-Χαίρετε, οργασμός συσκέψεων και εργασίας στην κυβέρνηση παρατηρείται όπως είναι φυσιολογικό, ενόψει βεβαίως και των προγραμματικών δηλώσεων, με σκοπό να μη χαθεί χρόνος. Σήμερα ο Πρωθυπουργός θα πάει στο υπουργείο Υγείας, τομέας για τον οποίον έχει πει ο ίδιος ότι θα ασχοληθεί προσωπικά, μαζί φυσικά με τον Χρυσοχοΐδη, την Αγαπηδάκη και τον Θεμιστοκλέους. Η… μισή επιτυχία του Μητσοτάκη σε αυτή τη δεύτερη θητεία θα είναι να βελτιώσει το απαρχαιωμένο ΕΣΥ, που φυσικά δεν κρύβεται ότι πάσχει. Ήδη από τις πρώτες ημέρες ο υπουργός ασχολείται με τρία βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζει όποιος άνθρωπος χρειαστεί να πάει σε δημόσιο νοσοκομείο. Το ΕΚΑΒ (μέχρι να πάει, αν… φτάσει ποτέ το ασθενοφόρο) τα εξωτερικά ιατρεία -ειδικά εν ώρα εφημερίας- και τα ράντζα που ακόμα υπάρχουν σε πολλά νοσοκομεία, με εξαίρεση τον Ευαγγελισμό και ένα δυο ακόμα.

Αξιολόγηση - Νέες διοικήσεις

-Για τις διοικήσεις των νοσοκομείων θα θυμάστε ότι έχει γίνει πολύ συζήτηση από την αρχή της πρώτης θητείας. Σήμερα, μου λέει η πηγή μου, υπάρχει μια αξιολόγηση (συγκεκριμένα, εδώ και μερικούς μήνες ολοκληρώθηκε) που ουσιαστικά υποδεικνύει ότι οι μισοί διοικητές νοσοκομείων δεν παίρνουν ούτε τη βάση, άρα θέλει αλλαγές. Πολύ πράγμα…

ΣΥΡΙΖΑ

-Στο μεταξύ, σιγά σιγά ζεσταίνεται το εσωτερικό ματσάκι εκεί στον ΣΥΡΙΖΑ με την κόκκινη Έφη στην πρωτοκαθεδρία και τους μισούς προεδρικούς του Αλέξη να τη… μισούν και να την αποκαλούν «Παπαρήγα από τα Max Mara» και τους άλλους μισούς να ψάχνουν για άλλον υποψήφιο χωρίς να βρίσκουν, με αποτέλεσμα να… κρατάνε και μια πισινή. Γίνονται αυτά στα κόμματα και ειδικά όταν φεύγει ο αδιαφιλονίκητος αρχηγός, ήτοι ο Αλέξης. By the way (που είσαι, Κίμων;) έχω μια απορία, πώς γίνεται ο Τσίπρας να έβαλε τον Τεμπονέρα επικεφαλής της προεκλογικής καμπάνιας στη δεύτερη κάλπη και αυτός έπειτα από λίγα 24ωρα να κάνει ανάρτηση με το απόλυτο «ξεπάτωμα» στον ίδιο τον αρχηγό του και στον ΣΥΡΙΖΑ; Δηλαδή, ρε μεγάλε, συγγνώμη, αν ήταν έτσι όπως τα λες -«κόμμα με ιδεολογική, προγραμματική και οργανωτική ανεπάρκεια ο ΣΥΡΙΖΑ»- τι πήγες και ανέλαβες τέτοια θέση; Τι καλοί άνθρωποι...

Ο Ι. Αλαφούζος μπαίνει στην ενεργειακή αγορά

-Ιδιαίτερη κινητικότητα εντοπίζει τελευταία στην αγορά η στήλη και για αυτό ξεκινάμε από τα πλέον ενδιαφέροντα. Μια εταιρία που έχει αντικείμενο την παραγωγή και το εμπόριο ηλεκτρικής ενέργειας, την κατασκευή ενεργειακών μονάδων και την παραγωγή ρεύματος από φωτοβολταϊκά και υπηρεσίες αποθήκευσης ηλεκτρισμού, πώς την αποκαλούμε; Προφανώς ενεργειακή εταιρία. Αυτό λοιπόν ακριβώς είναι το αντικείμενο της “Okeanis Energy Μονοπρόσωπη ΑΕ” που ιδρύθηκε στις 26/6/23 με μέτοχο 100% τον επιχειρηματία Ιωάννη Αλαφούζο του Αριστείδη, κάτοικο Πειραιώς, Φαληρέως και Εθνάρχου Μακαρίου 2.

Τι σχεδιάζει η Hochtief στην Ελλάδα

-Το facility management είναι μια υπηρεσία συνολικής διαχείρισης και συντήρησης ακινήτων και εγκαταστάσεων από εξειδικευμένες εταιρίες που καλύπτουν όλο το φάσμα των αναγκών, από ενοικίαση χώρων μέχρι φύλαξη, συνεργεία καθαριότητας κ.λπ. Στην Ελλάδα υπήρχαν κάποιες ελάχιστες εταιρίες facility management, ο κλάδος δοκιμάστηκε ιδιαίτερα στη διάρκεια της κρίσης, αλλά τώρα γνωρίζει άνθηση, καθώς προσελκύει σοβαρούς επενδυτές. Την αρχή έκανε το SmerRemedium Cap του Ν. Καραμούζη που αγόρασε την ελληνική θυγατρική μεγάλης γαλλικής εταιρίας που αποχώρησε από τη χώρα. Πρόσφατα μπήκε δυναμικά στον κλάδο ο όμιλος Μυτιληναίου, ενώ σχέδια δραστηριοποίησης στον κλάδο έχει και η Hochtief. Ο γερμανικός όμιλος στις 26 Ιουνίου ίδρυσε την εταιρία “Hochtief Operation Hellas ΑΕ” που παρέχει υπηρεσίες διαχείρισης ακινήτων που δεν προορίζονται για κατοικία έναντι αμοιβής ή βάσει σύμβασης, υπηρεσίες γενικού καθαρισμού κ.λπ. Στο ΔΣ της εταιρίας μετέχουν ο J. Von Lukowicz, o J. Kohne και ο Παν. Περρής.

Ο Δημήτρης Καλλιτσάντσης στα ξενοδοχεία

-Η Blend Development, εταιρία των Δημήτρη και Πάρι Καλλιτσάντση, αγόρασε ένα εννιαώροφο κτίριο γραφείων του 1959, συνολικού εμβαδού 5.000 τ.μ. περίπου, στη διασταύρωση των οδών Σταδίου και Εμ. Μπενάκη στην Αθήνα. Με συνεπενδυτή τη Sirec Energy, μέσω του EuSIF, (ελληνικό fund με ενεργητικό 70 εκατ. που επενδύει σε έργα αειφορίας) το παλιό κτίριο θα διαμορφωθεί σε μοντέρνο ξενοδοχείο 4 αστέρων. Η συνολική επένδυση φτάνει τα 25 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι πατήρ και υιός Καλλιτσάντσης είχαν κάνει μια ακόμη συναλλαγή που αφορούσε ακίνητο στη Βούλα, ενώ το επόμενο βήμα μετά το ξενοδοχείο στη διασταύρωση Σταδίου και Μπενάκη λέγεται ότι θα αφορά κτίριο εξυπηρετούμενων διαμερισμάτων στο κέντρο στης Αθήνας. Στη Sirec, η διοικητική ομάδα είναι οι Διονύσης Αλισανδράτος (γενικός διευθυντής), Ευάγγελος Μπάρδης (διευθυντής), Λεωνίδας Βέργος (διευθυντής) κ.ά.

Το μέρισμα της ΔΕΗ, το νέο business plan και το Investor's Day

-Οι μέτοχοι της ΔΕΗ, στην πρόσφατη Γ.Σ. άκουσαν τον επικεφαλής της Επιχείρησης, Γ. Στάσση, να αναφέρεται ξανά στο θέμα του μερίσματος. Η υπέρβαση του αρχικού στόχου για επαναλαμβανόμενο EBITDA ύψους €1,1 δισ. και για την προσέγγιση των €1,2 δισ. ευρώ το 2023 θα επιτρέψει, είπε ο επικεφαλής της ΔΕΗ, να τηρηθεί η δέσμευση για διανομή μερίσματος το 2024 με βάση τα κέρδη της φετινής χρήσης. Ήδη το τελευταίο διάστημα η μετοχή της ΔΕΗ έχει υπερβεί με άνεση τα επίπεδα των 10 ευρώ πραγματοποιώντας ένα σημαντικό ράλι στο ταμπλό, με το πιο πρόσφατο report (της Eurobank) να δίνει τιμή-στόχο τα 13 ευρώ. Βέβαια, τους επόμενους μήνες, οι αναλυτές θα προχωρήσουν στην αλλαγή των μοντέλων με τα οποία αποτιμούν τη ΔΕΗ λόγω της εξαγοράς στη Ρουμανία. Η συμφωνία για την εξαγορά του συνόλου των συμμετοχών της Enel και των θυγατρικών της στη Ρουμανία θα έχει άμεσο θετικό αντίκτυπο στο EBITDA και, μεταξύ άλλων, θα ανεβάσει τη συνολική εγκατεστημένη ισχύ των ΑΠΕ του Ομίλου. Με δεδομένο ότι στόχος είναι η ολοκλήρωση της συναλλαγής να πραγματοποιηθεί μέσα στο τρίτο τρίμηνο, θα ακολουθήσει επικαιροποίηση του business plan και στη συνέχεια Investors Day.

Η Τράπεζα Πειραιώς, τα ΕΛΠΕ, η Εθνική, ο Τσάκωνας του ΟΔΔΗΧ και ο ΤΙΤΑΝ

-Παρά τις προειδοποιήσεις της Λαγκάρντ ότι έρχονται και άλλες αυξήσεις επιτοκίων, οι αγορές συνεχίζουν να αποτιμούν θετικά το ελληνικό χρέος και τα ελληνικά εταιρικά ομόλογα. Η Alpha Bank ολοκλήρωσε την έκδοση ενώ στην Τράπεζα Πειραιώς προετοιμάζουν νέο ομόλογο και όλα δείχνουν πως -εκτός απροόπτου- μας χωρίζουν λίγες ημέρες για να “πατηθεί το κουμπί”, με τις πληροφορίες να αναφέρουν (το αργότερο) ως την άλλη εβδομάδα. Στην Εθνική προθερμαίνονται και είναι σε συζητήσεις με τους συμβούλους για το επιτόκιο, τους όρους κ.λπ. Η HelleniQ Energy ετοιμάζει το δικό της ομόλογο για τις διεθνείς αγορές, ο ΤΙΤΑΝ το σκέπτεται σοβαρά, ενώ αξιόπιστες πληροφορίες αναφέρουν ότι και ο ΟΔΔΗΧ, βλέποντας το θετικό κλίμα, ενδέχεται μέσα στον Ιούλιο να τολμήσει μια «καθαρή έκδοση», ένα νέο ομόλογο της τάξης των 2 δισ. Ευρώ, η τιμολόγηση του οποίου θα πιστοποιήσει την αναβάθμιση που έρχεται.

Τυπική η εκπροσώπηση μόνον από τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

-Έγραφα χθες για την απόφαση που έλαβε το ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ και τη μεταβολή που επήλθε στο σχήμα ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ - First Sentier για την Αττική Οδό, όπου πλέον η ελληνική εταιρεία φαίνεται να συνεχίζει μόνη στον διαγωνισμό. Αρμόδιες πηγές εξηγούσαν σχετικά ότι “η πρόθεση συνεργασίας των δυο πλευρών για την παραχώρηση παραμένει, αλλά επελέγη η λύση της τυπικής εκπροσώπησης μόνο από τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, καθώς οι αναβολές στον διαγωνισμό απαιτούν συνεχείς γραφειοκρατικές διαδικασίες νέων εγκρίσεων από την πλευρά του διεθνούς fund, που είναι χρονοβόρες και δημιουργούν δυσκολίες”.

Μπορεί και να παραιτήθηκε… και να μην το ξέρει ακόμη

-Κάτι άλλο στο οποίο αναφέρθηκα χθες ήταν τα σενάρια για παραίτηση του Νίκου Μαντζούφα από τη θέση του διοικητή του Ταμείου Ανάκαμψης. Το ρεπορτάζ συνεχίστηκε και η στήλη σχημάτισε την εντύπωση ότι ο Ν. Μαντζούφας μπορεί και να έχει παραιτηθεί... χωρίς να το έχει καταλάβει ακόμη ο ίδιος. Κοινώς, είναι ζήτημα χρόνου. Όσον αφορά τη νέα Γενική Γραμματεία Χρηματοπιστωτικού Τομέα και Ιδιωτικού Χρέους που δημιουργήθηκε στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, οι σχετικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί ακόμη, ωστόσο πιθανόν να παραμείνει η σημερινή Ειδική Γραμματέας Ιδιωτικού Χρέους, Θεώνη Αλαμπάση.

Συναντήσεις με Τράπεζα Ελλάδος και ΤΧΣ

-Εθιμοτυπικού χαρακτήρα (θεωρητικά, τουλάχιστον) ήταν η συνάντηση που είχε χθες ο επικεφαλής του ΤΧΣ Ηλ. Ξηρουχάκης με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας Κ. Χατζηδάκη. Κεντρικό σημείο στη συνάντηση με Ηλ. Ξηρουχάκη ήταν προφανώς η αποεπένδυση του ΤΧΣ από τις τράπεζες ενόψει και των προγραμματικών. Οι μηχανές ζεσταίνονται αλλά οιαδήποτε πρόβλεψη είναι παρακινδυνευμένη. Στο μεταξύ, περιμένουμε την απόφαση στη ΓΣ της Eurobank που θα μετουσιωθεί σε απόφαση-πρόταση του ΔΣ της τράπεζας προς το ΤΧΣ για το 1,4%. Σημειώστε πως κάθε ανταγωνιστική διαδικασία (που θα εφαρμοστεί και για τις 4 τράπεζες) απαιτεί χρόνο 6 έως 8 εβδομάδων. Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας θα συναντήσει σήμερα το απόγευμα τον διοικητή της ΤτΕ, Γ. Στουρνάρα. Εκτός από την αποεπένδυση, η ατζέντα της συνάντησης περιλαμβάνει φυσικά και τη γενικότερη κατάσταση στο τραπεζικό σύστημα, όπως και τον ΗΡΑΚΛΗ ΙΙΙ.

Η κυβέρνηση βιάζεται να εφαρμόσει το κοινωνικό πακέτο πριν από τον Δεκέμβριο

-Υπάρχει λόγος που στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης θα είναι κυρίαρχη η παρουσία των νέων κοινωνικών μέτρων (ενισχύσεις, pass, αυξήσεις μισθών και συντάξεων). Όλα πρέπει να τεθούν σε εφαρμογή πριν από τον Δεκέμβριο, όταν οι Ευρωπαίοι ηγέτες αποφασίσουν να θέσουν σε εφαρμογή τους νέους αυστηρότερους δημοσιονομικούς κανόνες της επόμενης (μετά τις κρίσεις) περιόδου. Η Ενωμένη Ευρώπη θα αποκτήσει ένα νέο σύστημα αποκλιμάκωσης του δημοσίου χρέους, εξειδικευμένο για κάθε χώρα. Οι δημόσιες δαπάνες πρέπει να αυξάνονται με ρυθμό μικρότερο του ονομαστικού ΑΕΠ ανάλογα με τη σχέση ΑΕΠ/Χρέους. Για την Ελλάδα, το πρωτογενές πλεόνασμα 2% του ΑΕΠ δεν θα είναι πρόβλημα όσο οι ρυθμοί ανάπτυξης της οικονομίας είναι αυτοί που προβλέπονται. Φυσικά δεν υπάρχει θέμα λιτότητας, όμως υπάρχει σχεδιασμός πρωτογενών πλεονασμάτων.

Στο Χρηματιστήριο με εκλεπτυσμένο στυλ και τολμηρές, sexy λεπτομέρειες

-Όπως έγκαιρα είχαμε γράψει, την ερχόμενη Παρασκευή πραγματοποιείται το ντεμπούτο της γνωστής εταιρείας ενδυμάτων ΜED ABEE στην ΕΝ.Α. PLUS του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Ο Λεωνίδας Ζησιάδης, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας και επικεφαλής της APEX Holdings που απέκτησε τον έλεγχο της MED (παράγει και διαθέτει εσώρουχα, μαγιό κ.λπ.) θα κηρύξει την έναρξη της συνεδρίασης χτυπώντας το παραδοσιακό καμπανάκι. Στην περυσινή χρήση η MED πραγματοποίησε πωλήσεις 4,54 εκατ. ευρώ (έναντι 4,1 εκατ. ευρώ στη χρήση του 2021), EBITDA 1,4 εκατ. (από 1 εκατ. το 2021) και κέρδη προ φόρων 370 χιλ. ευρώ (από 26 χιλ. το 2021), εμφανίζοντας παράλληλα πολύ χαμηλό καθαρό δανεισμό (170 χιλ. ευρώ). Διαθέτει παραγωγική δραστηριότητα στη Βουλγαρία, εμπορικό δίκτυο πάνω από 24 καταστημάτων σε μεγάλες πόλεις στην Ελλάδα, καθώς και παρουσία στην Ιταλία μέσω θυγατρικής.

Οι Αμερικανοί στηρίζουν τα Nαυπηγεία Ελευσίνας

-Δάνειο σε μετρητά και όχι εγγυήσεις θα χορηγήσει, τελικά, στα Ναυπηγεία Ελευσίνας η Αμερικανική Αναπτυξιακή Τράπεζα DFC. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, μετά την έγκριση του Κογκρέσου, η US International Development Finance Corporation θα χορηγήσει δάνειο 125 εκατομμυρίων δολαρίων προς την ONEX Elefsis Shipyards and Industries για να υποστηρίξει τον εκσυγχρονισμό και τον εξορθολογισμό λειτουργίας των Ναυπηγείων Ελευσίνας με στρατηγικό στόχο τη δημιουργία ενός θαλάσσιου κόμβου και ενεργειακού εφοδιασμού στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.

Έρχονται εξελίξεις στη διαχείριση κόκκινων δανείων

-Ο ένας μετά τον άλλο, οι μεγάλοι διαχειριστές κόκκινων δανείων «κόβουν φέτες» από τα χαρτοφυλάκια του «Ηρακλή» και τα πωλούν στη δευτερογενή αγορά. Αγοραστές είναι οι συνήθεις ύποπτοι (Fortress, Intrum Investments, ΒΑΙΝ, κ.λπ.) οι οποίοι αφενός ισχυροποιούν τον «Ηρακλή» με ζεστό χρήμα κρατώντας τις τιτλοποιήσεις στους στόχους των business plan, αφετέρου προσφέρουν μεγαλύτερα περιθώρια ευελιξίας (και κινήτρων) για τη διευθέτηση των οφειλών ή την ανάκτησή τους. Στο μεταξύ, η κυβέρνηση ετοιμάζει νέο αυστηρό θεσμικό πλαίσιο, ώστε όλοι οι δανειολήπτες να γνωρίζουν αμέσως και με ακρίβεια ποιος είναι ο ιδιοκτήτης και διαχειριστής των οφειλών τους…

Μεράκλωσαν στο Ίδρυμα

-Η υποστήριξη προεκλογικών εκστρατειών συγκεκριμένων υποψηφίων δεν θα έλεγα πως ήταν πάντα στους σκοπούς του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, ούτε και προβλέπονται από το καταστατικό του. Το ίδρυμα, που στεγάζεται στην οικία του Πρόδρομου Μποδοσάκη στο Ψυχικό, από το 1992 που ιδρύθηκε και μέχρι σήμερα δραστηριοποιείται σε θέματα πολιτισμού, τη διάδοση του ελληνικού βιβλίου, θέατρο, μουσική, τέχνες, προβολή του ελληνικού κινηματογράφου, τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας. Σε πρόσφατη όμως εκδήλωση στο ίδρυμα -και φαντάζομαι ενόψει δημοτικών εκλογών- μεράκλωσαν και η εκδήλωση από πολιτιστική έγινε αμιγώς πολιτική, με σκληρή προπαγάνδα, "τυμπανοκρουσίες" και συνθήματα σε έμμετρο δεκαπεντασύλλαβο. Δηλαδή, δεν τηρήθηκαν ούτε τα προσχήματα. Τέτοιος πολιτισμός…