-Χαίρετε, όπως έγινε από χθες γνωστό, ο Κ.Μ διέκοψε τις -έτσι κι αλλιώς σύντομες- διακοπές του λόγω του θλιβερού γεγονότος του θανάτου του αστυνομικού, για να παραστεί στην κηδεία του. Μπορεί ο πρωθυπουργός βεβαίως να έλειπε για μερικές ημέρες, όμως το Μ.Μ δεν… έκλεισε και, τελικά, δεν πήγαν όλοι διακοπές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο υπουργός Επικρατείας Παπασταύρου που έχει την επιστασία του νομοθετικού έργου και έτρεχε με τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Λιβάνιο προκειμένου να βγει σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο στις ευρωεκλογές. Οι προετοιμασίες, όμως, δεν μένουν εκεί, καθώς το επόμενο διάστημα θα βγουν σε διαβούλευση και το νομοσχέδιο Πιερρακάκη για τα ιδιωτικά ΑΕΙ, αλλά και αυτό του Βρούτση για την οπαδική βία, οπότε και αυτοί επιστρατεύτηκαν μέσα στις γιορτές, καθώς πρέπει και τα δύο να ψηφιστούν εντός Ιανουαρίου. Ειδικά το νομοσχέδιο Βρούτση επείγει, καθώς το κλείσιμο των γηπέδων έχει δρομολογηθεί με ΠΝΠ, που πρέπει να κυρωθεί σχετικά άμεσα.

Νέο αυθαίρετο=κατεδάφιση

-Στις αρχές του νέου έτους, κατά πάσα πιθανότητα στις 10 Ιανουαρίου, θα γίνει το πρώτο υπουργικό της χρονιάς, όπου θα συζητηθούν εκκρεμότητες που έμειναν από την τελευταία συνεδρίαση πριν από τις γιορτές. Το πιο ενδιαφέρον νομοσχέδιο είναι αυτό του υπουργείου Περιβάλλοντος για τα αυθαίρετα, καθώς ο Θεόδωρος Σκυλακάκης θέλει να δημιουργήσει έναν κεντρικό μηχανισμό για αυτοματοποιημένες κατεδαφίσεις. Μου λένε ότι αυτό θα ισχύει, πρωτίστως, για τα νέα αυθαίρετα. Αν χτίζεις αυθαίρετα δηλαδή, τότε -με γρήγορες διαδικασίες- θα έρχεται η μπουλντόζα να γκρεμίζει. Μαθαίνω δε, ότι υπάρχει σκέψη και για την πρόβλεψη αναδρομικότητας - για τα περασμένα χρόνια, δηλαδή. Για να δούμε, γιατί πολλοί τα έχουν πει αυτά…

Ο Stefanos και τα δάνεια

-Γύρω στα 230 χιλιάρικα έβαλε, μέσω εταιρίας του, ο πρόεδρος Stefanos στην εταιρία Left Media ΑΕ που διαχειρίζεται τα κομματικά ΜΜΕ για να καλυφθεί η "τρύπα" στο τέλος του έτους και να πληρωθούν στο ακέραιο μισθοί και δώρα. Το πρόβλημα, όμως, δεν λύνεται, ακόμα και όταν καταβληθεί η επόμενη δόση της κρατικής χρηματοδότησης, διότι απλώς ο ΣΥΡΙΖΑ έχει λαμβάνειν περίπου 3 εκατ. λιγότερα σε σχέση με πέρυσι, ενώ έχει και σχεδόν 50 λιγότερους βουλευτές που αποδίδουν εισφορές (περίπου 2 χιλιάρικα τον μήνα, δεν είναι και λίγα). Ρώτησα, πάντως, την πηγή, που μου περιέγραψε χθες τις σκέψεις για "λουκέτα" και αναδιαρθρώσεις στα κομματικά ΜΜΕ, αν υπάρχει πρόθεση να αναζητήσουν δάνειο από τις τράπεζες για την εξυπηρέτηση και μελλοντικών υποχρεώσεων. "Μα, τι δάνειο να πάρουμε, που πρέπει να βάλουμε ως εγγύηση την τρέχουσα χρηματοδότηση;", μου απάντησε ο άνθρωπός μου. Μ' αυτά και μ' αυτά προβλέπω μεγάλες δυσκολίες στον ορίζοντα και τώρα δεν υπάρχουν και οι Φίληδες εντός του κόμματος να βάζουν "βέτο" σε σενάριο κλεισίματος του ημερησίου φύλλου της Αυγής κ.ο.κ.

Χρονιά του Δράκου

-Πάντως ο Κασσελάκης δεν απογοητεύεται, η κουτσομπόλα πηγή μου από το περιβάλλον του μου λέει ότι ο ίδιος πιστεύει πως το 2024 θα είναι «η χρονιά του», αφού στο κινεζικό ωροσκόπιο έρχεται η χρονιά του Δράκου που (στο κινεζικό ζώδιο) είναι και ο ίδιος. Και όχι της Δρακογενιάς που ήταν ο Στέλιος ο Παππάς, ο Φλαμπουράρης και τα λοιπά λυκόπουλα του ΣΥΡΙΖΑ που καμάρωναν γι' αυτό!

Οι οιωνοί για το ΧΑ από την Πειραιώς Χρηματιστηριακή

-Για το Χρηματιστήριο δεν χρειάζονται ιδιαίτερες αναλύσεις, καθώς με τζίρο μόλις 45,82 εκατ. μπορούμε να θεωρήσουμε τη χθεσινή συνεδρίαση ως μη γενόμενη. Αυτό που ενδιαφέρει όμως είναι τι φέρνει η νέα χρονιά στο χρηματιστηριακό ταμπλό. Μακάρι να 'ξερα, αλλά αυτό που ξέρω και μπορώ να πω, είναι ότι οι οιωνοί είναι θετικοί και καταγράφεται μεγάλο και ισχυρό ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές. Συγκεκριμένα, η Πειραιώς Χρηματιστηριακή οργανώνει κάθε χρόνο ένα roadshow για τις ελληνικές εισηγμένες στο Παρίσι. Φέτος το roadshow θα γίνει την 1η Φεβρουαρίου 2024 και οι άνθρωποι της χρηματιστηριακής έχουν εκπλαγεί από τη ζήτηση που διαπιστώνουν. Στην ανάλογη εκδήλωση του 2023 είχαν πραγματοποιηθεί συνολικά 85 one to one συναντήσεις επενδυτών με εκπροσώπους εισηγμένων. Τώρα, ενώ απομένει ένας ολόκληρος μήνας και το roadshow είναι υπό διαμόρφωση, έχουν ήδη κλειστεί 100 ραντεβού και ο αριθμός των συναντήσεων συνεχώς ανεβαίνει. Ταυτόχρονα -εκτός από τα γαλλικά funds, που παραδοσιακά συμμετέχουν στη διοργάνωση- οι άνθρωποι της Πειραιώς έγιναν αποδέκτες αιτημάτων και από funds άλλων χωρών τα οποία θέλουν να συμμετάσχουν, όπως π.χ. ενός από την Ουτρέχτη της Ολλανδίας, ενός άλλου από το Βέλγιο κ.ά.

Ο Σφακιανάκης βάζει (πάλι) «πλάτη» στη Speedex και η Fortress

-Νέα «πλάτη» βάζει ο Όμιλος Σφακιανάκη στην εταιρεία ταχυμεταφορών Speedex που τα τελευταία χρόνια αποτελεί θυγατρικό του βραχίονα. Έτσι, το Δ.Σ. της Σφακιανάκης στις 28 Νοεμβρίου χορήγησε την απαραίτητη άδεια για την υπογραφή με την ίδια ως εγγυητή, των τροποποιήσεων των όρων του κοινού ομολογιακού δανείου ποσού 7 εκατ. ευρώ και της σύμβασης κάλυψης, όπως έχουν τροποποιηθεί και ισχύουν σήμερα και των νέων τίτλων των ομολογιών υπέρ της Speedex. Υπενθυμίζεται ότι η Σφακιανάκης ελέγχει το 99,11% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας ταχυμεταφορών και με αυτό το δεδομένο «δηλώνει προς τους ομολογιούχους ότι εγγυάται και πάλι δια της ως άνω τροποποίησης του προγράμματος και της σύμβασης κάλυψης ανεπιφυλάκτως, ενεχόμενη εις ολόκληρον με τον εκδότη και ως αυτοφειλέτης, την εμπρόθεσμη και προσήκουσα εξόφληση του δανείου, όπως απαιτήσεις από κεφάλαιο, τόκους, έξοδα, δαπάνες, και μάλιστα και σε περίπτωση καταγγελίας του δανείου για οποιονδήποτε προβλεπόμενο στους όρους του δανείου λόγο, και γενικά την εκπλήρωση όλων των υποχρεώσεων του εκδότη», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται. Να σημειώσουμε εδώ ότι η Speedex το 2022 παρουσίασε μείωση του κύκλου εργασιών κατά 16,1% στα 37,9 εκατ. ευρώ έναντι 45,2 εκατ. ευρώ το 2021, ενώ τα τελικά αποτελέσματα «γύρισαν» σε ζημιές 3,8 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 1 εκατ. ευρώ το 2021 και ο συνολικός τραπεζικός δανεισμός ανέρχεται σε 5 εκατ. ευρώ. Κατά τη Γενική Συνέλευση στις 30 Οκτωβρίου αποφασίστηκε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 1 εκατ. ευρώ, ενώ τον περασμένο Ιούλιο η εταιρεία προχώρησε σε αίτημα προς τους ομολογιούχους για παράταση της διάρκειας του δανείου για 3 έτη με νέα λήξη τον Ιούλιο 2026, κάτι που έγινε δεκτό. Σημειώστε πως την 25η Μαΐου 2023 πραγματοποιήθηκε αλλαγή του ενός ομολογιούχου και στη θέση της Alpha Bank ήρθε η εταιρεία ειδικού σκοπού “Saturn Financial Investor Designated Activity Company” που ελέγχεται από τη Fortress Credit Corp.

Interamerican: Μέρισμα 10 εκατ. στη μητρική και μετασχηματισμός

-Περίπου 10 εκατ. ευρώ θα λάβει η ACHMEA, μητρική της Interamerican, καθώς η πρόσφατη έκτακτη ΓΣ των μετόχων της τελευταίας αποφάσισε τη διανομή κερδών από παρελθούσες χρήσεις. Σημειωτέον ότι από 1/1/24 ενεργοποιείται και ο εταιρικός μετασχηματισμός της ελληνικής θυγατρικής με την ενοποίηση όλων των εταιρικών οντοτήτων σε μία νέα εταιρεία, την Interamerican Eλληνική Ασφαλιστική.

Τα ασημικά των Κουτσολιούτσων, οι Τσέχοι και η «μετακόμιση» της Planaco

-Σήμερα το Χρηματιστήριο διαγράφει τη μετοχή της Folli Follie επειδή είναι σε αναστολή μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς να υπάρχει προοπτική επαναδιαπραγμάτευσης, μια ακόμη επίπτωση του σκανδάλου που προκάλεσε η οικογένεια Κουτσολιούτσου πριν από πεντέμισι χρόνια. Η δίκη των υπευθύνων συνεχίζεται μετ΄ εμποδίων, τα περιουσιακά στοιχεία που βρέθηκαν ελεύθερα βαρών... παίρνουν τον δρόμο τους, ενώ εξελίξεις φαίνεται ότι υπάρχουν και γύρω από την Planaco, το γνωστό κατά το… απώτατο παρελθόν και σαν «ναυπηγείο των Κουτσολιούτσων» στην Αίγινα, μια σοβαρή εταιρεία ναυπήγησης και φύλαξης σκαφών με ελπιδοφόρο παρόν και μέλλον. Η (νυν) διοίκηση της Folli Follie Group σκόπευε να προχωρήσει στη διερεύνηση του ενδιαφέροντος για την πώληση του ναυπηγείου της Planaco, η νεότερη αποτίμηση του οποίου ανέρχεται στα 3,6 εκατ. ευρώ. Στη συνέχεια, στις 31 Ιουλίου, η Γενική Συνέλευση των μετόχων, εξέλεξε νέο Δ.Σ. στο οποίο δίνουν το «παρών» πρόσωπα που δεν σχετίζονται με την FF Group. Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος ανέλαβε ο Απόστολος Παπασταθόπουλος, General Manager Greece της Navigare Yachting, εκ των κορυφαίων luxury yacht charter operator στον κόσμο καθώς και partner της AGP Group (Business & Finance Consulting). Παράλληλα, τις άλλες δύο θέσεις των μελών στο νέο Δ.Σ. κατέλαβαν δύο Τσέχοι και συγκεκριμένα ο Jan Harrer και ο Marek Ehrenberger, οι οποίοι -σύμφωνα με πληροφορίες- συνδέονται με το γνωστό τσέχικο fund PPF το οποίο διατηρεί επενδυτική παρουσία στη χώρα μας. Πάμε τώρα στα νεότερα, καθώς στις 27 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων, όπου αποφασίστηκε η τροποποίηση του καταστατικού. Έτσι, έγινε σημαντική διεύρυνση του σκοπού της εταιρείας, ενώ ορίστηκε και νέα έδρα της. Λίγες μέρες μετά το «φρέσκο» Δ.Σ. αποφάσισε τη μεταφορά των γραφείων της έδρας της εταιρείας από το γνωστό συγκρότημα της FF Group στον Άγιο Στέφανο, στη Βούλα, σε εμπορικό κέντρο επί της οδού οδό Αγίου Ιωάννου 32. Πολλές αλλαγές…

Τα «ιμάτια» του ομίλου Λαναρά

-Ένας θλιβερός «επίλογος» σε… συνέχειες θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν οι εξελίξεις γύρω από τα απομεινάρια του άλλοτε κραταιού ομίλου Λαναρά, που περιλαμβάνεται στα ιστορικά ονόματα της ελληνικής κλωστοϋφαντουργίας. Η οικογένεια Λαναρά δίνει το «παρών» στον κλάδο από το 1909 και στην πολυετή πορεία της ιδρύθηκαν δεκάδες εταιρείες, όπως οι Τρικολάν, Βερλάν, Ολυμπιακή Α.Ε., Κολμπλάν, Κλωστήρια Ναούσης κ.ά., ενώ σημειώθηκαν και τουλάχιστον τρεις εσωτερικές διασπάσεις. Από αυτές, το οικογενειακό «παρακλάδι» του Χρήστου Λαναρά αποδείχθηκε το πιο ανθεκτικό, δημιουργώντας στη συνέχεια την περίφημη Κλωνατέξ. Όταν τα ηνία πέρασαν στον γιο του Θωμά μετονομάστηκε σε Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία, αποτελώντας το όχημα για αρκετές εξαγορές (όπως οι ∆ούδος και Γιαννούσης, Κλωστήρια Ροδόπης, Gallop κ.ά.), αλλά και για τη χρηματιστηριακή φρενίτιδα στα τέλη της δεκαετίας του ’90. Κάπως έτσι η Κλωνατέξ άντλησε μέσω ΑΜΚ περί τα 300 εκατ. ευρώ, ενώ η κεφαλαιοποίησή της έφτασε το αστρονομικό ποσό των 3 δισ. ευρώ, με τον όμιλο να ελέγχει 25 εργοστάσια, με 3.600 εργαζομένους. Βέβαια, το πάρτι με τα «χρυσά χαρτιά» διήρκεσε μέχρι να σκάσει η φούσκα, που από το 2004 και μετά οδήγησε στην ελεύθερη πτώση του ομίλου. Παρ’ όλα αυτά οι προσπάθειες αναδιάρθρωσης και οι χρηματοδοτήσεις από τις τράπεζες συνεχίστηκαν μέχρι το οριστικό τέλος της ΕΝΚΛΩ, την περίοδο του 2010-11 και με τον ίδιο τον Θωμά Λαναρά να φεύγει από τη ζωή, σε ηλικία μόλις 54 ετών, τον Νοέμβριο του 2011. Σύμφωνα με παλαιότερα στοιχεία, η ΕΝΚΛΩ οφείλει στις τράπεζες 230 εκατ. ευρώ, στους εργαζομένους 35 εκατ. ευρώ, στον ΟΑΕΔ 8,5 εκατ. ευρώ, στον ΕΦΚΑ 50 εκατ. ευρώ και στο Δημόσιο 70 εκατ. ευρώ. Με άλλα λόγια άφησε πίσω της ένα συνολικό χρέος πάνω από 390 εκατ. ευρώ. Η Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία κηρύχθηκε σε κατάσταση πτώχευσης το 2012. Έκτοτε τα «ιμάτιά» της βγαίνουν στο σφυρί. Στο πλαίσιο αυτό, φέτος τον Σεπτέμβριο άλλαξε χέρια ένα αγροτεμάχιο στην Αλεξανδρούπολη, ενώ για τις 2 Φεβρουαρίου 2024 έχει προγραμματιστεί ο πλειστηριασμός για το σύνολο του παραγωγικού ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού της βιομηχανικής μονάδας παραγωγής νήματος του εργοστασίου της στη ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνής (πρώην Κλωστήρια Μαρώνειας), με τιμή πρώτης προσφοράς 3,9 εκατ. ευρώ.

Νέες business για την οικογένεια Ζούλοβιτς

-Διευρύνει ακόμα περισσότερο την γκάμα των δραστηριοτήτων της η γνωστή οικογενειακή επιχείρηση Ζούλοβιτς, σε μία προσπάθεια να αναπτυχθεί. Έτσι, ως νέα δραστηριότητα της επιχείρησης με είδη για το σπίτι, που εδρεύει στο Κολωνάκι, προστέθηκε στο καταστατικό της η παροχή υπηρεσιών ενοικίασης επιπλωμένων διαμερισμάτων βραχυχρόνιας διάρκειας (κοινώς, τύπου Airbnb) αλλά και η παροχή πάσης φύσεως υπηρεσιών εκμίσθωσης ακινήτων. Μόλις πέρυσι είχε εντάξει στο καταστατικό και τις υπηρεσίες διοργάνωσης επιμορφωτικών σεμιναρίων, εκδηλώσεων, η εκμετάλλευση εκθεσιακών χώρων κ.ο.κ.

Ελλάκτωρ: Χρονιά ραγδαίων αλλαγών και το ταμείο... στον Θεό

-Την πώληση του 25% της Άνεμος στη ΜΟRE του ομίλου Motor Oil καλείται να εγκρίνει στις 11 Ιανουαρίου η Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της Ελλάκτωρ που, όπως φαίνεται, θα είναι και η πρώτη συνέλευση της χρονιάς. Η Ελλάκτωρ υλοποιεί και την τελευταία εκκρεμότητα σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις στις ΑΠΕ, πουλώντας πλέον το 100% στον όμιλο Βαρδινογιάννη, ο οποίος πριν από 1,5 χρόνο εξαγόρασε το 75% ανεβάζοντας τη δυναμική του στις ΑΠΕ με ένα χαρτοφυλάκιο που καταλαμβάνει μία από τις πρώτες θέσεις από πλευρά μεριδίων αγοράς. Η ANEMOS RES ΑΕ είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός ενέργειας μέσω ΑΠΕ στην Ελλάδα, διαθέτοντας συνολικά 24 αιολικά πάρκα, 1 φωτοβολταϊκό σταθμό, και 1 υδροηλεκτρικό σταθμό σε λειτουργία, τα οποία αντιστοιχούν σε 493,35 MW συνολικής εγκατεστημένης ισχύος. Σε εξέλιξη είναι η διαδικασία αδειοδότησης για 1,5 GW έργων ΑΠΕ, τα οποία αφορούν κατά κύριο λόγο αιολικά πάρκα, αλλά και φωτοβολταϊκούς σταθμούς, υδροηλεκτρικά έργα, και σταθμούς αποθήκευσης. Με την πώληση του 25% έναντι 123,5 εκατ. ευρώ, ολοκληρώνεται και ένας μακρύς κύκλος αναδιάρθρωσης της εταιρείας, ο οποίος πέρασε από σαράντα κύματα και κορυφώθηκε με την αποεπένδυση από τις κατασκευές, μεταβιβάζοντας το 100% των μετοχών της Άκτωρ στην Intrakat. Η Ελλάκτωρ εισέπραξε συνολικά 800 εκατ. από τον βραχίονα στις ΑΠΕ και επιπλέον 100 εκατ. από τις κατασκευές (απομένουν επιπλέον 114 εκατ. που θα εισπραχθούν το επόμενο 19μηνο). Επομένως, σήμερα διατηρεί τρία σημαντικά assets. Την ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις, για την οποία εδώ και πολύ καιρό υπήρχαν σενάρια πώλησης που επί του παρόντος δεν έχουν επιβεβαιωθεί, όπως αντίστοιχα και τον κλάδο της διαχείρισης αποβλήτων για τον οποίο επίσης υπήρξε έντονη φημολογία για συζητήσεις που δεν κατέληξαν (τουλάχιστον μέχρι στιγμής) σε συμφωνία. Από τον τομέα των ακινήτων, στον οποίο συνεχίζει να δραστηριοποιείται, έχει αφαιρεθεί το εμπορικό κέντρο Smart Park στην Κάντζα, το οποίο πουλήθηκε πρόσφατα στον όμιλο Φουρλή.

Κάθε Καναδός θα έχει εισόδημα $2.000 τον μήνα

-Είναι μια πρόταση του Καναδού πρωθυπουργού Τζάστιν Τριντό, που τον επόμενο μήνα κατατίθεται στη Βουλή των Αντιπροσώπων προς ψήφιση, ενώ ήδη συζητείται στη Γερουσία: Για να καταπολεμηθεί η φτώχεια, σ’ αυτή την πλούσια χώρα, στο εξής, κάθε Καναδός πολίτης, ηλικίας άνω των 17 ετών, θα είναι δικαιούχος ενός βασικού εισοδήματος $2.000 τον μήνα. Ανεξαρτήτως επαγγέλματος ή άλλων κοινωνικών συνθηκών. Οι οικονομολόγοι ξεκίνησαν ήδη τις πύρινες δημόσιες συγκρούσεις πάνω σ’ αυτή την εξαγγελία. Πολλοί θυμούνται τα λεφτά που αφειδώς μοίρασε η κυβέρνηση Τριντό κατά την περίοδο της πανδημικής κρίσης, τον πληθωρισμό που προκάλεσαν κι ακόμη δεν μπορεί να ξεπεράσει η καναδική οικονομία. Άλλοι μιλούν για μια απόφαση κοινωνικής δικαιοσύνης, αλλά με υψηλό κόστος. Οι περισσότεροι πάντως προβλέπουν «υπερδιέγερση της οικονομίας» και είσοδο της χώρας στον βυθό του πληθωριστικού λαβυρίνθου. Όλοι εμείς απέξω θα παρατηρούμε αυτό το σύγχρονο κοινωνικό πείραμα.

Στη Γερμανία έσκασε η φούσκα των ακινήτων

-Οι τιμές των κατοικιών στις ΗΠΑ βρίσκονται πλέον σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, κυρίως λόγω έλλειψης προσφοράς κατοικιών. Στη Γερμανία αντιθέτως, οι τιμές των διαμερισμάτων και των σπιτιών καταγράφουν τον ταχύτερο ρυθμό μείωσης των τελευταίων 20 ετών. Μεταξύ Ιουλίου και Σεπτεμβρίου, οι τιμές των οικιστικών ακινήτων μειώθηκαν κατά 10,2% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι. Από τη μια πλευρά, τα επιτόκια που ανέβασαν δραματικά το κόστος του χρήματος. Από την άλλη, οι φορτωμένες -με στεγαστικά δάνεια- γερμανικές τράπεζες που αυστηροποίησαν τους όρους χορήγησης νέων δανείων. Απαιτούν τώρα, ο δανειολήπτης να έχει πληρώσει το 25% τουλάχιστον της αξίας του ακινήτου ως προκαταβολή. Επιπλέον, οι νέοι κανονισμοί στη Γερμανία απαιτούν την εγκατάσταση αντλιών θερμότητας στις κατοικίες για να περιοριστεί η εξάρτηση της χώρας από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο… Έχουν ξεσπάσει πολύ ζωηρές συζητήσεις στη Γερμανία για το αν μπορούν οι αντλίες θερμότητας (ειδικά σε θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν) να ζεστάνουν τα σπίτια όπως οι παραδοσιακοί καυστήρες, αλλά εμάς αυτά δεν μας απασχολούν και δικαίως αφού, ούτως ή άλλως, σχεδόν καλοκαίρι έχουμε.