-Χαίρετε, χθες γράφτηκε η πληροφορία (powergame.gr) ότι συνέφαγε ο Τσίπρας με τον Γιώργο Παπανδρέου και δημιουργήθηκαν πολλά σχόλια και ερωτηματικά, γιατί, πώς, είναι αλήθεια (;), δεν είναι αλήθεια κ.λπ. κ.λπ. Λοιπόν, πρώτον, σας λέω ότι έτσι είναι, φάγανε οι άνθρωποι σε σπίτι δημοσιογράφου και νομίζω δεν συνιστά και… κανένα έγκλημα γιατί δύο πολιτικοί φάγανε μ’ έναν δημοσιογράφο. Ούτε η πρώτη φορά είναι, ούτε η τελευταία κι ούτε σημαίνει ότι συμφωνήσανε να κάνουν και κολεγιά γιατί φάγανε μαζί. Τα υπόλοιπα ας τα βρουν οι Πασοκοσυριζαίοι μεταξύ τους και υποπτεύομαι ότι θα έχουμε γέλια...

Εύα

-Το τελευταίο διάστημα μαθαίνω ότι η έγκλειστος στις βελγικές φυλακές Εύα Καϊλή είναι σε πολύ καλύτερη -απ’ ό,τι αρχικώς- ψυχική διάθεση. Η Εύα μιλάει με «Αθήνα» συχνά και δεν περιορίζεται μόνο σε οικογενειακές τηλεφωνικές επαφές, τα λέει και με τρίτους, δηλώνει ισχυρή ψυχολογικά και κάνει λόγο για αγώνα που δίνει να καθαρίσει κάποια στιγμή και να ξεφύγει από τον εφιάλτη. Επί της ουσίας της υποθέσεως δεν γνωρίζω τίποτα ιδιαίτερο, αλλά περιγράφω αυτά που μαθαίνω.

Οι αγορές και το investment grade

-Πάντως, η αγορά το investment grade στη χώρα το αναγνωρίζει. Χθες, π.χ., στις 16:00 το δεκαετές ομόλογο της Ιταλίας ήταν στο 4,39% και της Ελλάδας στο 4,27%, διακύμανση που τελευταία απαντάται όλο και συχνότερα.

Φουσκωμένοι πλειστηριασμοί

-Διογκωμένη για λόγους εντυπωσιασμού εξαιτίας της προεκλογικής περιόδου είναι η δημόσια συζήτηση που έχει ανοίξει για τους πλειστηριασμούς. Η επίκληση στα ευάλωτα νοικοκυριά που πλήττονται από τους πλειστηριασμούς είναι -σε κάποιον βαθμό τουλάχιστον- προσχηματική, καθώς πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας ευάλωτου δανειολήπτη αναστέλλεται άμεσα με την προσκόμιση του σχετικού πιστοποιητικού από την ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα, διαδικασία που ξεκίνησε από τον προηγούμενο μήνα. Τα ακίνητα που έχουν δοθεί ως εξασφάλιση σε προβληματικά δάνεια είναι 550.000 με 600.000. Από αυτά το 50% είναι βιομηχανικά ή άλλα επαγγελματικά ακίνητα και το υπόλοιπο είναι οικιστικά και προφανώς δεν είναι όλα πρώτη κατοικία. Όπως εκτιμούν οι ειδικοί για τους 45.000 πλειστηριασμούς που υπολογίζεται ότι θα αναρτηθούν φέτος στο e - auction, η εμπειρία δείχνει ότι από τον αριθμό των προγραμματισμένων πλειστηριασμών μόνον το 25% ολοκληρώνονται με επιτυχία, δηλαδή περίπου 11.000. Από αυτούς το 50% - δηλαδή 5.500 - θα είναι οικιστικά ακίνητα και κατ’ εκτίμηση το 20% (περίπου 1.100 πλειστηριασμοί) θα αφορούν ευάλωτα νοικοκυριά.

Το deal για την ΑΚΤΩΡ πνέει τα λοίσθια

-Στα νέα της αγοράς ξεκινούμε από την ΕΛΛΑΚΤΩΡ και τη διαπραγμάτευση με το σχήμα Wade Adams – Δ. Κούτρα για την ΑΚΤΩΡ. Σήμερα είναι μια πολύ κρίσιμη ημέρα για την τύχη του deal, πιο κρίσιμη δεν γίνεται, αφού είναι πιθανόν ακόμη και να εκδοθεί η ληξιαρχική πράξη θανάτου της συμφωνίας των δυο πλευρών που βρίσκονται σε αποκλειστικές διαπραγματεύσεις. Έχουν ανακύψει σοβαρά θέματα χρηματοδοτικής φύσης και με τις απαιτούμενες εγγυητικές και οι πιθανότητες ως την ώρα αυτή, είναι περισσότερο να χαλάσει η δουλειά παρά να φτιάξει.

Ο (άγνωστος) Έλληνας μεγιστάνας των κρυπτονομισμάτων και το γιοτ του Αρμάνι

-Oμολογώ ότι δεν γνώριζα ότι υπάρχει Έλληνας μεγιστάνας των κρυπτονομισμάτων. Ωστόσο, από τον διεθνή Τύπο που ειδικεύεται στο γιότινγκ πληροφορήθηκα πως η εταιρεία The Italian Sea Group και ο διάσημος σχεδιαστής Τζόρτζιο Αρμάνι συνεργάστηκαν για να “χτίσουν” (κατά την εφοπλιστική αργκό) δύο πολυτελή mega – yacht. Τα σκάφη θα αποτελέσουν μέρος της σειράς «Admiral 72 by Giorgio Armani» και θα είναι έτοιμα στις αρχές του 2024, ενώ, κατά τα δημοσιεύματα, το ένα από τα δύο αγοράστηκε ήδη από τον συμπατριώτη μας μεγιστάνα, χωρίς να κατονομάζεται. Μάλλον ο τυχερός θα έκανε περιουσία πριν από την κατάρρευση των cryptos.

Η Foodlink «ψήνει» εξαγορά

-Δεν πρέπει να ήταν και ιδιαίτερα φιλικό το ναυάγιο του deal μεταξύ της FDL Group (Foodlink) και του ομίλου Δελατόλα (Delatolas Group) με στόχο τη δημιουργία ενός μεγάλου ομίλου logistics ελληνικών συμφερόντων. Οι διαπραγματεύσεις σταμάτησαν πριν από λίγο καιρό, όμως για τις αιτίες του αποτυχημένου deal υπάρχουν αλληλοκατηγορίες. Εκτός αν τα ξαναβρούν... Πάντως, η μετοχή της FDL Group των Β. Καρακουλάκη και Αχ. Μάμαλη (συμμετοχή 7% έχει το Zaitech Fund της Τρ. Αττικής) τις τελευταίες συνεδριάσεις καταγράφει άνοδο και χθες έκλεισε στο +17%. Λέγεται πως η εταιρεία έχει στα σκαριά μια εξαγορά εταιρείας του κλάδου.

Μισές αλήθειες από την Μπλε Κέδρος

-Για την κατάσταση με το πεντάστερο ξενοδοχείο της Coco-Mat στην οδό Φαλήρου, το οποίο είναι τόσο «μεγαλοπρεπές» ώστε να κρύβει την Ακρόπολη, η Μπλε Κέδρος μάλλον δεν είπε… όλη την αλήθεια, για να το διατυπώσω κομψά. Είναι γνωστό ότι ο δήμος Αθηναίων έβγαλε απάντηση, επειδή έληγε η προθεσμία για την κατεδάφιση των αυθαίρετων ορόφων και του δώματος του ξενοδοχείου, στην οποία διευκρίνισε ότι αρμόδια για την κατεδάφιση είναι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής. Για το θέμα των προστίμων, ο δήμος ανέφερε ότι «επιβλήθηκαν τα αντίστοιχα πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης, ανά έτος», ότι «ο ιδιοκτήτης, όπως του έδινε το δικαίωμα ο Νόμος, κατέθεσε προσφυγή κατά της έκθεσης αυτοψίας» και το αρμόδιο Συμβούλιο “εξέδωσε οριστική απορριπτική απόφαση». Μετά το προχθεσινό σχόλιο της στήλης -ότι η Μπλε Κέδρος έχει παραλείψει να ενημερώσει το επενδυτικό κοινό για τις τελευταίες εξελίξεις όπως οφείλει ως εισηγμένη ΑΕΕΑΠ- έβγαλε και εκείνη (χθες) ανακοίνωση στην οποία, μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι «άσκησε προσφυγή κατά της έκθεσης αυτοψίας αυθαιρέτου της Υπηρεσίας Δόμησης του δήμου Αθηναίων και του επιβληθέντος με αυτή προστίμου ενώπιον του ΣΥΠΟΘΑ της Β’ Περιφερειακής Ενότητας Κεντρικού Τομέα Αθηνών, της προσφυγής έχουσας ανασταλτικό αποτέλεσμα. Το ΣΥΠΟΘΑ έκανε εν μέρει δεκτή την προσφυγή της Εταιρείας ως προς τα πρόστιμα, τα οποία και ακύρωσε. Απέρριψε αυτή κατά τα λοιπά». Παράλληλα, προανήγγειλε προσφυγή στα δικαστήρια κατά της απόφασης για τα αυθαίρετα.

Τα πρόστιμα μειώθηκαν, δεν ακυρώθηκαν

-Η στήλη έψαξε το θέμα και διαπίστωσε ότι ο δήμος λέει την αλήθεια καθώς κανένα πρόστιμο δεν ακυρώθηκε, όπως ανέφερε η Μπλε Κέδρος. Συγκεκριμένα, αυτό που έγινε δεκτό από τα αιτήματα της εταιρείας ήταν ο επανυπολογισμός των προστίμων με μικρότερο συντελεστή όσον αφορά μόνο τους εξωτερικούς χώρους-εξώστες και όχι τους παραπανίσιους ορόφους. Μετά τον επανυπολογισμό, το συνολικό πρόστιμο ανέγερσης μειώθηκε από τα 4,7 εκατ. ευρώ σε 4,06 εκατ. ευρώ και το πρόστιμο διατήρησης από 2,35 εκατ. ευρώ σε 2,03 εκατ. ευρώ. Το τελευταίο μάλιστα θα επανεπιβάλλεται κατ' έτος όσο διατηρούνται οι αυθαίρετες κατασκευές. Με άλλα λόγια, δηλαδή, οι αδελφοί Ευμορφίδη γλίτωσαν περί το 1 εκατ. ευρώ, αλλά παραμένουν τα πρόστιμα των 6,09 εκατ. ευρώ, ενώ θα ακολουθήσει βεβαίωση από την αρμόδια οικονομική υπηρεσία του δήμου για τον καταλογισμό και την είσπραξή τους. Σημειώνεται ότι η βεβαίωση των προστίμων δεν επηρεάζει τη διαδικασία κατεδάφισης. Αυτό, όμως, δεν το λες και μάλιστα σε επίσημη ανακοίνωση «ακύρωση των προστίμων». Υ.Γ.: Όσον αφορά τα της κατεδάφισης, ο σχετικός φάκελος με το Α.Π. 38916/07-02-2023 έγγραφο της Διεύθυνσης Δόμησης έφυγε από τον δήμο στις 7 Φεβρουαρίου και έφτασε (ταχυδρομικώς) στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής προχθές 15 Φεβρουαρίου. Οπότε τώρα κοιτάνε πώς θα χειριστούν την «καυτή πατάτα»…

10 στρέμματα σε απόσταση μικρότερη των 1.000 μέτρων από τον κόμβο;

-Δεν ξέρω τον λόγο, αλλά νομίζω ότι και σε αυτούς φάνηκε σαν φωτογραφικός ο διαγωνισμός τους, καθώς η Περιφέρεια Αττικής έσπευσε να ανακαλέσει τη σχετική διακήρυξη με τη δικαιολογία ότι “δημοσιεύτηκε εκ παραδρομής”. Ο λόγος για το real estate της Περιφέρειας Αττικής που αναζήτησε ακίνητο κοντά στον κόμβο της Εθνικής Οδού Αθηνών Λαμίας με την Αττική Οδό και ήταν πρόθυμη να πληρώσει μέχρι το ποσό των 7 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία κέντρου εφοδιασμού Πολιτικής Προστασίας και την ανέγερση του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Κέντρου της Πολιτικής Προστασίας. Σύμφωνα όμως με την ανακληθείσα πλέον διακήρυξη, η υποβολή των προσφορών (που έπρεπε να γίνει στις 6 Μαρτίου) ήταν για οικόπεδο επιφάνειας μεγαλύτερης ή ίσης των 10 στρεμμάτων που βρίσκεται κοντά στο εθνικό δίκτυο (Αθηνών- Λαμίας) και στην Αττική Οδό και «κατά προτεραιότητα στον κόμβο που σχηματίζει η τομή τους με πρόσβαση στα οδικά αυτά δίκτυα προκειμένου τα πάσης φύσεως οχήματα μετά τον εφοδιασμό τους να έχουν δυνατότητα άμεσης πρόσβασης προς όλες τις κατευθύνσεις για την άμεση αντιμετώπιση έκτακτων φαινομένων και επιπρόσθετα να περιορίζεται η πιθανότητα αποκλεισμού της πρόσβασης στον συγκεκριμένο χώρο και πάντως σε απόσταση μικρότερη των 1.000 μέτρων από τον συγκεκριμένο κόμβο». 10 στρέμματα σε απόσταση μικρότερη των 1.000 μέτρων από τον κόμβο; Μα… πόσα τέτοια οικόπεδα υπάρχουν στο συγκεκριμένο σημείο;

Μεγάλη μέρα σήμερα για το Χρηματιστήριο

-Η χρηματιστηριακή αγορά έχει συμπληρώσει τρεις διαδοχικές, ήπια διορθωτικές και σταθεροποιητικές, συνεδριάσεις. Όπως όλα δείχνουν σήμερα οδεύει προς ένα εντυπωσιακό ρεκόρ. Εφόσον ο Γενικός Δείκτης κλείσει σήμερα πάνω από 1.060 μονάδες (βρίσκεται ήδη αρκετά ψηλότερα), θα έχει καταγράψει την 9η διαδοχική ανοδική εβδομάδα κι αυτή είναι μια επίδοση που καταρρίπτει το ρεκόρ των 8 εβδομάδων του 2012 και θυμίζει εποχές '99. Οι επαγγελματίες της αγοράς κινούνται στο ρελαντί, σήμερα κλείνουν τα ΣΜΕ στο Χρηματιστήριο Παραγώγων και τη Δευτέρα η αγορά της Νέας Υόρκης είναι κλειστή, επομένως δεν υπάρχει λόγος για διακινδύνευση εκπλήξεων.

Τι έψαχνε στην Ελλάδα ο Cameron Brooks της Amazon Web Services;

-Σε γνωστά εγχώρια λημέρια εθεάθη, πριν από λίγες ημέρες, ο Cameron Brooks, Γενικός Διευθυντής Ευρώπης της Amazon Web Services. Γνωστή η αγάπη του για την Ελλάδα και τα νησιά της. Λιγότερο γνωστός είναι ο θαυμασμός του για τις ελληνικές εταιρίες στον τομέα της ενέργειας και της τεχνολογίας. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι εξαιρετικά ζωηρό το ενδιαφέρον του αμερικανικού τεχνολογικού κολοσσού, για την ανάπτυξη υποδομών που σχετίζονται με φορτιστές για ηλεκτρικά οχήματα και συστήματα ενεργειακής αυτονομίας και ανεξαρτησίας. Παράλληλα, η Amazon Web Services φέρεται αποφασισμένη να συνεχίσει την ενεργό της συμμετοχή σε καινοτόμα projects που αφορούν smart islands σε ακριτικές περιοχές του Αιγαίου.

Ελληνικές start up εταιρείες, εξαγοράζουν αμερικανικές

-Μάλλον έχουμε τoν επόμενο… μονόκερο... στην Ελλάδα. Η ελληνική νεοφυής εταιρεία Blueground, που δραστηριοποιείται στην αγορά του real estate και της τεχνολογίας (PropTech), ανακοίνωσε την εξαγορά της Travelers Haven που είναι κορυφαίος πάροχος στις ΗΠΑ για διαμερίσματα που είναι διαθέσιμα on demand, κατόπιν δηλαδή αιτήματος από τον πελάτη που επιπλώνονται ανάλογα με τις ανάγκες του. Από τις τελευταίες κινήσεις της Blueground εύκολα βγαίνει το συμπέρασμα ότι επιδιώκει την είσοδό της σε κάποιο χρηματιστήριο ώστε να αποκτήσει το μέγεθος του δισεκατομμυρίου και να γίνει Unicorn. Η Blueground είναι μια εταιρεία που ξεκίνησε μέσα στην κρίση το 2012, παρουσιάζοντας πλήρως επιπλωμένα διαμερίσματα για ενοικίαση στην Αθήνα. Σήμερα διαχειρίζεται 12.000 διαμερίσματα και έχει παρουσία σε 30 πόλεις…