αδελφών, ο ένας πουλάει στον άλλο κ.λπ.).

Συγκεντρώνονται μεγάλα ονόματα για το Davos

-Η ελληνική οικονομία δείχνει να πηγαίνει καλά, γι’ αυτό έχει ξεκινήσει μια εκστρατεία διεθνούς προβολής των μεγεθών της στις μεγάλες αγορές του εξωτερικού. Έχουμε το roadshow του Λονδίνου, το συνέδριο της Capital Link στη Νέα Υόρκη και αμέσως μετά, στα μέσα Ιανουαρίου, το Παγκόσμιο Φόρουμ του Νταβός. Φέτος, το Greek House Davos θα έχει πολύ μεγαλύτερο χώρο, στον κεντρικό δρόμο του ελβετικού χωριού για τις εκδηλώσεις του, ενώ -εκτός από τις υψηλές κυβερνητικές συμμετοχές- έχουν ήδη επιβεβαιώσει την παρουσία τους διεθνείς προσωπικότητες όπως ο David Rubinstein του Carlyle Group, η Chairy Blair, αλλά και εκπρόσωποι ενεργειακών και τραπεζικών κολοσσών και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού

Οι βαριά φορτωμένες Κεντρικές Τράπεζες

-Οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες του πλανήτη, τα τελευταία 15 χρόνια (από την εποχή της Lehman Brothers και μετά), ήταν υποχρεωμένες να παρεμβαίνουν διαρκώς στις αγορές για να αποσοβήσουν καταστροφικές κρίσεις στην πραγματική οικονομία. Οι Financial Times αυτό το σαββατοκύριακο ανέλυσαν τους ισολογισμούς των κεντρικών τραπεζών οι οποίοι είναι φορτωμένοι με ομόλογα που ξεπερνούν τις δυνατότητές τους. Ήδη η Τράπεζα της Αγγλίας ξεκίνησε να πουλά μαζικά τα ομόλογα που έχει στον ισολογισμό της. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα που έχει το σοβαρότερο πρόβλημα, αφού ο ισολογισμός της αντιστοιχεί στο 50% του ΑΕΠ των χωρών που εκπροσωπεί, έχει ξεκινήσει τις «μη ανανεώσεις» ομολόγων που λήγουν. Η Federal Reserve έχει ισολογισμό που αντιστοιχεί στο 30% του θηριώδους αμερικανικού ΑΕΠ, αλλά το πρόβλημά της είναι ότι δύσκολα βρίσκει αγοραστές για τα ομόλογα που εκδίδει. Γι’ αυτό είναι αναγκασμένη να ανεβάζει διαρκώς τα επιτόκια κι αυτό έχει προφανείς δυσάρεστες παρενέργειες στην καθημερινότητα των Αμερικανών. Όπως το είπε ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος επενδυτής Ρέι Ντάλιο, ιδρυτής της Bridgewater Associates, ενός από τα μεγαλύτερα hedge funds στον κόσμο: «Όταν τα επιτόκια ανεβαίνουν, η κεντρική τράπεζα πρέπει να κάνει μια επιλογή: Να τα αφήσει να ανέβουν και να έχει τις ανάλογες συνέπειες ή να τυπώσει χρήμα και να αγοράσει αυτά τα ομόλογα. Και αυτό έχει πληθωριστικές συνέπειες».