-Χαίρετε, η ενεργειακή επάρκεια και το ρωσικό φυσικό αέριο πονοκεφαλιάζουν το Μ.Μ. Σε γενικές γραμμές θα έλεγα ότι εμφανίζονται μάλλον ψύχραιμοι, αλλά έτσι όπως κλιμακώνεται η σύγκρουση Ρωσίας - Δύσης όλα παίζουν. Στο μεταξύ, οι εκτιμήσεις που φθάνουν στο ΜΜ από μεγάλους ενεργειακούς παίκτες είναι ότι η μη πληρωμή σε ρούβλια δεν είναι λόγος να κλείσει η Ρωσία τη στρόφιγγα. Αλλά πόσο μπορείς να βασίζεσαι σε αυτές τις εκτιμήσεις, τη στιγμή που αν υπάρξει διακοπή του φυσικού αερίου θα βρεθούμε αντιμέτωποι με δύσκολες καταστάσεις για τη χώρα και τον τουρισμό; Για αυτό και προσπαθούν να κάνουν τα κουμάντα τους ώστε να μη μείνουμε ξεκρέμαστοι: Μέσα στο καλοκαίρι λοιπόν, πιθανόν και τον Ιούλιο, θα δέσει στη Ρεθυβούσα το πλοίο – αποθήκη LNG, ενώ τρέχουν οι διαδικασίες για να αγοράσουμε ένα τέτοιο πλοίο μέχρι το Φθινόπωρο. Στο μεταξύ, η Ευρώπη εμφανίζεται διχασμένη και εξαρτημένη: Βουλγαρία και Πολωνία είχαν πάρει μέτρα και από ασφαλή θέση αντιμετώπισαν τη διακοπή των Ρώσων. Αντίθετα, η Γερμανία είναι εξαιρετικά ευάλωτη σε μια διακοπή της παροχής και στην ΕΕ συνήθως γίνεται αυτό που θέλει η Γερμανία. Αλλά διανύουμε και μια περίοδο που “σπάνε” οι κανόνες κι ανατρέπονται οι ισορροπίες, οπότε θέλει προσοχή.

Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ετοιμάζει το χαρτί των παραχωρήσεων

-Ενδιαφέρουσες εξελίξεις στον Όμιλο της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ειδικότερα στον βραχίονα των παραχωρήσεων, δηλαδή τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Παραχωρήσεις ΜΑΕ, που συστάθηκε τον Ιούνιο του 2021. Συγκεκριμένα, η Έκτακτη Γενική Συνέλευση της μοναδικής μετόχου, μητρικής ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, που έγινε στις 23 Μαρτίου, αποφάσισε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 35 εκατ. ευρώ με καταβολή μετρητών και με την έκδοση 35 εκατομμυρίων νέων ονομαστικών μετοχών, ονομαστικής αξίας ενός ευρώ εκάστης. Δεδομένου ότι η εταιρεία συστάθηκε με αρχικό μετοχικό κεφάλαιο 25.000 ευρώ, μετά την ΑΜΚ αυτό διαμορφώνεται πλέον σε 35.025.000 ευρώ. -Η συγκεκριμένη κίνηση αποκτά ιδιαίτερη σημασία καθώς αφορά ένα ξεχωριστό εταιρικό σχήμα το οποίο αναμένεται να παίξει ρόλο στο μέλλον. Και τούτο επειδή δημιουργήθηκε προκειμένου να εισφερθούν σε αυτό υφιστάμενες και μελλοντικές παραχωρήσεις του Ομίλου. Δηλαδή, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ χτίζει έναν πυλώνα που θα μπορούσε ακόμη και να προχωρήσει σε IPO σε διεθνές χρηματιστήριο, ώστε να αποτιμηθεί η αξία των παραχωρήσεων. Οι παραχωρήσεις εμφανίζονται ως business unit στον όμιλο, με το χαρτοφυλάκιο να περιλαμβάνει τις συμβάσεις για Κεντρική Οδό, Νέα Οδό και Ολυμπία Οδό, το αεροδρόμιο στο Καστέλι, τα ΣΔΙΤ Απορριμμάτων, το IRC του Ελληνικού, και το mega project της Εγνατίας Οδού. Στη διοίκηση της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Παραχωρήσεις συμμετέχουν η Πηνελόπη Λαζαρίδου ως εκτελεστική πρόεδρος, με αντιπρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο τον Εμμανουήλ Μουστάκα, ενώ το Δ.Σ. συμπληρώνεται από τους Αλέξανδρο Μιχαηλίδη, Γεώργιο Αρμένη και Βάια Χουχουρέλου.

Ο Α. Enria έρχεται στην Αθήνα – Τι θα συζητήσει

πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Andrea Enria, έρχεται στην Αθήνα -την επόμενη εβδομάδα- προσκεκλημένος του Γιάννη Στουρνάρα. Από 11 μέχρι και 13 Μαΐου, η Τράπεζα της Ελλάδος φιλοξενεί μια συνάντηση με τον SSM στην οποία θα τεθούν ευρωπαϊκά τραπεζικά ζητήματα (με πρώτο την πλήρη διαγραφή της έκθεσης σε Ρωσία και την παράλληλη τήρηση των κεφαλαιουχικών απαιτήσεων, την πορεία των επιτοκίων κ.λπ.). Στην ατζέντα όμως υπάρχουν και «αμιγώς ελληνικά» καυτά τραπεζικά ερωτήματα, στα οποία ο SSM θα δώσει απαντήσεις αφού πρώτα συνεννοηθεί με τις διοικήσεις των Ελληνικών Τραπεζών και τον Διοικητή. Αυτό που απασχολεί σήμερα τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών είναι η εσωτερική διαδικασία αξιολόγησης κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών. Στη σημερινή συγκυρία, οι τράπεζες δύσκολα θα προχωρήσουν σε καινούριες εκδόσεις ομολόγων στο πλαίσιο των MREL (ελάχιστες απαιτήσεις για ίδια κεφάλαια και επιλέξιμες υποχρεώσεις) αφού είναι πλέον πανάκριβες.

Οι ενέσεις (των 7,2 εκατ.) της ABAΞ στη Volterra

-Το ότι η ΑΒΑΞ έχει αναρτήσει πωλητήριο στη Volterra είναι γνωστό, όπως κι ότι έχει αναθέσει στη Eurobank την αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή για τη Volterra, χωρίς να υπάρξει - ως τώρα - κάποιο αποτέλεσμα. Και μέχρι να φανεί φως στο τούνελ, η διοίκηση της ΑΒΑΞ αποφάσισε να αποεπενδύσει “εδώ και τώρα” από την 100% θυγατρική Volterra. Στα οικονομικά αποτελέσματα του Ομίλου για το 2021, η δραστηριότητα της ενέργειας κατηγοριοποιείται ως διακοπείσα λόγω της απόφασης πώλησης της Volterra. Πηγές της ΑΒΑΞ σχολίαζαν την επικείμενη αποεπένδυση του ομίλου από την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας, λέγοντας ότι ένας από τους λόγους πώλησης της Volterra είναι οι ιδιαίτερα ελκυστικές αποτιμήσεις στα εν λειτουργία έργα ΑΠΕ. Η αποεπένδυση, υποστήριζαν, θα δώσει τη δυνατότητα στην εταιρεία να επενδύσει και να αξιοποιήσει τα κεφάλαια που θα προκύψουν σε νέα έργα ΣΔΙΤ και παραχωρήσεις. Ταυτόχρονα, η αποδέσμευση από τη Volterra θα δώσει ένα θετικότερο αποτύπωμα στη συνολική εικόνα του ομίλου. Σύμφωνα με τον ετήσιο απολογισμό της εταιρείας, το τελευταίο τρίμηνο του 2021 η ABAΞ χρειάστηκε να στηρίξει οικονομικά την εταιρεία με τους 38.000 πελάτες, με το ποσό των 7.200.000 ευρώ, για το οποίο η έκτακτη Γενική Συνέλευση πήρε απόφαση για τη κεφαλαιοποίησή του. Η Volterra παρουσίασε πέρυσι πωλήσεις ύψους 190,5 εκατ. ευρώ, αλλά και ζημιές μετά φόρων 14 εκατ. ευρώ, ζημιές που επηρέασαν και τα αποτελέσματα της ΑΒΑΞ. Χωρίς τη θυγατρική στην ενέργεια, ο όμιλος ΑΒΑΞ θα είχε εμφανίσει πέρσι κέρδη 2 εκατ. ευρώ. Υ.Γ.: Δεν το διασταύρωσα για να ξέρω αν ισχύει, αλλά στην αγορά κυκλοφορεί ότι η Volterra αποτιμήθηκε στα 120 εκατ., ποσό που δεν ενθουσίασε και τόσο τους ενδιαφερόμενους.

Δουλειές με φούντες στο ΤΑΙΠΕΔ

-Η Μεγάλη Εβδομάδα ήταν πραγματικά μεγάλη για το ΤΑΙΠΕΔ καθώς τρέχουν για να ολοκληρώσουν τους απαραίτητους διαγωνισμούς για Συμβούλους και Μελετητές που θα επιταχύνουν την απορρόφηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. Σήμερα και αύριο βγαίνουν από το ΤΑΙΠΕΔ: α) ο διαγωνισμός για το νέο πληροφοριακό σύστημα του Υπουργείου Ανάπτυξης για την εξυπηρέτηση και παρακολούθηση των στρατηγικών επενδύσεων, προϋπολογισμού 172 εκ. ευρώ. β) ο διαγωνισμός για το πληροφοριακό σύστημα της διυπηρεσιακής μονάδας ελέγχου της αγοράς, πάλι του Υπουργείου Ανάπτυξης, με το οποίο ο ελεγκτικός μηχανισμός βελτιώνει τη διαφάνεια των ελέγχων, την αποδοτικότητα του ελεγκτικού μηχανισμού. Το πιο σημαντικό είναι ότι η χώρα για πρώτη φορά αποκτά δεδομένα και δια-λειτουργικότητα για την αντιμετώπιση του παράνομου εμπορίου. -Σημειώστε για το ΤΑΙΠΕΔ, ότι με τις ευλογίες του ΜΜ και του Ταμείου Ανάκαμψης (Θ. Σκυλακάκης) έπεσαν οι υπογραφές ανάμεσα στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και το ΤΑΙΠΕΔ για την εμπλοκή της Μονάδας Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας, στην οριζόντια διαχείριση του προγράμματος των προμηθειών μέσων και υλικών της ΓΓΠΠ. Με δυο λόγια, για να προχωρούν ταχύτατα οι προμήθειες της Πολιτικής Προστασίας. Άλλωστε, καλοκαιριάζει και η Κυβέρνηση ζητά να υπάρχει ετοιμότητα για τις δασικές πυρκαγιές.

Κατεβαίνει ο πήχης για τις ασφαλιστικές εταιρίες

-Υπάρχουν επεκτατικά σχέδια λαμπρά, αλλά τα έφαγε (και αυτά) ο πόλεμος και γενικότερα οι μεγάλες αβεβαιότητες της συγκυρίας. Ο λόγος για την ασφαλιστική αγορά που φαίνεται πως πατάει “φρένο”, σύμφωνα τουλάχιστον με σημαίνων στέλεχος της αγοράς, που υποστηρίζει ότι “φτάσαμε σε ένα επίπεδο που οι αποτιμήσεις έχουν πάει στον ‘Θεό’. Με δεδομένο ότι όλοι θα δούμε πίεση στα περιθώριά μας τα επόμενα 2-3 χρόνια, νομίζω ότι θα η αγορά θα πατήσει “φρένο” σε ό,τι αφορά εξαγορές και συγχωνεύσεις. Οπότε θα υπάρξει και μια εκλογίκευση του πράγματος. Γιατί φτάσαμε σε ένα σημείο, όπου ακόμη και μικρές εταιρείες, που αντικειμενικά θα δυσκολευτούν εξαιρετικά να ακολουθήσουν στο νέο τοπίο, ζητούν παράλογα τιμήματα, μόνο και μόνο βλέποντας άλλα παραδείγματα που προηγήθηκαν στον χώρο.

Γλυκόπικρη νίκη του ΟΔΔΗΧ

-Η συγκυρία δεν ήταν ευνοϊκή. Κατακόρυφη πτώση στα μεγάλα χρηματιστήρια του πλανήτη, το ευρώ στα χαμηλότερα επίπεδα της πενταετίας, τα επιτόκια ανοδικά και η ενεργειακή ανασφάλεια στο υψηλότερο σημείο. Όταν το ευρώ πέφτει έναντι του δολαρίου, η προμήθεια υγροποιημένου αερίου από τις Η.Π.Α. γίνεται ακόμη ακριβότερη. Η προσπάθεια της Ελλάδας να ξαναβγεί στις αγορές, λίγο πριν από τη Γερμανία, την Ιταλία και το Βέλγιο, απέδωσε λίγα. Θα μπορούσε ίσως περισσότερα, αλλά δεν θέλησε ο ΟΔΔΗΧ να διακινδυνεύσει την αρμονική συνεργασία με τις αγορές. Μόλις 1,5 δισ. ευρώ με επιτόκιο στην περιοχή του 2,4% για την επανέκδοση ενός 7ετούς ομολόγου που πριν από 2 χρόνια είχε τιμολογηθεί με 2%. Μάζευε κι ας είναι ρώγες, λέει η παροιμία, αλλά το συμπέρασμα είναι ότι έρχονται ακόμη δυσκολότερες εποχές. Ευτυχώς η Ελλάδα, το μεγαλύτερο μέρος του δημοσίου χρέους της το έχει ακόμη σε σταθερά επιτόκια και σε σχετικά μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Ο Νορβηγός στα δύσκολα

Ένας παλιός γνώριμος μπήκε στο τιμόνι του ομίλου Avramar, που αποτελεί τον μεγαλύτερο όμιλο ιχθυοκαλλιέργειας στην Ελλάδα μετά τη συνένωση των Νηρέα, Σελόντα και Ανδρομέδα. Ο Thor Talseth, μετά την αποχώρηση του Άλεξ Μάιερς, αναλαμβάνει από 1ης Μαΐου καθήκοντα CEO του Ομίλου. Ο εκ Νορβηγίας Talseth διετέλεσε επί σειρά ετών επικεφαλής στο private equity του fund Amerra Capital Management που αρχικά εξαγόρασε από την Global Finance την Ανδρομέδα και μετά μαζί με τη Mubadala απέκτησαν Νηρέα και Σελόντα από τις πιστώτριες τράπεζες (Project Nemo). Είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στο deal μαζί με τον Δημήτρη Βαλαχή, επί σειρά ετών CEO της Ανδρομέδα.