-Χαίρετε, επειδή θεωρώ ακατανόητη την εμφανέστατα αρνητική στάση του ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα της αποτροπής του «κόμματος Κασιδιάρη» να μπει στη Βουλή (καλέ, αυτοί σε λίγο θα κάνουν και διαδήλωση στο Σύνταγμα «για τον Ηλία») ρώτησα την πηγή μου περί τα δημοσκοπικά. Συγγνώμη του λέω, γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ψηφίζει κατά του Κασιδιάρη, προσδοκά να πάρει ψήφους από εκεί; Η απάντηση που πήρα: «Όχι, δεν πρόκειται να πάρει τίποτα σχεδόν, στις μετρήσεις που κάνουμε δεν ανιχνεύεται, αλλά δεν είναι η πρώτη φορά, σου θυμίζω ούτε την προηγούμενη νομοθετική ρύθμιση είχαν ψηφίσει για το ίδιο θέμα. Το κάνουν γιατί είναι… αυτοκαταστροφικοί σε όλα τους. Πιστεύουν ότι αν την πατήσει η κυβέρνηση και περάσουν οι Κασιδιάρηδες στο εκλογοδικείο θα το ρίξουν πάνω στην κυβέρνηση. Αν το κερδίσει, θα πάρουν έστω και μια χούφτα ακροδεξιούς ψήφους. Και αυτοί καλοί είναι, δεν νοιάζονται».

Και το ΚΚΕ;

-Ρώτησα όμως και για το ΚΚΕ γιατί δεν ψηφίζει κατά κόμματος Κασιδιάρη για να πάρω απάντηση από άλλη εξίσου έμπειρη πολιτική πηγή. «Πρώτον, γενικώς το ΚΚΕ δεν ψηφίζει τίποτα που να φέρνει μια κυβέρνηση, είναι θέμα αρχής (καλό αυτό!) δεύτερον… μην είσαι αφελής, κι αν κανένας τρελοδικαστής διαβάσει και πάρει στα σοβαρά το καταστατικό του κόμματος που μιλάει για κατάλυση της αστικής δημοκρατίας, εγκαθίδρυση Λαϊκής Δημοκρατίας κ.λπ. τι θα γίνει;». Βρε, τι ακούμε Πασχαλιάτικο, πλάκα έχει

Αντώναρος

-Ε, δεν κρατήθηκα, ρώτησα και για Αντώναρο, γιατί πραγματικά μου φάνηκε μόνο ως κρύο αστείο όταν άκουσα προχθές ότι μπήκε στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ. Δηλαδή, ρε παιδάκι μου, υπάρχει ένας Άρης Σπηλιωτόπουλος, ένας Σάββας Τσιτουρίδης, ένας Νίκος Καραχάλιος, μιλάμε για πολιτικά μεγέθη και σοβαρούς ανθρώπους της λεγόμενης πάλαι ποτέ Καραμανλικής Συνιστώσας, πώς καταλήξαμε στην πιο grotesco εκδοχή της; Εδώ δυστυχώς δεν πήρα απάντηση, αλλά εγώ την έχω από μόνος μου. Όταν ένα κόμμα που υποθετικά είναι κεντροαριστερό και δεν επιλέγει να κάνει κυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ της Φώφης Γεννηματά ή έστω με τον Σταύρο Θεοδωράκη και πάει με τον Πάνο Καμμένο, τότε και τον Αντώναρο θα πάρει κι… υπέρ του Κασιδιάρη θα πάρει θέση, αρκεί να κάνει (έτσι όπως νομίζει) τη δουλειά του. Ή, μάλλον, να την κάνει τελείως λάθος.

Μega deal της HHG στην Κύπρο - Αποκτά συμμετοχή σε εκπαιδευτικό οργανισμό

-Και περνώ στα νέα της αγοράς ξεκινώντας από τα τελευταία deals. Έχουμε μια πραγματικά μεγάλη δουλειά με πρωταγωνιστή τη Hellenic Health Group (HHG) των εννέα νοσοκομείων σε Ελλάδα και Κύπρο (Υγεία, Metropolitan κ.λπ.). Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, η HHG αποκτώντας μετοχική συμμετοχή, συμπράττει με μεγάλο εκπαιδευτικό οργανισμό στην Κύπρο, που διαθέτει και ιατρική σχολή. Πρόκειται για ένα μεγάλο και φιλόδοξο σχέδιο με σημαντικές συνέργειες και επενδύσεις που ανοίγει τον δρόμο να γίνουν πανεπιστημιακά κάποια από τα νοσοκομεία της HHG αλλά και για επιστημονική έρευνα. Η συμφωνία βρίσκεται στο στάδιο της επισημοποίησης.

Ο unbroken Kούτρας ξεπαγώνει το deal με τη Δομική Kρήτης

-Τι κι αν είναι Μεγάλη Εβδομάδα και το μυαλό όλων είναι στις πασχαλινές αργίες; Ο Δημήτρης (unbroken) Kούτρας μετά το ναυάγιο της προσπάθειας να αποκτήσει την ΑΚΤΩΡ, συνεχίζει σταθερά την προσπάθεια να επιστρέψει στα δημόσια έργα. Εγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι τώρα ο Δ. Κούτρας ξεπαγώνει το deal με τη Δομική Κρήτης, το οποίο είχε μπει στη (βαθιά) κατάψυξη από τον Σεπτέμβριο 2022. Φυσικά, αυτή τη φορά ο unbroken Kούτρας δεν έχει δίπλα του τη Wade Adams, αλλά συζητά ο ίδιος απευθείας με τον Γ. Συνατσάκη, τον βασικό μέτοχο της Δομικής Κρήτης που ελέγχει περίπου το 60% της εταιρίας. Η συζήτηση είναι να αγοράσει ο unbroken Kούτρας το 30% της Δομικής και στη συνέχεια ο Συνατσάκης, που θα παραμείνει μέτοχος του 30%, να συνεχίσει να τρέχει τα έργα στην Κρήτη ενώ ο Κούτρας θα εγκατασταθεί στην Αθήνα για να διεκδικήσει έργα στην υπόλοιπη Ελλάδα, πιθανόν και πτυχίο 7ης τάξης. Επειδή έχω ακούσει πολλές φορές για τελειωμένα deals που τελικά δεν τελείωσαν ποτέ, οφείλω να πω ότι είμαι επιφυλακτικός μέχρι να πέσουν υπογραφές και να ανακοινωθεί επίσημα, αν και κατά τις πηγές, οι συζητήσεις “είναι σε καλό δρόμο” και πρέπει να “περιμένουμε εξελίξεις μετά το Πάσχα”.

Ο Αντετοκούνμπο αφήνει τον Οντόνι για τον Δασκαλάκη

-Και από τον unbroken Kούτρα αλλάζω πίστα για να περάσω στον Greek Freak Γιάννη Αντετοκούνμπο, ο οποίος αλλάζει τον Ρ. Οντόνι και τη Novibet με τον Γ. Δασκαλάκη και τη Stoiximan – Betano. Ο Greek Freak είναι σήμερα το κεντρικό πρόσωπο, ως brand ambassador, στις καμπάνιες της Novibet, μια σχέση όμως που ολοκληρώνεται στις 31.12.2023. Με τη λήξη του συμβολαίου του το 2024 αναλαμβάνει τον ίδιο ρόλο για την Κaizen που έχει τις Stoiximan – Betano καθώς ο Αντετοκούνμπο δρα ήδη ως brand ambassador της Κaizen σε άλλες χώρες που δραστηριοποιείται. Μάλιστα, η Κaizen μπήκε πρόσφατα στην αγορά της Νιγηρίας και για αυτόν τον λόγο, στα πλαίσια της εμπορικής προώθησης, το καλοκαίρι η οικογένεια Αντετοκούνμπο θα ταξιδέψει στη Νιγηρία.

Το τέλος της Dionic στο Χ.Α. και το φάντασμα της Skroutz

-Το ξεκαθάρισμα για τις εκτός διαπραγμάτευσης εισηγμένες άρχισε και η DIONIC θα αποτελέσει παρελθόν σε δέκα ημέρες. Η μετοχή θα αφαιρεθεί από τα συστήματα διαπραγμάτευσης του Χρηματιστηρίου στις 21 Απριλίου 2023. Κλείνει έτσι ένας κύκλος 24 χρόνων παρουσίας στο Χ.Α., από τον Οκτώβριο του 1999 όταν η Dionic μπήκε στην τότε Σοφοκλέους. Η εταιρεία στην οποία βασικός μέτοχος είναι η AVE Group (πρώην Audiovisual) βρίσκεται εδώ και πολύ καιρό σε δυσχερέστατη θέση, δεν έχει καταφέρει να συμφωνήσει με τις πιστώτριες τράπεζες για την αναδιάρθρωση του δανεισμού της, αντιμετωπίζει μείζονα προβλήματα ρευστότητας και έλλειψη κεφαλαίου κίνησης, τα ίδια κεφάλαια είναι αρνητικά κατά 65 εκατ. ευρώ και απαιτείται ΑΜΚ και εκτός των άλλων δεν μπορεί να εκδώσει εγγυητικές για να συμμετέχει σε δημόσιους διαγωνισμούς, ούτε να εξασφαλίσει νέες εμπορικές συνεργασίες, ενώ ακίνητα και συμμετοχές της έχουν προσημειωθεί. Highlight της πορείας της ήταν όταν έκανε μια τρύπα στο νερό το 2018 πουλώντας για 10 εκατ. ευρώ το 50% του μετοχικού κεφαλαίου της γνωστής Skroutz, το οποίο είχε αποκτήσει το 2006 έναντι 300 χιλ. ευρώ, αλλά και πάλι βρέθηκε να χρωστάει έναν σκασμό λεφτά.

Ξεκινά το ντέρμπι Μυλωνά (Aloumil) – Καντώνια (Cosmos Aluminium - ΕΤΕΜ)

-Και επίσημα λοιπόν, όπως είχε αναφέρει η στήλη, έγινε ο γάμος της ΕΤΕΜ με την Cosmos Aluminium και χθες αναρτήθηκαν στο ΓΕΜΗ όλες οι αλλαγές σε καταστατικό και διοικητικό συμβούλιο. Τη θέση του Προέδρου κατέλαβε ο Ξενοφώντας Καντώνιας και οι δύο γιοί του Γιάννης και Θεόδωρος - διευθύνων σύμβουλος και αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος, αντίστοιχα. Από πλευράς του ομίλου ΒΙΟΧΑΛΚΟ, θέση μέλους έλαβε ο Μιχάλης Παναγής, Πρόεδρος του ΔΣ της ΕΤΕΜ, ο οποίος υλοποίησε την επιτυχημένη αναδιάρθρωση της εταιρείας και «έτρεξε» τη συμφωνία συγχώνευσης. Πλέον το ενδιαφέρον εστιάζεται στην επόμενη ημέρα καθώς η νέα Cosmos Aluminium έπειτα από τη συγχώνευση της ΕΤΕΜ αποτελεί τον δεύτερο μεγαλύτερο παίκτη στον κλάδο βάσει μεγεθών, με στόχο να κοιτάξει στα μάτια τη leader Aloumil του Γιώργου Μυλωνά. Και όπως έλεγε κάποιος γνώστης της αγοράς, η οικογένεια Καντώνια είναι άνθρωποι που ξέρουν να μη χάνουν χρήματα.

10.000 ευρώ (και πολύς κόπος) πίσω από το θαύμα της Augmenta

-Έλεγα χθες πως με τα startups είναι να σου κάτσει η επένδυση και αναφέρθηκα στην Augmenta, τη startup αγροτεχνολογίας που ίδρυσαν oι φοιτητές τότε Γιώργος Βαρβαρέλης και Δημήτρης Ευαγγελόπουλος και η οποία έξι χρόνια από την ίδρυση της εξαγοράστηκε από τον κολοσσό παραγωγής γεωργικών οχημάτων, τη CNH Industrial, έναντι 110 εκατ. δολαρίων. Για την ιστορία να σημειώσουμε πως η Augmenta που αναφέρεται πλέον ως μια από τις κορυφαίες περιπτώσεις επιτυχίας του ελληνικού start up οικοσυστήματος, πολύ πριν από τον πρώτο γύρο χρηματοδότησης, εξασφάλισε το κεφάλαιο εκκίνησης (seed money) από το “The People's Trust” του Ιδρύματος της Οικογένειας Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη. Ήταν 10.000 ευρώ που δόθηκαν ως εφάπαξ δωρεά και οδήγησαν στο θαύμα της Augmenta των 110 εκατ. δολαρίων. Το The People’s Trust ΕΙΝΑΙ παράρτημα του ιδρύματος Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη και από το 2016 που ξεκίνησε τη δράση του έχει πραγματοποιήσει πάνω από 500 τέτοιες δωρεές χρημάτων που δημιούργησαν 1.300 θέσεις εργασίας στην αρχή της δραστηριότητάς τους και πολύ παραπάνω όταν προχώρησαν επιτυχώς. Το σύνολο των δωρεών ανέρχεται περί τα έξι εκατομμύρια ευρώ από το 2016. Το Ίδρυμα αναπτύσσει και περιβαλλοντικές δράσεις, με πιο γνωστή το πρότζεκτ καθαρισμού όλης της ελληνικής ακτογραμμής με το πλοίο Typhoon. Κάνει μόνον αρωγές σε επιχειρήσεις, χωρίς να παίρνει ποτέ μετοχικές συμμετοχές. Σημειώστε πως Το The people’s Trust δημιουργήθηκε το 2016, σε μια περίοδο που η ανεργία ήταν 24%.

Κάτι κινείται για το Τατόι

-Κάτι κινείται, επιτέλους, όπως φαίνεται, όχι μόνο για το βασιλικό κτήμα αλλά και για τα ανάκτορα στο Τατόι. Η στήλη πληροφορείται ότι στο πλαίσιο αυτής της… κινητικότητας το Υπουργείο Πολιτισμού θέλει να προσλάβει επιστημονικό προσωπικό με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου για τις ανάγκες του έργου «Καταγραφή κινητών αντικειμένων τέως βασιλικής οικογένειας στο κτήμα Τατοΐου - Άμεσες σωστικές επεμβάσεις σε χαρακτηρισμένα κτήρια του πρώην βασιλικού κτήματος στο Τατόι». Όπως αναφέρεται σε σχετική πρόσκληση, που αναρτήθηκε στη Διαύγεια, η πρόσληψη αφορά 4 θέσεις για Αρχιτέκτονα Μηχανικό, Πολιτικό Μηχανικό και Ηλεκτρολόγο Μηχανικό που να διαθέτουν εξειδίκευση στην αποκατάσταση νεότερων μνημείων μετά το 1830, καθώς και έναν πτυχιούχο Διοικητικού-Λογιστικού με εμπειρία στη διοικητική και λογιστική διαχείριση αρχαιολογικών έργων. Κάθε σύμβαση εργασίας θα αφορά σε χρονικό διάστημα οκτώ μηνών από την ημερομηνία υπογραφής της, με δυνατότητα ανανέωσης ή παράτασης έως τη λήξη του έργου, εφόσον κριθεί αναγκαίο. Επίσης, η απασχόληση θα είναι πενθήμερη και δεν θα υπερβαίνει τις 40 ώρες την εβδομάδα. Από τα πολλά και διάφορα κριτήρια ξεχωρίζω ότι οι υποψήφιοι πρέπει να έχουν ηλικία από… 18 έως 65 ετών. Τώρα για το «πάνω» όριο, εντάξει να το δεχθούμε, αλλά για το κάτω, των 18 ετών, είναι φυσικά ανέφικτο…

Τι παίζουν οι στοιχηματικές εταιρίες για τις εκλογές

-Όλες ανεξαιρέτως πλέον οι χρηματιστηριακές αναλύσεις είτε του εσωτερικού είτε του εξωτερικού, ξεκινούν από το πολιτικό ζήτημα. Αν θα υπάρξει σταθερότητα και συνέχεια στην πολιτική των μεταρρυθμίσεων και της προσέλκυσης επενδύσεων. Είναι προφανές ότι όλοι οι επενδυτές αντιμετωπίζουν με εξαιρετική επιφυλακτικότητα τις επόμενες 90 μέρες μέχρι να σχηματιστεί η επόμενη κυβέρνηση της χώρας. Γι’ αυτό στις επόμενες 26 συνεδριάσεις, μέχρι την 21η Μαΐου, όλοι θα παίζουν αμυντικά. Μεγάλη πέραση έχουν τις μέρες αυτές οι εταιρείες στοιχημάτων. Οι αποδόσεις στα στοιχήματα αποτελούν πλέον μέρος των σοβαρών χρηματιστηριακών αναλύσεων. Για παράδειγμα, στο στοίχημα «ποιο κόμμα θα τερματίσει με τις περισσότερες ψήφους στις εκλογές» η απόδοση της Ν.Δ. είναι μόλις 1,15 (δηλαδή στα 10€ στοίχημα θα πάρετε 11,5€) και η αντίστοιχη απόδοση ΣΥΡΙΖΑ είναι 4,5 (δηλαδή θα υπερ-τετραπλασιάσετε τα λεφτά σας, αν σας βγει). Υπάρχουν και άλλα πιο περίπλοκα στοιχήματα με προβλέψεις ποσοστών και όλα αυτά περιλαμβάνονται πλέον στις χρηματιστηριακές αναλύσεις της εποχής μας…

Ο Sarantis παρουσιάζει

-Σήμερα το πρωί, στις 09:30 στο Χρηματιστήριο, η διοίκηση του Ομίλου Sarantis και ο Group CFO Κώστας Ρουζακέας θα παρουσιάσουν στους αναλυτές τι σημαίνει σε επίπεδο κερδοφορίας η αύξηση του τζίρου κατά 25% το πρώτο τρίμηνο του έτους και κυρίως πώς και πόσο θα αποδώσει η νέα επένδυση στην Πολωνία. Οι ερωτήσεις πολλές, να δούμε και τις απαντήσεις.