Τα γκάλοπ βαράνε… πράσινο, το Ιασώ κοιτάει επενδυτές, το ΤΧΣ να πουλήσει λίγο τράπεζες και στα κανάλια αρχίζει το ματς ///


 

 

Χαίρετε, τώρα εσείς δεν μπορείτε να πείτε ότι έχετε παράπονα από την πληροφόρηση για τα πολιτικά, σας τα ‘παμε εδώ και ημέρες ότι το ΠΑΣΟΚ το βρίσκουν ψηλά οι δημοσκόποι από την επομένη των εσωκομματικών εκλογών και μάλιστα όχι μια, αλλά τρεις δημοσκοπικές εταιρείες: η Marc (Γεράκης), η MRB (Μαύρος) που έβγαλαν μετρήσεις, αλλά και η Metron Analysis (Φαναράς) που θα τη δημοσιεύσει αργότερα (είναι για τον Ιανουάριο). Η λεπτομέρεια, η οποία και συζητείται ευρέως στα πολιτικά γραφεία -αλλά και στις άτυπες ανταλλαγές «ευρημάτων» μεταξύ δημοσκόπων- είναι ότι στα ακατέργαστα στοιχεία των μετρήσεων (αυτά που ονομάζουν μεταξύ τους οι ειδικοί «μπρούτα») το ΠΑΣΟΚ είναι ακόμα πιο πάνω κατά μια με μιάμιση μονάδα από το 15%. Ασφαλώς και είναι ακόμα πολύ νωρίς για να βγουν οριστικά συμπεράσματα, αν θα παραμείνουν τόσο ψηλά τα νούμερα, αλλά ότι υπάρχει κινητικότης και νευρικότης στον χώρο είναι σαφές και… ανθρώπινο. Ίσως μάλιστα να δούμε να σκληραίνει και το ματς στην Κεντροαριστερά, αλλά ο Ανδρουλάκης αυτή την ώρα δεν φαίνεται επιρρεπής στην γκάφα, τώρα ειδικά που τον πάει το κύμα. Και εξηγούμαι γιατί έχω και εκεί first class πηγή, ανάλογη του Μ.Μ και του Μ.Α (μυαλό Αλέξη). Λέει, λοιπόν, ο ίδιος ο νέος αρχηγός «εγώ δεν είμαι των άκρων, έχω θέσεις και απόψεις τις οποίες θα διατυπώνω ώστε να διαμορφώσω την εικόνα μιας αξιόπιστης αντιπολίτευσης που δεν κραυγάζει, μιλάει στη λογική του κόσμου. Εγώ δεν παίζω με Πολάκηδες γιατί εμείς ούτε έχουμε ούτε ψάχνουμε για τέτοιες φωνές». Μάλιστα, τις τελευταίες ημέρες ο ίδιος το ‘χει ρίξει στο σκάουτινγκ στελεχών, νέων ανθρώπων και κυρίως επιστημόνων που θα συγκροτήσουν ένα think tank ιδεών και τηλεφωνεί σε όποιους θεωρεί ότι μπορεί να συνδράμουν και να βοηθήσουν το εγχείρημα. Τη στρατηγική και την αντίδραση σε όλο αυτό του Τσίπρα δεν την έμαθα ακόμα, αλλά σίγουρα θα κινηθεί, δεν είναι και χθεσινός, ούτε φυσικά θα παρατήσει το ματς στη μέση, αφού δρόμος υπάρχει πολύς ακόμα.

-Τώρα που είπα ματς, σκέφτομαι ένα άλλο που όπου να ‘ναι ξεκινάει, καθαρά επιχειρηματικό, άρα και πιο σκληρό αν σκεφτεί κανείς ότι οι παίκτες είναι βαριά επιχειρηματικά ονόματα της χώρας και το έπαθλο περί τα 330 εκατ. ευρώ, όσο δηλαδή αναμένεται η συνολική πίτα της τηλεοπτικής διαφήμισης για το 2022. Το νέο έτος η διανομή, αλλά κυρίως η αναδιανομή της πίτας που μοιράζεται (τις επόμενες 60 ημέρες) από τα media shop και τις διαφημιστικές εταιρείες στα κανάλια αναμένεται ως μια εξόχως ενδιαφέρουσα υπόθεση, μη σας πω και συναρπαστική. Διότι στις τηλεθεάσεις φέτος είχαμε πολύ πιο εντυπωσιακές εξελίξεις από εκείνη του ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ. Η ανατροπή συνιστάται στην (ως συνήθως φουριόζικη) είσοδο του Μαρινάκη με το Mega στην πρώτη τριάδα της τηλεθέασης που μοιράζεται και το πολύ χρήμα (καθημερινά το Mega «παίζει» από 1 έως 3 στην τηλεθέαση, με ανταγωνιστές τον Alpha και τον Antenna). Ταυτοχρόνως όμως είχαμε και τη θορυβώδη κατάρρευση του ΣΚΑΪ από την πρωτο-δεύτερη θέση στην τέταρτη προς πέμπτη θέση των μετρήσεων (έπεται ο παρατημένος OPEN και η ΕΡΤ). Βλέπετε, η… συμπαθής λογίστρια του σταθμού, ονόματι Κουτσαυτάκη, (στην ομολογουμένως όχι και τόσο «γλυκιά» αυτή πιάτσα, από διαφημιστές, δημοσιογράφους και tv περσόνες) η οποία διευθύνει το κανάλι του Φαλήρου με μια εν λευκώ επιταγή από τον ιδιοκτήτη του (και, μάλιστα, με πέντε μηδενικά) έστειλε από τα ψηλά στα πολύ χαμηλά το μαγαζί τη φετινή σεζόν. Ειδικά δε στα ποσοστά του δυναμικού κοινού -που παίρνουν και τα πολλά λεφτά οι σταθμοί- τους τελευταίους μήνες το πάλαι ποτέ ισχυρό πολιτικό κανάλι με τις κοινωνικές ευαισθησίες και το οικολογικό πρόσημο πήγε σχεδόν πρώτο… αλλά από το τέλος, αφού τα ριάλιτι σόου και η μπόλικη τρασαδούρα απλά δεν πούλησαν, άσε που σου χαλάνε αγρίως και τη βιτρίνα.

-Βεβαίως, όλο αυτό το σενάριο που συνοψίζεται στο μοτο «αφεντικό, εμείς μπορεί να μη σκίζουμε, αλλά δεν χάνουμε λεφτά» (τα ‘λεγε κάποτε και ο εκδότης Φώτης για το Εθνος και αν θυμάστε… ανάψτε του κανένα κερί!) που υποστηρίζει η εργώδης κυρία διευθύνουσα του σταθμού, έχει δυο αδυναμίες. Η πρώτη, όταν παίρνεις ένα ισχυρό Μέσον Ενημέρωσης και καθιστάς με τις κινήσεις σου το αφεντικό του «από δήμαρχο κλητήρα», με ό,τι κι αν σημαίνει αυτό στην ευρύτερη εικόνα και το όνομά του, θα πρέπει να περιμένεις -κάποια στιγμή- ότι το αφεντικό μπορεί να στραβώσει και να γυρίσει να σε… δαγκώσει. Δεύτερον, το κανάλι πήγαινε καλά γιατί μάζευε διαφήμιση το 2021 ως πρωτοδεύτερο στις τηλεθεάσεις του προηγούμενου έτους 2020. Φέτος όμως που βούλιαξε η τηλεθέαση θα κoπούν καμιά 15αριά εκατομμύρια από τα έσοδα του νέου έτους (μου λένε οι… άγιοι άνθρωποι του χώρου) και αυτό, φυσικά, θα φανεί στην εξίσωση. Αρα, λοιπόν, στο τηλεοπτικό πρωτάθλημα, που ξεκινάει σε λίγες ημέρες, δεν είναι και τόσο δυσδιάκριτο ποιος θα είναι ο αδύναμος κρίκος, οι δε ελπίδες ανάκαμψης με το Survivor που ξεκινάει εσπευσμένα σε λίγες ημέρες -όταν οι άλλοι θα παίζουν απέναντι τον Σασμό, τη Γη της Ελιάς, τις Μέλισσες και το Master Chef- μάλλον δύσκολο μου φαίνεται. Κουτσοχλωμό

-Kαι αφού αποκτήσατε εικόνα για τα πολιτικά και τηλεοπτικά ματς, ανοίγουμε τώρα το κεφαλαίο της αγοράς: Σήμερα Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου συνεδριάζει το ΔΣ της ΕΧΑΕ. Υποθέτω ότι κάπως θα συζητηθεί και το ζήτημα του νέου CEO, αν και ακόμη δεν είναι έτοιμοι και οι αποφάσεις αναμένονται τον Ιανουάριο. Επειδή φαντάζομαι ότι αναρωτιέστε, η στήλη ποντάρει στο σενάριο ότι η επιλογή του νέου προέδρου του ΧΑ και CEO της ΕΧΑΕ θα “πατάει¨πάνω στον βασικό κανόνα που συνήθως ισχύει σε αυτές τις περιπτώσεις: Δεν θα παίξει κανένα από τα ονόματα που κάνουν τον γύρο της αγοράς και ο νέος CEO είτε θα είναι κάποιο πρόσωπο που γνωρίζει η αγορά από παλιά αλλά δεν τον φαντάζονταν είτε κάποιος που ακούμε το όνομά του για πρώτη φορά.

-Εχω σήμερα όμως και ενδιαφέρουσα επιχειρηματική ατζέντα: Για παράδειγμα, ακούω ότι το Ιασώ της Oaktree έχει ξεκινήσει επαφές για να πουλήσει, αφού οι αποτιμήσεις είναι πολύ καλές αυτή την περίοδο στα νοσοκομεία διεθνώς και… λεφτά υπάρχουν.

-Εχω και θεσμική ατζέντα που αγγίζει τραπεζικές εξελίξεις: Μην περιμένετε να κινηθεί φύλλο αν δεν τελειώσουμε προηγουμένως με το νομοσχέδιο για το ΤΧΣ. Προσοχή: Αυτή η επισήμανση δεν καλύπτει την… ιδιωτική πρωτοβουλία, όπου φαίνεται ότι κάτι ψήνεται, αλλά δεν είναι της παρούσης γιατί η στήλη συνεχίζει το ρεπορτάζ. Επανερχόμαστε λοιπόν με την επισήμανση ότι στην Κυβέρνηση θεωρούν μεγάλα τα ποσοστά μετοχών που ελέγχει σήμερα το ΤΧΣ στις τράπεζες και θέλουν να γίνει αποεπένδυση. Ωστόσο, τίποτε δεν πρόκειται να γίνει αν δεν τελειώσουμε πρώτα με το νομοσχέδιο για το ΤΧΣ. Αφού ψηφιστεί το Ν/Σ, θα προσληφθεί σύμβουλος, θα συμφωνηθεί σχέδιο για τις κινήσεις και τον τρόπο που αυτές πρέπει να γίνουν και στη συνέχεια θα πατήσουν το κουμπί.

-Οσον αφορά το χρονοδιάγραμμα λοιπόν, έχετε υπόψιν σας τα εξής: Μας έστειλαν οι θεσμοί τις παρατηρήσεις τους επί του Ν/Σ του ΤΧΣ και τώρα πρέπει να στείλουμε εμείς τις δικές μας. Θα κάνουμε ένα time out για τα Χριστούγεννα, θα περιμένουμε να γυρίσουν από το σκι και να μας απαντήσουν. Αν δεν ανοίξουμε αλληλογραφία παρατηρήσεων, τότε θα πρέπει τον Φεβρουάριο να είναι στη Βουλή.

Κάτι ενδιαφέρον: Στο Μ.Μ προσπαθούν να καταλάβουν τι υπάρχει πίσω από την επίμονη και συστηματική φημολογία που σέρνεται το τελευταίο διάστημα στην αγορά για την Εθνική Τράπεζα. Οχι όσον αφορά τη φημολογία αυτή καθ΄αυτή, αλλά περισσότερο για την επιμονή της σεναριολογίας με επίκεντρο την Εθνική Τράπεζα.

ΑΝΕΚ: Τρέχουν από την Τράπεζα Πειραιώς να προχωρήσει η συμφωνία με την Attica Group και οι εκτιμήσεις είναι ότι Φεβρουάριο θα τα καταφέρουν να ολοκληρώσουν το deal. Η στήλη, βέβαια, ακούει ότι θα προκύψουν κάποιες δικαστικές εμπλοκές, αλλά αυτό μένει να το δούμε στην πράξη.

-Πολύς κόσμος στα εγκαίνια του ΙΚΕΑ «νέας γενιάς» στο The Mall Athens (από τον Άδωνι Γεωργιάδη και τον πρεσβευτή της Σουηδίας, μέχρι τον δήμαρχο Αμαρουσίου και υψηλόβαθμα στελέχη της Lamda), όμως ο Βασίλης Φουρλής φρόντισε να αφιερώσει χρόνο και να μιλήσει με τους δημοσιογράφους. Από τα πιο σημαντικά που είπε είναι ότι οι πληθωριστικές πιέσεις δεν θα εξομαλυνθούν πριν από το πρώτο εξάμηνο του 2022 και οι αυξήσεις τιμών είναι αναπόφευκτες. Ο πολυεθνικός κολοσσός ΙΚΕΑ παραδοσιακά πριν από τον Σεπτέμβριο επανεξέταζε την τιμολογιακή πολιτική του, όμως τώρα θα το πράξει νωρίτερα. Άρα, στο επόμενο διάστημα οι ανατιμήσεις θα γίνουν πράξη. Βλέπει, ωστόσο, να εξομαλύνονται οι ελλείψεις σε προϊόντα που σήμερα αντιστοιχούν περίπου στο 13-14% του συνόλου των κωδικών των ΙΚΕΑ στην αγορά.

-Ως ένας από τους μεγαλύτερους retailers στη χώρα (εκτός από τα ΙΚΕΑ, τα Intersport, τα Athletes Foot, αρχές του ’22 θα ανακοινώσει μια νέα εμπορική δραστηριότητα), έχει σημασία η άποψη του Φουρλή για την επίπτωση της πανδημίας στις καταναλωτικές συμπεριφορές. Όπως είπε, η πανδημία αφήνει μόνιμο αποτύπωμα, το πολυκαναλικό εμπορικό μοντέλο και ιδιαίτερα το online θα παραμείνουν κυρίαρχα (από τα 400 εκατ. ευρώ του ομίλου, τα 80 είναι ήδη από online), ενώ υπάρχει τάση αύξησης των πράσινων επενδύσεων, των ανοικτών τύπου εμπορικών κέντρων στις παρυφές των πόλεων. Τέλος, παρελθόν αποτελεί και το επί δεκαετίες έθιμο των ΙΚΕΑ να κόβεται ένας κορμός δέντρου στα εγκαίνια των νέων καταστημάτων. Παρότι η ξυλεία που χρησιμοποιούν τα ΙΚΕΑ είναι άνω του 98% από βιώσιμες πηγές, η εικόνα να κόβεις έναν κορμό δεν είναι περιβαλλοντικά ορθή πλέον.

-Χαμηλό θεωρεί ο ΣΥΡΙΖΑ το τίμημα για τις Γούρνες Ηρακλείου όπου προτιμητέος επενδυτής με 40,2 εκατ. ευρώ αναδείχθηκε η REDS. Eξού και η επερώτηση που απευθύνει προς τον υπουργό Οικονομικών, ο αν. Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Βουλευτής Ηρακλείου, Χάρης Μαμουλάκης ο οποίος ζητεί διευκρινίσεις σχετικά με τον τρόπο αποτίμησης της αξίας της πρώην βάσης Γουρνών. Ετσι, καλείται ο αρμόδιος υπουργός να εξηγήσει την προσέγγιση ή/και τα κριτήρια που χρησιμοποιήθηκαν για την αποτίμηση της αξίας της εταιρείας που θα συσταθεί από το ΤΑΙΠΕΔ και στην οποία θα εισφέρει την κυριότητα του ακινήτου, καθώς και το εάν θεωρείται εύλογο το τίμημα των 40,2 εκατ. ευρώ. Με την αίτηση κατάθεσης εγγράφων, ζητείται αντίγραφο των εκτιμήσεων των ανεξάρτητων εκτιμητών, σύμφωνα με τις οποίες τεκμηριώνεται η τιμή εκκίνησης του πλειοδοτικού διαγωνισμού και η απόφαση επικύρωσης του αποτελέσματος του e-auction, από το Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ. Να θυμίσουμε εδώ ότι για το ακίνητο της πρώην αμερικανικής βάσης, η REDS και η Dimand διεκδίκησαν την έκταση στη διαδικασία των βελτιωμένων προσφορών του e-auction έχοντας προηγουμένως υποβάλει, κατά τις πληροφορίες, αρχικές προσφορές στα 23,5 εκατ. ευρώ και 21 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Η εκκίνηση της δημοπρασίας από το ΤΑΙΠΕΔ έγινε από τα 22,6 εκατ. ευρώ για να ‘’κλείσει’’ τελικά στα 40,2 εκατ. ευρώ που προσέφερε η REDS (39 εκατ. ευρώ από την Dimand). Από πλευράς κυβερνητικών στελεχών και ΤΑΙΠΕΔ εκφράστηκε -και με το παραπάνω- η ικανοποίησή τους για το ύψος του τελικού τιμήματος. Η REDS υπολογίζει ότι το σύνολο της επένδυσης θα αγγίξει τα 200 εκατ.

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Δημοφιλή