-Χαίρετε, «φουντώνουν» οι συσκέψεις, οι διεργασίες, τα σενάρια για τα «εθνικά μέτρα» κατά της ενεργειακής ακρίβειας στο Μ.Μ. κυρίως υπό τον πρωθυπουργό, τον Δημητριάδη, τον Σκέρτσο και τον Πατέλη, αλλά και στο υπουργείο Ενέργειας (Σκρέκας), αλλά και τον Κώστα Ξιφαρά (ΔΕΠΑ). Ταυτοχρόνως, θεωρείται βέβαιον ότι «κάτι θα γίνει» και στις 29 Μαΐου από τους ηγέτες της Ε.Ε. για το ενεργειακό, γιατί το πράγμα δεν πάει άλλο. Ιδωμεν.

Πωλείται ένα «διαμάντι» της Ύδρας

-Επειδή η στήλη, ως γνωστόν, ενεργεί και ως real estate broker, σας ενημερώνω πως πωλείται ένα από τα ωραιότερα και ιστορικά σπίτια της οικογενείας Μπουντούρη στην Ύδρα. Βρίσκεται στον δρόμο προς Αυλάκι και τα τελευταία χρόνια ανήκει στην οικογένεια Καρπίδα της Αρχιρόδον. Το απίθανο σπίτι -με εκκλησάκι εντός, ανακαινισμένο- λένε ότι πωλείται περί τα 10 εκατ. ευρώ. Όσοι πλούσιοι σπεύσατε!

Ο Μαντωνανάκης και το αίτημα εξαίρεσης

-Εξανέστησαν οι δικαστές του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Λασιθίου με το περιεχόμενο της αίτησης εξαίρεσης που κατέθεσε ο Παντελής Μαντωνακάκης κατά του Πρωτοδίκη Λασιθίου, η οποία εκδικάστηκε εχθές 3/5. Απέρριψαν ομόφωνα την αίτηση εξαίρεσης σημειώνοντας, μεταξύ των άλλων, ότι οι αναφερόμενοι σε αυτή ακραίοι ισχυρισμοί και απαξιωτικοί χαρακτηρισμοί εκφεύγουν των θεμιτών ορίων, θίγουν το κύρος του δικαστικού λειτουργήματος εν γένει και δύνανται να θεμελιώσουν ακόμη και ποινική ευθύνη του αιτούντος. - Όμως ο Μαντωνανάκης φαίνεται πως συχνά καταφεύγει στην προσφιλή του συνήθεια να προσωποποιεί την αντιδικία του στρεφόμενος όχι μόνο κατά νομικών, αλλά και φυσικών προσώπων. Έχει ήδη στραφεί κατά του διευθύνοντα συμβούλου της ΕΤΑΔ Γιώργου Τερζάκη, ενώ έχει καταθέσει μηνύσεις και αγωγές και κατά σειράς τραπεζικών στελεχών, ακόμη και χαμηλόβαθμων, όταν οι τράπεζες δεν δέχθηκαν να του αναδιαρθρώσουν για πολλοστή φορά το δάνειό του, το οποίο είχε καταστεί ληξιπρόθεσμο επανειλημμένως μεταξύ 2007 και 2019, οπότε και καταγγέλθηκε.

Καταιγίδα χαρτιών στο Χρηματιστήριο

-Ο Μάιος μπήκε με μπουρίνια και στο Χρηματιστήριο. Έβρεχε μετοχές. Όλοι κάποια μετοχή ήθελαν να πουλήσουν, λίγοι αγόραζαν χθες στη Λ. Αθηνών. Με το 10ετές ομόλογο στο 4% και με το γερμανικό 10ετές στο 1%, είναι λογικό πολλοί να αναθεωρούν το risk premium των επενδύσεών τους και να περιμένουν στωικά τις αποφάσεις του Jerome Powell στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, ώστε να πάρουν τις νέες επενδυτικές τους αποφάσεις.

Φουρτούνες και στο λιμάνι

συνεχιζόμενη απεργία στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, όχι μόνον ταλαιπωρεί την αγορά αλλά -κυρίως- τροφοδοτεί το τέρας της ακρίβειας. Προφανώς αυτές οι επιπτώσεις δεν ενδιαφέρουν τους αγωνιστές απεργούς ενώ, αντίθετα, προσφέρουν επιχειρήματα στα ανταγωνιστικά λιμάνια της Μεσογείου και της Βόρειας Ευρώπης.

Αναβολή (ξανά) στη ΛΑΡΚΟ

-Μέσα σ’ αυτό το κλίμα, είναι λογικό να μην εμφανίζεται συνωστισμός επενδυτών για τη ΛΑΡΚΟ, ο διαγωνισμός για την ιδιωτικοποίηση της οποίας οδηγείται ξανά σε αναβολή. Το κλίμα δεν είναι καλό για τον διαγωνισμό και το πιθανότερο σενάριο είναι να δίνεται αναβολή στην αναβολή...

Η γαλλική «επίθεση» φιλίας στην Αττική Οδό και το μυστικό…

-Αντιθέτως, συνωστισμός επενδυτών παρατηρείται στον διαγωνισμό για την παραχώρηση της Αττικής Οδού, με έντονο γαλλικό, επενδυτικό άρωμα. Τουλάχιστον 4 γαλλικοί επενδυτικοί οίκοι συμμετέχουν στις κοινοπραξίες των υποψηφίων και όλα δείχνουν ότι το ενδιαφέρον είναι μεγάλο. -Μικρό μυστικό: Η μάχη θα κριθεί στα διόδια. Όλοι οι υποψήφιοι επενδυτές, στο επιχειρηματικό τους σχέδιο, προβλέπουν αύξηση των διοδίων της Αττικής Οδού, για να διασφαλίσουν τα προσδοκώμενα έσοδα στους καιρούς της μεγάλης ακρίβειας που ζούμε. Το ύψος των αυξήσεων που θα προτείνει κάθε κοινοπραξία θα είναι ένα από τα -κρίσιμα- κριτήρια επιλογής του νικητή….

Η μαύρη επέτειος της Folli Follie

-Σήμερα κλείνουν τέσσερα χρόνια από την ημέρα που το fund QCM και ο επικεφαλής του Γκάμπριελ Γκρέγκο δημοσίευσε το περίφημο report που αποκάλυψε την τεράστια λογιστική απάτη μέσω της οποίας διογκώνονταν για χρόνια τα οικονομικά μεγέθη της Folli Follie. Κατά τραγική ειρωνεία, την ημέρα που έσκασε σαν βόμβα το report της QCM, Παρασκευή 4 Μαΐου 2020, η Folli Follie θα εκπροσωπείτο σε event μεγάλης ξένης χρηματιστηριακής στην Αθήνα, μαζί με τις μεγαλύτερες και πιο προβεβλημένες ελληνικές εισηγμένες. Το σοκ για την αγορά ήταν τεράστιο και τις επόμενες εβδομάδες η εταιρεία κατέρρευσε σαν τραπουλόχαρτο, παρά τις προσπάθειες της οικογένειας Κουτσολιούτσου, αρχικά να διαψεύσει την πραγματικότητα και στη συνέχεια να γραπωθεί από τις καρέκλες της. Η συνέχεια γνωστή, με νομοθετική παρέμβαση άλλαξε η διοίκηση, η εταιρεία έχασε πολύ μεγάλο κομμάτι του τζίρου της, αλλά έμεινε ζωντανή και οι βασικοί μέτοχοι και άλλα στελέχη οδηγήθηκαν σε δίκη. Παρ’ όλα αυτά, τέσσερα χρόνια μετά, το σχέδιο εξυγίανσης της Folli Follie δεν έχει ολοκληρωθεί, λόγω καθυστερήσεων στην αποδέσμευση των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας, ενώ και η δίκη των Κουτσολιούτσων έχει πάρει τέτοια τροπή που τα πάντα είναι ανοιχτά...

Οι πλειστηριασμοί και οι πιέσεις

-Μέσα στις επόμενες 55 μέρες, θα πραγματοποιηθεί ο μεγαλύτερος αριθμός πλειστηριασμών ακινήτων στην ιστορία της χώρας. Ακίνητα μεγάλα, μικρά και μικρότερα που ανήκουν σε επιχειρήσεις, ιδιώτες και ομίλους θα βγουν στο σφυρί κάτω από την ασφυκτική πίεση των επενδυτών που στηρίζουν τους διαχειριστές κόκκινων δανείων, αλλά και των εξίσου αυστηρών απαιτήσεων του ΗΡΑΚΛΗ 1 και 2. -Το πρόβλημα είναι ότι ένα μικρό μόνο ποσοστό αυτών των πλειστηριασμών καταλήγουν σε συμφωνία και ανάκτηση κεφαλαίου. Ο λόγος είναι απλός: Για να τελεσφορήσει ένας πλειστηριασμός πρέπει ο υποψήφιος αγοραστής να έχει διαθέσιμα μετρητά. Πολλά χρήματα και αμέσως διαθέσιμα. Έτσι, οι επενδυτές πιέζουν τις τράπεζες να δημιουργήσουν ένα νέο χρηματοδοτικό προϊόν, ειδικά για τους πλειστηριασμούς. Να αξιολογείται, δηλαδή, η πιστοληπτική ικανότητα του υποψήφιου αγοραστή, να βάζει τα δικά του λεφτά αλλά να μπορεί να χρηματοδοτήσει την εξαγορά και μ’ ένα δάνειο. Κυβέρνηση και τράπεζες θεωρούν -ηθικά και πολιτικά- δύσκολη την υλοποίηση ενός τέτοιου εγχειρήματος (δάνεια για πλειστηριασμούς) το οποίο, βέβαια, υπάρχει σε όλες τις αναπτυγμένες αγορές. Οι συνθήκες όμως πιέζουν, το ίδιο και οι επόπτες.

Το επενδυτικό σχέδιο Μήτση

-Ένα επιχειρηματικό σχέδιο, προϋπολογισμού 1 δισ. ευρώ, δρομολογεί ο Όμιλος Μήτση που πρόσφατα συμφώνησε με τον Νίκο Αγγελόπουλο για να εξαγοράσει τα δύο ξενοδοχεία Aldemar στην Κρήτη καταβάλλοντας διψήφιο ποσό εκατομμυρίων ευρώ. Προ διμήνου, ο Όμιλος Μήτση έκλεισε ένα ακόμη deal για την αγορά της τεράστιας έκτασης Golf στη Βόρειο Αφάντου της Ρόδου από τον Μερκούριο Αγγελιάδη ο οποίος είχε ανακηρυχθεί από το ΤΑΙΠΕΔ, μετά πολυετή ταλαιπωρία, προτιμητέος επενδυτής (M.A. Angeliades Inc), έναντι συνολικού τιμήματος 27 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, στη Μύκονο αναπτύσσει μια νέα μονάδα σε μια έκταση 140 στρεμμάτων, ενώ στον Πειραιά συμφώνησε με τον Άγγελο Μεταξά να αγοράσει ένα κτίριο που θα μετατραπεί σε city hotel (μάλλον Sofitel). Τέλος, στα Καμένα Βούρλα περιμένει να τελεσφορήσει ο διαγωνισμός του ΤΑΙΠΕΔ για να διατηρήσει τη μονάδα ΓΑΛΗΝΗ και να αναπτύξει τον ιαματικό τουρισμό και όχι μόνο. Το σχέδιο είναι φιλόδοξο και εντυπωσιακά αισιόδοξο, δεδομένης της κρίσης.

Ο αειθαλής Γεωργακόπουλος της Ευρωπαϊκής Πίστης

-Φορτισμένο και συγκινησιακό ήταν το κλίμα στη Γενική Συνέλευση της Ευρωπαϊκής Πίστης, την τελευταία για την ασφαλιστική εταιρεία πριν γυρίσει και τυπικά σελίδα και συγχωνευθεί με την Allianz. Ο ιδρυτής και επικεφαλής της εταιρείας, Χρήστος Γεωργακόπουλος, όπως κάθε φορά, σηκώθηκε όρθιος για να απευθυνθεί στους μετόχους και ας μην υπήρχε κάποιο πόντιουμ. «Το κάνω από σεβασμό απέναντί σας, όπως εξάλλου και τα προηγούμενα 43 χρόνια», είπε. Ξεκίνησε την ομιλία του προτάσσοντας όχι τα οικονομικά μεγέθη και τις επιδόσεις της Ευρ. Πίστης αλλά για να απευθύνει ένα ευχαριστώ στους μετόχους. Όσο για τη συνέχεια: «Σε δύο μήνες και δύο μέρες κλείνω τα 80 χρόνια. αισθάνομαι ότι ξαναγίνομαι 35. Νιώθω ότι ξεκινώ και πάλι τη ζωή μου! Δεν μπορώ πραγματικά να περιγράψω αυτό το συναίσθημα... Κοινώς, δεν σκοπεύω να συνταξιοδοτηθώ. Είναι εξάλλου δέσμευσή μου να είμαι παρών στη νέα πορεία της εταιρείας. Δέσμευση τόσο στο προσωπικό και τους συνεργάτες, όσο και στην Allianz«, είπε αφοπλιστικά.

Στο προσκήνιο οι ΑΕΕΑΠ

-Οι εταιρείες επαγγελματικής διαχείρισης ακινήτων αναπτύσσονται και διεκδικούν μεγάλο μερίδιο της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς. Μάλλον όχι άδικα, αφού είναι πολλοί που πιστεύουν πως το ακίνητο -μια ουσιαστική άμυνα των επενδυτών απέναντι στον πληθωρισμό και την ακρίβεια- θα πρωταγωνιστήσει στην Ελλάδα, τα επόμενα χρόνια. Σε λίγες μέρες θα κληθούμε όλοι να πληρώσουμε ΕΝΦΙΑ, ο οποίος υπολογίστηκε με βάση τις πολύμηνες μελέτες και τις μετρήσεις των ειδικών για την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων μας. Aπό τον ΕΝΦΙΑ το ΥΠΟΙΚ ευελπιστεί να εισπράξει 2,2 δισ. ευρώ. Η φορολογήσιμη ακίνητη περιουσία εκτιμάται σε 850 δισ. ευρώ. Δηλαδή, ο φόρος αντιστοιχεί στο 0,25% της αξίας των ακινήτων μας. Από την εποχή που προσδιορίστηκαν οι αντικειμενικές αξίες αλλά και ο ΕΝΦΙΑ, μέχρι σήμερα, στην αγορά ακινήτων υπάρχει πολύ μεγάλη κινητικότητα και άνοδος των τιμών. Δεδομένου ότι ΦΠΑ δεν υπάρχει στις συναλλαγές, είναι προφανές ότι στην ελληνική αγορά ακινήτων υπάρχουν πολλά περιθώρια για νέες σημαντικές επενδύσεις αλλά και υψηλότατα περιθώρια κερδοφορίας…

Πωλητήριο στο παλιό εργοστάσιο της Alapis

-Σε δημόσιο πλειοδοτικό διαγωνισμό οδεύει το βιομηχανικό συγκρότημα στο Κρυονέρι της Alapis. Η διακήρυξη του διαγωνισμού έρχεται σε συνέχεια της υπ’ αριθμόν 543/1-4-2022 έκθεσης του εισηγητή των πτωχεύσεων του Πρωτοδικείου Αθηνών. Πρόκειται για μεγάλο βιομηχανικό ακίνητο σε περιοχή εκτός σχεδίου στο Κρυονέρι, σε απόσταση 2 χιλιομέτρων περίπου από τον σιδηροδρομικό σταθμό Αγίου Στεφάνου και σε μικρή απόσταση από την Εθνική Οδό Αθηνών - Λαμίας. Οι κτιριακές εγκαταστάσεις έχουν συνολικό εμβαδόν πάνω από 10.650 τ.μ. και έχουν ανεγερθεί σε έκταση εμβαδού 20.900 τ.μ. περίπου. Ως ελάχιστο τίμημα πώλησης του βιομηχανικού ακινήτου έχει οριστεί το ποσό των 3,15 εκατ. ευρώ, το οποίο αποτελεί και την πρώτη τιμή προσφοράς.