-Χαίρετε, το μενού της εβδομάδας ξεκίνησε με δυο ακόμα δημοσκοπήσεις που δείχνουν τη διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ στο 6% με 8%, όπως δηλαδή και οι έξι προηγούμενες που δημοσιεύτηκαν τις τελευταίες εβδομάδες. Έτσι λοιπόν η εντύπωση που έχει δημιουργηθεί στην αγορά τις τελευταίες ημέρες ότι η διαφορά είναι εκείνη που από την αρχή εκτιμούσε ο Θοδωρής Λιβάνιος, υφυπουργός ψηφιακής Διακυβέρνησης αλλά και δεινός εκλογολόγος. Ότι δηλαδή τα ποσοστά αυτά του 32%-34% άνευ αναγωγών σήμερα, που ακόμα δεν ξέρουμε πότε θα γίνουν εκλογές, μπορεί να ανέβουν λίγο παραπάνω στην πρώτη κάλπη και ακόμα περισσότερο στη δεύτερη που θα κληθεί η κοινή γνώμη να αποφασίσει για Πρωθυπουργό και αυτοδύναμη κυβέρνηση. Κομβικό σημείο βέβαια μπορεί να αποδειχθεί η είσοδος ή μη του Κασιδιάρη στη Βουλή. Με αυτόν στη Βουλή η Ν.Δ. θέλει πάνω από 38,5% για να κάνει αυτοδυναμία, αν όμως το κόμμα του μείνει έξω, το κυβερνών κόμμα μπορεί να φτάσει τους 151 βουλευτές ακόμα και με 37%. Αν με ρωτάτε, αν προβλέπεται νόμος που θα απαγορεύει την κάθοδο του Κασιδιάρη στις εκλογές λόγω φυλακής, σας απαντώ ότι δεν το γνωρίζω, μάλλον δεν φαίνεται να προκύπτει, για την ώρα. Μέχρι το τέλος, πάντως, κανείς δεν ξέρει.

Το κλίμα χάλασε απότομα

-Οι τράπεζες μπήκαν για τα καλά στη δίνη της προεκλογικής περιόδου και γιατί να το κρύψομεν άλλωστε, μας πήραν χαμπάρι και στην αλλοδαπή. Χθες ξεκίνησε (και σήμερα ολοκληρώνεται) το road show της Wood στην Πράγα για τον χρηματοπιστωτικό τομέα. Οι ελληνικές τράπεζες κατακλύστηκαν από ερωτήματα τι συμβαίνει, τι σημαίνει και άλλα τέτοια ανάλογα που αντανακλούν την ανησυχία των επενδυτών. Γενικότερα όπως φάνηκε και από τη χθεσινή πορεία των τραπεζικών μετοχών στο Χρηματιστήριο το κλίμα χάλασε απότομα. Τα ξένα funds είχαν διακρίνει τη δυνατότητα της ελληνικής οικονομίας να κινηθεί το 2023 χωρίς το σύνολο των επιπτώσεων της επικείμενης ευρωπαϊκής ύφεσης. Πάνω στο σενάριο αυτό υπήρχε ένα upside για τις μετοχές των τραπεζών που βασιζόταν στις επιδόσεις τους, κάτι που ήταν φανερό και από τις διάφορες αναλύσεις με τελευταία π.χ. αυτήν της Deusche Bank. Το οικοδόμημα όμως χάλασε καθώς επιβαρύνθηκε η επενδυτική ψυχολογία. Νεότερα δεν έχουμε πέραν των κινήσεων που πρέπει να περιμένουμε στο μέτωπο των επιτοκίων καταθέσεων (ήδη οι τράπεζες προϋπολόγιζαν το 2023 πως θα πληρώσουν 800 εκατ.) και ορισμένων προμηθειών για τις οποίες θα ανακοινωθούν μειώσεις.

Άρχισαν οι υπερβολές με τις τράπεζες στο ΧΑ

-Σε κάθε περίπτωση δεν θα πέσει ο ουρανός στο κεφάλι μας, δεν θα εθνικοποιηθούν οι τράπεζες, δεν θα καταστραφεί το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Θα χρειαστεί όλοι να προσαρμοστούν τώρα στις νέες συνθήκες. Το «καυτό θέμα» των τραπεζικών προμηθειών και η -σημαντική- αύξηση των εξωδικαστικών ρυθμίσεων (με περισσότερη «υποχρεωτικότητα» στην αποδοχή τους από πλευράς τραπεζών) είναι θέματα που μπορούν να λυθούν απλά χωρίς τη μεσολάβηση ευρωπαϊκών ή άλλων μηχανισμών. Για την ιστορία, να θυμηθούμε ότι η αύξηση των προμηθειών αποτελούσε «οδηγία» της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την εποχή των αρνητικών επιτοκίων. Σήμερα που τα επιτόκια της ΕΚΤ ανεβαίνουν στο 2% και το spread μεταξύ καταθέσεων-χορηγήσεων έχει αυξηθεί σε δυσθεώρητα επίπεδα, οι προμήθειες πρέπει να ορθολογικοποιηθούν - με απλά λόγια, να κουρευτούν δραστικά.

Η Εθνική Τράπεζα κλείνει τη συμφωνία με την EVO

-Κι επειδή η ζωή συνεχίζεται και πρέπει να κάνουμε και καμιά δουλειά, να σημειώσουμε πως η Εθνική Τράπεζα είναι στα κλεισίματα της συναλλαγής με την EVO για την πώληση των καρτών (merchant acquiring) και οι επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται εντός των ημερών.

Ο Χρήστος και η Ράνια στο λονδρέζικο Gala

-Και κλείνω την ενότητα των τραπεζικών νέων με την αναφορά πως το Σάββατο 10/12/22 η Ένωση Ελλήνων Τραπεζιτών Ηνωμένου Βασιλείου διοργανώνει στο Λονδίνο το 28ο ετήσιο Χριστουγεννιάτικο Gala, στο ξενοδοχείο Landmark. Μια εκδήλωση που συνήθως συγκεντρώνει αρκετούς καλεσμένους και από την Αθήνα, τραπεζίτες, επιχειρηματίες δικηγόρους κ.λπ. Επίτιμος προσκεκλημένος της Ένωσης των τραπεζιτών της Μεγάλης Βρετανίας, ο οποίος και θα προσφωνήσει τους καλεσμένους, είναι ο ΥΠΟΙΚ Χρ. Σταϊκούρας, η πιο λατρεμένη προσωπικότητα αυτές τις ημέρες της αντιστοίχου ενώσεως των εν Αθήναις συναδέλφων τους. Κι επειδή η προσφώνηση Σταϊκούρα είναι το σοβαρό μέρος της εκδήλωσης και στο Λονδίνο δεν έχουν τα δικά μας προβλήματα και το γλεντάνε οι άνθρωποι, μετά θα αναλάβει τα decks η DJ Ράνια Κωστάκη που μεταβαίνει στη βρετανική πρωτεύουσα ειδικά για το gala. Δεν ξέρω γιατί μου έρχεται στο μυαλό ο Κωνσταντάρας να χορεύει shake...

Οι προβλέψεις της Goldman Sachs για τους πελάτες του private banking

-Όσον αφορά την εξέλιξη των επιτοκίων, συνοπτικά να σας πω τη θέση της Goldman Sachs όπως τη διατύπωσε σε πελάτες του private banking. Για τις ΗΠΑ λοιπόν προβλέπουν άνοδο 50 μβ τον Δεκέμβριο και το 2023 τρεις ακόμη ανόδους των επιτοκίων των 25μβ που θα οδηγήσουν το επιτόκιο χρηματοδότησης τον επόμενο χρόνο στο 5% - 5,25%. Η πρόβλεψή μας, λέει η αμερικανική τράπεζα δείχνει ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει σε άβολα υψηλά επίπεδα, για ένα ακόμη διάστημα. Για την Ευρώπη η πρόβλεψη είναι 50μβ τον Δεκέμβριο και άλλες 50μβ τον Φεβρουάριο, για να ακολουθήσουν δυο ακόμη αυξήσεις των 25μβ τον Μάρτιο και τον Μάιο, με αποτέλεσμα το επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ τον Μάιο να φθάσει το 3%.

Frigoglass: Οι δυστυχείς ομολογιούχοι και το νέο κούρεμα 37%

-Οι τιμές των ομολόγων της Frigoglass είχαν κατρακυλήσει στο 40% της ονομαστικής τους αξίας. Τελικά το «κούρεμα» των ομολόγων θα είναι… μόνο 37% και όχι 60% που φοβόταν η αγορά. Η περίπλοκη ανακοίνωση αφήνει να εννοηθεί ότι οι ομολογιούχοι θα γίνουν… μέτοχοι της FrigoInvest ως αντιστάθμισμα για τα κεφάλαια που κουρεύονται. Η ουσία είναι ότι τα 260 εκατ. ευρώ έγιναν 165 εκατ. ευρώ και η ελπίδα πεθαίνει τελευταία. Δεν είναι η πρώτη φορά που η Frigoglass απογοητεύει τους ομολογιούχους της. Η αλήθεια είναι ότι φέτος έχει σοβαρές δικαιολογίες. Είχαμε τη μεγάλη πυρκαγιά στη Ρουμανία, την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και έναν πόλεμο μεγάλης διάρκειας και καταστροφής.

Μετά από 38 χρόνια η Intracom μετακομίζει στην Κηφισίας

-Πήγε στην Παιανία το 1984 όταν η περιοχή ήταν... χωράφια. Έπειτα από 38 χρόνια (!), μετακομίζει από την Παιανία για το Μαρούσι και σε περίπου 15 ημέρες παίρνει το ΟΚ από τους μετόχους σε έκτακτη γενική συνέλευση με θέμα τη μεταφορά των γραφείων της έδρας της. Συγκεκριμένα όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η στήλη, τα κεντρικά γραφεία της Intracom Holdings θα στεγαστούν στην οδό Κηφισίας 64 στο Μαρούσι, σε κτίριο που κτίστηκε και ανήκε στο μακρινό παρελθόν στον όμιλο Βωβού. Ο όμιλος θα υπογράψει τα τελικά συμβόλαια μέσα στο Δεκέμβριο για την αγορά γραφειακών χώρων 715 τ.μ. Το τίμημα είναι στα 3 εκατ. ευρώ και πέραν των 715 τ.μ. περιλαμβάνονται και 25 θέσεις στάθμευσης με αποθηκευτικούς χώρους, ενώ στο ρόλο του συμβούλου real estate της εταιρείας ήταν η BINSWANGER GREECE.

Ελληνικές δουλειές με φούντες στο Λονδίνο

-Έχουμε την πρώτη ελληνική εταιρεία φαρμακευτικής κάνναβης που εισάγεται σε χρηματιστήριο και μάλιστα μιλάμε για ένα θαρραλέο ΙΡΟ λόγω του γενικότερου κλίματος στις αγορές. Ο λόγος για την ελληνική εταιρεία καλλιέργειας και παραγωγής ιατρικής κάνναβης και φαρμάκων Hellenic Dynamics που έκανε χθες το ντεμπούτο της στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου και έγινε η πρώτη εταιρεία του είδους που εισήχθη σε ευρωπαϊκή κεφαλαιαγορά. Η Hellenic Dynamics, η οποία ιδρύθηκε από τον Γιώργο Παπαδόπουλο και έχει ως συμμέτοχο τον Ινδό επιχειρηματία Νταβιντέρ Ράι, εξέδωσε μετοχές ύψους 1,125 εκατομμυρίων λιρών στο πλαίσιο εξαγοράς της από το ήδη εισηγμένο UK SPAC. Kατά την ΙΡΟ η Hellenic Dynamics ανακοίνωσε ότι θα χρησιμοποιήσει τη χρηματοδότηση που εξασφάλισε ώστε να επιταχύνει τα σχέδιά της για καλλιέργεια και εξαγωγή ιατρικής κάνναβης και προϊόντων (φαρμάκων) στις 25 χώρες της Ευρώπης που επιτρέπουν σήμερα τη χρήση τέτοιου είδους κάνναβης μέσω ιατρικής συνταγής. Επεσήμανε πως η ευρωπαϊκή αγορά κάνναβης αναμένεται να φτάσει τα 37 δισεκατομμύρια ευρώ ως το 2027, διπλάσια δηλαδή από αυτές του Καναδά και της Βόρειας Αμερικής μαζί. Προς το παρόν η εταιρεία, η οποία διαθέτει εγκαταστάσεις στο Κιλκίς, δεν έχει παραγωγή, αλλά, όπως έχει επισημανθεί, την έχει προπωλήσει (όταν προκύψει) με συμβόλαια που έχει υπογράψει στο εξωτερικό.

Η συμμαχία Βασιλάκη - Κωνσταντακόπουλου

-Το πόσο αναβάθμισε την ευρύτερη περιοχή της Καλαμάτας, η επένδυση Κωνσταντακόπουλου στο Costa Navarino είναι πασίγνωστο. Το πόσο βοήθησε σ’ αυτή την αναβάθμιση η Aegean που προσέθεσε πολλές απευθείας πτήσεις στην Καλαμάτα είναι προφανές. Τώρα, Ευτύχης Βασιλάκης και Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος θα συνεργαστούν για να αναβαθμίσουν το αεροδρόμιο της Καλαμάτας, το «Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος» για τα επόμενα 40 χρόνια. Επίσημες ανακοινώσεις, οσονούπω.

Φίλια βέλη

Η κυβέρνηση δεν έχει καταβάλει -ακόμη και σήμερα- τις αποζημιώσεις στους ιδιοκτήτες των ακινήτων που υποχρεώθηκαν να μειώσουν τα μισθώματα λόγω της πανδημίας, από τον Μάρτιο του 2020 έως τον Ιούλιο του 2021. Έχουν ήδη περάσει 16 μήνες από το τέλος των περικοπών των ενοικίων και ακόμη οι ιδιοκτήτες περιμένουν τις αποζημιώσεις για τα μειωμένα ή ακόμη και τα μηδενικά ενοίκια εκείνης της περιόδου. Μεγάλες καθυστερήσεις στην επεξεργασία παρατηρούνται ιδίως για τις περιπτώσεις όπου μετά την αρχική μίσθωση είχε ακολουθήσει υπεκμίσθωση. Οι αντιδράσεις είναι πολλές -και εν πολλοίς δίκαιες- γι’ αυτό στη Βουλή κατατίθενται ερωτήσεις ακόμη και από βουλευτές της συμπολίτευσης εναντίον του Υπουργού Οικονομικών. Τελευταία περίπτωση, ο βουλευτής Βασίλης Σπανάκης που έχει εργαστεί στον ιδιωτικό τομέα σε εταιρία Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών αλλά και στο Δημόσιο ως εφοριακός ο οποίος κατέθεσε Ερώτηση στη Βουλή πιέζοντας τον ΥΠΟΙΚ να δώσει λύση πριν έρθουν οι εκλογές.