-Χαίρετε, σήμερα θα ξεκινήσω τη στήλη με μια μαρτυρία ενός εκ των πιο εκλεκτών συναδέλφων μου, του Ηλία Μάτσικα, ιστορικού δημοσιογραφικού στελέχους του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη επί 30 χρόνια και διευθυντή συντάξεως της εφημερίδας «Τα Νέα». Την παραθέτω αυτούσια: «Είναι δυο μέρες μετά τις εκλογές της 16ης Σεπτεμβρίου του 2007, όταν έχουν αρχίσει οι γκρίνιες στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ για τις ευθύνες της ήττας του τότε προέδρου Γ. Παπανδρέου. Ο Λαμπράκης έχει πειστεί ότι πρέπει να φύγει από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ο Γ. Παπανδρέου και ζητάει από Ψυχάρη (ΒΗΜΑ) και Καψή (ΤΑ ΝΕΑ) να στηρίξουν τον Ευαγ. Βενιζέλο για την ηγεσία. Ο Καψής πείθει τον Λαμπράκη ότι αυτό θα είναι καταστροφικό για ΤΑ ΝΕΑ και τη γραμμή αναλαμβάνει να υλοποιήσει ο Ψυχάρης. Στο ΠΑΣΟΚ έλυνε και έδενε το δεξί χέρι του Γ. Παπανδρέου, ο τότε εκπρόσωπος του κόμματος Γιάννης Ραγκούσης, που εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής και αργότερα, το 2008, εξελέγη και γραμματέας κόμματος. Στην είσοδο των ασανσέρ της Μιχαλακοπούλου, το βράδυ της Δευτέρας 17 Σεπτεμβρίου 2007, συναντώ τον Γ. Ραγκούση. Τον είχα συναντήσει για πρώτη φορά λίγο πριν από τις εκλογές σε τραπέζι που είχε παραθέσει στα στελέχη της εφημερίδας στην οποία ήμουν διευθυντής σύνταξης, ο Γ. Παπανδρέου. Ανεβήκαμε μαζί, εγώ κατέβηκα στον 4ο, εκείνος συνέχισε για τον 5ο όροφο, όπου ήταν τα γραφεία Λαμπράκη και Ψυχάρη. Την επομένη, Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2007, το ΒΗΜΑ κυκλοφόρησε με βασικό τίτλο «Παραιτηθείτε, κ. Πρόεδρε» και στο μπαλκόνι ρεπορτάζ με τίτλο «Εντυπωσιακό προβάδισμα του κ. Βενιζέλου στην αναμέτρηση για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ»… Ήταν τόση η έκπληξη, που αμέσως ενημέρωσα κάποιους συναδέλφους που γνώριζα τις σχέσεις τους με το ΠΑΣΟΚ.». Προσοχή, Αλέξη μου, η Ιστορία -ενίοτε- επαναλαμβάνεται

Πάτρα, αθάνατη!

-Μαθαίνω ότι ο Ντίνος ο Ροδόπουλος, που πούλησε τα ΙΕΚ Ακμή και το «Μητροπολιτικό Κολλέγιο» στην BC Partners, «πήρε» αποτίμηση κάτι μεταξύ 200-250 εκ. ευρώ. Ωραία η Πάτρα, αθάνατη!

ΤΕΝΕΡΓ - First Sentier φθάνουν στο νήμα

-Κι επειδή η συζήτηση ήρθε στα deal και στα λεφτά, με την ευκαιρία αυτή να αναφέρω ότι τα ζητήματα και εκκρεμότητες επιλύθηκαν και το deal της ΤΕΝΕΡΓ έχει δρομολογηθεί. Σύμφωνα με έγκυρες πηγές μέχρι το τέλος του μήνα θα έχουν ληφθεί όλες οι σχετικές εγκρίσεις. Ναι, ξέρω, αλλά μην ξεχνάτε ότι πρόκειται για περίπλοκη δουλειά καθώς είναι εισηγμένη εταιρία, έχει εισηγμένο ομόλογο, εξαγοράζεται αρχικά το 65% κ.λπ.

Το ΧΑ ξεκινά (επιτέλους) ξεκαθάρισμα - Folli Follie, MLS, Μπουτάρης, Λιβάνης κ.ά. στην ουρά

-Προσκλητήριο από το Χρηματιστήριο θα λάβουν μέσα στο επόμενο διάστημα οι διοικήσεις όσων εταιρειών βρίσκονται επί μακρόν σε καθεστώς αναστολής διαπραγμάτευσης. Η ΕΧΑΕ θέλει να ξεκαθαρίσει μέσα στο 2023 στον μέγιστο δυνατό βαθμό το τοπίο και να προχωρήσει σε οριστικές διαγραφές. Πριν από αυτό όμως θα επιδιώξει να συζητήσει – σε όσες περιπτώσεις αυτό είναι δυνατό – με τις ίδιες τις εταιρείες για το κατά πόσον είναι διατεθειμένες να παραμείνουν στο ταμπλό. Σήμερα υπάρχουν γνωστές περιπτώσεις όπως η Folli Follie (από τον Μάιο του 2018) αλλά και η MLS Πληροφορική που λόγω των περιπετειών τους τέθηκαν σε αναστολή και είναι άγνωστο το χρηματιστηριακό τους μέλλον. Το ίδιο και για τις περιπτώσεις της ΕΛΒΙΕΜΕΚ, ΑΕΓΕΚ, Βαράγκης, Λιβάνης, Dionic και η Μπουτάρης που πρόσφατα μετονομάστηκε σε «Παλαιοί Οίνοι Ναούσης Holding». Τα περί ξεκαθαρίσματος βέβαια έχουν ακουστεί πολλές φορές στο παρελθόν, οπότε μένει να φανεί εάν θα γίνει πράξη. Μέσα στη χρονιά, παράλληλα, δρομολογείται και αλλαγή σε επιμέρους σημεία του Κανονισμού Λειτουργίας του Χ.Α.

Για Σεπτέμβριο (και βλέπουμε) πάει η εισαγωγή του «Βενιζέλος»

-Κι αν στο Χρηματιστήριο πήραν την απόφαση να ξεκαθαρίσουν κάπως την κατάσταση με τις μετοχές - ζόμπι, το ΤΑΙΠΕΔ έχασε τη μάχη της ταχείας εισαγωγής του αερολιμένα Ελ. Βενιζέλος στο Χρηματιστήριο. Παρά την κινητοποίηση, τις συσκέψεις και τα τηλέφωνα που έγιναν, ούτε για το MoU έχουν συμφωνήσει οι μέτοχοι, ούτε το νομοσχέδιο πήγε στη Βουλή που κλείνει την προσεχή (Μεγάλη) Τρίτη. Οπότε υποχρεωτικά το IPO του ΕΛ. ΒΕΝ. πάει για μετά τις εκλογές, δηλαδή -καλώς εχόντων των πραγμάτων- Σεπτέμβριο και βλέπουμε, καθώς θα χρειαστεί να επικαιροποιηθούν τα οικονομικά στοιχεία. Ταυτόχρονα με τις προετοιμασίες για το ΙΡΟ παραμένει ανοικτός -τυπικά, τουλάχιστον- και ο διαγωνισμός για την πώληση του 30% του αερολιμένα, με τη short list των οκτώ υποψηφίων να περιμένει (υποτίθεται) για τις δεσμευτικές προσφορές.

Η Mytilineos γιορτάζει την τεσσάρα…

-Η εξαιρετική έκθεση - ανάλυση της FITCH για τον όμιλο Mytilineos είδε το φως της δημοσιότητας ακριβώς την ημέρα που η μετοχή κατακτούσε τα υψίπεδα των 4 δισ. ευρώ που της ανοίγουν νέους -βρετανικούς- ορίζοντες. Η FITCH επικεντρώνεται στην κεφαλαιακή υπερεπάρκεια του Ομίλου και στις πολυεπίπεδες προοπτικές του. Τη Δευτέρα, οι διεθνείς αγορές είναι κλειστές, αλλά η Mytilineos θα πραγματοποιήσει την έκτακτη γενική συνέλευση.

Έγραψε κέρδη, έσβησε δανεισμό ο Φέσσας

-Στην αγορά ήταν σχετικά γνωστό πως ο Θεόδωρος Φέσσας και η Quest Συμμετοχών (μέσω της Iqbility) προ 4-5 ετών είχαν αποκτήσει μια μικρή συμμετοχή στην εταιρεία προηγμένης ηχητικής τεχνολογίας Accusonus. Η εταιρεία των Αλέξανδρου Τσιλφίδη και Ηλία Κοκκίνη στις αρχές του 2022 πουλήθηκε στη Meta (Facebook), έναντι ενός ποσού που εκτιμάται μεταξύ 70 - 100 εκατ. ευρώ. Τώρα μάθαμε και πως η Quest έγραψε στην περυσινή χρήση έκτακτα κεφαλαιακά κέρδη ύψους 1,3 εκατ. ευρώ από την πώληση της μειοψηφικής της συμμετοχής στην Accusonus. Κρατήστε επίσης ότι στη χρήση του 2022 η Quest έγραψε μεγάλες υπεραξίες από την πώληση της Cardlink που τυπικά ολοκληρώθηκε μέσα στη χρονιά, με αποτέλεσμα στο τέλος του 2022 να μην έχει πλέον τραπεζικό δανεισμό, ενώ στο τέλος του 2021 ήταν 12 εκατ. ευρώ, τα οποία και προφανώς αποπλήρωσε και έτσι δεν ασχολείται με επιτόκια, τόκους και άλλα δεινά.

Κλείνει και η συμφωνία ENEL - Macquarie

-Mόνον οι τελευταίες προσθήκες «καλλωπισμού» των κειμένων έχουν απομείνει πλέον για να μπουν οι υπογραφές και να οριστικοποιηθεί η πώληση του 50% των δραστηριοτήτων της Enel Green Power Hellas στην αυστραλιανή Macquarie. Ο αρχικός στόχος που είχε τεθεί για υπογραφές λίγο πριν ή λίγο μετά το Πάσχα φαίνεται πως θα υλοποιηθεί… Το σύνολο των ελληνικών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας 551 MW θα περάσει στον έλεγχο της Macquarie που ελέγχει ήδη το 49% του φορέα διανομής ηλεκτρικής ενέργειας ΔΕΔΔΗΕ.

CENERGY: Πρώτα ο γάμος με τους Δανούς, μετά το placement

-Όσον αφορά τον πολυαναμενόμενο γάμο της CENERGY με την Orsted, φαίνεται πως η τελευταία έχει μπλέξει στην αμερικανική γραφειοκρατία που επίτηδες έχει στήσει η κυβέρνηση Μπάιντεν για να ενισχύσει την τοπική βιομηχανία. Με σύστημα και υπομονή, οι Δανοί ξεπερνούν ένα ένα τα εμπόδια ώστε να προχωρήσει η μεγάλη κοινή επένδυση στο Μέριλαντ των ΗΠΑ. Μόλις τελειώσει αυτή η εκκρεμότητα, η CENERGY θα προχωρήσει σε placement της τάξης του 5% έως 7% του μετοχικού της κεφαλαίου, σε θεσμικά χαρτοφυλάκια.

Στον ΟΛΘ δεν θέλουν δημοσιότητα

-Τα αποτελέσματα του ΟΛΘ δημοσιοποιήθηκαν χθες αλλά η ενημέρωση των αναλυτών γίνεται σήμερα το πρωί στις 10. Είναι μια μέρα που όλες οι αγορές είναι κλειστές, οι Αμερικανοί θα κοιμούνται ενόψει των αργιών του Πάσχα και ίσως μόνον οι αραβικές αγορές θα είναι σε διάθεση να ακούσουν τις αναλύσεις της διοίκησης. Νομίζω ότι η διοίκηση του ΟΛΘ σήμερα σπάει το ρεκόρ της εχεμύθειας…

7x7 με «τσούκου-τσούκου ball»

-Χαμηλοί τζίροι, προσεκτικές κινήσεις, αναγνωριστικά πρεσαρίσματα. Η χρηματιστηριακή ομάδα μοιράζει την μπάλα διαρκώς ανάμεσα στη μεσαία και στη μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση, το σκηνικό μοιάζει ιδανικό για όσους μαζεύουν μία μία τις μετοχές του χαρτοφυλακίου τους. Η επόμενη εβδομάδα έχει 3 μόνον εντελώς διεκπεραιωτικές συνεδριάσεις και οδηγεί σ’ ένα ακόμη τετραήμερο χρηματιστηριακής αδράνειας, τη στιγμή που στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού οι τράπεζες θα ανοίξουν τα χαρτιά τους. Στις ΗΠΑ οι αναλυτές περιμένουν να μάθουν ποια είναι η κατάσταση ρευστότητας των τραπεζών, το ύψος των καταθέσεων, ποια είναι η έκθεσή τους σε εμπορικά ακίνητα και -κυρίως- την κατάσταση του χαρτοφυλακίου τους mark to market (ομόλογα διακράτησης). Είναι από τις περιπτώσεις εκείνες που για τις αμερικανικές τράπεζες η κερδοφορία δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία, όσο οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας.

Ευκαιρίες για Κινέζους επενδυτές (ως 30 Απριλίου)

-Θα «τρίβουμε τα μάτια μας», λένε οι επαΐοντες από τον ρυθμό και το μέγεθος των κινεζικών επενδύσεων σε ακίνητα αλλά κινητές αξίες (βλ. μετοχές & ομόλογα) της χώρας μας. Οι επενδύσεις έρχονται όχι μόνο από το Πεκίνο και τη Σαγκάη, αλλά και από το Χονγκ Κονγκ. Σκοπός τους δεν είναι μόνο να αγοράσουν ακίνητα και να τα πουλήσουν σε οικογένειες Κινέζων που θέλουν να αποκτήσουν Golden Visa ευρωπαϊκής χώρας. Σχεδιάζουν και τη δημιουργία υποδομών όπως αγγλόφωνα σχολεία για τους πελάτες τους αλλά και Κέντρα Υγείας που θα τους εξυπηρετούν. Ταυτόχρονα, μαζί με τα ακίνητα, προσφέρουν στους Κινέζους πελάτες τους και μετοχές ή ομόλογα αξίας μεγαλύτερης των 500.000 ευρώ, που επίσης οδηγούν σε Golden Visa. Η Ελλάδα έχει αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο για την Golden Visa. Μέχρι την 30ή Απριλίου, είναι εφικτή η εξασφάλιση άδειας παραμονής με βάση το όριο των 250.000 ευρώ, αρκεί να έχει συναφθεί προσύμφωνο αγοράς ακινήτου και αυτό ίσως εξηγεί την προαναφερόμενη κινητικότητα. Μετά τις 30 Απριλίου 2023, επιβάλλεται το όριο των 500.000 ευρώ στον κεντρικό, νότιο και βόρειο τομέα της Αττικής, όπως επίσης και σε Μύκονο, Σαντορίνη και στον δήμο της Θεσσαλονίκης.