Σάκηηηηηη (όχι ο Ρουβάς, ο άλλος!) – Ο Λένιν στην Εθνική Τράπεζα – Το αποτυχημένο «πραξικοπηματάκι» ///


 

-Το αποτέλεσμα της Γενικής Συνέλευσης της ΕΛΛΑΚΤΩΡ δεν εξέπληξε τη στήλη, εμείς τα γράφαμε μήνες τώρα. Εξεπλάγημεν ολίγον από την απόφαση των Μπακοκαϋμενάκηδων να αδειάσουν στη χθεσινή ψηφοφορία -εν μέρει- τον κ. Αναστάση Καλλιτσάντση. Και τούτο διότι φήμες έλεγαν στην αγορά (αδιασταύρωτες η αλήθεια είναι) ότι τον είχαν «κλείσει» τώρα που φεύγει από τις κατασκευές ως «μεταγραφή αεροδρομίου» που λένε στο ποδόσφαιρο για μάνατζερ στον Αστέρα Τρίπολης που ελέγχουν μετοχικά οι δυο «εφοπλιστές». Μήπως γιατί η Τρίπολη δεν έχει αεροδρόμιο; Βεβαίως, υπάρχουν κι άλλες δουλειές εκεί στα Εμιράτα, μου λένε για κάτι «κοντραμπάτα», αλλά ασφαλώς οι άνθρωποι δεν έχουν την παραμικρή ιδέα από τέτοια. Τέλος πάντων, την υγεία τους να έχουν, δουλειές να υπάρχουν και πάντα καλή τύχη τους ευχόμαστε. Απλά στ’ αλήθεια δεν καταλαβαίνω κάτι –και κλείνω εδώ το αγαπημένο για την στήλη κεφάλαιο «Σακομπακοκαϋμενάκηδες». Πώς γίνεται να παρουσιάζεσαι στα media επενδυταράς, μανατζεράς και κυρίαρχος μόλις λίγες ώρες πριν από το προκαθορισμένο, παγκοίνως καθομολογούμενο και βαρετά αναμενόμενο τέλος σου; Έστω και με O.P.M (Other People’s Money) θέλει και λίγη τσίπα, την οποία και προφανώς δεν διαθέτει.

-Κι αν στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ ζορίστηκαν αλλά γύρισαν σελίδα, στην Εθνική ζορίζονται για την Εθνική Ασφαλιστική, αλλά σελίδα δεν γυρνάνε. Η κατάσταση είναι όπως έγραφε και ο σύντροφος Λένιν, ένα βήμα εμπρός δύο βήματα πίσω, με τη στήλη να συμπληρώνει και στη συνέχεια ένα ακόμη βήμα εμπρός κι ένα πίσω. Και πού είμαστε; Στο ίδιο σημείο. Γιατί με την Εθνική Ασφαλιστική μένουμε τελικά συνεχώς στο ίδιο σημείο. Χθες λοιπόν συνεδρίασε το Διοικητικό Συμβούλιο της Εθνικής τράπεζας, συζήτησε για την Ασφαλιστική και την νέα πρόταση του CVC, αλλά δεν αποφάσισε τίποτε. Η συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΤΕ είναι διήμερη, οπότε θα συνεχιστεί σήμερα.

-Οι πληροφορίες της στήλης είναι ότι ο Πρόεδρος Μιχαηλίδης και ο CEO Μυλωνάς τάχθηκαν υπέρ της πώλησης, αλλά τα μέλη του Συμβουλίου δεν συμμερίστηκαν τις απόψεις τους. Οπότε εμείς ανακράζουμε «ζήτω τα ανεξάρτητα ΔΣ», σημειώνουμε ότι και οι Αμερικάνοι με τη νέα πρόταση δεν έκαναν τελικά μεγάλα χουβαρνταλίκια και σταθμεύουμε την υπόθεση Εθνική Ασφαλιστική σε κενό αέρος μέχρι το επόμενο επεισόδιο.

-Κι αφού η συζήτηση ήρθε στην ανεξαρτησία των Διοικητικών Συμβουλίων, η στήλη πρέπει να σας πει πως δεν πρέπει να έχετε καμία αμφιβολία ότι το τραπεζικό σύστημα της χώρας συνεχίζει να τελεί υπό αυστηρή εποπτεία. Ένα «πραξικοπηματάκι» που πήγε να γίνει με το ΤΧΣ για να τσουρνέψουν τον Πρόεδρο Τσούρντα δεν είχε καμιά επιτυχία. Κι είχε βρεθεί το κατάλληλο παιδί που διέθετε άκρες, επαφές και κουμπαριές για να διαδεχθεί τον νυν πρόεδρο του Ταμείου, αλλά… ήταν βαρύς ο στίβος των δανειστών. Φυσικά τώρα… οι βρεγμένες γάτες θα αρχίσουν οι διαψεύσεις, αλλά εσείς διαλέξτε ποιον πιστεύετε.

-Φίλος της Ελλάδας και προσωπικός φίλος πολλών Ελλήνων τραπεζιτών (κυρίως της παλιάς φρουράς) ο Αndrea Οrcel, ο οποίος από χθες είναι ο νέος CEO του τραπεζικού κολοσσού της Unicredit που δραστηριοποιείται σε 17 χώρες. O κ. Οrcel ως CEO του Investment banking της UBS είχε δουλέψει κατά καιρούς σε projects όλων σχεδόν των ελληνικών τραπεζών.

– Είμαστε ακόμη στην αρχή της χρονιάς και βλέπω ότι η «βιομηχανία των βραβεύσεων» έχει ξεκινήσει δυναμικά με εκδηλώσεις και τιμητικές πλακέτες σωρηδόν… Καθώς το δούλεμα δεν βλέπω να κόβεται και τα «θύματα» πληρώνουν αδρά για τα «καθρεφτάκια» που συνεχώς πολλαπλασιάζονται, έχουμε φτάσει να έχουμε βραβεία μέχρι και για την πιο απίθανη κατηγορία υπηρεσιών ή επιχειρείν. Μήπως ήρθε η ώρα να δημιουργηθεί και θεσμός που θα βραβεύει… τα καλύτερα βραβεία;

-Άνευ ουδενός ενδιαφέροντος για το ΧΑ θα είναι κατά τους ειδικούς το rebalancing των δεικτών MSCI. Ανακοινώνεται 9/2, θα βασιστεί στα κλεισίματα της 26ης/2 και ισχύει από 1η Μαρτίου. Δεν αναμένεται καμία πρόσθεση ή αφαίρεση μετοχής από τους ελληνικούς δείκτες, παρά μόνον τo όποιο trading που προκαλούν οι ανακοινώσεις του MSCI ανάλογα με τις εκάστοτε μεταβολές στις σταθμίσεις.

– Φωτιές πρέπει να άναψε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου η “ιστορική αναφορά” του Άγγελου Συρίγου για τη… ζωή στα πανεπιστήμια επί χούντας. Θέλοντας, που λέτε, ο υφυπουργός Παιδείας να επιχειρηματολογήσει υπέρ του νομοσχεδίου για τα ΑΕΙ και την αντιμετώπιση της ανομίας, τι θυμήθηκε και είπε, μεταξύ άλλων; “Ότι από το 1969 είχε ιδρυθεί μέσα στα Πανεπιστήμια αστυνομικό τμήμα, τουλάχιστον στις πανεπιστημιουπόλεις!». Ε, όπως ήταν φυσικό η επίκληση Συρίγου ξεσήκωσε κύματα αντιδράσεων στον ΣΥΡΙΖΑ, όπου το έχουν εύκολο να βάζουν… χουντικές ταμπέλες στους πολιτικούς τους αντιπάλους. Ο Συρίγος προσπάθησε να διορθώσει την γκάφα εξηγώντας τι είπε και σε ποιους απάντησε κατά τη διάρκεια προχθεσινής διαδικτυακής εκδήλωσης της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου Και έριξε κάτι μπηχτές στην Κουμουνδούρου του στυλ: «Να καταργήσουμε και τις βόλτες στο Τατόι για να μην κατηγορηθούμε ως φιλοβασιλικοί!». Τι; Αν απάντησε και το Μαξίμου στην επίθεση ΣΥΡΙΖΑ; Όχι! Και όχι τυχαία… Άφησε τον υφυπουργό να δώσει εξηγήσεις…

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.