-Χαίρετε, μία θεωρία που κυκλοφόρησε χθες -μεταξύ των πολλών- για το πώς… πιάστηκε στη φάκα το ελληνοϊταλικό παρεάκι για το Κατάρ, είναι ότι το κάρφωσαν περίφημοι λομπίστες των Βρυξελλών, οι οποίοι ενοχλήθηκαν γιατί τους έκαναν στην πάντα οι βουλευτές και οι βοηθοί τους και τους πήραν τη δουλειά. Πηγή μου από τις Βρυξέλλες που τη ρώτησα, δεν το απέκλεισε διόλου και, ταυτοχρόνως, μου μετέφερε το κλίμα φόβου που κυριαρχεί αυτές τις ημέρες στη βελγική πρωτεύουσα, αλλά και στο Στρασβούργο. «Όποιος έχει ανακατευθεί με κάτι σχετικό με το Κατάρ, είτε αυτό είναι η βίζα, είτε οι διευκολύνσεις για την Qatar Airways έχει κυριολεκτικά παγώσει, γιατί, έτσι όπως εξελίσσεται η υπόθεση, άντε να αποδείξεις ότι δεν ήσουν και εσύ μέσα στο κόλπο», λέει η πηγή.

Η Αρχή για το Ξέπλυμα ψάχνει το οικόπεδο της Εύας

-Τώρα, στην Αθήνα κυκλοφορούν διάφορα, για ένα απίθανο οικόπεδο στην Πάρο, της Εύας που ψάχνει η Αρχή για το Ξέπλυμα (αλήθεια είναι, μου λένε) για το σπίτι της στο Ψυχικό που πήρε φθηνά(!) το 2019 κ.λπ. κ.λπ. Δεν γνωρίζω πραγματικά τι θα αποδειχθεί απ’ όλα αυτά, πέραν του αυταπόδεικτου, τα οποία είναι τα λεφτά που βρέθηκαν σ’ εκείνη και τον πατέρα της. Αλλά φαίνεται ότι η υπόθεση αυτή, που είναι η πρώτη που «σκάει» σε τέτοια έκταση στην Ε.Ε., είναι βέβαιον ότι θα χρησιμοποιηθεί από τις Ευρωπαϊκές Αρχές για παραδειγματισμό και για να… σωθούν τα προσχήματα, οπότε λογικό μου φαίνεται να εξαντληθεί και η αυστηρότητα.

Τα deal που ωριμάζουν, που ξεφουσκώνουν κι αυτά που ψήνονται

-Πρέπει να παραδεχθώ ότι αυτή η εικόνα της βαλίτσας και των κουτιών που ξεχειλίζουν οι δεσμίδες με τα χαρτονομίσματα δημιούργησε μια μελαγχολία στον ευαίσθητο ψυχισμό της στήλης. Για αυτό και μπαίνουμε στα νέα της αγοράς με γρήγορες και κοφτές μπαλιές, ξεκινώντας από τα deal που ωριμάζουν, αυτά που ξεφουσκώνουν. αλλά και αυτά που ψήνονται...

Η ΔΕΗ ξεκινά αποκλειστικές διαπραγματεύσεις για την ΕΝΕL ROMANIA

-Να μη μακρηγορώ λοιπόν, η ΔΕΗ επικράτησε των δυο funds και ξεκινά αποκλειστικές διαπραγματεύσεις για να αγοράσει την ΕΝΕL ROMANIA. Όπως γνωρίζετε, καλοί μου αναγνώστες, οι αποκλειστικές διαπραγματεύσεις (εφόσον το due diligence δεν βγάλει παπάδες) είναι ο χρόνος όπου πωλητής και αγοραστής συμφωνούν όλες τις λεπτομέρειες της συναλλαγής. Περιττό να πούμε ότι πρόκειται για σημαντική επιχειρηματική εξέλιξη που έχει και ευρύτερες προεκτάσεις και βελτιώνει σημαντικά τα νούμερα της ΔΕΗ, αν δεν αλλάζει και πλήρως την εικόνα της.

ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ - ΕΛΛΑΚΤΩΡ ολοκληρώνουν το deal για τον ANΕΜΟ

-Σήμερα – αύριο, άντε το πολύ στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, αν οι δικηγόροι το καθυστερήσουν για κάποια λεπτομέρεια, θα έχουμε και το τυπικό κλείσιμο της συναλλαγής για τη μεταβίβαση του ΑΝΕΜΟΥ της ΕΛΛΑΚΤΩΡ στη Μότορ Οϊλ. Κι επειδή θα πείτε “ε… αυτό το περιμέναμε, δεν μας είπες και κάποιο νέο”, διαβάστε και το παρακάτω.

Ο Δ. Κούτρας φλερτάρει την παλιά του αγάπη;

-Το deal Δημήτρη Κούτρα - Wade Adams για τη ΔΟΜΙΚΗ ΚΡΗΤΗΣ το ξέρετε, τα έχουμε πει και άλλες φορές. Οι “επίσημες” διαρροές ήθελαν αρχικά το deal να κλείνει τέλος Οκτωβρίου, στη συνέχεια πήγαμε τέλος Νοεμβρίου και έτσι φτάσαμε στα μέσα Δεκεμβρίου, με τις πηγές να αποδίδουν τις καθυστερήσεις στο εξαντλητικό due diligence. Πάνω λοιπόν σε αυτό το “κάδρο” βάλτε τη φήμη πως ο Δ. Κούτρας μιλάει για να αγοράσει τον ΑΚΤΩΡΑ, δηλαδή τον κατασκευαστικό βραχίονα της ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Προσοχή, για να μην έχουμε παρεξηγήσεις: Το ρεπορτάζ είναι τζαναμπέτικο, δύσκολο και η συγκεκριμένη πληροφορία δεν στάθηκε δυνατόν να διασταυρωθεί. Δεν μεταφέρεται αβασάνιστα γιατί υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις πως κάτι τρέχει, αλλά προφανώς μπορεί να είναι πολύ πρώιμο, να μην καταλήξει, να εμπλέκονται και άλλα ή και διαφορετικά πρόσωπα ή ακόμη και οι συζητήσεις να γίνονται σε άλλη βάση. Πάντως, με τον ΑΚΤΩΡΑ κάτι τρέχει.

Ζαχαρώνουν μήπως αγοράσει κάτι ο όμιλος Βαρδινογιάννη

-Θυμάστε τις πληροφορίες που πρόσφατα κυκλοφόρησαν δεξιά κι αριστερά και ήθελαν να υπάρχει προσέγγιση United (ΝΟVA) με τον όμιλο Βαρδινογιάννη για διεκδίκηση έργων πληροφορικής; Ε... ξεχάστε τις. Φαίνεται ότι στο πλαίσιο των σχεδιαζόμενων αναδιαρθρώσεων στο σχήμα της United ζαχαρώνουν τον όμιλο μήπως και ενδιαφέρεται να αγοράσει κάποια θυγατρική, αλλά δεν υπάρχει ανταπόκριση, ούτε και φως στο βάθος του τούνελ.

Η ΟPTIMA ΒΑΝΚ και ο γόρδιος δεσμός της Τράπεζας Αττικής

-Σήμερα οι μέτοχοι της Τράπεζας Αττικής πρέπει να παραδώσουν τις επιστολές με τις οποίες θα δεσμεύονται για τη συμμετοχή τους στην ΑΜΚ. Απολύτως αναγκαίες οι επιστολές προκειμένου να υπογράψουν οι ορκωτοί τις τελευταίες λογιστικές καταστάσεις της τράπεζας χωρίς σημειώσεις για τα κεφάλαια, ώστε να προχωρήσει το ενημερωτικό δελτίο της ΑΜΚ. Το ΤΧΣ και το ΤΜΕΔΕ θα δώσουν τις επιστολές, αλλά και η Εllington, σύμφωνα τουλάχιστον με τα επισήμως λεχθέντα, σκοπεύει να πράξει το ίδιο. Την ίδια στιγμή όμως κι ενώ όλα (υποτίθεται) ότι ανέφελα προχωρούν στην ΑΜΚ, μπήκε στην εικόνα (και) η OPTIMA BANK. Συγκεκριμένα, φαίνεται ότι κάποιες συζητήσεις έγιναν, αλλά τελικά η OPTIMA διατηρεί ένα κάποιο ενδιαφέρον, αλλά μόνον για ορισμένα τμήματα της Τράπεζας Αττικής και σίγουρα μετά την εξυγίανση. Δεν γνωρίζω αν το ενδιαφέρον ήταν γνήσιο και αυθόρμητο ή απλώς η OPTIMA BANK ακολούθησε την αποτελεσματική στρατηγική του στρίβειν δια του αρραβώνος.

Οι άλλες ειδήσεις του Ευαγ. Μυτιληναίου

-Για την παρουσίαση της νέας δομής και τη στρατηγική του ομίλου Μυτιληναίου τα διαβάσατε στα ρεπορτάζ του newmoney.gr. Ο ευδιάθετος και φορμαρισμένος Ευαγ. Μυτιληναίος, μιλώντας χθες στους καλεσμένους του, αναφέρθηκε σε ορισμένα θέματα που ξεφεύγουν από τον πυρήνα της παρουσίασης και παρουσιάζουν ευρύτερο ενδιαφέρον. Συγκεκριμένα είπε ότι η μείωση της κατανάλωσης του ρεύματος που παρατηρείται τώρα δεν πρέπει να μας ξεγελάει γιατί είναι συγκυριακή και οφείλεται στις τιμές και στον καιρό. Προέβλεψε πως το φυσικό αέριο θα είναι βασικό καύσιμο για την επόμενη εικοσαετία, ενώ και το πετρέλαιο έχει δρόμο μπροστά του, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. Αναφέρθηκε ακόμη σε συνομιλία που είχε το βράδυ της Τρίτης με τον Πρεμ Γουάτσα και αποκάλυψε ότι ο επικεφαλής της Fairfax μάλλον θα έρθει στην Ελλάδα μέσα στον Ιανουάριο. Είπε ακόμη ότι ο Γουάτσα αγαπάει πολύ τη χώρα μας κι έχει μεγάλη συμπάθεια στον Πρωθυπουργό. Με την ευκαιρία, σημειώστε πως η προεργασία για το deal με το οποίο ο όμιλος του Καναδού (με καταγωγή από την Ινδία) μεγαλοεπενδυτή γίνεται ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος στη MYTILINEOS, με ποσοστό 4,68% διήρκεσαν δύο μήνες. Τη χθεσινή παρουσίαση του Ευαγ. Μυτιληναίου παρακολούθησαν στα γραφεία του ομίλου, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, ο Ευτύχης Βασιλάκης, o Ανδρέας Σιάμισιης της HelleniQ Energy, ο Π. Κυριακόπουλος του ομίλου Βαρδινογιάννη, από τις τράπεζες οι Βασιλείου (Eurobank), Εμίρης (Alpha Bank), Τζούρος (Πειραιώς), οι επικεφαλής των Alpha Finance και Πειραιώς ΑΕΠΕΥ και άλλοι χρηματιστές, αναλυτές και θεσμικοί επενδυτές.

Ο αρχιτέκτονας του deal Πειραιώς - MIG

-Η πρόταση της Strix Holdings προς τη MIG για την ανταλλαγή του συνόλου του χρέους της προς την Πειραιώς με μετοχές της Attica είναι αναμφίβολα ένα πολύ καλό deal, μια έξυπνη λύση που βελτιώνει τα νούμερα της Τράπεζας Πειραιώς και την απαλλάσσει από τον πονοκέφαλο των δανείων της ΜΙG. Το πρόσωπο πίσω από το deal Πειραιώς- MIG είναι ο Στέφανος Παπαπαναγιώτου της UBS που συνδέεται με μακροχρόνια φιλία με τον Χ. Μεγάλου, αλλά και συνεργασία όταν και οι δύο τους εργάζονταν στην Credit Suisse. Αυτές οι πληροφορίες ποτέ δεν γίνονται γνωστές, αλλά στην αγορά υπολογίζουν πως UBS και Blantyre πρέπει να πήραν σε fees ποσό που προσεγγίζει τα 20 εκατ., καθώς το enterprise value της Attica στη συμφωνία είναι της τάξης του 1 δισ.

Το σχέδιο της Τρ. Πειραιώς για την ακτοπλοΐα

-Το deal με τη MIG που μειώνει το απόθεμα NPLs της Πειραιώς, είναι η δεύτερη πράξη ενός ευρύτερου σχεδίου για τις συμμετοχές της τράπεζας στην ακτοπλοΐα. Το σχέδιο έχει τεθεί σε εφαρμογή εδώ και καιρό και το πρώτο βήμα έγινε πέρυσι με την ΑΝΕΚ όταν η Attica Συμμετοχών υπέβαλε σχέδιο διάσωσης της κρητικής εταιρείας. Η διαδικασία συγχώνευσης με απορρόφηση της ΑΝΕΚ από την Attica βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη και αναμένονται οι σχετικές εγκρίσεις από τις αρμόδιες Αρχές. Όταν υλοποιηθεί και το δεύτερο βήμα με την απόκτηση συνολικά του 92% της Attica Συμμετοχών από την Πειραιώς (απαιτείται χρόνος αρχικά για να τεκμηριωθεί το εύλογο και δίκαιο των όρων της συναλλαγής από ανεξάρτητο σύμβουλο, να δοθεί το ΟΚ από τη γενική συνέλευση των μετόχων, για άλλες εγκρίσεις κ.ά), η τράπεζα θα έχει υπό τον έλεγχό της τον μεγαλύτερο ακτοπλοϊκό όμιλο στη χώρα και τρίτο μεγαλύτερο στη Μεσόγειο. Υπενθυμίζεται ότι η Τράπεζα Πειραιώς κατέχει περίπου το 30% της ΑΝΕΚ. Η εταιρία που θα προκύψει με την ολοκλήρωση του σχεδίου είναι ένα asset της Πειραιώς το οποίο στον κατάλληλο χρόνο (κάποιοι λένε εντός τριετίας) και εφόσον υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες θα επιδιώξει να αξιοποιήσει επενδυτικά.

Εμπειρίκος κατά Καρνέση για τους Πεταλιούς (επεισόδιο Νο 897)

Τα νερά εκεί στο μαγευτικό νησιωτικό σύμπλεγμα των Πεταλιών δε λένε να ηρεμήσουν. Η στήλη έχει αναφερθεί και άλλες φορές στη… ναυμαχία μεταξύ των βασικών μετόχων της εταιρείας «Κτήμα Πεταλιοί», Μαρή Εμπειρίκου και οικογένειας Καρνέση. Σε αυτή την αντιπαράθεση που έχει από όλα, ιδιωτικά νησιά, «βαριά ονόματα», μυθιστορηματικές διαμάχες, υπήρξε επικράτηση, κατά τον πρώτο γύρο τουλάχιστον, του Μαρή Εμπειρίκου ο οποίος δικαιώθηκε σε σχέση με την αναγνώριση των μετοχικών του δικαιωμάτων στην εταιρεία. Η σύγκρουση μαίνεται καθώς σήμερα ο Μ. Εμπειρίκος επανέρχεται με νέα αγωγή κατά της οικογένειας Καρνέση. Η νέα αυτή αγωγή κατατέθηκε στις 11 Νοεμβρίου ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών και στρέφεται κατά της «Κτήμα Πεταλιοί Γεωργική- Εμπορική-Κτηματική και Βιομηχανική Ανώνυμος Εταιρεία», του Σπυρίδωνος Καρνέση, της Βασιλικής Γκίλα και της Ανζελίκ, θυγατρός των Σπυρίδωνος Καρνέση και Βασιλικής Γκίλα. Με την αγωγή ζητείται να ακυρωθεί η απόφαση που ελήφθη κατά την Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων της εταιρείας στις 8 Σεπτεμβρίου, να υποχρεωθούν τα μέλη της οικογένειας Καρνέση (που ασκεί τη διοίκηση της εταιρείας) να καταβάλλουν στον Μ. Εμπειρίκο «αλληλεγγύως και εις ολόκληρον το ποσό των 150.000 ευρώ ως χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης», καθώς και να καταδικασθούν στη δικαστική δαπάνη και στην αμοιβή του δικηγόρου του. Όπως καταλαβαίνετε, η υπόθεση θα έχει μεγάλη συνέχεια.

Γιατί ξύπνησε η Jumbo

-Aν είχατε απορίες για το +6,24% που έγραψε χθες στο Χρηματιστήριο η μετοχή της Jumbo, οι λόγοι αποδίδονται στη θετική αναθεώρηση των οικονομικών προβλέψεων για την πορεία της εταιρίας στην τρέχουσα χρήση.