-Χαίρετε, «δεν είχαμε την αίσθηση ότι θα πέσει ο πύραυλος στο κεφάλι μας αλλά δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι τα πράγματα είναι ζόρικα», είπε η πηγή μου χθες λίγο μετά την επιστροφή του Μητσοτάκη από το Ισραήλ. Ρώτησα επίσης τι κατάλαβε η ελληνική πλευρά από τη συνάντηση και μου είπαν ότι οι πιθανότητες να μην γίνει χερσαία επιχείρηση στη Γάζα είναι πολύ λίγες. «Η Χαμάς είναι τρομοκράτες αδίστακτοι και χρησιμοποιούν τους αμάχους ως ανθρώπινη ασπίδα. Θα δώσουμε το χρόνο στους αμάχους να φύγουν και θα τελειώνουμε μια και καλή μ’ αυτούς. Το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω». Αυτή είναι η αίσθηση που πήραν οι δικοί μας. Η ίδια πηγή μου επισήμανε πάντως ότι «ο Μητσοτάκης ήταν από τους λίγους ηγέτες της Ε.Ε. (μαζί με τη Μελόνι και τον Χριστοδουλίδη) που πήγαν και στο Τελ Αβίβ και στο Κάιρο και είπε αυτά που έπρεπε να πει και στις δυο πλευρές δημοσίως».

Το σύνδρομο του μαρουλιού και η Λιζ Τρας

-Και πάμε στο αγαπημένο μας θέμα, «Stefanos Kasselakis κάθε μέρα γιορτή» (πώς έλεγε η διαφήμιση των 80s «ρετσίνα Κουρτάκη, κάθε μέρα γιορτή»), αλλά χθες η προεδράρα το παραέριξε έξω με την τριπλή διαγραφή Φίλη, Σκουρλέτη, Βίτσα με ένα tweet από το Μαϊάμι. Λοιπόν ένας φανατικός φίλος της στήλης μου θύμισε την ιστορία της Λιζ Τρας, με το μαρούλι. Στις 14 Οκτωβρίου του 2022 η γνωστή tabloid εφημερίδα του Λονδίνου Daily Star θέλοντας να πειράξει την μόλις 40 ημερών συντηρητική πρωθυπουργό της Βρετανίας Λιζ Τρας «ανέβασε» ένα βίντεο με ένα μαρούλι καλώντας τον κόσμο να στοιχηματίσει ποιος θα μαραθεί πιο γρήγορα η Λιζ Τρας ή το μαρούλι (εκτός ψυγείου εννοείται). Η έμπνευση της ιδέας ήρθε από ένα άρθρο του Jon Clark στο Economist αλλά η Daily Star το έκανε live streaming video στο youtube. Στις 18 του ίδιου μήνα το έφτιαξε μάλιστα και πρωτοσέλιδο δίνοντας λεπτομέρειες ότι το μαρούλι αγοράστηκε 60 πένες από το Tesco και έχει ζωή 10 μόλις ημέρες. Τελικά η Τρας παραιτήθηκε 20 Οκτωβρίου και το μαρούλι «έζησε» παραπάνω. Θα μπορούσαμε λοιπόν και εμείς να βάζαμε στοιχήματα αν θα μαραθεί πιο γρήγορα ο Stefanos, o SYRIZA ή το μαρούλι αλλά πρώτον εμείς δεν διαθέτουμε βρετανικό χιούμορ και δεύτερον και κυριότερο εμείς δεν θέλουμε με τίποτα να χάσουμε αυτό που ζούμε. Θέλουμε τον Stefanos President For Ever (SPFE) γιατί είναι ό,τι πιο προχωρημένο μπορεί να σκεφτεί το πιο τρελό μυαλό για την κατάληξη ενός κόμματος. Και για να είμαστε ακριβείς, ούτε αυτό μας νοιάζει, αλλά δεν θέλουμε να χάσουμε τον χαβαλέ μας.

Το δείπνο στην τράπεζα

-Μεγάλο event ετοιμάζει ο κεντρικός τραπεζίτης Γιάννης Στουρνάρας την Πέμπτη με τη Σύνοδο των Ευρωπαίων Κεντρικών Τραπεζιτών στα μέρη μας, οπότε και θα έρθουν εδώ άπαντες. Πριν τη συνεδρίαση της Πέμπτης, βέβαια, η οποία αναμένεται να είναι η πρώτη χωρίς αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ εδώ και καιρό, ο κ. Στουρνάρας θα κάνει στους προσκεκλημένους του το τραπέζι στην Τράπεζα της Ελλάδος το βράδυ της Τετάρτης. Από ελληνικής κυβέρνησης, προσκεκλημένοι είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο διευθυντής του οικονομικού του γραφείου Αλέξης Πατέλης και ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης.

Στεγανά στην κυβέρνηση για να προστατέψουν το deal

-To deal Alpha Bank – Unicredit έχει πολλά θετικά στοιχεία, ενώ εντυπωσιάζει πως είναι στο τραπέζι εδώ κι ένα μήνα χωρίς να έχει διαρρεύσει οτιδήποτε. Ένα μήνα τώρα γίνονταν επαφές, συζητήσεις, διαπραγματεύσεις τελικού σταδίου και δεν κυκλοφόρησε τίποτε στην αγορά. Μάλιστα ο CEO της Unicredit Α. Ορσέλ ήρθε για αυτό το λόγο στην Αθήνα. Συνάντησε τον Πρωθυπουργό, τον διοικητή της ΤτΕ και στη συνέχεια πήγε στη Ρουμανία όπου συναντήθηκε με τον κεντρικό τραπεζίτη. Η κυβέρνηση για να προστατέψει το deal κράτησε στεγανά στο κυβερνητικό επίπεδο, καθώς το γνώριζαν μόνο οι Μητσοτάκης, Χατζηδάκης και Πατέλης.

Δεν αλλάζουν τα σχέδια για ΕΤΕ

-Στην κυβέρνηση είναι πανευτυχείς γιατί έχουν έναν θεσμικό παίκτη της ευρωπαϊκής τραπεζικής αγοράς να δίνει πνοή στην αποεπένδυση του ΤΧΣ από τις τράπεζες ενώ ασχολήθηκαν και τα διεθνή μέσα. Το θεωρούν (και είναι) σημαντική εξέλιξη η οποία μπορεί να λειτουργήσει θετικά και να ενισχύσει τα επόμενα βήματα της αποεπένδυσης. To deal Alpha Bank – Unicredit, λένε στην κυβέρνηση, δεν ανατρέπει τον προγραμματισμό για την πώληση του 20% της Εθνικής, η οποία μπορεί να προχωρήσει τον Νοέμβριο χωρίς προβλήματα αφού υπάρχει σοβαρό ενδιαφέρον από funds σε βαθμό που θεωρείται «κλειδωμένο». Άλλωστε μια άλλη θετική πτυχή του deal Alpha Bank – Unicredit είναι ότι πρόκειται για συμφωνία που δεν εξαντλεί κεφάλαια από την εγχώρια αγορά καθώς η Unicredit είναι αυτή που θα ανοίξει το πορτοφόλι της.

Ένα deal made in Romania

-Πρόκειται για σημαντική επιτυχία του CEO της Alpha Bank B. Ψάλτη, καθώς το πάλευε μεθοδικά εδώ και μήνες. Σημειώστε πως η συζήτηση Alpha Bank – Unicredit ξεκίνησε στη Ρουμανία για τις εκεί θυγατρικές των δυο τραπεζών και σταδιακά με μεγάλη προσπάθεια ωρίμασε στις χθεσινές ανακοινώσεις. Ο επικεφαλής της Unicredit Α. Ορσέλ γνωρίζει την ελληνική τραπεζική αγορά από τη θητεία του στη UBS κι έχει δουλέψει με τις ελληνικές τράπεζες. Σημειώστε επίσης πως η UniCredit εγκατέλειψε την Τουρκία και τοποθετείται στην Ελλάδα καθώς η συμμαχία της με τη Yapi Credit ουδέποτε απέδωσε, λόγω της αλλοπρόσαλλης επιτοκιακής πολιτικής των Τούρκων και της πληθωριστικής έκρηξης. Η μετοχή της UniCredit ξεκίνησε στις αρχές του 2021 με τιμή 7,7 ευρώ και σήμερα πετάει στα 22 ευρώ.

Περιμένοντας το ΤΧΣ – Με μικρό premium η πρόταση Unicredit

-Το ΔΣ του ΤΧΣ συνεδρίασε χθες και καλωσόρισε τη στρατηγική συμφωνία Alpha Bank – Unicredit. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ζήτησε από το Ταμείο περισσότερα στοιχεία σε σχέση με τη διαδικασία και κατά βάση ένα χρονοδιάγραμμα των ενεργειών που πρόκειται να κάνει. Η Ε. Κεφαλαιαγοράς δικαίως ζήτησε περισσότερα στοιχεία από το ΤΧΣ γιατί είναι μείζον η μετοχή της Alpha Bank όταν επιστρέψει στο ταμπλό να μην γίνει έρμαιο χρηματιστηριακών φημών γιατί κάτι τέτοιο λειτουργεί σε βάρος της ίδιας της συμφωνίας. Αυτή η ανακοίνωση εκδόθηκε χθες το βράδυ ώστε το ταχύτερο (δηλαδή σήμερα) να επαναδιαπραγματευτεί η μετοχή. Το ΤΧΣ δουλεύει σε αυτήν την κατεύθυνση και χθες έγινε τηλεδιάσκεψη με την Unicredit. Σημειώστε ότι το Ταμείο δεν προτίθεται να ανακοινώσει την τιμή ανά μετοχή που προσφέρει η Unicredit, καθώς θεωρεί ιδιωτική την πώληση και εμπιστευτικούς τους όρους της προσφοράς. Πάντως έγκυρες πληροφορίες κάνουν λόγο για πρόταση με μικρό premium σε σχέση με την τρέχουσα τιμή, κάτι που αν επιβεβαιωθεί είναι επιτυχία αφού κανονικά η πώληση τέτοιων ποσοστών γίνεται με discount.

Ο Γ. Στουρνάρας είχε δείξει την κατεύθυνση

-Πάντως αν δεν είχε ανασταλεί χθες η διαπραγμάτευση της μετοχής της Alpha Bank -ώστε να διασφαλιστεί η πλήρης και καθολική ενημέρωση του επενδυτικού κοινού για το deal - η εξέλιξη της χρηματιστηριακής συνεδρίασης θα ήταν διαφορετική. Όπως έλεγαν οι παλιοί, το κλίμα στην ελληνική οικονομία θα αλλάξει πραγματικά όταν επιστρέψουν οι μεγάλες Ευρωπαϊκές και Αμερικανικές τράπεζες στη χώρα μας. Τα ίδια έλεγε πριν από 10 μέρες στο Reuters και ο Γιάννης Στουρνάρας. Ήρθε λοιπόν η 34η τράπεζα στον κόσμο (και η μεγαλύτερη στην Ιταλία) κι έβαλε στο τραπέζι 1 δισ. ευρώ όχι μόνο για να αγοράσει μετοχές αλλά για μια συνολική στρατηγική συνεργασία σε αγορές του ενδιαφέροντος της.

Χάθηκε ο Τέλης, χάθηκαν κι οι εφοπλιστές

-Πρώτα τα καλά νέα: Η χρονιά θα κλείσει, για την Aegean Baltic Bank, με καθαρή κερδοφορία της τάξης των 30 εκατ. ευρώ. Κατόπιν, τα περίεργα νέα: Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, η Costanus Limited, η εταιρεία joint venture των εφοπλιστών Νίκου Τσάκου και Γιάννη Κούστα οι οποίοι τελικά αρνήθηκαν να συνεργαστούν με τον Τέλη Μυστακίδη και -από τον περασμένο Αύγουστο- μας έλεγαν ότι θα αγοράσουν ένα επιπλέον ποσοστό 7% της ABB από τους μετόχους μειοψηφίας, ΟΥΔΕΠΟΤΕ κατέθεσαν αίτημα στην Τράπεζα της Ελλάδος για την παροχή έγκρισης διεύρυνσης του ποσοστού τους στην Αegean Baltic Bank από 48% σε 55%. Άρα, οι μετοχικές ισορροπίες διατηρούνται ακριβώς όπως τις είχε βρει ο Τέλης Μυστακίδης όταν ξεκίνησε τον άγονο μαραθώνιο των διαπραγματεύσεων. Ο Τάσος Αφθονίδης, Διευθυντής Ανάπτυξης της ΑΒΒ και ιδρυτικός μέτοχος, συνεχίζει να διοικεί την τράπεζα με μάλλον καλά αποτελέσματα. Ο Τέλης Μυστακίδης συνεχίζει να επενδύει σποραδικά στην Ελλάδα (αγοράζοντας από… χόμπι… ένα-δύο ακίνητα) αλλά λένε πως εξακολουθεί να πιστεύει πως η τραπεζική στη χώρα μας, τον ενδιαφέρει σοβαρά και επαγγελματικά. Η αδράνεια των υφισταμένων μετόχων της ΑΒΒ ίσως αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο κάποιας επαναπροσέγγισης στο -όχι και τόσο μακρινό- μέλλον. Ίσως...

Ο Αστέρας και η… βεντάλια δραστηριοτήτων

-Όσο περνάει ο καιρός τόσο και διευρύνεται η βεντάλια των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων της Αστήρ Παλλάς - Four Seasons, που διαχειρίζεται το εμβληματικό συγκρότημα της Βουλιαγμένης. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι τον Ιανουάριο στους σκοπούς της εταιρείας περιλαμβάνονταν 14 δραστηριότητες που κάλυπταν από την εκμετάλλευση και διαχείριση κάθε τουριστικής και ξενοδοχειακής επιχείρησης και την αγοραπωλησία ακινήτων μέχρι τις υπηρεσίες ηλεκτροκίνησης και επαναφόρτισης συσσωρευτών ηλεκτρικών οχημάτων. Με δύο διαδοχικές τροποποιήσεις του άρθρου 3 του καταστατικού, τον Ιούνιο και τον Σεπτέμβριο, προστέθηκαν άλλες… 16 δραστηριότητες, φτάνοντας πλέον αισίως τις 30. Τι προστέθηκε στους σκοπούς της εταιρείας; Έχουμε και λέμε λοιπόν: οι υπηρεσίες κατ’ οίκον παράδοσης τροφίμων (delivery), παροχής γευμάτων από ξενοδοχείο, εστιατόριο, ταβέρνα, ψαροταβέρνα, χωρίς ζωντανή μουσική ή με ορχήστρα, με παροχή σερβιρίσματος, οι υπηρεσίες τροφοδοσίας συνεστιάσεων-εκδηλώσεων (catering), οι υπηρεσίες γηπέδων (4x4, 5x5 κ.λπ.), γυμναστηρίου, αποδυτηρίων και βεστιαρίων παραλιών (πλαζ), όπως και μίσθωσης ομπρελών και καθισμάτων παραλιών, εμπόριο ειδών καπνιστού, επιτραπέζιων σκευών, μαγειρικών σκευών, άλλων οικιακών ειδών και ειδών καλλωπισμού, εμπόριο βιβλίων, αθλητικών ειδών, ειδών διατροφής και δώρων καθώς και χονδρικό και λιανικό εμπόριο οποιουδήποτε εμπορεύσιμου αγαθού. Το τελευταίο που προστέθηκε είναι οι υπηρεσίες παιδότοπου. Άραγε μένει και τίποτα άλλο… ;

Τα... σχεδόν εγκαίνια στα Αστέρια Γλυφάδας

Με την ευκαιρία που ήρθε ο λόγος στα ξενοδοχειακά, χθες έγινε το κόψιμο της κορδέλας για το Οne and Only στα Αστέρια Γλυφάδας παρουσία του Πρωθυπουργού. Η μονάδα δεν είναι πλήρως έτοιμη -κυρίως στον περιβάλλοντα χώρο- για αυτό και θα δεχθεί τους πρώτους επισκέπτες από τα μέσα Νοεμβρίου. Έγινε ένα tour να δουν οι καλεσμένοι τo ξενοδοχείο, ακολούθησε μια δίωρη δεξίωση και μετά ακολούθησε ένα private dinner με τον Π. Γουάτσα, τον επικεφαλής της Κerzner, τον Γ. Χρυσικό, κ.ά. στο οποίο όμως τελικά ο Κ. Μητσοτάκης δεν συμμετείχε γιατί είχε άλλες υποχρεώσεις. Αύριο, μεθαύριο, μόλις τέλος πάντων καθίσει ο κουρνιαχτός των δημοσίων σχέσεων, θα αναλύσουμε γιατί το Οne and Only στα Αστέρια είναι case study για τον κλάδο.

REDS: Γιατί πουλάμε το Smart Park

Συνοπτικά τα 5+1 βασικά σημεία που προτάσσει η REDS εν όψει της πώλησης του Smart Park στην Trade Estates ΑΕΕΑΠ του ομίλου Φουρλή όπως αυτά αναφέρονται στο σχετικό πληροφοριακό σημείωμα που αναρτήθηκε στο ΧΑ: -Καταρχάς κλείνει ο κύκλος της στρατηγικής ανάπτυξης και διαχείρισης του εμπορικού πάρκου, με την εταιρεία να επικεντρώνεται στις δύο μεγάλες επενδύσεις σε Γούρνες Ηρακλείου και Κάντζα, με ένα μελλοντικό επενδυτικό πλάνο κοντά στα 350 εκατ. ευρώ. -Η ρευστότητα ενισχύεται κατά 50 εκατ., ωστόσο από την άλλη η εταιρεία χάνει την κύρια ροή εσόδων του ομίλου, που είναι από το πάρκο σε ποσοστό 99% την τελευταία 5ετία και 100% στο α’ εξάμηνο του 2023. -Η REDS τώρα επιχειρεί να αντλήσει κεφάλαια για τη χρηματοδότηση δύο από τα μεγαλύτερα έργα ανάπτυξης στην Ελλάδα, όπως η ανάπτυξη του «Κτήματος Καμπά», στην Κάντζα Αττικής, σε οικόπεδο 315.000 τ.μ. και η αξιοποίηση της έκτασης στις Γούρνες Ηρακλείου Κρήτης, η οποία έχει εμβαδόν 345.500 τ.μ. με δυνατότητα δόμησης 62.000 τ.μ. και χρήσεις τουριστικού, εμπορικού, ψυχαγωγικού χαρακτήρα και συνοδεύεται από την προοπτική της έκδοσης λειτουργίας άδειας καζίνο. -Στις Γούρνες η ανάπτυξη υπολογίζεται να έχει ολοκληρωθεί την επόμενη 5ετία καθώς απαιτείται η έκδοση ΚΥΑ για την χωροθέτηση των χρήσεων του ακινήτου καθώς και για την έγκριση της χρήσης του καζίνο που προβλέπεται βάσει του Π.Δ. -H ανάπτυξη του Cambas Project έχει ορίζοντα την επόμενη 3ετία. -Έσοδα θα προκύψουν από το νέο οικιστικό στην περιοχή στην περιοχή της Κάντζας, εντός του οικοπέδου της Βίλας Καμπά, πλησίον του κτήματος Καμπά, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί σε 24 μήνες και να πωληθεί σε ιδιώτες. Τώρα η REDS βρίσκεται στην φάση έκδοσης της άδειας κατασκευής του οικιστικού συγκροτήματος.

Βαρέλι χωρίς πάτο η ΕΑΒ

-Το χέρι στην τσέπη έβαλε ξανά το Δημόσιο (δηλαδή εμείς) για να στηριχθεί η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ). Η κρατική εταιρεία ενισχύθηκε πρόσφατα μέσω ΑΜΚ με 3,57 εκατ. ευρώ, ενώ τον περασμένο Μάρτιο απαιτήθηκαν ακόμη 20 εκατ. ευρώ. Νωρίτερα, στα τέλη το 2021, η εταιρεία μείωσε το μετοχικό της κεφάλαια κατά 1,07 δισ. ευρώ για να διαγραφούν ισόποσα συσσωρευμένες λογιστικές ζημιές. Θεωρητικά η εταιρεία βρίσκεται σε διαδικασία εξυγίανσης και από τον περασμένο Ιανουάριο «τρέχει» ένας διαγωνισμός για την προσέλκυση στρατηγικού επενδυτή για το 49% της εταιρείας ΕΑΒ Λειτουργιών (ΗΑΙ Operations), ο οποίος στη συνέχεια είχε παγώσει λόγω εκλογών, αλλά μετά ήρθε το καλοκαίρι και οι δημοτικές εκλογές όποτε φαίνεται παραμένει παγωμένος.

Πωλήσεις στην Καρέλιας

-Για τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση βγαίνουν πωλήσεις στη Καρέλιας, μια μετοχή με χαρακτήρα... ομολόγου που δεν την πουλάς εύκολα εκτός εάν έχεις ανάγκη για ρευστό. Πλέον ο τίτλος βρίσκεται σε χαμηλό 10 μηνών και έχει υποχωρήσει στα 290 ευρώ, από 338 πριν από λίγες συνεδριάσεις.

Η Ευρώπη έπαθε κι έμαθε, ΗΠΑ και Κίνα…

Η Ευρώπη τα τελευταία 10 χρόνια έχει διανύσει μια μεγάλη διαδρομή. Από την εποχή των μνημονίων και της υπερχρέωσης έχει μπει στην περίοδο της εξαιρετικά προσεκτικής δημοσιονομικής επέκτασης. Ενώ οι ΗΠΑ. και η Κίνα μοιάζουν να αδιαφορούν για την εκρηκτική αύξηση των δημοσιονομικών τους ελλειμμάτων, στην Ευρώπη όλες οι κινήσεις των κυβερνήσεων δείχνουν ότι δεν έχουν ξεχάσει τα διδάγματα της σχετικά πρόσφατης κρίσης του ευρώ. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ δήλωσε ότι το έλλειμμά της αυξήθηκε σε 1,78 τρισ. δολάρια, ή 6,3% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση, την 30η Σεπτεμβρίου. Πέρυσι, την αντίστοιχη περίοδο το έλλειμμα ήταν 1,4 τρισ. δολάρια, ή 5,4% του ΑΕΠ. Επιπλέον, η κυβέρνηση Μπάϊντεν έχει εξαγγείλει αλλά δεν έχει υλοποιήσει ακόμη, ένα γενναίο πρόγραμμα διαγραφής φοιτητικών δανείων που όταν θα εφαρμοστεί θα εκτινάξει το έλλειμμα κοντά στα 2 τρισ. δολάρια. Το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας από την πλευρά του, ξοδεύει τεράστια ποσά -καθημερινά- για να αποτρέψει μια μεγάλη χρηματοπιστωτική κρίση που θα ξεκινήσει από τα ακίνητα αλλά τελικά θα πλήξει όλες τις οικονομικές της δραστηριότητες…