-Χαίρετε, πριν περάσω στα νέα της ημέρας ένα γρήγορο σχόλιο: ό,τι και να γίνεται, ό,τι και να συμβαίνει στην κυβέρνηση και στον Μητσοτάκη, υπάρχει πάντοτε σαν από μηχανής Θεός ένας συριζαίος να «καθαρίζει» για λογαριασμό τους. Στην προκειμένη περίπτωση πρόκειται για την Ακρίτα η οποία, πέραν του όποιου ηθικού ζητήματος να επιτίθεται σε μια γυναίκα επειδή είναι παντρεμένη με πολιτικό αντίπαλο, στις χθεσινές δυο αναρτήσεις της έχει διαπράξει… καμιά πενηνταριά αδικήματα συκοφαντικής δυσφήμησης, σε ένα ανεπανάληπτο παραληρηματικό κοκτέιλ αστήρικτων κατηγοριών τις οποίες έχουμε ακούσει κατ’ επανάληψη την τελευταία δεκαετία απ’ όλον τον ΣΥΡΙΖΑ και ειδικά από τον Τσίπρα. Βέβαια τώρα η Ακρίτα το τερμάτισε αφού την κατηγορεί… από τις στολές της Aegean Airlines μέχρι ότι χώρισε εικονικά, μόνο που δεν της είπε… ότι πήγαινε τη 12χρονη στον Μίχο! Όπως καταλαβαίνετε και εφόσον η Ακρίτα δήλωσε ότι δέχεται την άρση της ασυλίας τι πιο ευκολάκι να καταδικαστεί για μια καραμπινάτη συκοφαντική δυσφήμηση. Αλλά πραγματικά ο ΣΥΡΙΖΑ και να μην υπήρχε θα έπρεπε να τον είχε εφεύρει ο Μητσοτάκης. Δεν θα μπορούσε να τον «καθαρίσει καλύτερα», πιο όμορφα και να ξεχαστεί έτσι η πρόσφατη «απώλεια» δυο υπουργών. Υ.Γ.: Συμπέρασμα, ό,τι και να γίνεται εκεί στον ΣΥΡΙΖΑ καταλήγουν στη σύζυγο και στα παιδιά του Μητσοτάκη. Καλά θα πάει αυτό…

Πολυκατάστημα

-Κατά τα λοιπά, ενισχυμένος βγαίνει ο Μάκης Βορίδης από τις πρόσφατες ανακατατάξεις στον στενό πυρήνα της κυβέρνησης καθώς οι αρμοδιότητές του διευρύνονται και με το χαρτοφυλάκιο που έως πρόσφατα διατηρούσε ο Παπασταύρου. Η ενίσχυση ωστόσο δεν ξέρω πόσο αφορά στην πολιτική επιρροή, αλλά και τη χωροταξική - και εξηγούμαι. Ο Βορίδης κρατά το υπουργικό γραφείο στο κτίριο επί της Ζαλοκώστα, διατηρεί το γραφείο που του έχει παραχωρηθεί στην πρωθυπουργική πτέρυγα στη Βουλή για τα κοινοβουλευτικά καθήκοντα και αποκτά νέο στο Μέγαρο Μαξίμου. Αυτός δεν είναι υπουργός, πολυκατάστημα είναι. Πάντως, ο Βορίδης στην πρώτη δημόσια δήλωση μετά την ενίσχυση των καθηκόντων του εξέφρασε έντονη δυσφορία για τα προβλήματα ασφάλειας, όπως τουλάχιστον καταγράφηκαν σε Βουλή και Προεδρικό Μέγαρο με την… αβάδιστη εισβολή του Ρουβίκωνα. Εστειλε έτσι ένα μήνυμα για το πρίσμα μέσα από το οποίο θα εξετάζονται οι υποθέσεις. Να σας πω εδώ ότι στο Μέγαρο Μαξίμου είναι έξω φρενών με τον νέο φρούραρχο της Βουλής καθώς σε μόλις δύο μήνες έχει καταγράψει ισάριθμες γκάφες. Η πρώτη - την οποία για να είμαστε δίκαιοι συγχρεώνεται με τον Δήμο Αθηναίων - έγινε τον περασμένο Φεβρουάριο με το σβήσιμο των ονομάτων των 57 θυμάτων των Τεμπών από το πλακόστρωτο μπροστά από το Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη. Η δεύτερη και σοβαρότατη έγινε με την καταδρομική του Ρουβίκωνα.

Ποιος πάει για νέος γγ της κυβέρνησης;

-Η νέα κατανομή αρμοδιοτήτων σε Βορίδη και Στέλιο Κουτνατζή που ανακοινώθηκε χθες από το Μαξίμου, δεν κλείνει τα κενά που προκάλεσαν οι καραμπόλες από την παραίτηση των Παπασταύρου - Μπρατάκου. Η αναβάθμιση του Κουτνατζή σε γενικό γραμματέα πρωθυπουργού άφησε «ορφανή» τη θέση του γενικού γραμματέα της κυβέρνησης η οποία -πιθανότατα- θα πληρωθεί τις επόμενες ημέρες.

Famar: Μετ΄ εμποδίων

-Μετ΄ εμποδίων προχωρεί η πώληση της Famar που ανήκει σήμερα στο fund ECM Partners. Τη διαδικασία τρέχουν PwC και Jefferies (στην τελευταία είχε αναθέσει το 2015 την πώληση της Famar και η οικογένεια Μαρινόπουλου) και δεν μπορούμε να πούμε ότι εξελίσσεται ανέφελα, καθώς υπάρχουν διαφορές απόψεων. Το πιθανότερο δείχνει να είναι πως τελικά τα όποια εμπόδια θα ξεπεραστούν, αλλά θα χρειαστεί χρόνος.

Έριξαν μαύρο στα Starbucks

-Κι αφού ξεκινήσαμε με τα ασημικά του πάλαι ποτέ ομίλου Μαρινόπουλου, συνεχίζω στο ίδιο μοτίβο λέγοντας εισαγωγικά πως από το ΓΕΜΗ πέρασαν στο «μαύρο» αρκετές εταιρείες που δεν εκπλήρωσαν μέχρι τα μέσα Μαρτίου την υποχρέωσή τους για τη δημοσίευση των ετήσιων οικονομικών καταστάσεων της χρήσης του 2022. Ανάμεσα σε αυτές ήταν και η «Μαρινόπουλος Εταιρεία Καφέ», η οποία λειτουργεί την αλυσίδα Starbucks. Σε σχετική «ντιρεκτίβα» του ΓΕΜΗ αναφέρεται ότι η καταληκτική ημερομηνία ήταν στις 6 Μαρτίου 2024 και δεδομένου ότι παρήλθαν οι 10 εργάσιμες ημέρες που δίνεται περιθώριο «προκειμένου να εκθέσετε τους λόγους για τους οποίους η εταιρεία δεν πρέπει να τεθεί σε αναστολή καταχώρισης», ενεργοποιήθηκε η… αναστολή καταχώρησης αυτόματα από 22/03/2024 και για όσο διάστημα η εταιρεία δεν εκπληρώνει τις προαναφερθείσες υποχρεώσεις. Σημειώνεται ότι προκειμένου να αρθεί η αναστολή καταχώρισης θα πρέπει η εταιρεία να προβεί στις αναγκαίες καταχωρίσεις και για τον σκοπό αυτόν παραμένει ενεργή η δυνατότητα υποβολής αποκλειστικά και μόνο των σχετικών αιτήσεων στο πληροφοριακό σύστημα του ΓΕΜΗ.

Όπως και να το κάνουμε έχουν μια… παράδοση

-Βέβαια, η παραβίαση της προθεσμίας δεν είναι και καμιά μεγάλη έκπληξη, καθώς η οικογένεια Μαρινόπουλου έχει μια… παράδοση σε τέτοιες καθυστερήσεις. Εδώ η μεγαλύτερη αλυσίδα σούπερ μάρκετ που έλεγχαν είχε χρεοκοπήσει και το μάθαμε… αναδρομικά. Πάντως η τελευταία πληροφόρηση από πλευράς της «Μαρινόπουλος Εταιρεία Καφέ» ήταν πέρυσι το καλοκαίρι και είχε να κάνει με τη μεταφορά της έδρας της εταιρείας από το «στρατηγείο» του Αλίμου, στην οδό Κονδύλη στον δήμο Γλυφάδας. Κατά τα άλλα αναμένουμε νεότερα σχετικά με τις διαπραγματεύσεις αφενός με τις τράπεζες για τα δάνεια άνω των 26 εκατ. ευρώ, αφετέρου με το κυπριακό fund ECM Partners (που λέγαμε παραπάνω για τη Famar) το οποίο είχε εμπλακεί και ως στρατηγικός επενδυτής στην προσπάθεια μεταβίβασης του ενεργητικού και της διαχείρισης των δανείων της Μαρινόπουλος Εταιρεία Καφέ και της συνδεδεμένης Marinopoulos Coffee Co. Cyprus Ltd (που αναπτύσσει το δίκτυο στην Κύπρο). Με βάση πάντως κάποιες πληροφορίες από αυτό το τελευταίο μέτωπο, οι ενδείξεις δεν είναι και τόσο θετικές.

Νέες επενδύσεις και ομολογιακό έως 90 εκατ. για τη Volton

-Με απόφαση του ΔΣ της Volton που έχει πρόεδρο και CEO τον Νίκο Μπάκο, δόθηκαν οι σχετικές άδειες για την έκδοση ομολογιακού δανείου έως 90 εκατ. ευρώ. Oμολογιούχος δανειστής, όπως αναρτήθηκε στο ΓΕΜΗ, είναι η εταιρεία «ALTOMARE S.A. FZE». Η σύναψη της σύμβασης για την έκδοση του ομολογιακού θα πραγματοποιηθεί εντός Απριλίου. Κατά πληροφορίες το ομολογιακό έχει αναπτυξιακό χαρακτήρα για να στηρίξει νέες επενδύσεις της Volton μεταξύ των οποίων είναι και η είσοδος στην κινητή τηλεφωνία μέσω του ΜoU που έχει με τη Vodafone.

Το Δημόσιο αγοράζει ακίνητα

-Μπορεί το (ευρύτερο και μη) Δημόσιο να μην έχει ακριβή εικόνα για τα ακίνητα ιδιοκτησίας του, αλλά παίζει… μπάλα στην αγορά ακινήτων με δύο διαγωνισμούς που «τρέχουν» μέσα στον Απρίλιο. Πρώτος διαγωνισμός, αυτός του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστήμιο (Ε.Α.Π.) που σκοπεύει να διαθέσει 11,6 εκατ. ευρώ για την αγορά σύγχρονου ακινήτου προκειμένου να στεγάσει δομές του ιδρύματος και έχει προκηρύξει για τον σκοπό αυτόν δημόσιο μειοδοτικό διαγωνισμό. Η υποβολή των προσφορών είναι για τις 25 Απριλίου και αφορά ακίνητο στην Αθήνα επιφάνειας τουλάχιστον 3.500 τ.μ.. Δεύτερος διαγωνισμός, αυτός από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών: Έως αυτή την Παρασκευή 5 Απριλίου «τρέχει» ο διαγωνισμός επίσης για την αγορά ακινήτου από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, ο οποίος προκηρύχτηκε τον Ιανουάριο και έχει ήδη πάρει παράταση κατόπιν αιτημάτων ενδιαφερομένων. Το έργο αφορά κονδύλι κατ’ ανώτατο 3,5 εκατ. ευρώ με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ το ακίνητο που θα στεγάσει τις εγκαταστάσεις υποστήριξης του επιχειρησιακού κέντρου και των ερευνητικών υποδομών θα πρέπει να βρίσκεται σε περιοχές κοντά ή στην ευρύτερη περιοχή των εγκαταστάσεων του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στην Πεντέλη.

Απόφαση Σταϊκούρα

-Στη θέση του προέδρου του Οργανισμού Διερεύνησης Αεροπορικών και Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων διόρισε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας τον Γεώργιο Δριτσάκο, πρώην διοικητή της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας. Από τις 19 Μαρτίου, ο Οργανισμός που το ΔΣ συγκροτήθηκε σε σώμα τον περασμένο Σεπτέμβριο, ήταν ακέφαλος μετά την παραίτηση του πρώην Προέδρου Αθανασίου Μπίνη που επικαλέστηκε προσωπικούς λόγους και αποχώρησε. Ο Εθνικός Οργανισμός είναι καίριας σημασίας για τη σιδηροδρομική αγορά και, μεταξύ άλλων, έχει αναλάβει και τη διερεύνηση του δυστυχήματος στα Τέμπη με τη συνδρομή δύο εμπειρογνωμόνων από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Σιδηροδρόμων (ERA) και ενός τρίτου εμπειρογνώμονα από τη Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων. Ο Γ. Δριτσάκος είναι αντιπτέραρχος εν αποστρατεία και έχει διατελέσει επί τέσσερα χρόνια διοικητής της ΥΠΑ. Θέση αναπληρωτή Προέδρου έχει αναλάβει ο Χρήστος Παπαδημητρίου, πρώην νομικός σύμβουλος της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων.

Ιούλιο ο ανάδοχος για αεροδρόμιο Καλαμάτας

-Ο διαγωνισμός για την παραχώρηση του αεροδρομίου Καλαμάτας δείχνει να προχωρά σύμφωνα με τον σχεδιασμό του Υπερταμείου. Χθες (1/4/24) εξέπνευσε η καταληκτική ημερομηνία υποβολής σχολίων επί των τευχών δημοπράτησης, ενώ θυμίζουμε πως στα τέλη Ιανουαρίου είχε δοθεί στους τέσσερις προ-επιλεγέντες διαγωνιζόμενους σχέδιο της συμβάσεως παραχώρησης και τα παραρτήματά της. Με βάση το πλάνο του Υπερταμείου, έως και τον Ιούνιο του 2024 θα υποβληθούν οι προσφορές από τους υποψήφιους που είναι το σχήμα των ΓΕΚΤΕΡΝΑ - GMR Airports, της Fraport AG με τις DELTA Airport Investments (Όμιλος Κοπελούζου) - Πηλέας (Όμιλος Κωνσταντακόπουλου ΤΕΜΕΣ), της Mytilineos με την Corporation America Airports και το σχήμα των Γάλλων της Egis Airport Operation με την Άκτωρ Παραχωρήσεις και την Aéroports de la Cote d’Azur. Από εκεί και πέρα, εντός δύο μηνών από αρχές Ιουλίου θα γίνει η επιλογή του αναδόχου και καλώς εχόντων των πραγμάτων εκτιμάται πως το πρώτο τρίμηνο του 2025 θα ξεκινήσει η λειτουργία του αεροδρομίου υπό το νέο καθεστώς.

Ο Ελληνας εφοπλιστής που έβγαλε 302 εκατομμύρια (ούτε 1 εκατ. τη μέρα)

-Η είδηση ανακοινώθηκε αργά το βράδυ της Πέμπτης (για την Αθήνα) αλλά λόγω της τετραήμερης αργίας πέρασε στα «ψιλά». Η εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Wall Street, Tsakos Energy Navigation (TEN) ανακοίνωσε για τη χρήση 2023 καθαρά κέρδη 302 εκατ. δολαρίων, αυξημένα 60% και εξαμηνιαίο μέρισμα +100%. Τα κέρδη ανά μετοχή έφτασαν τα 9,93 δολάρια και το εξαμηνιαίο μέρισμα τα 0,6$/μετοχή. Οι επιμέρους αριθμοί έχουν ενδιαφέρον: Η ΤEN ανακοίνωσε ότι ο μέσος ημερήσιος ναύλος (TCE) ανά πλοίο έφτασε τα 35.565 $ ενώ τα λειτουργικά έξοδα για κάθε πλοίο ανά ημέρα ανέρχονται στα 9.607 $. Η ΤΕΝ το 2023, πούλησε 9 πλοία μέσης ηλικίας 18,5 ετών και τα αντικατέστησε με 16 πλοία ηλικίας κατά μέσο όρο 1,3 έτη. Έτσι αύξησε τη χωρητικότητα του στόλου του κατά 1,5 εκατομμύρια τόνους, «πρασίνισε» ακόμη περισσότερο τον στόλο ενώ ταυτόχρονα έκλεισε συμφωνίες για μελλοντικές μεταφορές αξίας 2 δισ. ευρώ.

Η BC Partners “χτυπά” την Ιντερ

-Σύμφωνα με τη La Republica, η BC Partners -αρκετά δραστήρια στην Ελλάδα δια του Ν. Σταθόπουλου- επανεμφανίστηκε ως υποψήφιος αγοραστής της ποδοσφαιρικής ομάδας της Ίντερ Μιλάνου αφού η Suning φαίνεται να αποχωρεί από τον σύλλογο. Οι σημερινοί Κινέζοι ιδιοκτήτες των Νερατζούρι, φαίνεται πως χάνουν τον έλεγχο αφού η προθεσμία για τον δανεισμό της Oaktree Capital εκπνέει σύντομα και θα πρέπει να βρουν μια λύση (και πολλά λεφτά) πριν από τις 20 Μαΐου 2024. Την είδηση αποκάλυψε η εφημερίδα La Republica και φαίνεται να έχει πραγματική υπόσταση καθώς και στο παρελθόν (2021), η BC Partners είχε πραγματοποιήσει due diligence και υπέβαλε πρόταση 850 εκατ. ευρώ η οποία τότε απορρίφθηκε. Η BC Partners τώρα φέρεται να ανανέωσε την πρότασή της, ενώ στο μεταξύ τα έσοδα της Ίντερ έχουν αυξηθεί, καθώς και η συνολική αξία του συλλόγου. Κρίσιμο στοιχείο των διαπραγματεύσεων αποτελεί κι ένα ομόλογο 415 εκατομμυρίων ευρώ που λήγει το 2027 και λειτουργεί ως δαμόκλειος σπάθη.

Η Cenergy μιλά στους θεσμικούς

-Πρωί πρωί σήμερα και πριν από το άνοιγμα της αγοράς, η Ένωση Θεσμικών Επενδυτών φιλοξενεί τη διοίκηση της Cenergy η οποία εκτός από την παρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων που είναι ήδη γνωστά (κέρδη 73 εκατ. ευρώ και διανομή μερίσματος 0,08 ευρώ/μτχ αυξημένο 60%) έχει κι άλλα να αποκαλύψει. Για παράδειγμα, πως έχει ήδη κλείσει με συμβόλαια ολόκληρη την παραγωγή της μέχρι και το 2027. Με χρηματιστηριακή αξία 1,3 δισ. ευρώ και άνοδο της μετοχής 85% τους τελευταίους 12 μήνες, η Cenergy έχει εξελιχθεί σε επιλογή πολλών ελληνικών θεσμικών χαρτοφυλακίων.

Ανοίγουν οι αγορές

-Μετά από ένα ήρεμο και ζεστό τετραήμερο αργίας, οι αγορές ξεκινούν από σήμερα την παλαβή τους πορεία. Βρισκόμαστε, για μία ακόμη φορά, σε μια συγκυρία που όλα ανεβαίνουν. Ανεβαίνουν τα κρυπτονομίσματα, διατηρούνται υψηλά τα επιτόκια, ακριβαίνουν τα εμπορεύματα, σε ύψη ρεκόρ το «αμυντικό» χρυσάφι και τα πολύτιμα μέταλλα, σε ιστορικά ύψη και οι μετοχές. Αύριο συνεδριάζουν οι πετρελαιοπαραγωγικές χώρες του ΟΠΕΚ για να συντονίσουν την τιμολογιακή τους πολιτική για τον μαύρο χρυσό, που κι αυτός ανεβαίνει παρά τον περιορισμό της ζήτησης. Βγήκε χθες η Goldman Sachs για να μας πει ότι ο δείκτης S&P 500 (που στο πρώτο τρίμηνο του 2024 έχει ήδη κερδίσει 10% και καταγράφει το καλύτερο τρίμηνο από το 2019), είναι υπερτιμημένος, αλλά μη φοβάστε, θα ανέβει ακόμη περισσότερο. Η Goldman Sachs υπολογίζει τον «σταθμισμένο» δείκτη Ρ/Ε (τιμή προς κέρδη ανά μετοχή) του S&P 500 στο 17. Υπενθυμίζει όμως ότι και σε προηγούμενες περιόδους παρόμοιας υπερτίμησης ακολούθησαν μεγάλες ανοδικές κινήσεις στις μετοχές, σημειώνοντας ότι «η υπερτίμηση από μόνη της ουδέποτε ήταν ιστορικά, αιτία για άμεση ανησυχία».

Τρία εκατομμύρια… για 50 τ.μ.

-Δεν είναι ούτε η πρώτη ούτε η τελευταία φορά που συμβαίνει, αλλά έχει τη σημασία του. Ξαφνικά χθες, Πρωταπριλιά, στη σελίδα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών αναρτήθηκε ένα σφυρί για διαμέρισμα στα Πατήσια με τιμή πρώτης προσφοράς 3.085.095 ευρώ. Κάτι που από μόνο του προκαλεί εντύπωση, ιδιαίτερα αν εξετάσει κανείς τα χαρακτηριστικά και την… ιστορία του. Το διαμέρισμα των 50,65 τ.μ. στον πρώτο όροφο πολυκατοικίας επί των οδών Σερίφου και Κορθίου, το οποίο ανήκε σε αλλοδαπή γυναίκα, πρωτοβγήκε στο σφυρί τον Φεβρουάριο του 2022 με τιμή εκκίνησης 47.463 ευρώ, χωρίς αποτέλεσμα. Το ίδιο άγονοι ήταν και οι επόμενοι πλειστηριασμοί τον Ιούλιο και τον Νοέμβριο του 2022, όπου η τιμή είχε υποχωρήσει κατά 20%, στις 37.940,40 ευρώ. Τώρα το διαμέρισμα πάει ξανά για το σφυρί στις 26 Απριλίου, με την τιμή να έχει υποχωρήσει κατά 35%, δηλαδή στις 30.850,95 ευρώ. Ο… δαίμων των πλειστηριασμών πρόσθεσε ένα μηδενικό και την ανέβασε στα… ουράνια. Βέβαια θα πρέπει να πω ότι το λάθος εντοπίστηκε και διορθώθηκε πολύ γρήγορα, μέσα σε λίγα λεπτά, σε αντίθεση με το παρελθόν όπου κάτι τέτοιες περιπτώσεις παρέμεναν αδιόρθωτες επί μέρες.

Οι Γερμανοί ανακάλυψαν την «ψυχαγωγική» κάνναβη

-Η Ελλάδα ανακάλυψε και αξιοποιεί τις δυνατότητες της ιατρικής κάνναβης, οι Γερμανοί όμως ζήλεψαν τη δόξα των Ολλανδών και των Καλιφορνέζων κι από χθες η Γερμανία είναι η μεγαλύτερη χώρα της Ενωμένης Ευρώπης που νομιμοποίησε την «ψυχαγωγική» κάνναβη. Παρά τις έντονες αντιρρήσεις από πολιτικούς της αντιπολίτευσης και ιατρικούς συλλόγους, οι ενήλικες άνω των 18 ετών επιτρέπεται πλέον να μεταφέρουν έως και 25 γραμμάρια αποξηραμένης κάνναβης αλλά και να καλλιεργούν έως και 3 φυτά μαριχουάνας στο σπίτι. Όπως ήταν αναμενόμενο, ο νέος νόμος γιορτάστηκε μ’ ένα μεγάλο πάρτι (φαντάζεστε τα χρώματα και τις οσμές) στην εμβληματική Πύλη του Βανδεμβούργου στο Βερολίνο. Η Μάλτα το 2021 και το Λουξεμβούργο το 2023 ήταν οι άλλες δύο ευρωπαϊκές χώρες που νομιμοποίησαν την ψυχαγωγική χρήση μαριχουάνας, ακολουθώντας πιστά την Ολλανδία, η οποία όμως τώρα νομοθετεί πολύ πιο αυστηρούς νόμους για να περιορίσει τον «Τουρισμό της κάνναβης».