Ο Θωμάς (ωραίος με χρέος και Porsche), τα στελέχια της Εθνικής και το «παστέλι» του Ολλανδού! ///


 

-Ζούμε στην πιο ωραία και ευχάριστη χώρα του κόσμου. Αρκεί βεβαίως να έχει κάνει τα κουμάντα σου και τότε η χαρά και η καλή διάθεση περισσεύουν και μπορείς ευτυχισμένος στη λιακάδα να φωνάξεις: La Vita è Bella. Αυτά πέρασαν από το μυαλό της στήλης βλέποντας στην έξοδο από τη Φιλοθέη να στρίβει μια Porsche 911 που οδηγούσε αμέριμνος ο Θωμάς Λιακουνάκος. Δίπλα του, ένας τύπος με μια θηριώδη μοτοσυκλέτα, πίσω ένα μαύρο Skoda κι άλλη μια θηριώδης μηχανή, μην τύχει κι ενοχλήσει κανείς τον boss. Φαντάσου, δηλαδή, και να μην είχε χρεοκοπήσει.

-Έχουμε κινητικότητα στον χώρο των τραπεζικών στελεχών, αλλά είπαμε πως αυτή τη κουβέντα δεν θα την ξεκινήσουμε τώρα, για να μη χαλάσουμε τις καρδιές μας. Ωστόσο, η ουσία είναι ότι τραπεζίτες πάνε κι έρχονται κι επειδή η στήλη θέλει να συμβάλλει δημιουργικά σε όλο αυτό, αποφάσισε να ασχοληθεί με το head hunting γιατί δεν μπορεί να στριμώχνονται όλοι στην Egon Zehnder και στην Korn Ferry.

-Λοιπόν, η στήλη ξεκινά το γραφείο εύρεσης εργασίας δεχόμενη βιογραφικά για τρείς ανώτατες θέσεις εργασίας στην Εθνική Τράπεζα. Στην πάλαι ποτέ μεγάλη μας φίλη ψάχνουν κάποιον για το Διοικητικό Συμβούλιο με ειδικότητα το digital transformation. Aν δεν έχετε τα προσόντα μη στεναχωριέστε γιατί στην ΕΤΕ ψάχνουν κάποιον επίσης για το ΔΣ, ο οποίος θα αναλάβει καθήκοντα προέδρου audit committee. Kαι πάλι μη στεναχωρηθείτε αν δεν πάρετε κάποια από τις δύο θέσεις, γιατί χρειάζονται και κάποιον ακόμη που θα αντικαταστήσει στη γενική Συνέλευση του Ιουνίου τον Πρόεδρο της τράπεζας Κ. Μιχαηλίδη. Παρά τις κατά καιρούς υποψηφιότητες, η θέση δεν είναι κλεισμένη, αλλά αν δεν πάρετε ούτε αυτή τη θέση, μπορείτε να στεναχωρηθείτε γιατί πρέπει να κοιτάξουμε σε άλλη τράπεζα, επειδή στην ΕΤΕ ψάχνουν νέο πρόεδρο και δύο για το ΔΣ.

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Μια τέως κραταιά εταιρία με μεγάλο δανεισμό, που έχει χάσει την πρώτη θέση, με σοβαρά προβλήματα τόσο χρηματοδότησης όσο και έκδοσης εγγυητικών, με βασικούς μετόχους οι οποίοι έχουν μετοχοδάνεια με εξοντωτικά υψηλά επιτόκια, είχε την ευτυχή συγκυρία να βρει έναν κορυφαίο επενδυτή που ήθελε να κάνει την εταιρία και πάλι κραταιά. Σε απόλυτη μάλιστα συναίνεση με τους βασικούς μετόχους. Γιατί οι βασικοί μέτοχοι προτίμησαν τη ρήξη, θα το απαντήσει η Ιστορία.

-Το ζητούμενο τώρα είναι ότι ο ξένος επενδυτής, οι φίλοι του και η option αγοράς που έχει, ξεπερνούν το 36% και φυσικά -αν χρειαστεί- έχουν θέληση και ισχύ να ανέβουν και στο 40% και στο 45%. Τώρα όμως οι τέως βασικοί μέτοχοι εκτός της επικείμενης απώλειας της διοίκησης της εταιρίας έχουν να αποδείξουν αν στη διάρκεια της τελευταίας διετίας ασκήθηκε διοίκηση που ανταποκρίνεται στα συμφέροντα της εταιρίας. Κι όταν Βορειοευρωπαίοι ζητούν διαχειριστικό έλεγχο δεν έχει καμία σχέση με την ελληνική αντίληψη, αφενός επειδή τον εννοούν κι αφετέρου επειδή από κάπου θα έχουν πάρει επαρκείς αφορμές. Και μια πρόβλεψη: τέως βασικοί μέτοχοι, ετερόκλητοι εφοπλιστές και πολιτικές ίντριγκες δεν μπορούν να σταματήσουν πραγματικούς επενδυτές. Κι ευτυχώς για τη χώρα υπάρχουν ακόμη επενδυτές.

-Εκτός απροόπτου, το επόμενο επεισόδιο θα το παρακολουθήσουμε τη Δευτέρα, όπου είναι προγραμματισμένη η συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΛΛΑΚΤΩΡ.

-Για τις διάφορες μη αδειοδοτημένες και συνεπώς παράνομες πλατφόρμες συναλλαγών σε εμπορεύματα, νομίσματα, CDS κ.λπ. που τηλεφωνούν σε ανυποψίαστους για να «πουλήσουν» υπηρεσίες θα διαβάσετε το σχετικό ρεπορτάζ στο newmoney. Σε κάποια από αυτές λοιπόν- ποιος ξέρει από πού αγόρασαν τους τηλεφωνικούς αριθμούς- έχουν καλέσει μαζικά δημοσιογράφους του οικονομικού ρεπορτάζ αλλά και αρκετούς παράγοντες της αγοράς. Σε ένα τηλεφώνημα μάλιστα κάλεσαν στο κινητό για ενημέρωση κορυφαίο χρηματιστηριακό παράγοντα, ο οποίος μόλις άκουσε περί τίνος επρόκειτο κι άρχισε τις εξειδικευμένες ερωτήσεις προκαλώντας πανικό στον πωλητή που αμέσως έκλεισε το τηλέφωνο.

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.