-Χαίρετε, λοιπόν στο φλέγον θέμα των καταλήψεων (όσο φλέγον μπορεί να είναι) και πολύ σωστά οι πρυτάνεις αποφάσισαν, έστω κατόπιν πιέσεων Πιερρακάκη, να γίνουν «δ’ αλληλογραφίας» οι εξετάσεις της περιόδου όπως ακριβώς συνέβη και στον κορωνοϊό. Άλλη λύση δεν θα μπορούσε να υπάρξει αφού 120 καταλήψεις σε πανεπιστημιακές αίθουσες (σε σύνολο περίπου 450) δεν γίνεται να σπάσουν όλες μαζί. Όλοι όσοι θέλουν να χάσουν την εξεταστική περίοδο ας την χάσουν και γενικά ας κάνουν και καριέρα μεθαύριο ως επαγγελματικά στελέχη του ΚΚΕ, ή… κάπου στα Εξάρχεια, αν και όπως βλέπω σε μια πενταετία τα Εξάρχεια θα είναι προέκταση του Κολωνακίου, οπότε θα φύγουν κι από εκεί. Πάντως κάποια στιγμή θα πρέπει να τελειώνει και ουσιαστικά ο «θεσμός» του αιώνιου φοιτητή και στην Ελλάδα.

Αγροτικά…

-Τώρα στην κυβέρνηση βλέπουν ότι το αγροτικό δεν κοπάζει και ψάχνουν κάποιες πυροσβεστικές παρεμβάσεις. Την αρχή έκανε χθες ο Σκυλακάκης με την τροπολογία για το δωρεάν ρεύμα για μια διετία στους πληγέντες από τον Daniel στη Θεσσαλία, ενώ το επόμενο στη λίστα είναι το αγροτικό πετρέλαιο. Τα προηγούμενα χρόνια, η κυβέρνηση είχε γυρίσει τον ΕΦΚ από το πετρέλαιο στους αγρότες, μέτρο που κόστιζε κάμποσο. Τώρα, στο ΥΠΟΙΚ ο υφυπουργός Θάνος Πετραλιάς ψάχνει μια άκρη για κάποια ενίσχυση επί του πετρελαίου (θα βρει εκτιμώ), ακόμα και αν απαιτηθεί πολιτική απόφαση Μητσοτάκη.

Ο Μητσοτάκης, η Αμβρακία και οι αγρότες

-Οι αγρότες από την άλλη ψάχνονται για να βρουν τον Μητσοτάκη. Ο ίδιος, πάντως, λέει σε συνομιλητές του ότι δεν έχει καμία ανησυχία για τον διάλογο και ετοιμάζεται να εκδράμει αύριο προς την... Αμβρακία μεριά, για να είναι παρών στην παράδοση του κόμβου Αμβρακία - Άκτιο. Επίσης, στο πρόγραμμά του περιλαμβάνεται και επίσκεψη στην κοντινή πόλη της Βόνιτσας. Μαθαίνω, πάντως, ότι οι τοπικοί αγρότες ετοιμάζουν μπλόκο στη διασταύρωση Βόνιτσας-Λευκάδας.

Ο Κασσελάκης συνάντησε τον… διοικητή του

-Ένα μάλλον περίεργο σκηνικό εξελίχθηκε χθες στο Κέντρο Πυροβολικού της Θήβας, όπου βρέθηκε ο Στέφανος Κασσελάκης. Εκεί τον υποδέχθηκαν τα στελέχη του (πλήρως ανακαινισμένου) ΚΕΠΒ, με πρώτο τον διοικητή ταξίαρχο Φωτιάδη. Τα είπαν εγκάρδια, του έδωσαν και ένα μικρό δώρο και σε κάθε περίπτωση το κλίμα ήταν εξαιρετικά θερμό. Το ενδιαφέρον, όμως, είναι ότι ο Κασσελάκης αναμένεται να καταταγεί εκεί και να υπηρετήσει για 20 μέρες στην ΕΣΣΟ του Μαρτίου, οπότε πρακτικά ο άνθρωπος γνώρισε τον διοικητή του και αυτούς που θα αναλάβουν την εκπαίδευσή του.

Τι είναι ετούτοι…

-Τον φουκαρά τον πρόεδρο πάντως θα τον τρελάνουν οι Συριζαίοι, εδώ βγήκε και προσέφερε το πατρικό του σπίτι στο Παγκράτι για να μείνει η «άστεγη» Ιωάννα Κολοβού για να εισπράξει την απάντηση ότι «βολεύτηκε σε άλλο διαμέρισμα στου Ζωγράφου, που είναι η γειτονιά της». Τι να πω;

Τσίπρας

-Να φύγουμε όμως από τα εθιμοτυπικά του Κασσελάκη και να μπούμε λίγο στην ουσία. Είχα καιρό να μιλήσω με την «βαθιά πηγή μου» στον ΣΥΡΙΖΑ και χθες ξεκίνησα τηλεφωνικά την επαφή μου με ένα κλασσικό γενικό ερώτημα «τι κάνει ο Τσίπρας;». «Τώρα είναι καλά, αλλά πέρασε ζόρι μεγάλο γιατί έπαθε ένα οστικό οίδημα στο τζόκινγκ και ταλαιπωρήθηκε πολύ. Είναι ακόμα υπό ανάρρωση αλλά πάει στο γραφείο, όπως πάει συνέχεια και για φυσικοθεραπεία». Υποθέτω στον Καρβουνίδη για φυσιοθεραπεία, εδώ στο Μαρούσι γιατί τον έχω δει, δίπλα στο γραφείο μας. Στον ίδιο πηγαίνει κι ο Μητσοτάκης για τη μέση του αν και τώρα ο πρωθυπουργός είναι καλά.

Αγωνίες…

-Ρώτησα την ίδια «βαθιά πηγή» τι λέει ο (ένας είναι) ο πρόεδρος Αλέξης για τον πρόεδρο Στέφανο αλλά απάντηση δεν πήρα, προφανώς ο Τσίπρας βλέπει το έργο και… κάνει τον Ιταλό που λέει και ένας φίλος μου. Όμως η ίδια πηγή μου είπε ότι «όσο πλησιάζουμε προς τις ευρωεκλογές και το πράγμα πάει κατά διαόλου στον ΣΥΡΙΖΑ και περίπου το ίδιο και στο ΠΑΣΟΚ, τους βουλευτές τους ζώνουν τα φίδια. Υπάρχει μια διάχυτη ανησυχία στους βουλευτές και των δυο κομμάτων ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ που βρίσκονται είτε στη Βουλή, είτε κοινωνικά εκτός για καφέ, για φαγητό κ.λπ. Αν στις ευρωεκλογές αθροίσουν τα δυο κόμματα 10% το ένα και 12% το άλλο ή κάτι τέτοιο και ο Μητσοτάκης είναι στο 32%-34% τότε ρε παιδιά τι θα λέμε και τι θα κάνουμε» αναρωτιούνται εναγωνίως οι βουλευτές και μεταξύ μας δεν έχουν άδικο. Σε αυτό προσθέστε και μια εικόνα αντίστροφη προς τα Δεξιά, δηλαδή τον Βελόπουλο κ.λπ. να αθροίζουν πάνω από ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ. Αυτά είναι προβλήματα...

Deal εκτός ραντάρ, κοντά στο νήμα

-Δεν είναι μόνο τα deals που λίγο πολύ γνωρίζει η αγορά και περιμένει να ωριμάσουν οι διαδικασίες. Είναι και άλλα που προχωρούν χωρίς να τα έχει πιάσει το ραντάρ της αγοράς. Για ένα από αυτά μάλιστα που είναι αρκετά προχωρημένο και είναι πιθανόν να έχουμε νέα ακόμη και μέσα στην εβδομάδα.

Δύο προτάσεις για τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα

-Κι αφού ήρθε η κουβέντα στα deals που ωριμάζουν εκτός ραντάρ, σας αναφέρω πως εξελίξεις έχουμε στην αμυντική βιομηχανία. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο υπουργείο Άμυνας  έχουν κατατεθεί δύο ανταγωνιστικές προσφορές για την εξαγορά της ΕΑΣ (Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα). Η μία προσφορά έρχεται από την Τσεχία με την οποία ήδη συνεργάζονται τα ΕΑΣ. Στην προσφορά αυτή υπάρχει και ελληνικό ενδιαφέρον αφού, κατά πληροφορίες πάντοτε, η ΒΙΟΧΑΛΚΟ φέρεται να αναλαμβάνει ρόλο προμηθευτή. Η άλλη ανταγωνιστική προσφορά έρχεται από μεγάλο επενδυτικό όμιλο των Η.Π.Α. που έχει στην Ελλάδα συνεργάτες και συγκεκριμένα την ΟΝΕΧ, η οποία τον τελευταίο καιρό έχει βρεθεί στην κορυφή της επικαιρότητας με μεγάλες επενδύσεις. Οι δύο προσφορές αξιολογούνται από το υπουργείο Άμυνας ενώ έχουν τεθεί και υπόψην του Μ.Μ.

Παράθυρο για φθηνότερο δανεισμό βρήκε η United Group

-Φροντίζει εγκαίρως για να… έχει η United Group, μητρική του ομίλου της NOVA η οποία ανακοίνωσε ότι ολοκλήρωσε κύκλο χρηματοδότησης με τη διάθεση ομολόγων συνολικού ύψους 1,73 δισ. ευρώ. Ο όμιλος με παρουσία σε 8 χώρες και ευρύ αποτύπωμα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη βγήκε νωρίτερα στην αγορά ώστε να αξιοποιήσει την καλή συγκυρία. Όπως ανέφεραν σχετικά στη στήλη αρμόδιες πηγές ο όμιλος εξασφάλισε νωρίτερα νέο κύκλο χρηματοδότησης με χαμηλότερο κόστος και μακρύτερη περίοδο αποπληρωμής στα επόμενα χρόνια, επεκτείνοντας έτσι την ωρίμανση των αναχρηματοδοτημένων ομολόγων του 2026 και μειώνοντας το επιτόκιο των αναχρηματοδοτημένων ομολόγων του 2029. Σε σχέση με τις υπόλοιπες αγορές όπου δραστηριοποιείται ο όμιλος τα στελέχη του χαρακτηρίζουν «πολύ σημαντική» την Ελλάδα, η οποία «έχει ήδη φέρει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα» και εντάσσεται στις αγορές- κλειδί για περαιτέρω ανάπτυξη.

Το ιστορικό ρεκόρ της ΤΙΤΑΝ

-Μετά το report της Eurobank Securities που συμπεριλάμβανε τη μετοχή της TITAN Cements στις κορυφαίες επιλογές για το 2024, η μετοχή του ομίλου αθόρυβα σκαρφάλωσε σε νέο ιστορικό υψηλό, στα 23,45 ευρώ. Από την αρχή του χρόνου καταγράφει απόδοση 10% ενώ σε 12μηνη βάση ενισχύεται κατά 63%. Οι αναλυτές αναφέρουν πως οι επιδόσεις του ομίλου για το 2023 ήταν καλύτερες του αναμενόμενου, εκτιμούν πως σε επίπεδο EBITDA η αύξηση θα είναι ισχυρή και πως παρά την άνοδο η αποτίμηση της ΤΙΤΑΝ είναι σε discount έναντι των ευρωπαϊκών εταιρειών του κλάδου.

Νέα «ένεση» της Motor Oil στη More

-Σε νέα κεφαλαιακή ενίσχυση του «πράσινου» βραχίονά της More προχώρησε ο Όμιλος της Motor Oil. Συγκεκριμένα, η Γενική Συνέλευση της Motor Oil Renewable Energy που έγινε στις 19 Ιανουαρίου αποφάσισε την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 20 εκατ. ευρώ, με έκδοση 200.000 νέων ονομαστικών μετοχών, ονομαστικής αξίας 100 ευρώ η καθεμιά. Μάλιστα με πρακτικό του Δ.Σ της More που συνεδρίασε την περασμένη Παρασκευή 26 Ιανουαρίου πιστοποιήθηκε η ολική καταβολή της ΑΜΚ ύψους 20 εκατ. ευρώ καθώς και η υπέρ το άρτιο αξία ποσού ύψους 80 εκατ. ευρώ. Μετά τις διαδοχικές αυξήσεις κεφαλαίου, το μετοχικό κεφάλαιο της More ανέρχεται σήμερα σε 119,54 εκατ. ευρώ, διαιρεμένο σε 195.400 ονομαστικές μετοχές, ονομαστικής αξίας 100 ευρώ η καθεμιά. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η More έχει εξελιχθεί μέσα σε χρόνο-ρεκόρ σε έναν από τους βασικούς πρωταγωνιστές της εγχώριας αγοράς των ΑΠΕ, με χαρτοφυλάκιο συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 837 MW και με έργα σε διάφορα στάδια ανάπτυξης συνολικής ισχύος 2.2 GW. Μόλις την περασμένη εβδομάδα αποκτήθηκε και το εναπομείναν 25% της Άνεμος RES (από τον Όμιλο Ελλάκτωρ) έναντι 123,52 εκατ. ευρώ, μετά την αρχική εξαγορά του 75% τον Δεκέμβριο του 2022.

Το «νέο» Δ.Σ. της Χαλυβουργικής

-Είχαμε αναφέρει πρόσφατα ότι για τις αρχές της χρονιάς ήταν προγραμματισμένη έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της…πολύπαθης Χαλυβουργικής (της οικογένειας Αγγελόπουλου) για την εκλογή νέων μελών Διοικητικού Συμβουλίου, αλλά και την εκλογή ορκωτών ελεγκτών για τα έτη 2021, 2022 και 2023. Η Γ.Σ. ήταν να γίνει στις 5 Ιανουαρίου 2024, αλλά… ατύχησε και η επαναληπτική πραγματοποιήθηκε στις 12 Ιανουαρίου. Εκεί υποθέτω ότι εκλέχτηκαν οι ορκωτοί, κι έτσι μπορούμε να… ελπίζουμε ότι κάποια στιγμή θα μάθουμε την οικονομική κατάσταση της εταιρείας, για την οποία η τελευταία εικόνα είναι για τη χρήση του… 2016. Τώρα όσον αφορά το «νέο» Δ.Σ., μόνο νέο δεν είναι καθώς είναι το ίδιο που είχε εκλεγεί και τον περασμένο Νοέμβριο. Έτσι και στην έκτακτη Γ.Σ. εκλέχθηκαν ο Γεώργιος Σκινδήλιας, ως Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, ο Κωνσταντίνος Ιωάννου ως Αντιπρόεδρος και ως μέλη οι Γεώργιος Μοσκαχλαιδής, Αθανάσιος Λάππας και Βασίλειος Σκαράκης, με θητεία έως 12/01/2027. Τώρα όσον αφορά τις αρμοδιότητες εννοείται ότι όλες βρίσκονται στα χέρια του κ. Σκινδήλια, με τον Αντιπρόεδρο κ. Ιωάννου να τον αντικαθιστά «απόντα ή κωλυόμενο»…

«Ψηστήρι» στους Συμβολαιογράφους

-Ο Πρωθυπουργός, στη εβδομαδιαία ενημέρωση μέσω Facebook, έκανε ειδική μνεία για την πρώτη ψηφιακή μεταβίβαση ακινήτου, στη Θεσσαλονίκη, για την οποία χρειάστηκαν μόλις 14 λεπτά. Μετά μίλησε για το «κολοσσιαίο έργο» ψηφιοποίησης των 390 υποθηκοφυλακείων της χώρας που ξεκίνησε από καταστήματα της Νέας Σμύρνης, της Σαλαμίνας και του Βύρωνα, ενώ έως το τέλος Ιουνίου αναμένεται να έχει ψηφιοποιηθεί το αρχείο όλων των υποθηκοφυλακείων Αττικής και Θεσσαλονίκης. Τον τελευταίο καιρό,  ο υφυπουργός Κυρανάκης μαζί με τον Πρόεδρο του Κτηματολογίου Στ. Σακαρέτσιο, επισκέπτονται έναν-έναν τους Συμβολαιογραφικούς συλλόγους σε όλη την Ελλάδα, προκειμένου να μυήσουν τους συμβολαιογράφους στο akinita.gov.gr τη νέα εφαρμογή του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης που επιτρέπει μεταγραφή ακινήτου στο Κτηματολόγιο, σε μία εργάσιμη ημέρα (αντί για ένα χρόνο που έκανε μέχρι σήμερα).

Η επανεμφάνιση των lobbies

-Όπως ήταν αναμενόμενο, ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο αποφάσισε να πάρει ανάσες, αναζητώντας την επόμενη κατεύθυνση του. Την αφορμή δίνει ο συνωστισμός μικρών και μεγάλων επενδυτών που θέλουν να συμμετάσχουν στη Δημόσια Εγγραφή του Αεροδρομίου της Αθήνας, γι’ αυτό ρευστοποιούν κάποια από τα κέρδη τους για να μεγαλώσουν το ποσό της εγγραφής τους. Οι ρευστοποιήσεις γίνονται ψύχραιμα και συντεταγμένα. Την περασμένη εβδομάδα έπεφταν οι Τράπεζες περισσότερο και λιγότερο τα υπόλοιπα blue chips, χθες πιέστηκαν περισσότερο τα blue chips και λιγότερο οι τράπεζες. Χθες για παράδειγμα, η Εθνική με πολλές συναλλαγές έμεινε στο -0,2%, ενώ η Πειραιώς πήγε contra mundum με άνοδο +0,9%. Η HelleniQ Energy με άνοδο +1.09% και η ΕΥΔΑΠ, η Autohellas και ο ΤΙΤΑΝ με θετικά πρόσημα κράτησαν τις ισορροπίες. Το αποτέλεσμα παραμένει το ίδιο: Ο χαμηλός τζίρος προσφέρει την ευκαιρία για κάποια από τα γνωστά λόμπι της χρηματιστηριακής μας αγοράς να κάνουν αισθητή την εμφάνιση τους στη μεσαία κεφαλαιοποίηση άλλοτε με ξαφνικές αναίτιες πωλήσεις για προκαλέσουν πανικό κι άλλοτε με ξαφνικές εμπνεύσεις αγορών που ενισχύονται από τη διαρροή σεναρίων….

Ο Όμιλος ΒΙΟΧΑΛΚΟ μεγαλώνει

-Πέρυσι πρωταγωνιστούσαν η Cenergy και η μητρική ΒΙΟΧΑΛΚΟ. Φέτος, ήρθε η σειρά της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ η οποία μόνο μέσα στον Ιανουάριο έχει αυξήσει την χρηματιστηριακή της αξία κατά 28%, στα 887,4 εκατ. ευρώ. Με την Cenergy στα 1,39 δισ. ευρώ και την μητρική ΒΙΟΧΑΛΚΟ στα 1,63 δισ. ευρώ, μόλις -αν και όταν- η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ φτάσει την κεφαλαιοποίηση του 1 δισ. ευρώ, τότε ολόκληρος ο όμιλος Στασινόπουλου θα ξεπεράσει την κεφαλαιοποίηση των 4 δισ. ευρώ και θα μπορεί να αντιμετωπίσει τις επενδυτικές προτάσεις που ήδη φτάνουν σωρηδόν από άλλο ύψος…

O Κινέζικος καπιταλισμός απέκτησε την δική του ENRON

-Ένα Δικαστήριο του Χονγκ Κονγκ αποφάσισε ότι η Evergrande, η μεγαλύτερη εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων στην Κίνα, πρέπει να εκκαθαριστεί για να εξοφλήσει τα χρέη της. Αμέσως μετά η μετοχή κατέρρευσε -20% και φυσικά η διαπραγμάτευση ανεστάλη. Από σήμερα κι επισήμως, η Evergrande καθιερώνεται ως ο πιο υπερχρεωμένος κατασκευαστής ακινήτων στον κόσμο. Ο δείκτης HY Real Estate της Κίνας τα τελευταία 2 χρόνια καταγράφει πτώση της τάξης 85%. Η Κινεζική κυβέρνηση ετοιμάζει νέο πακέτο πολλών δισεκατομμυρίων για την τόνωση της οικονομίας, η Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι μειώνει σημαντικά τα υποχρεωτικά αποθεματικά των τραπεζών για να μπορούν να τα ρίξουν στην αγορά και στο Χρηματιστήριο της Σαγκάης συζητούν το ενδεχόμενο να απαγορευτούν οι ανοικτές πωλήσεις.  Οι τιμές των κατοικιών στις 70 μεγαλύτερες πόλεις της Κίνας καταγράφουν μείωση για 19 διαδοχικούς μήνες. Υπάρχουν πολίτες στην Κίνα που αγόρασαν διαμερίσματα τα οποία δεν κατασκευάστηκαν ποτέ πλήρως. Τα χρήματά τους είναι δεσμευμένα και πιθανότατα θα εξατμιστούν αν εκκαθαριστεί η Evergrande. Ο Κινέζικος καπιταλισμός απέκτησε τη δική του ENRON.

Η Amazon τελικά δεν θα καθαρίσει με σκούπα ρομπότ…

-Πριν μερικούς μήνες η Amazon ανακοίνωσε ότι θέλει να εξαγοράσει την εταιρεία iRobot που παράγει «έξυπνες» ρομποτικές ηλεκτρικές σκούπες. Στόχος της εξαγοράς ήταν να συνδέσει τη δική της έξυπνη οικιακή συσκευή με τις ηλεκτρικές σκούπες iRobot και να προσφέρει το προϊόν σε χαμηλή τιμή. Ο ευρύτερος στόχος της Amazon είναι να εξελιχθεί σε one-stop-shop για όλα τα «έξυπνα σπίτια» όπως προσπάθησε πριν μερικά χρόνια με τα ηχεία Alexa που έδιναν και έπαιρναν φωνητικές εντολές. Τελικά η Amazon δεν πήρε την έγκριση για την συμφωνία (ύψους 1,4 δισ. ευρώ), από τις αντιμονοπωλιακές αρχές της Ευρώπης και η εξαγορά iRobot δεν θα γίνει. Πρώτο αποτέλεσμα αυτής της απόφασης: Η iRobot θα απολύσει το 31% του εργατικού της δυναμικού και ο Διευθύνων Σύμβουλος της iRobot ανακοίνωσε ότι θα παραιτηθεί.