-Χαίρετε, η αλήθεια είναι ότι ακόμα και οι παλιοί δημοσιογράφοι καιρό είχαμε να δούμε τέτοιο τσίρκο Βουλή. Μεταξύ μας, η κατάσταση σου δημιουργεί ανάμεικτα συναισθήματα, λίγο το γελάς με τους γραφικούς να παίζουν ξύλο, λίγο ντρέπεσαι κιόλας γιατί τέτοιες εικόνες στα Κοινοβούλια δεν βλέπεις συχνά στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Κάτι λίγο στα Βαλκάνια και στην Τουρκία από τη γειτονιά και μετά Ασία και Λατινική Αμερική. Σημειώστε, στην εικόνα της Ακροδεξιάς που πλακώνεται, ότι όλο μαζί το «κοινοβουλευτικό θέαμα» συμπληρώνεται από τον Κασσελάκη που στριφογυρνάει λέγοντας ότι να ‘ναι, ήτοι… λόγια του πρωινάδικου (δεν ήξερε τη δημόσια δαπάνη για την Υγεία), νομίζω ότι και σήμερα, σε μια συνέντευξη που θα μεταδοθεί, επανέλαβε και το «πιστεύω του στα θαύματα» ή κάπως έτσι, βάλτε και λίγο τη Ζωίτσα και με μεγάλη χαρά αναμένουμε να προστεθούν και νέα happenings στο Κοινοβούλιο με την είσοδο της κυρίας Λατινοπούλου.

Για να μαθαίνουν οι νεότεροι και να θυμούνται οι παλιοί

-Δεν είναι η πρώτη φορά πάντως που πέφτουν «ψιλές» στον ναό της Δημοκρατίας. Το 1982 ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Τσακλίδης γρονθοκοπεί στη Βουλή τον Ηλία Βουγιουκλάκη της ΝΔ. Καλοκαίρι του 1993 και ο τότε βουλευτής της ΝΔ Κωνσταντίνος Ζαχαράκης επιτέθηκε και χτύπησε τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Γιάννη Διαμαντίδη μέσα στην Ολομέλεια, όταν ο δεύτερος τον αποκάλεσε φιλοβασιλικό. Λίγους μήνες μετά, τον Νοέμβριο του ίδιου έτους και ενώ ο Ανδρέας Παπανδρέου έχει επιστρέψει στην εξουσία, ο τότε βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Βασίλης Κεδίκογλου, πατέρας του Σίμου, επιχειρηματολογούσε στη Βουλή υπέρ της επαναφοράς αξιωματικών των Ε.Δ οι οποίοι αποστρατεύτηκαν εκδικητικά από την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Ενώ μιλούσε, ακούστηκε από τα έδρανα του ΚΚΕ ο Στρατής Κόρακας να σχολιάζει «πάλι τους δικούς σας πάτε να βολέψετε;». Ο αψίθυμος Κεδίκογλου εγκατέλειψε το βήμα, έτρεξε στα έδρανα, ακινητοποίησε τον Κόρακα και άρχιζε να τον σφαλιαρίζει.

Μητσοτάκης

-Ρώτησα λοιπόν την πηγή στο Μ.Μ. τι λένε εκεί για όλα αυτά και μου είπαν το προφανές, ότι «το τσίρκο μάς ευνοεί, όσο και να θέλουμε να κρατήσουμε τις αποστάσεις απ’ όλους αυτούς, ασφαλώς και όλοι καταλαβαίνουν ότι υπάρχει ο Μητσοτάκης και μετά μια παρωδία, επικίνδυνη για τη χώρα». Ε, ναι, όλοι καταλαβαίνουμε ότι προεκλογικά ο Κ.Μ. θα ποντάρει στο χαρτί της σοβαρότητας.

Πατήρ, υιός και ψεκασμένα πνεύματα

-Εμείς πάντως σας είχαμε προειδοποιήσει ότι επίκειται χαμούλης στην ultra δεξιά πολυκατοικία με μηνύσεις, αντεγκλήσεις, χριστιανόμετρα και ύβρεις που θα κορυφώνονται όσο πλησιάζουμε στις εκλογές. Ο ανταγωνισμός βλέπετε μεταξύ ψεκασμένων ρωσόφιλων, «μαϊμού» Λακεδαιμόνιων και χριστιανοταλιμπανέζων είναι σκληρός. Η αλήθεια όμως είναι πως δεν περίμενα να μετατρέψουν το κοινοβούλιο σε ρινγκ. Πρέπει να ξέρετε πως ορισμένοι «συναγωνιστές» που στελεχώνουν τα 3 κόμματα και ιδίως την Ελληνική Λύση και τους Σπαρτιάτες, δεν είναι άγνωστα μεταξύ τους. Ως γυρολόγοι στον χώρο της σκληρής δεξιάς και ακροδεξιάς έχουν, εκτός από κοινή μήτρα, κοινό παρελθόν και σε ορισμένες περιπτώσεις τους συνδέουν παλιές συγκρούσεις. Μια τέτοια έχθρα συνδέει τον μποξέρ πρώην Σπαρτιάτη Φλώρο με τον Βασίλη Γραμμένο του Βελόπουλου. Σας τα είχα γράψει πριν από λίγες ημέρες. Ο πατήρ Φλώρος υπήρξε εκ των ιδρυτικών μελών της Ελληνικής Λύσης ώσπου μια μέρα τον «εκπαραθύρωσαν». Μαθαίνω δε ότι την ώρα του χθεσινού επεισοδίου ο πατέρας καμάρωνε τον υιό Φλώρο από το θεωρείο της Βουλής. Τι άλλο μαθαίνω; Εάν από τις καταθέσεις επιβεβαιωθεί ο χυδαίος διάλογος που προηγήθηκε της επίθεσης, θα υπάρξουν πειθαρχικά μέτρα και κατά του Γραμμένου.

Project Aqua ή όταν οι τράτες έπαιρναν... τα κλουβιά με τα ψάρια

-Project Aqua έχει βαφτίσει η Deloitte τη διαδικασία που τρέχει για την πώληση της Avramar, δηλαδή των πρώην ΝΗΡΕΑΣ, ΣΕΛΟΝΤΑ κ.ά. Το φιλόδοξο σχέδιο που ένωσε ιχθυοτροφεία σε Ελλάδα και Ισπανία κατέρρευσε αιφνιδίως ενώ επικρατούσε η αντίληψη ότι πήγαινε καλά και το βάρος των 350 εκατ. που χρωστά ο όμιλος στις τράπεζες. Γύρω από τα προβλήματα της Avramar κυκλοφορούν πολλά στην αγορά, με πιο... διασκεδαστικές τις ιστορίες που θέλουν σε εγκαταστάσεις ιχθυοτροφείων να έδεναν τράτες, να βουτούσαν άτομα που έκοβαν τα ρεμέτζα από τα κλουβιά (με χιλιάδες ψάρια το καθένα), τα οποία και έδεναν στις τράτες που τα απομάκρυναν από την εγκατάσταση. Τώρα η Deloitte έχει υπολογίσει πόσα ψάρια υπάρχουν στις εγκαταστάσεις, κι ως τα μέσα του μήνα έστελνε teaser σε δυνητικούς υποψηφίους, ενώ οι τράπεζες υποχρεώθηκαν να δώσουν 20 εκατομμύρια νέο δανεισμό, κυρίως για να μην ψοφήσουν τα ψάρια στις εγκαταστάσεις και ταυτόχρονα να αποκτήσουν ενέχυρο τις μετοχές της Avramar ώστε να κινηθεί η διαδικασία πώλησης. Οι ελπίδες για το μέλλον του ιχθυοτροφικού ομίλου ακουμπούν στον ήδη μέτοχο της Avramar, το Mubadala των ΗΑΕ και το ενδεχόμενο να συμπράξει με ένα ισπανικό fund που ενδιαφέρεται εδώ και καιρό, χωρίς όμως τίποτε να είναι δεδομένο.

Η... αγοραφοβία του ΔΑΑ

-Σήμερα είναι προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί η γενική συνέλευση της «Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών» στο ξενοδοχείο Sofitel, δίπλα από το Ελευθέριος Βενιζέλος. Ωστόσο, η εταιρεία έκρινε σωστό να μην επιτρέψει την είσοδο στους δημοσιογράφους, μια πρακτική που γυρίζει στις παλιές κακές εποχές της εταιρικής διακυβέρνησης. Με δεδομένο ότι η ΔΑΑ είναι πλέον εισηγμένη στο Χρηματιστήριο και μάλιστα αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες της αγοράς βάσει κεφαλαιοποίησης, προκαλεί απορία η άρνηση αυτή στους δημοσιογράφους που καλύπτουν το ρεπορτάζ. Βέβαια η προβολή που έτυχε η εταιρεία εν όψει της εισαγωγής της στο ΧΑ ήταν τότε ευπρόσδεκτη από τη διοίκηση. Ωστόσο, ως εισηγμένη πλέον εταιρεία καλό θα ήταν να συντονιστεί με τις υπόλοιπες...

Η Lavipharm έτοιμη για νέες εξαγορές και μέρισμα

-Την τελευταία φορά που η Lavipharm μοίρασε μέρισμα στους μετόχους της η Ελλάδα δεν είχε μπει σε μνημόνια, είχαμε κυβέρνηση Κώστα Καραμανλή και στις ΗΠΑ άρχισε να εκδηλώνεται η τεράστια χρηματοπιστωτική κρίση των ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων. Από το 2007 φτάνουμε στο σήμερα, με τη μοναδική εισηγμένη φαρμακευτική εταιρεία να έχει επανακάμψει πλήρως από μια 10ετή περιπέτεια και να ετοιμάζεται όχι μόνο για νέες εξαγορές φαρμάκων, αλλά και για τη διανομή μερίσματος. Στη χθεσινή παρουσίαση στην Ένωση Θεσμικών, ο Βασίλης Μπαλούμης, CFO του Ομίλου και ο Παναγιώτης Γιαννουλέας, COO & Country Manager, ανέφεραν πως το 2024 η Lavipharm θα ανεβάζει τις επενδύσεις της στα 9-10 εκατ. ευρώ, μέρος των οποίων θα κατευθυνθεί και για την ενίσχυση του χαρτοφυλακίου των φαρμάκων της. Θυμίζουμε πως η εταιρεία πέρυσι απέκτησε τα γνωστά σκευάσματα Lonarid, Lonangal (από την Boehringer Ingelheim) και Flagyl (από τη Sanofi) και εξετάζει ήδη περιπτώσεις που άμεσα θα ενισχύσουν τα έσοδα και την κερδοφορία της. Παράλληλα, έχοντας «χτίσει» αποθεματικό και καθώς ο ισολογισμός έχει ενδυναμωθεί και φέτος αναμένεται μια ακόμη χρονιά με διψήφια ανάπτυξη, οι μέτοχοι ας ετοιμάζονται τον Ιούνιο του 2025 να λάβουν – έπειτα από 17 χρόνια - μέρισμα από τα κέρδη της φετινής χρήσης.

Η Intrakat πάει Μύκονο

-Εκτός από τις κατασκευαστικές και «πράσινες» δραστηριότητες στην ενέργεια, η Intrakat συνεχίζει σειρά project στο real estate-τουρισμό. Στο επίκεντρο βρίσκεται σειρά επενδύσεων στη Μύκονο όπου έχει αποκτήσει μέσω της θυγατρικής INTRA Estate τέσσερα οικόπεδα στην Άνω Μερά για τα οποία εκδόθηκαν οικοδομικές άδειες προκειμένου να αναπτυχθούν κατοικίες προσωπικού, καλύπτοντας έναν τομέα που έχει μεγάλη ανάγκη το νησί. Η κατασκευή του έργου μόλις ξεκίνησε μετά και την εξασφάλιση χρηματοδότησης ύψους 10 εκατ. στις αρχές του 2024 και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο του 2025. Επίσης στη Μύκονο ολοκληρώθηκε η απόκτηση ξενοδοχείου 17 δωματίων στην Χώρα που ανήκε στην «ΑΡΜΟΝΙΑ ΚΥΚΛΑΔΩΝ» και ήδη ξεκίνησαν οι μελέτες ανακαίνισης για τη μετατροπή του σε luxury boutique hotel.

Νέα κόλπα με δάνεια μέσω... POS

-Η πλήρης διασύνδεση των μηχανημάτων POS των επιχειρήσεων με τις ταμειακές μηχανές, δημιουργεί νέα δεδομένα. Η Eurobank ετοιμάζει ένα νέο χρηματοδοτικό εργαλείο και συγκεκριμένα το παλιό πρόγραμμα POS Cash Advance που είχε δημιουργήσει η τράπεζα με τη Worldline διευρύνεται και μετατρέπεται σε POS Credit. Σε συνεργασία με την εταιρεία πληροφορικής Profile και τη Worldline Greece, η Eurobank θα επιτρέπει στις επιχειρήσεις να υποβάλλουν μέσα από το σύστημα POS αίτηση δανείου, το οποίο θα αξιολογείται και θα βαθμολογείται on line και μέσα σε λίγα λεπτά της ώρας θα εγκρίνεται ή θα απορρίπτεται με βάση τα στοιχεία του υποψήφιου δανειολήπτη και του ετήσιου τζίρου του. Σε περίπτωση έγκρισης, τα χρήματα θα εκταμιεύονται άμεσα, ενώ η αποπληρωμή του δανείου θα γίνεται σταδιακά μέσα από τις εισπράξεις με χρήση του POS, χωρίς εμπράγματες εξασφαλίσεις. Το δάνειο μέσω του POS Credit θα έχει διάρκεια 30 μήνες.

Μυκονιάτικες μπεκάτσες;

-Μια ενδιαφέρουσα απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (Γενική Διεύθυνση Δασών-Επιθεώρηση Εφαρμογής Δασικής Πολιτικής Αιγαίου), την οποία υπογράφει η Προϊσταμένη Δ/νσης Δασών, εγκρίνει «σύμφωνα με τις παρατηρήσεις της Δ’ ΚΟΣΕ και αυτές που διατυπώθηκαν από την Υπηρεσία μας α) Τον απολογισμό του οικονομικού έτους 2022 του Κυνηγετικού Συλλόγου Μυκόνου όπως συντάχθηκε και θεωρήθηκε και β) Τον προϋπολογισμό του οικονομικού έτους 2023, όπως συντάχθηκε και θεωρήθηκε». Έτσι, για να ξέρετε, το σύνολο εσόδων του 2022 ανήλθε σε 49.019,10 ευρώ και τα έξοδα σε 44.010,10 ευρώ, οπότε προέκυψε και ένα υπόλοιπο 5.009 ευρώ. Για το 2023 ο προϋπολογισμός έδειχνε κάπως πεσμένος με τα έσοδα στα 32.886,88 ευρώ και μαζί με το υπόλοιπο της προηγούμενης χρονιάς έφτασαν στα 37.895,88 ευρώ, ενώ τα έξοδα είναι στο ίδιο ποσό (37.895,88 ευρώ). Έτσι, με βάση τα στοιχεία το υπόλοιπο είναι μηδενικό και όλα ισοσκελισμένα. Στην απόφαση και στα συμπεράσματα σημειώνεται ότι «δόθηκαν οι απαραίτητες συστάσεις για τις φιλοθηραματικές δαπάνες και για το Βιβλίο Ταμείου και επιστήσαμε την προσοχή των ενδιαφερομένων για τη λειτουργία του Συλλόγου, σύμφωνα με το καταστατικό και τις εγκύκλιες διαταγές». Η δική μου απορία είναι τι ακριβώς κυνηγούν τα μέλη του Συλλόγου στο Νησί των Ανέμων; Μπεκάτσες, φασιανούς, αγριόχηνες ή τίποτε άλλο;

Νέο κεφάλαιο για το κτίριο του ΔΟΛ στη Χρ. Λαδά

-Σ΄ έναν μήνα από σήμερα, στις 22 Μαΐου, θα παρουσιαστεί επισήμως η ριζική ανακαίνιση του ιστορικού κτιρίου του παλιού ΔΟΛ στην οδό Χρήστου Λαδά 3. Εκεί θα εγκατασταθεί πλέον ένα μεγάλο μέρος της διοίκησης της ΔΕΗ. Είναι ένα κτίριο του 1932, σχεδιασμένο από τον Κωνσταντίνο Κιτσίκη, για την ανακαίνιση του οποίου επενδύθηκαν 8,5 εκατ. ευρώ και χρειάστηκαν εργασίες δύο ετών. Η εταιρεία που επιμελήθηκε της ανάπλασης του 8ώροφου κτιρίου είναι η ehret+klein Greece, η οποία αποτελεί παράρτημα της διεθνούς γερμανικής εταιρείας ehret+klein (ιδρύθηκε το 2006). Οι ιδιοκτήτες της εταιρείας, Michael Ehret και Stefan Klein, θα είναι παρόντες για την παράδοση του κτιρίου. Μετά τη σκοτεινή μνημονιακή περίοδο, το κέντρο της Αθήνας ξαναπαίρνει τη θέση που του αξίζει στην οικονομική ζωή της χώρας.

Η ΕΥΔΑΠ πρωτοτυπεί

-Δεν έχει ξαναγίνει αυτό, αλλά πάντα υπάρχει μια ευκαιρία για νέες συνήθειες. Σήμερα το μεσημέρι, στις 12, η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ θα ενημερώσει τους -Έλληνες- αναλυτές για τα οικονομικά αποτελέσματα και τις προοπτικές του Ομίλου. Τέσσερις ώρες αργότερα, η ίδια διοίκηση θα ενημερώσει τους -αλλοδαπούς- αναλυτές για τα ίδια (;) αποτελέσματα και προοπτικές, αυτή τη φορά στην αγγλική γλώσσα. Είναι η πρώτη φορά που μια εισηγμένη επιχείρηση ενημερώνει χωριστά τους Έλληνες από τους αλλοδαπούς αναλυτές και διαχειριστές. Θεωρητικά το μήνυμα της διοίκησης θα είναι το ίδιο: Οι επενδύσεις της ΕΥΔΑΠ έχουν εκτοξευτεί από τα 15 εκατ. ευρώ στα 85 εκατ. ευρώ φέτος, με τη φιλοδοξία να αυξηθούν στα περίπου 150 εκατ. ευρώ ετησίως. Η ΕΥΔΑΠ υποστηρίζει ότι προσφέρει το πιο καθαρό νερό στον κόσμο με το χαμηλότερο τιμολόγιο στον κόσμο και ταυτόχρονα ικανοποιεί τους επενδυτές με μια σταθερή μερισματική πολιτική.

Να δούμε κάποια στιγμή βελτίωση και στις εισπράξεις

-Η εαρινή σύναξη των μεγαλύτερων επενδυτικών ταμείων του κόσμου πραγματοποιείται αυτές τις ημέρες στην Ντόχα του Κατάρ. Κεντρικό θέμα συζήτησης των Εθνικών Επενδυτικών Ταμείων είναι η επικέντρωση στη βιωσιμότητα των επενδύσεων, αλλά και η καλύτερη επικοινωνία των στόχων τους. Η ομάδα του Ελληνικού Υπερταμείου παρουσίασε στη Σύνοδο την επιτυχία του Trust Index καθώς κατάφερε να ενισχυθεί η θετική εικόνα του στην κοινωνία κατά περίπου 40% μέσα σ' έναν χρόνο. Ελπίζω ανάλογες επιδόσεις να δούμε και στα ταμεία του Υπερταμείου, το οποίο είναι πιο κοντά στον μετασχηματισμό του σε ολοκληρωμένο Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο, καθώς προχωρεί σε διαγωνισμό για τον σύμβουλο που θα στηρίξει την προσπάθεια.

Η άλωση των 1.453 μονάδων

-Η μάχη στο Χρηματιστήριο γίνεται γύρω από τις 1.453 μονάδες αφού μετά από 6 διαδοχικές ανοδικές συνεδριάσεις είναι πολλοί εκείνοι που αισθάνονται τις τσέπες τους να βαραίνουν και θέλουν να πουλήσουν για να κλειδώσουν τα κέρδη τους. Η χθεσινή συνεδρίαση τα είχε όλα. Αυξημένο τζίρο, σενάρια, rotation στην ηγετική ομάδα, διορθώσεις και πολλές εναλλαγές συναισθημάτων. Ο Γενικός Δείκτης έφτασε έως τις 1.462,68 μονάδες (+1,03%) τελικά όμως προσγειώθηκε στις 1.448,7 μονάδες (+0,06%). Η Τρ. Πειραιώς απελευθέρωσε μεγάλη ρευστότητα αφού έχοντας επιστρέψει στην τιμή των 4 ευρώ της ιδιωτικοποίησής της, προσφέρει την ευκαιρία σε πολλούς να φύγουν και να αναζητήσουν αλλού ευκαιρίες. Στα 4,05 ευρώ όσοι μάζευαν από τα 3,65 ευρώ μπορούν τώρα να φύγουν έχοντας πληρώσει και τις χρηματιστηριακές προμήθειες. Ο τραπεζικός δείκτης έφτασε χθες έως τις 1.282 μονάδες (+2%) τελικά ολοκλήρωσε στις 1.264,53 (+0,58%). Η αγορά γνωρίζει ότι τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου 2024 θα είναι σαφώς καλύτερα από τα αντίστοιχα περυσινά, αλλά δεν θα υπερτερούν των αποτελεσμάτων του τελευταίου τριμήνου 2023. Έχει καταγραφεί πιστωτική επιβράδυνση 1,6 δισ. ευρώ, πολλές καταθέσεις μετατράπηκαν σε Αμοιβαία Κεφάλαια και προθεσμιακά προϊόντα, ενώ σημαντικά επιβαρύνουν το λειτουργικό κόστος τα ομόλογα MREL που οι τράπεζες είχαν υποχρέωση να εκδώσουν, η αγορά πιστεύει θα διανείμουν καλύτερα μερίσματα, γι’ αυτό η Eurobank ανέβηκε στα 2,01 ευρώ (+1,64%) και η Εθνική στα 7,56 ευρώ (+1,93%).

Τα κόλπα της Wall Street

-Η Goldman Sachs εκτιμά ότι φέτος οι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης εταιρείες θα προχωρήσουν σε αγορές ιδίων μετοχών ύψους 1,15 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, που αποτελεί ρεκόρ όλων των εποχών. Έχει μετρήσει ότι φέτος οι αγορές ιδίων μετοχών θα είναι κατά 16% μεγαλύτερης αξίας από το 2023. Από πέρυσι τον Απρίλιο μέχρι σήμερα η Goldman Sachs έχει καταγράψει αγορές ιδίων μετοχών ύψους 317 δισ. δολαρίων, αλλά πιστεύει ότι στους επόμενους μήνες το φαινόμενο θα ενταθεί. Στο σημείο αυτό προκύπτουν αρκετά ερωτήματα: Είναι η σημερινή αξία των μετοχών αυτών τόσο χαμηλή ώστε να θεωρείται καλή επένδυση η αγορά τους; Είναι ένας έμμεσος τρόπος μερισματικής απόδοσης για τους μετόχους χωρίς φορολογική επιβάρυνση (μόλις 1%); Δεν έχουν άλλους τρόπους να αξιοποιήσουν τα ταμειακά διαθέσιμά τους σε προσοδοφόρες επενδύσεις και αγοράζουν τις δικές τους μετοχές; Προστατεύουν τις εταιρείες τους περιορίζοντας τη διασπορά ή ετοιμάζουν την άμυνά τους για μια επικείμενη χρηματιστηριακή κρίση;