Ποιος ζητά τα ρέστα (όχι ακριβώς και ρέστα 74 εκατ. ευρώ) από Εθνική και Πειραιώς, ο τραπεζίτης που συγγενεύει με εφοπλιστική δυναστεία και τα 90 καμένα εκατ. του γοητευτικού Νίκου ///


 

-«Αυτό που αγοράσαμε, δεν ήταν αυτό που μας είχατε πει ότι είναι και για το οποίο πληρώσαμε το συμφωνημένο ποσό. Οπότε, τώρα, επιστρέψτε μας πίσω χρήματα». Οι φράσεις αποδίδουν σε γενικές γραμμές την ιστορία που θα σας παραθέσει σήμερα η στήλη και για την οποία η Εθνική καλείται να πληρώσει 40 εκατ. ευρώ και η Πειραιώς άλλα 34 εκατ. ευρώ.

– Όταν πωλείται ένα πακέτο κόκκινων δανείων, απαραιτήτως δίνονται οι λεγόμενες εγγυοδοτικές δηλώσεις. Δηλαδή, ο πωλητής βεβαιώνει και δεσμεύεται στον αγοραστή ότι ισχύουν τα όσα λέει, ότι υπάρχουν νομιμοποιητικές αποφάσεις για την πώληση κ.λπ.

-Οι συμβάσεις προβλέπουν μια χρονική περίοδο -συνήθως δύο ετών- όπου ο αγοραστής μπορεί να προβάλει διεκδικήσεις, αν αυτό που αγόρασε δεν ανταποκρίνεται 100% σε αυτό που του πούλησαν. Μπορεί να προηγείται της αγοράς ο νομικός και οικονομικός έλεγχος, αλλά στην περίπτωση ενός πακέτου κόκκινων δανείων, δεν είναι δυνατόν π.χ. σε 6-7 μήνες να ερευνηθούν εξαντλητικά χιλιάδες δανειακοί φάκελοι που αποτελούν το αντικείμενο της συναλλαγής. Για παράδειγμα, έναν χρόνο μετά τη συναλλαγή, μπορεί να προκύψει ότι η Τράπεζα δήλωνε στον αγοραστή ότι έχει πρώτη υποθήκη σε ένα δάνειο και τελικά να είναι δεύτερη ή ότι τα έγγραφα της υποθήκης δεν υπάρχουν στον φάκελο κ.λπ.

-Θυμάστε το πακέτο «Amoeba», το οποίο πούλησε η Τράπεζα Πειραιώς τον Μάιο 2018 στην Bain Capital Credit; Αποτελούταν από δάνεια 180 επιχειρήσεων, μικτής αξίας 1,95 δισ. με εμπράγματες εξασφαλίσεις σε 1.737 ακίνητα. Η BAIN είχε τότε πληρώσει 430 εκατ. αλλά στη συνέχεια κατέθεσε διεκδίκηση και ζητά από την Πειραιώς να της επιστρέψει 34 εκατομμύρια για διαφορές ως προς τις εγγυοδοτικές δηλώσεις.

-Κατά πληροφορίες, η Πειραιώς δεν δείχνει διατεθειμένη να διαπραγματευτεί τη διεκδίκηση της ΒΑΙΝ και η στάση που τηρεί, παραπέμπει μάλλον προς δικαστική επίλυση της διαφοράς. Α, ξέχασα να σας πω: η διαφορά θα επιλυθεί με βάση το αγγλικό δίκαιο στα αγγλικά δικαστήρια. Αυτό σημαίνει ότι η διαμάχη δεν θα τραβήξει σε βάθος χρόνου και προφανώς κάποιοι εγγλέζοι δικηγόροι θα βγουν πλουσιότεροι κατά μερικά εκατομμύρια λίρες.

-Ακριβώς το ίδιο σκηνικό διεκδικήσεων αντιμετωπίζει και η Εθνική Τράπεζα εξαιτίας του πακέτου «Symbol» που πούλησε τον Μάιο 2019 στους Centerbridge Partners και Elliott Advisors. Η διεκδίκηση των Centerbridge- Elliott από την Εθνική Τράπεζα είναι ύψους 40 εκατομμυρίων ευρώ και οι πληροφορίες φέρουν την Εθνική να έχει μπει σε συζητήσεις για τη διεκδίκηση, ώστε να αποφύγει τα αγγλικά δικαστήρια. Το πακέτο Symbol περιείχε περίπου 12.800 δάνεια επαγγελματιών, μικρομεσαίων και μεσαίων επιχειρήσεων με εξασφαλίσεις περίπου 8.300 ακινήτων σε όλη την Ελλάδα.

-Μη μου πείτε ότι έχω εμμονή, αλλά αφού μου έρχονται τα νέα δεν μπορώ να σας τα κρύψω: Μου λένε λοιπόν ότι η έκτακτη Γενική Συνέλευση της ΕΛΛΑΚΤΩΡ πάει τελικά για την επόμενη εβδομάδα και το τέλος της θα βρει τους αδελφούς Καλιτσάντση άνευ διοικητικών θέσεων αλλά και άνευ μετοχών (τις παίρνει το Farallon) αλλά με κάτι… ψιλά στην τσέπη. Όταν λέμε ψιλά, οι πηγές υποστηρίζουν ότι θα μετριούνται στα δάκτυλα του ενός χεριού. Αυτά, και θα σας κρατώ ενήμερους.

-Είναι αλήθεια ότι η θυγατρική της BC Partners στη Σερβία έχει «κάψει» πάνω από 90 εκατ. στη Forthnet πριν ακόμη μπει στα βαθιά του ανταγωνισμού;

Τέκνο γνωστού μεγαλοτραπεζίτη του παρελθόντος ο οποίος διατηρεί κύρος και διασυνδέσεις, ετοιμάζεται να ανέβει τα σκαλιά της εκκλησίας (αν το επιτρέψει ο κορωνοϊός) με γόνο εφοπλιστικής δυναστείας.

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Απόρρητο Απόρρητο