-Χαίρετε, από σήμερα θα αρχίσετε να ξαναβλέπετε δημοσκοπήσεις και φυσικά μέχρι το τέλος των εκλογών. Μην περιμένετε τίποτα «μεγάλα νέα και ανατροπές», τα έχουμε ξαναπεί αυτά από την αρχή της εβδομάδας. Τη ΝΔ την «έχουν» οι δημοσκόποι στα ίδια με ελαφρώς ανοδική τάση, τον ΣΥΡΙΖΑ με ελαφρώς καθοδική στο 19,5% περίπου, το ΠΑΣΟΚ στα ίδια, «τσίτα» τη Ζωή Κωνσταντοπούλου και μέσα τους «καλογερο-ψεκασμένους». Συμπέρασμα, η ΝΔ θέλει 40% για ισχυρή κυβέρνηση.

ΠΑΣΟΚ-TV face control

-Μετά τα χουνέρια που έπαθε το ΠΑΣΟΚ άρχισε, διακριτικά βεβαίως, το face control στα στελέχη του που πρόκειται να βγαίνουν στην τηλεόραση γιατί χθες και προχθές παίζει να ‘χασε και καμία δυο μονάδες με τις μπούρδες για τη φορολογία. Θα το διαπιστώσουμε βέβαια τις επόμενες ημέρες στα γκάλοπ. Το τσεκάρισμα γίνεται από τον Μάντζο, διακριτικά πάντα, που παίρνει τηλέφωνα στις εκπομπές και ρωτάει «… εσείς ποιον έχετε αύριο καλεσμένο από το ΠΑΣΟΚ;».

Ιn memoriam Θεόδωρου Πάγκαλου

-Δυο λόγια in memoriam για τον Θόδωρο Πάγκαλο. Όταν η κοινή γνώμη μιλάει για τους πολιτικούς τα τελευταία χρόνια γίνονται συνήθως αρνητικοί συνειρμοί, κυρίως λόγω παρελθόντος ορισμένων εξ αυτών, αλλά γιατί φρόντισε και να κάνει επάγγελμα τη συκοφαντία ο ΣΥΡΙΖΑ και η Ακροδεξιά. Ο Πάγκαλος, ένας εκ των κορυφαίων παραγόντων του ΠΑΣΟΚ έφυγε από τη ζωή χθες, πάμφτωχος, ζώντας σ’ ένα διαμέρισμα και μάλλον με μικρές βοήθειες φίλων του. Δεν είχε ούτε τα προς το ζην παρότι είχε κάνει την περίφημη δήλωση «μαζί τα φάγαμε», εννοώντας βέβαια την τρομακτική σπατάλη δημοσίων πόρων του πολιτικού συστήματος από το 1974 και έως την εποχή των μνημονίων, τους διορισμούς, τα ρουσφέτια κ.λπ. Συνεπώς το πολιτικό σύστημα «τα έφαγε», όχι όμως και ο Πάγκαλος. Πέρα από την εντιμότητά του, υπήρξε ένας εξαιρετικός πολιτικός που τουλάχιστον η κεντροαριστερά δεν «γέννησε» πολλούς τέτοιους στη μεταπολίτευση. Να τα λέμε κι αυτά και… να μελαγχολούμε για τους πολιτικούς απογόνους του Θόδωρου.

Ο κέρβερος των τραπεζών

-Η στήλη, για να προλάβει τυχόν ατυχήματα, θα ήθελε να ενημερώσει τους ενδιαφερόμενους πως τα σενάρια που έπαιξαν προσφάτως στην αγορά και ήθελαν τον Γιάννη Στουρνάρα να έχει αποφασίσει να απομακρύνει τον γενικό διευθυντή Προληπτικής Εποπτείας και Εξυγίανσης της ΤτΕ Σπύρο Παντελιά, δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Ο Σ. Παντελιάς απολαμβάνει την απόλυτη εμπιστοσύνη του Διοικητή, καθώς ο τελευταίος λέει πως κατάφερε να καθαρίσει τους σκελετούς όλων των τραπεζών. Στην πιάτσα μάλιστα λένε ότι είναι ο κέρβερος των τραπεζών.

To come back του Δ. Καλλιτσάντση με τη «Φιξ Αναπτυξιακή»

-Αυγαταίνουν οι… business του Δημήτρη Καλλιτσάντση μετά του υιού στο real estate: Η νέα εταιρεία λοιπόν που μόλις συστάθηκε ονομάζεται ‘’Φιξ Αναπτυξιακή’’ με πρόεδρο τον Δημήτρη Καλλιτσάντση και αναπληρωτή πρόεδρο τον Πάρη Καλλιτσάντση. Ως βασικός μέτοχος της εταιρείας με αντικείμενο σε όλο το φάσμα των υπηρεσιών ακινήτων, από την ανάπτυξη και αγοραπωλησία μέχρι τη διαχείριση είναι η Blend 4 Ventures Limited που συνδέεται, ως γνωστόν, με τον Δημήτρη Καλλιτσάντση, με το μετοχικό της κεφάλαιο να αντιστοιχεί στα 2,7 εκατ. ευρώ.

Μια πρώην υφυπουργός (κι ένας πρώην εισηγμένος) στην Καρέλιας

-Come back όμως κάνουν και δύο άλλα γνωστά πρόσωπα καθώς οι μέτοχοι της Καρέλιας καλούνται να εγκρίνουν την τοποθέτηση νέων μελών στο ΔΣ, μεταξύ των οποίων είναι η Εύη Χριστοφιλοπούλου, πρώην υφυπουργός Παιδείας επί Γ. Παπανδρέου και νυν επίκουρη καθηγήτρια στη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών του ΕΑΠ, όπου διδάσκει Δημόσια Διοίκηση και Δημόσια Πολιτική και ο επιχειρηματίας Γιάννης Τσουκαρίδης, πρώην ιδιοκτήτης της Paperpack την οποία πούλησε σε Κινέζους.

Μπορείς να μπεις, μπορείς να βγεις… μισό μύριο θα βρεις

-Συζήτηση γίνεται στην αγορά για τις αποδοχές στην ΕΧΑΕ και τις αυξήσεις που δίνονται. Εν όψει της προσεχούς γενικής συνέλευσης στις 8/6 οι μέτοχοι καλούνται να εγκρίνουν τις αμοιβές και τις αποζημιώσεις τόσο για το 2022 αλλά και για το 2023. Όπως προκύπτει, οι αμοιβές του απελθόντος CEO Σωκράτη Λαζαρίδη για το διάστημα από 1.1.2022 έως 8.3.2022 κατά το οποίο κατείχε αυτόν τον ρόλο, ανέρχονται στις 520 χιλ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένης της αποζημίωσης ύψους 464 χιλ. ευρώ. Ο νέος CEO Γιάννης Κοντόπουλος, για τη χρήση 2022 (από την ανάληψη των καθηκόντων του στις 9.3.2022 έως 31.12.2022) έλαβε 406 χιλ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένου signing bonus 150.000 ευρώ. Για το 2023 οι αμοιβές του CEO παραμένουν σταθερές στις 300.000 ευρώ μεικτά, καθώς και για τα μη εκτελεστικά μέλη του Δ.Σ. Συνολικά υπάρχει μια αύξηση των δαπανών για αμοιβές κατά 24% για το 2023 έναντι του 2022.

Ο ξεχασιάρης… Δ. Φραγκάκης

-Θύμα της προεκλογικής περιόδου είναι και η επίσημη εφαρμογή του EOT Visitgreece App. Η συγκεκριμένη εφαρμογή που λειτουργεί εδώ και 3 χρόνια, με τη χορηγία της Mastercard, της Eurobank και του ΕΟΤ, διαφημίζει 5.000 επαγγελματίες τουρισμού και διαχειρίζεται ήδη περισσότερα από 3,5 εκατ. προφίλ ταξιδιωτών που ανεβάζουν από το κινητό τους τηλέφωνο, απαντήσεις σε ερωτηματολόγια ικανοποίησης των υπηρεσιών που έλαβαν. Η σύμβαση χορηγίας της συγκεκριμένης υπηρεσίας έληξε μέσα στην προεκλογική περίοδο. Αν δεν ξεχάστηκε, προφανώς ο Γραμματέας του ΕΟΤ Δ. Φραγκάκης, έχει άλλες προτεραιότητες αυτή την εποχή, δεν μπορεί να φέρει τέτοιες αποφάσεις στην υπηρεσιακή κυβέρνηση, επομένως το Visitgreece App κρέμεται κυριολεκτικά στον αέρα.

Ο Σωκράτης στην Αεροπορία

-Ο αειθαλής και πάντα σώφρων Σωκράτης Κόκκαλης έχει σκοπό να "απογειώσει" τον όμιλο Intracom Holdings, μπαίνοντας και επισήμως στον χώρο του aviation. Δεν μπορεί να είναι τυχαία η απόφαση ότι φέτος ιδρύθηκε η Intracom Aviation. Στην Intracom Aviation, συμμετέχει με 51% η Intracom Ventures και κατά 49% η Intracom Defence. Αντικείμενο δραστηριότητας για τη νεοσύστατη εταιρεία είναι η επισκευή αεροπλάνων και ελικοπτέρων. Όπως ανέφερε ο όμιλος στην ανακοίνωση ίδρυσης της εταιρείας, στα τέλη Φεβρουαρίου, η Intracom Aviation "έχει ως βασικό σκοπό την παροχή υπηρεσιών τροποποίησης, επισκευής, συντήρησης και μετατροπής αεροπλάνων, ελικοπτέρων και εν γένει αεροσκαφών, την παροχή υπηρεσιών αεροπορικών εφαρμογών πάσης φύσεως, και τη συμμετοχή σε διαγωνισμούς, οποιοσδήποτε φύσεως με σκοπό την ανάληψη των παραπάνω έργων". Αυτή η επένδυση έχει ενδιαφέρον, όχι μόνο επειδή οι αερομεταφορές ουδέποτε αποτέλεσαν πεδίο στο οποίο δραστηριοποιήθηκε η Intracom Holdings, αλλά και επειδή πιθανότατα σχετίζεται με δραστηριότητες της Intracom Defence για την οποία υπάρχει δεσμευτική συμφωνία πώληση; του 90,1% στην Israel Aerospace Industries.

Το τίμημα (που δεν μάθαμε) και τα νέα μέλη της MORE στην UNAGI

-Άλλαξαν ήδη τα μέλη του ΔΣ της εταιρείας UNAGI που πριν από λίγα 24ωρα απέκτησε (κατά 75%) η Motor Oil Renewable Energy (MORE), ο ενεργειακός βραχίονας της Motor Oil. Οι ιδρυτές Γιώργος και Χρήστος Μανωλόπουλος (κρατούν το υπόλοιπο 25%) παραμένουν ως μέλη του ΔΣ, ενώ τη θέση του προέδρου καταλαμβάνει ο Βίκτωρ Παπακωνσταντίνου, CEO της MORE. Η UNAGI κατέχει το 51% εταιρειών που ελέγχουν 16 φωτοβολταϊκά έργα συνολικής ονομαστικής ισχύος 1,9GW στη Μακεδονία και την Κεντρική Ελλάδα, με το υπόλοιπο 49% να ανήκει, όπως έγραψε η στήλη, στη ΔΕΗ Ανανεώσιμες. Αυτό, όμως, που δεν γράφτηκε είναι το τίμημα της εξαγοράς, καθώς δεν υπήρξε ακόμη σχετική ενημέρωση από την εισηγμένη.

Στη Μαδρίτη ο ΣΕΒ - Συνέλευση χωρίς Πρωθυπουργό

-Στη Μαδρίτη βρίσκονται σήμερα ο Πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Παπαλεξόπουλος και ο Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής Ευθύμιος Βιδάλης για να συμμετάσχουν στις εργασίες του Business Europe, δηλαδή του ευρωπαϊκού ΣΕΒ. Η ατζέντα της διήμερης συνεδρίασης περιλαμβάνει θέματα που μας καίνε, όπως ο ενεργειακός εφοδιασμός σε ανταγωνιστικές τιμές, τα γραφειοκρατικά βάρη στη βιομηχανία κ.ά. Με την ευκαιρία σημειώστε πως φέτος η Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ που έχει προγραμματιστεί για τις 14/6 θα έχει μόνον το πρωινό σκέλος για τα μέλη του Συνδέσμου ενώ η απογευματινή συνεδρίαση που παραδοσιακά μιλούσε ο Πρωθυπουργός δεν θα πραγματοποιηθεί για προφανείς λόγους.

Η Siemens και το… τέλος του «σήριαλ» για το C4I

-Εξαιρετικά ενδιαφέροντα είναι τα οικονομικά αποτελέσματα της Siemens Hellas για την τελευταία χρήση που καλύπτει την περίοδο από 01/10/2021 έως 30/09/2022. Και αυτό όχι για αυτές καθ’ αυτές τις επιδόσεις του εγχώριου βραχίονα του γερμανικού κολοσσού, όσο για κάποιες εξελίξεις που μαρτυρούν οι «υποσημειώσεις» του ισολογισμού. Έτσι, διαβάζουμε ότι «στις προβλέψεις επισφαλών απαιτήσεων συμπεριλαμβάνονταν κατά τα προηγούμενα έτη και πρόβλεψη ύψους 22.713.199,05 ευρώ που αφορούσε στη σύμβαση υπεργολαβίας με τη Leidos Inc (πρώην SAIC) έναντι υπολοίπου απαιτήσεων και προκαταβολών 49.507.687,07 ευρώ αναφορικά με την προμήθεια και εγκατάσταση του συστήματος C4I ασφάλειας Ολυμπιακών Αγώνων, για την οποία εκκρεμούσε η οριστικοποίηση του αποτελέσματος της σχετικής δικαστικής διαδικασίας μεταξύ της Leidos Inc και του Ελληνικού Δημοσίου. Σε συνέχεια της τελεσιδικίας της προαναφερθείσας δικαστικής διαδικασίας, η Εταιρεία οριστικοποίησε τη συμφωνία με τη Leidos inc σχετικά με το εισπραχθέν ποσό από την ανωτέρω απαίτηση και προέβη σε λύση της σχετικής πρόβλεψης 22.713.199,05 ευρώ». Όπως εξηγείται αναλυτικότερα σε άλλο σημείο «η Εταιρεία είχε σχηματίσει στα προηγούμενα έτη προβλέψεις στα πλαίσια της σύμβασης υπεργολαβίας της με τη Leidos Inc (πρώην SAIC) αναφορικά με την προμήθεια και εγκατάσταση του συστήματος C4I ασφάλειας Ολυμπιακών Αγώνων καθώς εκκρεμούσε σχετική δικαστική διαδικασία μεταξύ της Leidos Inc και του Ελληνικού Δημοσίου που ήταν ο τελικός πελάτης του προαναφερθέντος συστήματος. Οι εν λόγω προβλέψεις συμπεριλαμβάνονταν αφαιρετικά κατά ποσό 22.713.199,05 ευρώ στις «Εμπορικές απαιτήσεις» και κατά ποσό 14.694.859,47 ευρώ στις «Λοιπές Προβλέψεις».

Ολοκληρώθηκε η δικαστική διαδικασία

-Στη συνέχεια αναφέρεται ότι «η Εταιρεία σε συνέχεια της τελεσιδικίας της δικαστικής διαδικασίας μεταξύ Leidos inc και Ελληνικού Δημοσίου, οριστικοποίησε την συμφωνία με τη Leidos σχετικά με το εισπραχθέν ποσό από την ανωτέρω απαίτηση. Ως αποτέλεσμα της ανωτέρω συμφωνίας η εταιρεία προέβη σε απομείωση της αρχικής απαίτησης κατά 34.898.057 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του αντίστοιχου ΦΠΑ δια της εκδόσεως σχετικού πιστωτικού τιμολογίου, εισέπραξε το ποσό των 7.500 ευρώ και διέγραψε το εναπομείναν ποσό 7.109.630 ευρώ. Εν συνεχεία προέβη σε λύση των ανωτέρω προβλέψεων ύψους 22.713.199,05 ευρώ που αφορούσε σε «Εμπορικές Απαιτήσεις» και 14.694.859,47 ευρώ που αφορούσαν σε «Λοιπές Προβλέψεις». Ακόμη τονίζεται ότι «η μείωση των απαιτήσεων έναντι του Ελληνικού Δημοσίου σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος οφείλεται στο γεγονός ότι με απόφαση του Τριμελούς Διοικητικού Εφετείου Αθηνών έγιναν αποδεκτές οι προσφυγές της Εταιρείας, που αφορούσαν στον φορολογικό έλεγχο των χρήσεων 2008, 2009 και 2010, και διετάχθη η έντοκη επιστροφή των καταβληθέντων ποσών στην Εταιρεία», καθώς και ότι «στο χρεωστικό υπόλοιπο ΦΠΑ συμπεριλαμβάνεται ποσό 3.297.326,09 ευρώ, το οποίο έχει προκύψει από την έκδοση του πιστωτικού τιμολογίου στον πελάτη Leidos Inc». Η υπόθεση αφορά το…διαβόητο σύστημα C4I όπου η Siemens ήταν ο μεγαλύτερος υπεργολάβος. Υπενθυμίζεται ότι το 2019, μετά από πολυετείς δικαστικές διαμάχες, το Ελληνικό Δημόσιο αναγκάστηκε να πληρώσει πρόστιμο ύψους 52 εκατ. ευρώ στην αμερικανική εταιρεία SAIC, εκ των οποίων τα 40 εκατ. ευρώ αντιστοιχούν σε υπόλοιπο οφειλής και τα 12 εκατ. ευρώ στους τόκους. Όπως προκύπτει λοιπόν από τα συμφραζόμενα στα οικονομικά αποτελέσματα της Siemens το «σήριαλ» έλαβε οριστικά τέλος

Αγορά επαγγελματικής ψυχραιμίας

-Με βήματα σταθερά, ακολουθώντας τις διεθνείς τάσεις, χωρίς να παρασύρεται σε υπερβολές ούτε από τον πανικό ούτε από τον ενθουσιασμό, το Χρηματιστήριο της Αθήνας ξεχωρίζει σε απόδοση και προοπτικές. Από την αρχή του έτους, ο Γενικός Δείκτης κερδίζει περίπου 29% ενώ ο Μάιος προσέφερε κέρδη 12,3% % κι αυτό οδήγησε αρκετούς επαγγελματίες της αγοράς σε προσεκτικές πωλήσεις ώστε να κατοχυρώσουν τα κέρδη του χαρτοφυλακίου τους στον μήνα και στο πεντάμηνο. Παρά την τρίτη διαδοχική πτωτική συνεδρίαση, ο Μάιος 2023 είχε την καλύτερη απόδοση μηνός στο Χρηματιστήριο, από τον Νοέμβριο του 2020. Η αγορά των ομολόγων δείχνει να συμφωνεί με τη γενικότερη πορεία της αγοράς και η Ελλάδα ήδη δανείζεται φθηνότερα από την Ιταλία και τη Βρετανία.