search icon

dark room

Ο Yul Brynner του Μαξίμου, ο αόρατος σύμβουλος, το φέσι της ΕΥΔΑΠ και τα χρυσά ακίνητα

  –Χαίρετε, για τα ποσοστά των δημοσκοπήσεων τα βλέπετε, «δεν μεταδίδω άλλο…», που έλεγε στο Euro 2004 ο Χελάκης, εσείς τα ξέρετε από νωρίς, εδώ και τέσσερις ημέρες. Μία μόνο παρατήρηση, πρώτη φορά βλέπω κόμμα και αρχηγό κόμματος να είναι το επίκεντρο σκανδάλου εναντίον του, όπως οι παρακολουθήσεις και αντί να ανεβαίνει, αυτό να πέφτει […]

 

Χαίρετε, για τα ποσοστά των δημοσκοπήσεων τα βλέπετε, «δεν μεταδίδω άλλο…», που έλεγε στο Euro 2004 ο Χελάκης, εσείς τα ξέρετε από νωρίς, εδώ και τέσσερις ημέρες. Μία μόνο παρατήρηση, πρώτη φορά βλέπω κόμμα και αρχηγό κόμματος να είναι το επίκεντρο σκανδάλου εναντίον του, όπως οι παρακολουθήσεις και αντί να ανεβαίνει, αυτό να πέφτει και να ανεβαίνουν οι άλλοι. Αυτό, εις την κοινή καθομιλουμένη, σημαίνει «αρχηγέ, πάρ’ το ανάποδα»…

Ο Yul Brynner του Μ. Μ. και η νέα μεταγραφή

-Λοιπόν, ονομάζεται Κωνσταντίνος Κούτρας, είναι πρώην εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ διπλωμάτης, ήταν πρόξενος στη Ν. Υόρκη διπλωμάτης και μετακομίζει για να ασχοληθεί με το αντικείμενό του στο Μ.Μ. Κατά τ’ άλλα, ο Γιάννης Μπρατάκος κάνει συνεχώς catch up της δύσκολης θέσης και του ρόλου του (σ.σ. οι αναγνώστες μας έχετε το επίπεδο να γνωρίζετε καλά την αγγλική, συνεπώς δεν χρειάζονται εξηγήσεις) χωρίς βεβαίως να ανοίγεται σε δύσβατα μονοπάτια που δεν ξέρει και ενδεχομένως δεν θέλει και να μάθει. Ο Yul Brynner του Μ. Μ., όπως τον αποκαλούν, είναι και σε καλή προσωπική φάση, ζευγάρι με την (πολύ φρέσκια) Έλενα Ράπτη και αυτό πάντα βοηθάει. Γενικώς τα ζευγαρώματα πάνε καλά τελευταία στο κυβερνών κόμμα, αλλά όχι μόνο τα φανερά. Τι να κάνουμε τώρα, η εξουσία είναι γνωστό ότι αποτελεί πολύ δυνατό ελιξίριο νιότης και ζωής, όπως και «γλυκό είναι το πιοτό της αμαρτίας…», όπως έλεγε και η αείμνηστη Ρίτα Σακελλαρίου. Όχι, όχι, αυτά δεν τ’ αρχίζω από εδώ γιατί, πρώτον, είμαι διακριτικός και, δεύτερον, σπίτια δεν χαλάμε. Καρδιές, ίσως, καμιά φορά…

Ένας ψυχίατρος για την Τράπεζα Αττικής

-Σήμερα λήγει ένα ακόμη dead line της ΤτΕ για την Τράπεζα Αττικής κι οι μέτοχοι πρόκειται να συναντηθούν (και πάλι) μήπως και βρουν κοινά αποδεκτή λύση. Οι ζημίες της τράπεζας από τα κόκκινα δάνεια κινούνται στα ίδια επίπεδα με των άλλων τραπεζών κι ο λογαριασμός είναι στα γνωστά μεγέθη, που έχουμε πει πολλές φορές. Η συμφωνία για καθαρή τράπεζα δεν υπάρχει πια, οπότε η Ellington μάλλον έβαλε νερό στο κρασί της, καθώς η διαπραγμάτευση συνεχίζεται και οι συζητήσεις επικεντρώνονται στη στρατηγική της τράπεζας και τα ποσοστά, ουσιαστικά δηλαδή στον έλεγχο. Όλες οι πλευρές δηλώνουν ότι θα καταλήξουν (χωρίς όμως να καταλήγουν) και στο μεταξύ παίζεται ένα chicken game, με το ΤΧΣ να λέει «θα βρούμε άλλον ξένο κι αν θέλει η Ellington να φύγει» (και να χάσει 24 εκατ.) και την Ellington να λέει «θα φύγω», οπότε η Τράπεζα Αττικής φτάνει σε αδιέξοδο, καθώς θα προκύψει θέμα κρατικής βοήθειας και το ΤΧΣ χάνει περίπου 170 εκατ.

-Το πρόβλημα με την Τράπεζα Αττικής – κατά την άποψη της στήλης – είναι ότι στις συσκέψεις μετέχουν μόνον τραπεζίτες, τεχνοκράτες, δικηγόροι και δεν υπάρχει ένας ψυχίατρος, να βοηθήσει την κατάσταση. Διότι έχουμε μια περίπτωση ομαδικής παραίσθησης και παραμόρφωσης, όπως περιέγραψε την περίπτωση από τον προηγούμενο αιώνα, ο Γάλλος γιατρός Γκυστάβ Λε Μπον. Διότι δεν υπάρχει τράπεζα να τσακωθούν. Η Αττικής είναι ένα περίπτερο με 960 εκατ. δάνεια (όσα περίπου έχει ένα κεντρικό κατάστημα συστημικής τράπεζας) και χρειάζεται κάποιος ήρωας να βάλει 450 εκατ. για να τα “κάψει” και να έχει μια περίπου καθαρή τράπεζα, που πιθανότατα θα χρειαστεί σε δεύτερο χρόνο αλλά 250-300 εκατ. Για αυτό πρέπει να βρουν -χωρίς άλλη καθυστέρηση- μια συναινετική λύση, πριν γίνουν αντιληπτές ευρύτερα οι ομαδικές παραισθήσεις για την Τράπεζα Αττικής. Κι επιπλέον, ποτέ τόσοι πολλοί δεν ασχολήθηκαν τόσο πολύ με μια τόσο ασήμαντη τράπεζα και ποτέ άλλοτε μια τόσο ασήμαντη τράπεζα δεν απείλησε τόσο πολύ το σύστημα.

Εδώ ο Σύμβουλος, εκεί ο Σύμβουλος, πού είναι ο Σύμβουλος;

-Πολύ γκρίνια και παράπονα σέρνουν στην αγορά τελευταία σχετικά με τον διαγωνισμό που τρέχει το ΤΧΣ για την επιλογή συμβούλου που θα εισηγηθεί για την αποεπένδυση του Ταμείου στις τράπεζες. Οι προσφορές ζητήθηκαν πιεστικά και με μορφή επείγοντος προς τα τέλη Αυγούστου και υποβλήθηκαν μια εβδομάδα μετά. Άνθρωποι διέκοψαν τις διακοπές τους, δούλεψαν καλοκαιριάτικα, αλλά έκτοτε έπεσε πλήρης σιγή και απόλυτο σκότος, καθώς δεν ζητήθηκαν ούτε πρόσθετες πληροφορίες, ούτε επεξηγήσεις επί των προσφορών, κάτι που συνήθως συμβαίνει σχεδόν πάντα. Μάλιστα, οι προσφορές που δέχθηκε το ΤΧΣ προήλθαν από σοβαρές επενδυτικές τράπεζες. Σημειώστε επιπλέον πως δεν πρόκειται για καλοπληρωμένη δουλειά (με τα μέτρα του investment banking, πάντοτε) ενώ όποιος την αναλάβει, αποκλείεται αυτομάτως από νέες δουλειές στις συστημικές τράπεζες. Τα επισημαίνω αυτά επειδή το ΤΧΣ έχει μια ιδιάζουσα κουλτούρα συνεργασίας με τους συμβούλους. Για παράδειγμα, για την ΑΜΚ της Τράπεζας Αττικής προσέλαβε το 2021 τη Societe Generale, με την οποία όμως η σύμβαση λύθηκε πριν ολοκληρωθεί το έργο. Στη συνέχεια προσέλαβε την Akinn Group, μια μικρή συμβουλευτική με έδρα το Αμβούργο, που έχει κάνει δύο μικρές δουλειές στα NPLs για την Τράπεζα Πειραιώς. Για την επόμενη συναλλαγή της Τράπεζας Αττικής το ΤΧΣ έχει προσλάβει την Mediobanca.

Υ.Γ Κάλλιο αργά παρά ποτέ; Στην αγορά κυκλοφόρησαν πληροφορίες πως τελικά το Ταμείο επιλέγει την Rothschild.Θα περιμένουμε τις επίσημες ανακοινώσεις για να επιβεβαιωθεί ότι η επιλογή του ΤΧΣ είναι στο mainstream των συμβούλων και δεν πρωτοτύπησε όπως στην περίπτωση της Akinn Group.

Επέλεξε Ελλάδα o Κομάρεκ για το Allwyn Summit

-Στην Αθήνα βρέθηκαν τις τελευταίες ημέρες τα κορυφαία διοικητικά στελέχη της Allwyn από την Τσεχία, Αυστρία, Ελλάδα, Ιταλία αλλά και την Αγγλία (λόγω National Lottery), παρουσία του Κάρελ Κομάρεκ, για το εφετινό Allwyn Summit, το innovation event που διοργανώνει ο Τσέχος ιδιοκτήτης του ομίλου. Η Ελλάδα επελέγη φέτος λόγω και της σημαντικής σημασίας του ΟΠΑΠ για τον όμιλο Allwyn, αλλά και διότι ο μεγαλομέτοχός του είναι γνωστός φίλος της χώρας μας. Στo event που πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της πρωτεύουσας ξεχώρισε εκτός των άλλων και το innovation speech του Ντέιβιντ Κούλθαρντ, πρώην παγκόσμιου πρωταθλητή της F1 ο οποίος μαζί με τον Κομάρεκ έχουν ιδρύσει, χρηματοδοτούν και υποστηρίζουν την πρωτοβουλία “More Than Equal” που υλοποιείται με στόχο την προετοιμασία για την ανάδειξη της πρώτης γυναίκας Παγκόσμιας Πρωταθλήτριας Οδηγών Formula 1. Το Allwyn Summit πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα λίγες ημέρες μετά την επίσημη ανακοίνωση ότι από τον Φεβρουάριο του 2024 η διαχείριση της βρετανικής λοταρίας, της μεγαλύτερης στην Ευρώπη, περνά στην Allwyn Entertainment, με τον προηγούμενο διαχειριστή, την Camelot, να αποχωρεί έπειτα από σχεδόν 30 χρόνια στο τιμόνι της National Lottery.

Τα τρελά κέρδη του Eurojackpot

-Και αφού η κουβέντα είναι για τον ΟΠΑΠ, σημειώστε πως ο Οργανισμός εδώ και πολύ καιρό είχε επιδιώξει να εντάξει το Eurοjackpot στο χαρτοφυλάκιο των παιχνιδιών του. Πρόκειται για ένα πανευρωπαϊκό παιχνίδι, τύπου Τζόκερ, που ήδη διατίθεται σε 18 ευρωπαϊκές χώρες, με την Ελλάδα θα γίνεται η 19η. Οι τζίροι του είναι τεράστιοι, τα ποσά που μοιράζει το παιχνίδι στους μεγάλους νικητές ξεκινούν από τα 10 εκατομμύρια ευρώ και συχνά ανεβαίνουν σημαντικά. Αρκεί μόνο να αναφερθεί πως τον περασμένο Ιούλιο ένας παίκτης στη Δανία είχε το μόνο τυχερό δελτίο και κέρδισε 120 εκατ. ευρώ (!), το μεγαλύτερο ποσό που έχει δοθεί ποτέ σε έναν παίκτη στην ιστορία του Eurojackpot. Καθώς λοιπόν οι συζητήσεις ΟΠΑΠ – κυβέρνησης για τη 10ετή άδεια παραχώρησης του Eurojackpot είχαν θετική κατάληξη και μετά την ψήφιση της σχετικής τροπολογίας, το παιχνίδι θα είναι διαθέσιμο στα πρακτορεία του ΟΠΑΠ τον επόμενο χρόνο. Αρχικά θα συγκροτηθεί μια ειδική τριμελής επιτροπή του ΥΠΟΙΚ για τη διαμόρφωση των όρων και προϋποθέσεων για τον καθορισμό του ανταλλάγματος για την παραχώρηση άδειας διεξαγωγής, ενώ για τον καθορισμό του ανταλλάγματος θα αποφανθεί ανεξάρτητος πιστοποιημένος εκτιμητής. Στη συνέχεια πρέπει να βγουν κανονισμοί λειτουργίας, να αναλάβει η ΕΕΕΠ τα ρυθμιστικά κ.λπ. Πάντως, από το νέο παιχνίδι το Δημόσιο έχει λαμβάνειν σημαντικά ποσά, καθώς η συμμετοχή του στα έσοδα από τη διεξαγωγή του Eurojackpot καθορίζεται σε 30% επί του μεικτού κέρδους του ΟΠΑΠ.

Ενεργειακό φέσι 10 εκατ. ευρώ στην ΕΥΔΑΠ

-Για να καταλάβετε πού πηγαίνουμε και τι έχουν να δουν τα ματάκια μας, προσέξτε τα αποτελέσματα που ανακοινώνει σήμερα η ΕΥΔΑΠ. Θα διαπιστώσετε πως έχουν επιβαρυνθεί κατά 10 εκατ. ευρώ, λόγω ενεργειακού κόστους! Και σημειώστε πως αυτό συμβαίνει στην περίπτωση της ΕΥΔΑΠ που έχει το πλεονέκτημα να παράγει στην Ψυτάλλεια τόσο ρεύμα όσο και βιοαέριο για ρεύμα και επιπλέον διαθέτει και εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών.

Άλλαξε χέρια η Intertech του Δημήτρη Κοντομηνά

-Τον επιχειρηματία Σπύρο Γιαμά οι παλαιότεροι ίσως τον θυμούνται από τις καλές εποχές της Σοφοκλέους και τον Αθανάσιο Πουλιάδη. Σήμερα ο Σπύρος Γιαμάς έχει την εταιρεία CD Media που ασχολείται με τη διανομή videogames και ψηφιακών μέσων. Η CD Media ανακοίνωσε χθες ότι αγόρασε το 29,26% των μετοχών της εταιρείας Intertech που απέκτησε η Εurobank έναντι χρεών του αείμνηστου Δημήτρη Κοντομηνά. Στην Intertech τον πρώτο λόγο είχε μέχρι χθες ο επιχειρηματίας Κωνσταντίνος Αμοιρίδης που διαθέτει μια εταιρεία ηλεκτρικών ειδών. Επειδή η ψηφιακή οικονομία θα είναι το επόμενο μεγάλο θέμα στη χώρα μας, όλοι παίρνουν εγκαίρως θέση στην αφετηρία.

Η Τράπεζα της Ελλάδος πουλά ακίνητα

-Άλλα 4 μεγάλα ακίνητα της περιφέρειας φεύγουν από το χαρτοφυλάκιο της Τράπεζας της Ελλάδος και αξιοποιούνται παραγωγικά από τις τοπικές κοινωνίες. Εντυπωσιακά κτίρια που ανήκουν στην Τράπεζα της Ελλάδος, στη Φλώρινα, στην Αλεξανδρούπολη, στον Πύργο και στη Σπάρτη, μεταβιβάζονται εντός των ημερών σε Πανεπιστήμια, Δήμους και τοπικούς φορείς έναντι ανταλλάγματος και δεν θα επιβαρύνουν πλέον τον ισολογισμό της για να στεγάζουν 3 ή 4 υπαλλήλους.

Το deal στη Sani/Ikos και η ελληνική κεφαλαιαγορά.

-Χθες είχαμε ένα mega deal στην ξενοδοχειακή και τουριστική αγορά: Ο όμιλος Sani/Ikos εξαγοράστηκε από το GIC, το sovereign fund της Σιγκαπούρης. Αναμφίβολα σημαντική συμφωνία, με το GIC να είναι πλέον ο βασικός μέτοχος του Ομίλου. Χωρίς να υποτιμώ τη σημασία του deal και το ειδικό βάρος του νέου μετόχου, η πώληση του ομίλου Sani/Ikos από τις Oaktree Capital, Goldman Sachs Asset Management κ.λπ. είναι μια απόδειξη της αναποτελεσματικότητας και αδυναμίας της ελληνικής κεφαλαιαγοράς. Για περισσότερο από έναν χρόνο, οι πρώην μέτοχοι του Sani/Ikos έψαχναν την έξοδο από την επένδυσή τους κι ένα placement των μετοχών τους στην ελληνική κεφαλαιαγορά ήταν μια επιθυμητή, αλλά πρακτικά ανέφικτη λύση.

Παιχνίδια arbitrage ΑΝΕΚ-Attica Group

Τελικά, η σωτηρία της ΑΝΕΚ από την Attica Group, προς το παρόν, αποβαίνει σε βάρος των μετόχων του διασώστη. Με βάση τη σχέση ανταλλαγής των μετοχών για τη συγχώνευση, η μετοχή της ΑΝΕΚ έπρεπε να ανέβει στο 0,11 ευρώ και της Attica να πέσει στο 0,9 ευρώ. Κάποιοι επαΐοντες έπαιξαν αυτό το arbitrage και κέρδισαν το μεροκάματο της μέρας. Βέβαια, στο τέλος θα δούμε το σύνολο του Attica Group (ακτοπλοΐα, ξενοδοχεία και υποδομές) να πωλούνται σ’ έναν στρατηγικό επενδυτή. Έτσι, θα κερδίσουν και οι μέτοχοι της Attica Group. Mε τη ρευστοποίηση του τελευταίου περιουσιακού στοιχείου της πάλαι ποτέ πανίσχυρης Marfin Investment Group.

Exit mobile version