-Χαίρετε, απομένουν… λεπτομέρειες πλέον για να ολοκληρωθεί η προεκλογική εκστρατεία των κομμάτων, κάτι λίγες συγκεντρώσεις και ομιλίες ακόμα και το μόνο που απασχολεί τους δημοσκόπους πλέον καθαρά και μόνο είναι το μέγεθος της αποχής. Αν δηλαδή θα είναι 45%, 50% ή και 55%, κάτι που φυσικά -κατά τη γνώμη μου- θα το μάθουμε μετά το μεσημέρι της Κυριακής και όχι νωρίτερα, ό,τι και να λένε σήμερα οι επαΐοντες των ερευνών, γιατί και αυτοί εικασίες κάνουν. Ρώτησα την κεντρική δημοκοπική πηγή μου για τη γενική εικόνα και μου απάντησε ότι «τα νούμερα δεν αλλάζουν πια, η ΝΔ είναι στο κάτω όριο 31%, στο πάνω 34%, αλλά μάλλον πιο κοντά στο πάνω δείχνει σήμερα, ότι ο Κασσελάκης κινείται στο 14%-17% και ο θυμωμένος αρχηγός Νίκος στο 11% με 14%. Από εκεί και κάτω το ΚΚΕ και ο Βελόπουλος στο 7%-9%, μέσα η Ζωή και η Νίκη, όλοι οι άλλοι θα το παλέψουν. Κάποιοι δημοσκόποι πιστεύουν ότι στο τέλος αρκετοί αναποφάσιστοι θα πάνε στους μικρούς και θα τους χαρίσουν μια έδρα στην ευρωβουλή.

Και το πόθεν έσχες…

-Όπως αντιλαμβάνεστε, ρώτησα και για το effect αυτής της εντελώς αστείας υπόθεσης του... πόθεν έσχες που (δεν) έδωσε ο Κασσελάκης στην τηλεόραση και στο TikTok γιατί επαναλαμβάνω αυτό το μπακαλόχαρτο -με τις τρύπες που θυμίζουν ελβετικό τυρί- όχι από εισαγγελέα και επιτροπή πόθεν έσχες δεν περνάει, αλλά ούτε σε στάνη με γενική συνέλευση προβάτων. Η μια πηγή μου, που είναι δημοσκόπος και όχι πολιτικός, σχολίασε στωικά : «Πραγματικά δεν ξέρω τι καταλαβαίνει και τι όχι ο κόσμος από αυτά όλα, οι περισσότεροι πολίτες δεν γνωρίζουν καν τι είναι το πόθεν έσχες, οπότε εγώ θεωρώ ότι ειδικά τον Κασσελάκη όσοι έχουν αποφασίσει να τον ψηφίσουν δεν θα αλλάξουν, είναι σε άλλη σφαίρα από εκείνη που τους νοιάζουν τα οικονομικά του». Σωστό κι αυτό μου ακούγεται, άλλωστε η συμπεριφορά του στην υπόθεση του πόθεν έσχες δεν απέχει ούτε μια σπιθαμή από την εν γένει εικόνα του σε όλα, από την πρώτη ημέρα που εμφανίστηκε το παιδί αυτό. Η έτερη πηγή μου όμως από το ΜΜ δεν είχε ακριβώς την ίδια γνώμη: «Εμείς θέσαμε ένα ερώτημα απολύτως λογικό για το πόθεν έσχες ενός νέου αρχηγού κόμματος, πολιτικό κόμμα είμαστε και όχι πρωινάδικο να κοιτάμε τι φόραγε στα κοκτέιλ της Λάρας, κι αυτός αντί να καταθέσει τα στοιχεία του άρχισε τις καντρίλιες, ε, όποιος κατάλαβε-κατάλαβε ότι ο τύπος λέει συνέχεια ψέματα και είναι τελείως διάτρητος». Κι αυτό σωστό είναι θεωρώ εγώ, γιατί έχω την αίσθηση αλλά και την πληροφόρηση ότι η υπόθεση «οικονομικά Κασσελάκη» μόλις ξεκίνησε και θα έχει πολλές συναρπαστικές φάσεις στην πορεία γιατί ο Κ.Μ δεν θα μπορούσε να φανταστεί ποτέ καλύτερο δίδυμο αντιπολίτευσης από τον Κασσελάκη και τον Νίκο. Τώρα αυτό που με εντυπωσιάζει είναι πώς και γιατί ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ δεν έχει πιάσει να κάνει σημαία αυτή την υπόθεση του πόθεν έσχες του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή τι πιστεύει άραγε, ότι ο Κασσελάκης δεν του παίρνει ψήφους; Μυστήρια πράγματα, αλλά με τον συγκεκριμένο δεν είναι και το μόνο...

IRS

-Τώρα, από επαγγελματική διαστροφή χθες δεν είχα τι να κάνω και ασχολήθηκα έτι περαιτέρω με αυτά τα διαστημικά που έλεγε ο νευρικός αρχηγούλης Στέφανος, μου έκανε εντύπωση εκείνο που είπε ότι ζήτησε από το IRS (αμερικανική ΑΑΔΕ, για όσους δεν γνωρίζουν) να του στείλουν «όλα τα φορολογικά του στοιχεία, από το πρώτο δολάριο που έβγαλε» για να μας τα δώσει και κάτι τέτοια δακρύβρεχτα… Η αλήθεια είναι ότι κάτι δεν μου πήγαινε καλά μ' αυτό και έτσι σήκωσα το τηλέφωνο και πήρα έναν φίλο μου δικηγόρο στη Νέα Υόρκη να τον ρωτήσω τι εννοεί ο ποιητής, αν αυτό είθισται, κ.λπ. Ο άνθρωπος ήταν ξεκάθαρος: «Και εδώ, όπως σε όλες τις χώρες, ο λογιστής σου ή εσύ ο ίδιος υποβάλει φορολογικές δηλώσεις στο κράτος, άρα αν ήθελε απλώς θα τις έδινε μαζί με τους φόρους που πλήρωσε κ.λπ. στη δημοσιότητα. Αν τώρα έχει τσακωθεί με τον λογιστή του και δεν κρατάει αρχείο, μπορείς να τα ζητήσεις από το IRS και θα τα πάρεις το πολύ σε 30 ημέρες.». Μάλιστα, τώρα να τσακώθηκε ο Στέφανος με τον λογιστή του και να θυμήθηκε να τα ζητήσει τώρα, από τον Οκτώβριο που έγινε αρχηγός κόμματος, παίζει; Θα περιμένω, είπαμε, μην τον αδικήσουμε κιόλας

Επιστροφή στην πραγματικότητα

-Τρεις και σήμερα έμειναν μέχρι τις ευρωεκλογές ώστε να περάσει η μονοσήμαντη επικαιρότητα και η πολιτική δοκιμασία για να επιστρέψουμε στην πραγματικότητα και τις αναγκαίες αποφάσεις. Στην Κυβέρνηση περιμένουν καταρχήν να δουν τη νέα Κομισιόν και τις πολιτικές ισορροπίες σε επίπεδο ΕΕ και θα περάσουν στο μέτωπο της οικονομίας σε αποφάσεις για μια σειρά θέματα. Κάποια από αυτά είναι αναμενόμενα καθώς έχουν ωριμάσει οι συνθήκες, δηλαδή θα δρομολογηθούν οι εξελίξεις στην Αtticabank, ενώ εκκρεμεί και μια συζήτηση για τον χρόνο αποεπένδυσης στην Εθνική Τράπεζα, με τις πιθανότητες να είναι περισσότερες για το σενάριο του Φθινοπώρου.

Η “ασυλία”

-Ένα θέμα που θα μπει στη συζήτηση τις επόμενες εβδομάδες στο κυβερνητικό επιτελείο είναι η παράταση ή μη της χρονικής ισχύος της τροπολογίας για την προστασία των τραπεζικών στελεχών και των δημοσίων υπαλλήλων που εμπλέκονται στις αναδιαρθρώσεις δανείων και οφειλών υπερχρεωμένων επιχειρήσεων. Η ισχύς της τροπολογίας λήγει στις 29 Ιουνίου και το πιθανότερο είναι ότι θα επεκταθεί, καθώς είναι ακόμη σε εκκρεμότητα πωλήσεις κόκκινων δανείων και αποεπενδύσεις του ΤΧΣ. Η τελική απόφαση αναμένεται να ληφθεί λίγες ημέρες πριν από τη λήξη της ισχύουσας τροπολογίας.

Αλλαγές για πλειστηριασμούς

-Δυο άλλα ζητήματα που θα δουν στην κυβέρνηση μετά τις εκλογές είναι η αλλαγή του καθεστώτος των πλειστηριασμών προκειμένου να γίνουν πιο αποτελεσματικές οι διαδικασίες. Η σημαντικότερη αλλαγή που συζητείται είναι οι ενδιαφερόμενοι να έχουν τη δυνατότητα επίσκεψης των ακινήτων. Ένα άλλο θέμα που εκκρεμεί -αλλά έχει μέλλον ακόμη- είναι η ένωση του ΤΧΣ με το Υπερταμείο, όπου πρέπει να αποφασιστεί πώς θα γίνει τεχνικά και πρακτικά και γενικότερα πώς θα είναι η επόμενη ημέρα.

Μυτιληναίος

-Τα αποκαλυπτήρια του νέου ονόματος της Mytilineos –εφεξής θα ονομάζεται METLEN– στη χθεσινή γενική συνέλευση είχαν αρκετή δόση συγκίνησης, πρώτα από τον ίδιο τον Ευάγγελο Μυτιληναίο αλλά και από αρκετούς μετόχους για την ιστορική αλλαγή σελίδας. Ο επικεφαλής του ομίλου παραδέχθηκε πως η αλλαγή επωνυμίας ήταν μια δύσκολη αλλά αναγκαία απόφαση και ο ίδιος πλέον «το έχει χωνέψει». Εξάλλου, υπογράμμισε, οι φιλοδοξίες της εταιρείας υπερβαίνουν κατά πολύ το όνομα, αφού στόχος είναι «να πατήσει σε νέες κορυφές και να βρεθεί εκεί που δεν έχει βρεθεί ποτέ ελληνική εταιρεία». Με φόντο το εν εξελίξει σχέδιο για dual listing το πιθανότερο στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου. Ο Ευαγ. Μυτιληναίος παραδέχθηκε πως «δεν είναι καλό για το Χ.Α. που κουνάμε μαντήλι, αλλά ευθύνη μου είναι το όφελος και το συμφέρον των μετόχων». Όσο για το Λονδίνο, ο Ευάγγελος Μυτιληναίος σημείωσε πως πρόκειται για μια «εξαιρετικά πολύπλοκη και επίπονη διαδικασία», αναφέροντας με νόημα «ελπίζω του χρόνου η Γενική Συνέλευση να γίνει αλλού».

H METKA ξανά στο Χρηματιστήριο

-Πάντως ο Ευαγ. Μυτιληναίος άφησε... υποσχετική για την εισαγωγή της ΜΕΤΚΑ στο Χρηματιστήριο, καλώς εχόντων των πραγμάτων μέσα στην επόμενη διετία. Εφόσον αποφασιστεί, ανέφερε ο επικεφαλής της METLEN, η ΜΕΤΚΑ θα επιστέψει στο Χ.Α με υγιέστατο ισολογισμό ως αμιγώς κατασκευαστική εταιρεία. Τα κέρδη της εκτιμάται ότι θα διπλασιαστούν φέτος σε σχέση με πέρυσι και θα διπλασιαστούν εκ νέου την επόμενη χρονιά.

Στήριξη στον Σπ. Θεοδωρόπουλο για ΣΕΒ

-Στο περιθώριο της χθεσινής γενικής συνέλευσης υπήρξε συζήτηση και για τις εξελίξεις στο ΣΕΒ, για το κατά πόσο θα τον ενδιέφερε η προεδρία και φυσικά για τη μάχη Θεοδωρόπουλου – Τσέτη. Ο Ευαγ. Μυτιληναίος ήταν ξεκάθαρος, λέγοντας πως απουσιάζει ο χρόνος που απαιτείται για να ασχοληθεί ο ίδιος με ένα τόσο σημαντικό πόστο και δήλωσε χαρούμενος για την κάθοδο δύο υποψηφίων στην εκλογική μάχη. Συμπλήρωσε όμως πως ο Σπ. Θεοδωρόπουλος «έχει την απόλυτη εμπιστοσύνη μας» και εκτίμησε πως θα τα πάει πάρα πολύ καλά.

O πόλεμος δεν έχει τελειώσει

-Μπορεί μέχρι τώρα στο σήριαλ της υπόθεσης Μαντωνανάκη η πλευρά του μεγαλοξενοδόχου να έχει καταγράψει αρκετές νίκες, καθώς έχει καταφέρει και να μην πληρώσει τα δανεικά των τραπεζών και η ΕΤΑΔ να του χρωστάει περί τα… 700 εκατ. ευρώ και οι τράπεζες να μην μπορούν να βγάλουν τα ξενοδοχεία του στο σφυρί. Τούτο δεν σημαίνει όμως ότι ο «πόλεμος» έχει τελειώσει. Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης, ήδη έχει καταχωρισθεί στο ΓΕΜΗ και στη μερίδα της «Αττικός Ήλιος» (που διαχειρίζεται το Grand Resort Lagonissi) νέα αγωγή της Eurobank. Όπως αναφέρεται σχετικά ''η από 17/04/2024 Αγωγή (Τακτική διαδικασία) (Άρθρα 137, 138, 139 του Ν. 4548/2018 σε συνδυασμό με 1108 και 1236 ΑΚ) στρέφεται κατά της «Αττικός Ήλιος», του Παντελεήμονος Μαντωνανάκη του Κωνσταντίνου, κατοίκου Αθηνών, υπό την ιδιότητα του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της άνω εταιρείας, της Άννας Μαντωνανάκη του Κωνσταντίνου, κατοίκου Αθηνών, υπό την ιδιότητα της Αντιπροέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου και Εντεταλμένης Συμβούλου της άνω εταιρείας και του Νικόλαου Τζήμα του Κωνσταντίνου, κατοίκου Πολιτείας, υπό την ιδιότητα του Μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου της άνω εταιρείας. Με την αγωγή που κατατέθηκε στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών αιτούνται: 1. Να γίνει δεκτή στο σύνολό της η ένδικη αγωγή. 2. Να αναγνωριστεί, για τους στο ιστορικό αναφερόμενους λόγους, το ανυπόστατο, άλλως η ακυρότητα, άλλως να κηρυχθεί η ακυρότητα της από 18.12.2023 Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της εναγόμενης Αττικός Ήλιος, με μοναδικό θέμα ημερήσιας διάταξης «Απόφαση για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και τροποποίηση του άρθρου 5 του Καταστατικού», όπως η απόφαση αυτή αποτυπώνεται στα ιδίας ημερομηνίας πρακτικά συνεδρίασης της Γενικής Συνέλευσης''. Υπενθυμίζεται ότι σε εκείνη τη Γενική Συνέλευση αυξήθηκε το μετοχικό κεφάλαιο κατά 850.000 ευρώ με καταβολή μετρητών και ταυτόχρονα μετατράπηκε η ονομαστική αξία της μετοχής από 100 ευρώ σε 10 ευρώ εκάστη. Έτσι το μετοχικό κεφάλαιο ανέρχεται σε 73.993.100 ευρώ και διαιρείται σε 7.399.310 ονομαστικές μετοχές ονομαστικής αξίας 10 ευρώ η κάθε μία. Για να έχετε μια εικόνα, η ονομαστική αξία της μετοχής έχει γίνει λίγο… ακορντεόν, καθώς στην προηγούμενη Γενική Συνέλευση στις 30 Ιουνίου 2023 αποφασίστηκε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 1.047.000 ευρώ με καταβολή μετρητών ενώ μετατράπηκε η ονομαστική αξία της μετοχής από 1 ευρώ (ένα ευρώ) σε 100 ευρώ εκάστη.

Η πρώτη νίκη του Χάρη Καρώνη

-Στη μεγαλύτερη τράπεζα των ΗΠΑ -πιθανότατα και του κόσμου- στην JP Morgan Chase έχει επισήμως ξεκινήσει η μακρόσυρτη διαδικασία διαδοχής του Τζέιμι Ντίμον που κατά πάσα πιθανότητα θα κρατήσει αρκετά χρόνια. Χθες, έγινε γνωστό ότι ο Έλληνας επικεφαλής παγκόσμιων πληρωμών της JP Morgan, Tάκης Γεωργακόπουλος, παραιτήθηκε και πλέον αναζητά αλλού επαγγελματικές ευκαιρίες. Η JP Morgan ανακοίνωσε ότι την κορυφαία θέση του Τ. Γεωργακόπουλου αναλαμβάνουν δύο στελέχη, οι Max Neukirchen και Umar Farooq οι οποίοι αποτελούν επιλογή των κυρίων Jennifer Piepszak και Troy Rohrbaugh, οι οποίοι με τη σειρά τους φιλοδοξούν να πάρουν κάποτε τη θέση του Τζέιμι Ντίμον αν και όταν αυτός αποχωρήσει. Στο ερώτημα «γιατί παραιτήθηκε ο Τάκης Γεωργακόπουλος;» υπάρχουν δύο απαντήσεις. Πρώτον, γιατί η JP Morgan δεν τον αναβάθμισε. Δεν τον ικανοποίησε η απόφαση της τράπεζας και αποχώρησε. Δεύτερον, γιατί σύμφωνα με τραπεζικούς κύκλους στη Νέα Υόρκη, υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής της εξαγοράς της Viva Wallet από την JP Morgan η οποία ωστόσο -18 μήνες μετά – συνεχίζεται στις βρετανικές δικαστικές αίθουσες. Επομένως το σχέδιο επέκτασης της JP Morgan στην ευρωπαϊκή τραπεζική αγορά, μέσω της VIVA Wallet, προς το παρόν δεν προχωρεί, με τον Τ. Γεωργακόπουλο να αποχωρεί μετά από 17 χρόνια θητείας στον αμερικανικό τραπεζικό κολοσσό.

Αναβιώνει η αμυντική βιομηχανία

-Από μέρα σε μέρα περιμένουν τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα την πρώτη δόση των χρημάτων από τις Βρυξέλλες που θα γεμίσει τα ταμεία, για να ξεκινήσει η υλοποίηση της συμφωνίας που χρηματοδοτεί την κοινοπραξία των ΕΑΣ με τον αμυντικό τσεχικό όμιλο Czechoslovak Group. Η συμφωνία προβλέπει την άμεση επαναλειτουργία του εργοστασίου ΤΝΤ στο Λαύριο, το οποίο παραμένει ανενεργό τα τελευταία 35 χρόνια. Θα είναι ένα από τα 3 εργοστάσια της Ευρώπης που έχουν τη δυνατότητα σταθερού εφοδιασμού με πυρομαχικά για την Ουκρανία. Παράλληλα αναβαθμίζεται το γομωτήριο μεγάλων βλημάτων των ΕΑΣ και ταυτόχρονα δημιουργείται μια νέα γραμμή παραγωγής για ειδικού τύπου μεγάλα βαριά βλήματα kokkon base bleed που διακρίνονται για τη μεγάλη τους εμβέλεια. Στην κοινοπραξία το 51% ανήκει στο Ελληνικό Δημόσιο (Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα) και 49% ο τσεχικός όμιλος Czechoslovak Group που θα συμβάλει με 50 εκατ. ευρώ. Η Κομισιόν έχει ήδη εγκρίνει επιδότηση επιπλέον 33 εκατ ευρώ για να ξεκινήσει η κατασκευή πυρομαχικών, κατά κύριο λόγο προς την Ουκρανία. Η κοινοπραξία ΕΑΣ – CSG αναμένει ετήσια έσοδα 200 εκατ. ευρώ για τα επόμενα 5 χρόνια, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα εκατοντάδες θέσεις εργασίας.

Η Campari μετά το διαζύγιο με την Coca Cola 3 E

Σήμερα το βράδυ θα γίνουν τα εγκαίνια των νέων γραφείων της Campari Hellas στην οδό Φραγκοκλησιάς, στο Μαρούσι. Η Campari στην αρχή της χρονιάς χώρισε με την Coca Cola 3E που είχε αναλάβει τη διανομή των προϊόντων της στη χώρα μας (Campari, Aperol, Wild Tyrkey κ.ά.) και ανέλαβε μόνη της τη διανομή, ένα εγχείρημα που διαχειρίστηκε ο manager Γιάννης Στράτος, με θητεία στα κεντρικά της Campari στην Ιταλία. Η εταιρία διαθέτει και παραγωγή στην Ελλάδα -έχει εργοστάσιο στον Βόλο- καθώς έχει εξαγοράσει το Ούζο 12. Η πάλαι ποτέ εταιρία «Καλογιάννης -Κούτσικος ΑΕ» είναι η σημερινή Campari Hellas.

Εντός εκτός κι επί τ’ αυτά

-Ό,τι κέρδισε προχθές, το έχασε χθες ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, με λίγο μεγαλύτερη αξία συναλλαγών. Σε ολόκληρη την Ευρώπη επικρατεί χρηματιστηριακή αμηχανία αφού η αυριανή απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για μείωση των επιτοκίων του Ευρώ κατά ¼ της ποσοστιαίας μονάδας έχει ήδη προεξοφληθεί και οι επενδυτές «πωλούν στο γεγονός αφού αγόρασαν τη φήμη». Το σκηνικό που θα διαμορφωθεί μετά τις Ευρωεκλογές αρχίζει πλέον και δημιουργεί ανησυχίες αφού όλα δείχνουν πως δημιουργούνται νέες πολιτικές ισορροπίες για τις οποίες χρειάζεται ιδιαίτερη μελέτη και προσοχή. Στην Αθήνα, η κίνηση της Eurobank να προχωρήσει σε δημόσια πρόταση για την απόκτηση του 100% των μετοχών της Ελληνικής Τράπεζας Κύπρου δεν προκάλεσε την αναμενόμενη θετική αντίδραση. Η μετοχή διολίσθησε -0,83% στα 2,03€ αλλά η τράπεζα σταθεροποιήθηκε στη 2η θέση από πλευράς κεφαλαιοποίησης στο ΧΑ με 7,5 δισ. ευρώ. Η Εθνική με πτώση -2,99% στα 7,85 ευρώ γλίστρησε στην 3η θέση με κεφαλαιοποίηση 7,18 δισ. ευρώ και η Alpha έκλεισε στα 1,54 ευρώ με πτώση -2,53% παρά την επιτυχημένη έξοδό της στις αγορές χρήματος. Χωρίς βοήθεια από τις τράπεζες, χωρίς στήριξη από τα blue chips και χωρίς σαφή κατεύθυνση της αγοράς, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε τη συνεδρίαση στο χαμηλότερο σημείο, στις 1.424,69 μονάδων με πτώση -1,57% διαγράφοντας και με το παραπάνω τα προχθεσινά του κέρδη. Σήμερα, οι αναλυτές πιστεύουν ότι τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια δεν έχουν λόγους για ανοδικές κινήσεις, τουλάχιστον μέχρι την επόμενη μετεκλογική Δευτέρα.

Στις ΗΠΑ 63 μικρές τράπεζες είναι στα όρια της κατάρρευσης

-Στο παραδοσιακό τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ το μέγεθος μετράει. Οι μικρές τράπεζες, που δημιουργήθηκαν για να προσφέρουν μια περισσότερο «προσωπική» εξυπηρέτηση, σήμερα λυγίζουν κάτω από το βάρος των φιλόδοξων επενδυτικών τους επιλογών. Οι λογιστικές ζημιές (unrealized losses) από επενδυτικούς τίτλους για τις αμερικανικές τράπεζες κατά το πρώτο τρίμηνο του 2024, εκτινάχθηκαν στα 517 δισεκατομμύρια δολάρια, 39 δισ. υψηλότερες από τα 478 δισ. ζημιών που καταγράφηκαν το 4ο τρίμηνο του 2023. Οι ζημιές επικεντρώνονται σε ομόλογα που είχαν ως εξασφάλιση ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια. Η αύξηση των επιτοκίων της FED και η διατήρησή τους στο 5% για μεγάλο χρονικό διάστημα έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην εξυπηρέτηση αυτών των δανείων. Ο Επόπτης, η Federal Deposit Insurance Corporation (Ομοσπονδιακή Εταιρεία Ασφάλισης Καταθέσεων FDIC), έχει εντοπίσει 63 τράπεζες που βρίσκονται στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Σήμερα, τα μακροπρόθεσμα επιτόκια του δολαρίου είναι κατά 100 μονάδες βάσης υψηλότερα από τα επίπεδα επιτοκίων όταν χρεοκόπησε η Silicon Valley Bank (SVB). Επιπλέον, εδώ και δύο μήνες έχει καταργηθεί το πρόγραμμα δανεισμού έκτακτης ανάγκης της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας FED.