-Χαίρετε, η υπόθεση που εξελίσσεται αυτές τις ημέρες, περισσότερο απ’ όλες, είναι εκείνη με τους δυο υποψήφιους του ΣΥΡΙΖΑ στη Ροδόπη και στην Ξάνθη και την ανάμιξη του τουρκικού προξενείου και απ’ ό,τι πληροφορούμαι δεν θα σταματήσει εδώ. Η πηγή μου, μου το είχε μεταφέρει προ ημερών και το είχα γράψει ότι υπήρχε απευθείας ενημέρωση της κυβέρνησης Μητσοτάκη προς τον ίδιο τον Τσίπρα. Θέλετε ονόματα; Ο Γεραπετρίτης πήρε τον Καλογήρου (γραφείο Τσίπρα) και του έστειλε στοιχεία για την ανάμιξη της Τουρκίας (αυτό είναι το τουρκικό προξενείο) λέγοντάς του «προσέξτε τους δυο υποψήφιούς σας». Η απάντηση του Τσίπρα σήμερα ότι «αυτά είναι ΚΥΠατζίδικα», είναι άλλο ένα κλασικό λάθος και μια ανευθυνότητα που όμως τώρα φυσικά είναι αργά να διορθώσει, αλλά θα πείτε «δεν είναι και η πρώτη». Θα έχει ενδιαφέρον, πάντως, η συνέχεια.

Οι τρεις μικροί προπονητές

-Πραγματικά έχει πλάκα τι γίνεται με τους αρχηγούς των τριών μικρών κομμάτων και τις τράμπες υποψηφίων κολλητών τους για να γίνουν βουλευτές - αν μπουν στη Βουλή, φυσικά, τα κόμματά τους. Αρχηγός πάντως και grande allenatore (μέγας προπονητής, ελληνιστί) αποδεικνύεται η Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία και έχει ήδη αλλάξει τέσσερις υποψήφιους, μεταξύ των οποίων και ένας για να βάλει στη Βουλή τον σύντροφό της. Ρώτησα τους δημοσκόπους αν αυτά επηρεάζουν αρνητικά και μου απάντησαν ότι «το μετράμε και θα το δούμε σε κάνα δυο ημέρες».

Καλοκαιρινά deals στις τράπεζες

-Στην αγορά το ψιθύριζαν ήδη και η στήλη είχε αναφέρει ότι το ΤΧΣ έτρεξε διαδικασία πρόσληψης εξειδικευμένων συμβούλων για σειρά συγκεκριμένων υπηρεσιών, ώστε να έχει έτοιμη μια λίστα και να καταφεύγει σε αυτήν, επιλέγοντας άμεσα σύμβουλο για τη δουλειά που χρειάζεται εκείνη τη στιγμή, χωρίς να χάνεται χρόνος με διαδικασίες επιλογής. Οι προετοιμασίες αυτές αναμφίβολα δείχνουν τις προθέσεις που υπάρχουν. Χθες ήρθε και το Βήμα με ρεπορτάζ (από έγκυρο συντάκτη, που καλύπτει κυβέρνηση) να αναφέρει πως θα προχωρήσουν με ταχείς ρυθμούς και σφικτά χρονοδιαγράμματα οι διαδικασίες αποεπένδυσης του ΤΧΣ για την ΕΤΕ και την Πειραιώς. Μάλιστα σημειωνόταν ότι στα σχήματα καθοριστική συμμετοχή θα έχουν μεταξύ άλλων και μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι της χώρας. Η στήλη προσθέτει ότι την προηγούμενη Κυριακή ο Τέλης Μυστακίδης δήλωσε πως δεν έχει ενδιαφέρον για άλλη τράπεζα πέραν της Αegean BB, αποσαφηνίζοντας μάλιστα πως αυτό ισχύει και για την Πειραιώς, της οποίας στο παρελθόν ήταν μεγάλος μέτοχος. Άρχισε το ματς ή εμένα μου φαίνεται;

Στη Eurobank μετρούν, στην Goldman Sachs προετοιμάζουν την ΕΤΕ

-Ό,τι απάντηση και να δίνετε στο παραπάνω ερώτημα, προσθέστε στην εξίσωση την άνοδο των τραπεζικών μετοχών και σκεφθείτε ότι το χρηματιστηριακό ταμπλό σπανίως κάνει λάθος. Σαφέστατα σε όλο αυτό που κυοφορείται στις τράπεζες θα προκύψουν και υπερβολές, όπως π.χ. οι πληροφορίες που κυκλοφόρησαν στην αγορά ότι η Eurobank προσέλαβε σύμβουλο για το 1,4% του ΤΧΣ που θέλει να αγοράσει. Η τράπεζα δεν χρειάζεται σύμβουλο για την επαναγορά των μετοχών της, ενώ ήδη η διοίκηση έχει πει πως τα 100 εκατ. που προόριζε για μέρισμα θα διατεθούν για την επαναγορά των μετοχών. Στο μεταξύ, τώρα στη Eurobank υπολογίζουν πως μάλλον θα χρειαστούν μικρότερο ποσό. Στην Πειραιώς ο Χ. Μεγάλου κάνει τα κουμάντα του για τα funds και όποιους άλλους μπορούν να πάρουν το 27% της τράπεζας που έχει το ΤΧΣ. Στην Εθνική την μπαγκέτα κρατά ο Χάρης Ηλιάδης της Goldman Sachs, με την αγορά να πιστεύει πως προετοιμάζει έναν συνδυασμό placement και public offer, όχι φυσικά για όλο το ποσοστό της ΕΤΕ που έχει το ΤΧΣ. Βέβαια, καθοριστικός παράγοντας είναι το κλίμα και οι επενδυτικές προθέσεις που θα επικρατούν μετεκλογικά. Ολα πάντως συγκλίνουν ότι εφόσον δεν έχουμε εκλογικές εκπλήξεις, οι εξελίξεις στις τράπεζες θα κινηθούν με εντυπωσιακή ταχύτητα.

Θέμα εβδομάδων

-Κι αφού είμαστε στις τράπεζες, να αναφέρουμε για το deal της ΤΕΝΕΡΓ πως έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι η χρηματοδότηση της συμφωνίας με το First Sentier εγκρίθηκε την περασμένη εβδομάδα από την Ανώτατη Επιτροπή Πιστοδοτήσεων της Εθνικής τράπεζας. Αυτό που δεν έχει γίνει ακόμη, είναι η διαμόρφωση ενός κοινού term sheet και από τις τέσσερις τράπεζες που συμμετέχουν στη χρηματοδότηση. Αυτή η διαδικασία θα γίνει τώρα, οπότε κάποια στιγμή μετά τις εκλογές θα έρθουν και οι επίσημες ανακοινώσεις. "Θέμα εβδομάδων", είπαν αξιόπιστες πηγές.

Στις τράπεζες ανησυχούν (πολύ) για νέο φέσι 350 εκατ.

-Αλλά στις τράπεζες ταυτόχρονα αυτές τις ημέρες ανεβαίνει το θερμόμετρο της ανησυχίας για την ΑVRAMAR, το φιλόδοξο εγχείρημα που "πάντρεψε" τα μεγαλύτερα ελληνικά ιχθυοτροφεία (Νηρέα, Σελόντα, Περσέα). Οι συζητήσεις με τις τράπεζες συνεχίζονται (με ό,τι αυτό σημαίνει) ενώ από την ΑVRAMAR αποδίδουν σε συγκυριακούς λόγους τα προβλήματα ρευστότητας. Ωστόσο, επειδή αφενός ο χρόνος στην κλεψύδρα εξαντλείται (ο Ιούνιος είναι κρίσιμος μήνας για την εξυπηρέτηση του χρέους της ΑVRAMAR) κι αφετέρου ο δανεισμός είναι της τάξης των 350 εκατ., στις τράπεζες δεν δείχνουν να αισιοδοξούν για το τι ακολουθεί. Με απλά λόγια, περιμένουν από μέρα σε μέρα να "σκάσουν" τα δάνεια.

Υπογράφει σήμερα το πρωί ο ΟΤΕ

-Σήμερα Δευτέρα, νωρίς το πρωί, πρόκειται να μπουν οι υπογραφές στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης για τη σύμβαση με τον όμιλο ΟΤΕ για το πολυσυζητημένο Ultra Fast Broadband (UFBB). Πρόκειται για τη σύμβαση ανάθεσης των τριών τμημάτων του UFBB στις γεωγραφικές ζώνες 1, 3 και 7, με τη ζώνη 1 να αφορά 124.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε 9 Περιφερειακές Ενότητες (Ροδόπης, Δράμας, Έβρου, Ξάνθης, Ζακύνθου, Ηλείας, Αρκαδίας, Κορινθίας, Μεσσηνίας), την 3 122.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε 13 Περιφερειακές Ενότητες (Εύβοιας, Σύρου, Άνδρου, Θήρας, Κέας – Κύθνου, Μήλου, Μυκόνου, Νάξου, Πάρου Τήνου, Ηρακλείου, Ρεθύμνου, Χανίων) και την 7, 101.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε 14 Περιφερειακές Ενότητες (Βοιωτίας, Φθιώτιδας, Κ.Τ. Αθηνών, Β.Τ. Αθηνών, Δ.Τ. Αθηνών, Ν.Τ. Αθηνών, Αν. Αττικής, Δ. Αττικής, Πειραιώς και Νήσων, Καλύμνου, Καρπάθου, Κω, Ρόδου, Λασιθίου). Επεται η έτερη σύμβαση για τα άλλα τέσσερα τμήματα του έργου με ανάδοχο την κοινοπραξία Τέρνα Ενεργειακή – Grid Telecoms. Το έργο ΣΔΙΤ, συνολικού προϋπολογισμού 884 εκατ. ευρώ (μαζί με τον ΦΠΑ) έχει διάρκεια 26 έτη και μέσω των υποδομών που θα υλοποιηθούν συνολικά εκτιμάται ότι περίπου 837.500 νοικοκυριά και επιχειρήσεις (18% του συνόλου της χώρας) θα αποκτήσουν δυνατότητα πρόσβασης στο διαδίκτυο με ταχύτητα 1 Gbps.

Nέο ταξίδι του Μυτιληναίου στον Καναδά για νέες δουλειές

-Πυκνώνει τις επαφές του στην αγορά του Καναδά η Μυτιληναίος μετά το μεγάλο deal του 1,1 δισ. για την εξαγορά 5 φωτοβολταϊκών σταθμών δυναμικότητας 1.400 μεγαβάτ. Με σύμμαχο τη Fairfax του Πρεμ Γουάτσα, που είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος, η ελληνική εταιρεία διεισδύει σε μία από τις σημαντικότερες αγορές της βόρειας Αμερικής εκμεταλλευόμενη τα ελκυστικά κίνητρα που προσφέρει ο Καναδάς για τις ξένες επενδύσεις. Στο πλαίσιο αυτό, τις επόμενες μέρες κλιμάκιο της Μυτιληναίος με επικεφαλής τον Πρόεδρο της εταιρείας, Ευάγγελο Μυτιληναίο, μεταβαίνει στον Καναδά για σειρά επαφών με την καναδική κυβέρνηση, η οποία επιδοτεί την επένδυση της ελληνικής εταιρείας με 300 εκατ. ευρώ, επενδυτικά fund και τραπεζίτες. Όπως άλλωστε δήλωσε πρόσφατα στην τακτική γενική συνέλευση ο κ. Μυτιληναίος, ο όμιλος εξετάζει σοβαρά την προοπτική η εταιρεία να κατασκευάσει ένα εργοστάσιο αλουμινίου στον Καναδά ή στις ΗΠΑ, όπου η βιομηχανική ενέργεια είναι πολύ φθηνότερη από ό,τι στην Ευρώπη.

Μεγάλη ένταση στη ΓΣ της ΕΧΑΕ: Μέτοχοι και εργαζόμενοι κατά των αυξήσεων στις αμοιβές

-Η στήλη είχε αναφερθεί προσφάτως στη δικαστική διάσταση που έλαβε η πολιτική αμοιβών στην ΕΧΑΕ, με τους εργαζομένους να κατηγορούν τη (γαλαντόμο) διοίκηση. Για αυτό και υποθέτω πως οι αναγνώστες-μέτοχοι που παραβρέθηκαν στη Γενική Συνέλευση την περασμένη Παρασκευή δεν εξεπλάγησαν από τα όσα επεισοδιακά διαμείφθηκαν. Η αύξηση αποδοχών των μελών της διοίκησης αποτέλεσε «κόκκινο πανί» για το σωματείο των εργαζομένων, αλλά και για μερίδα μετόχων. Αποτέλεσμα ήταν να υπάρξουν αντεγκλήσεις και εντάσεις, κοινώς επικράτησε κομφούζιο που κάθε άλλο δείχνει ηρεμία στο εσωτερικό της εταιρίας. Τελικώς, τα επίμαχα θέματα (6&7) της ημερήσιας διάταξης ψηφίστηκαν, με μικρή όμως πλειοψηφία.

Στη Γενεύη για παρουσίαση

-Κι επειδή τα πολλά λεφτά πρέπει κάπως να δικαιολογούνται, αύριο η διοίκηση του Χρηματιστηρίου οργανώνει στη Γενεύη ειδική επενδυτική ημερίδα για τις εταιρίες μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Θα εμφανιστεί στους ξένους επενδυτές με τον Γενικό Δείκτη σε υψηλά 9 ετών και τη μέση ημερήσια αξία συναλλαγών τον Ιούνιο στα 135 εκατ. ευρώ, διπλάσια από την αντίστοιχη πέρυσι.

Τρεις γυναίκες-πολιτικοί σε ΔΣ εισηγμένων

-Και επίσημα πήρε θέση στο ΔΣ της Καρέλιας η Εύη Χριστοφιλοπούλου, πρώην υπουργός επί Γ. Παπανδρέου και νυν επίκουρη καθηγήτρια στη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών του ΕΑΠ. Έχουμε μια ακόμη πολιτικό στο ΔΣ εισηγμένης, μαζί με τις Άννα Διαμαντοπούλου (Coca Cola HBC) και Μαρία Δαμανάμη (Quest, Λάμψα).

Η ΒETA και η εύλογη τιμή

-Στα 0,984 ευρώ έβγαλε η BETA ως αποτιμητής την εύλογη τιμή για τη μετοχή της Κλουκίνας - Λάππας, στο 1 ευρώ θα γίνει η υποχρεωτική δημόσια πρόταση της Intracom Properies για τις μετοχές τις εταιρείας που δεν κατέχει. Η θυγατρική του ομίλου Intracom προσφέρει το ίδιο τίμημα και στους μετόχους μειοψηφίας και μένει να φανεί το ύψος του ποσοστού που θα συγκεντρώσει (σήμερα έχει το 74,21%), Ως γνωστόν, οι δύο εταιρείες θα συγχωνευτούν και μέσω της ΚΛΜ θα εισαχθεί στο ΧΑ η Intracom Properties. Όσο για τον μητρικό όμιλο Intracom, την ερχόμενη Πέμπτη οι μέτοχοι καλούνται να εγκρίνουν, μεταξύ άλλων, επιστροφή κεφαλαίου 0,12 ευρώ ανά μετοχή στη ΓΣ.

H οικογένεια Λάππα μένει στην Ενέργεια

-Η μεγάλη υδροηλεκτρική μονάδα των 2.5 MW στο Τσεπέλοβο, θα επιστραφεί στην οικογένεια Λάππα έναντι τιμήματος 5 εκατ. ευρώ. Επομένως, θα συνεχίσει να εκμεταλλεύεται το ευνοϊκό τιμολόγιο πώλησης ηλεκτρικού ρεύματος (ήταν από τις πρώτες συμφωνίες προκαθορισμένου τιμολογίου) κι ενδεχομένως να αναπτύξει περαιτέρω αυτή τη δραστηριότητα. Η πλευρά Σπεντζάρη αποχώρησε από την εταιρία πουλώντας το ποσοστό της έναντι 0,9 ευρώ ανά μετοχή πριν διενεργηθεί ο έλεγχος due diligence της Ιντρακόμ, ενώ η πλευρά Λάππα προτίμησε να γίνει έλεγχος και ανταμείφθηκε λαμβάνοντας τίμημα 1 ευρώ ανά μετοχή. Η Ιντρακόμ, παρά το γεγονός ότι αρχικά είχε εκφράσει ενδιαφέρον αποκλειστικά για τα ακίνητα της εισηγμένης, τελικά αποφάσισε να κρατήσει το 60% της εμπορικής δραστηριότητας Morthercare, κάνοντας συνεταιρισμό με τη Βιολέτα Λάππα, η οποία θα έχει το 40% και το management στο εμπόριο παιδικών ενδυμάτων.

Τρίτη και 13 ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ - Αποφάσεις για επιτόκια

-Η εβδομάδα που ξεκινά σήμερα έχει πολλά και ενδιαφέροντα οικονομικά γεγονότα. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, αύριο ανακοινώνεται ο πληθωρισμός και αμέσως την επόμενη η Αμερικανική Κεντρική Τράπεζα θα ανακοινώσει τα επιτόκια του δολαρίου. Οι αγορές μελλοντικής εκπλήρωσης στα Χρηματιστήρια παραγώγων τιμολογούν συντριπτικά (75% πιθανότητα) σε μια παύση στις αυξήσεις των επιτοκίων. Από την άλλη πλευρά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θεωρείται σίγουρο ότι την Πέμπτη θα αυξήσει το επιτόκιο-στόχο του Ευρώ κατά ένα τέταρτο της εκατοστιαίας μονάδας. Στις ΗΠΑ ο πληθωρισμός «τρέχει» με 5%, όσο δηλαδή και τα επιτόκια του δολαρίου, στην Ευρώπη όμως ο πληθωρισμός θα ξεπεράσει το 6%, με τα επιτόκια του Ευρώ στο 3%.