-Χαίρετε, η χθεσινή εκρηκτική άνοδος των χρηματιστηρίων (κάτι σαν το περίφημο V shape, που λένε και οι ειδικοί περί των αγορών) μπορεί και να αποτελεί ένα καλό σημάδι ότι κάπου υπάρχει ένα σχετικώς καλό τέλος στα τόσο δυσάρεστα αυτά γεγονότα. Ήταν και ένα δημοσίευμα χθες από την Jerusalem Post που μετέδιδε καλά νέα για εύρεση λύσης, αλλά η αλήθεια είναι ότι η κατάσταση είναι τόσο εύθραυστη ή ευμετάβλητη που μπορεί να αλλάζει ακόμα και μέσα σε λίγες ώρες. Μακάρι, να ευχηθούμε να είναι μπροστά μας τα καλά νέα, γιατί την ίδια ώρα χθες που ανέβαιναν οι αγορές οι Ρώσοι βομβάρδιζαν παιδιατρικό νοσοκομείο στη Μαριούπολη. Μια δήλωση «υψηλόβαθμου στελέχους των Βρυξελλών» -που διαβεβαίωνε ότι στην Ευρώπη υπάρχει επάρκεια Φυσικού Αερίου μέχρι το 2024- ήταν αρκετή για να πυροδοτήσει βόμβες αισιοδοξίας στα χρηματιστήρια. Από τεχνικής πλευράς, χθες ήταν η πρώτη μέρα ελεύθερης διαπραγμάτευσης για το ρωσικό ρούβλι κι όσοι είχαν ανοικτές θέσεις από το παρελθόν, βρήκαν ευκαιρία και πούλησαν. Μέχρι χθες ήταν υποχρεωμένοι να ρευστοποιούν άλλες αξίες για να καλύπτουν τις ανοικτές θέσεις τους. Μόλις σταμάτησαν οι υποχρεωτικές πωλήσεις, οι αγορές ανέπνευσαν. Το ευρώ ξαναβρήκε την ισορροπία του πάνω από το 1,10 με το δολάριο. Στην Αθήνα, μετά από μια βίαιη διόρθωση της τάξης του -19%, ο Γενικός Δείκτης κέρδισε έδαφος με -επιτέλους- αυξημένη αξία συναλλαγών περίπου 100 εκατ. ευρώ.

Κερδοσκοπία είναι η αιτία

-Η αλήθεια είναι ότι από τη στιγμή που δεν υπάρχει τις τελευταίες ημέρες καμία διαφοροποίηση στην προσφορά και στη ζήτηση του φυσικού αερίου, αλλά ούτε και στη ροή του (δεν το έκοψαν οι Ρώσοι) δεν δικαιολογείται σε καμία περίπτωση η εκτίναξη της τιμής του διεθνώς (γιατί η τιμή του δεν διαμορφώνεται στην Ελλάδα κι εμείς αγοράζουμε το φυσικό αέριο σαν χρηματιστηριακό προϊόν). Αρα, μιλάμε για κανονική κερδοσκοπία, κάτι που το είπε χθες ευθέως κι ο Μητσοτάκης, αλλά και ο αρμόδιος επί του θέματος διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ, Κωνσταντίνος Ξιφαράς. Άλλο ένα (μικρό) δείγμα για το πόσο άσχετη και ανίκανη σχεδόν σε όλα είναι η γραφειοκρατία των Βρυξελλών που, φυσικά, έπρεπε να είχε παρέμβει και να αρπάξει τους κερδοσκόπους με… χίλιους τρόπους.

Οι Ευρωπαίοι έχουν ανοίξει τις ατζέντες τους…

-Όπως συνήθως συμβαίνει μετά από κάθε χωρισμό, οι απογοητευμένοι από τον έρωτα σύντροφοι, ανοίγουν τις ατζέντες και ψάχνουν τα τηλέφωνα των παλαιότερων σχέσεών τους, ψάχνοντας το μέλλον τους, στο παρελθόν. Έτσι και τώρα, αφού η ενεργειακή σχέση των Ευρωπαίων με τους Ρώσους προμηθευτές οδηγείται σε ναυάγιο, οι περισσότεροι αναζητούν επαφές με παλιές αποτυχημένες επαφές με τη Βενεζουέλα και το… Ιράν με στόχο να αποκαταστήσουν μια ομαλή ενεργειακή τροφοδοσία. ΑΝ κάποια στιγμή διακοπεί η τροφοδοσία της Ευρώπης με ρωσικό φυσικό αέριο, τότε οι όμιλοι που παράγουν ηλεκτρικό ρεύμα θα πρέπει να καλύψουν τις κινήσεις hedging (αναχαίτισης κινδύνου) είτε πληρώνοντας πανάκριβο τίμημα είτε αγοράζοντας φυσικό αέριο από εναλλακτικές -ακριβότερες φυσικά- πηγές… Καταλαβαίνετε ότι είναι ένα σενάριο που όλοι οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας απεύχονται. Κι εκτός από την αβεβαιότητα στο ενεργειακό πεδίο και οι μεγάλοι πολυεθνικοί όμιλοι ο ένας μετά τον άλλο, αναστέλλουν το guidance για τα οικονομικά τους μεγέθη λόγω Ουκρανίας, καθώς αδυνατούν πρακτικά να προβλέψουν τις επιπτώσεις. Τα πράγματα δεν είναι καθόλου καλά, όταν η Danone λέει πως η κερδοφορία της θα υποχωρήσει στα χαμηλότερα επίπεδα της δεκαετίας ή όταν η Nestle βλέπει νέα υποχώρηση για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Παράλληλα με την ενεργειακή κρίση ο κόσμος ετοιμάζεται για τις σοβαρές επιπτώσεις από την κρίση στην αγορά των σιτηρών, καθώς σε Ρωσία και η Ουκρανία αναλογεί το 14% της παγκόσμιας παραγωγής σίτου και περίπου το 29% των παγκόσμιων εξαγωγών.

Ο έλεγχος στις κατασκευαστικές

-Οσον αφορά την έφοδο της Επιτροπής Ανταγωνισμού σε όλες τις μεγάλες κατασκευαστικές εταιρίες, τα κλιμάκια των υπαλλήλων της Επιτροπής (3 με 4 άτομα το καθένα) έφθασαν στα γραφεία των εταιριών γύρω στις 10 το πρωί. Οι έλεγχοι διήρκησαν από 4 μέχρι και 6 ώρες σε κάθε εταιρία, με εξαίρεση την ΕΛΛΑΚΤΩΡ που τους πήρε το απόγευμα. Τα στελέχη της Επιτροπής ζήτησαν σε όλες τις εταιρίες να μιλήσουν με εκτελεστικά μέλη του ΔΣ, ενώ κινήθηκαν στοχευμένα ζητώντας (κατά περίπτωση) πρακτικά ΔΣ και Συνελεύσεων, έγγραφα που σχετίζονται με παραχωρήσεις, δημόσια έργα, διαγωνισμούς, ζητήματα κεφαλαιαγοράς κ.ά. Οπως πάγια συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις, πήραν αντίγραφα των εγγράφων και αποχώρησαν. Κύκλοι της Επιτροπής έλεγαν ότι είναι συνέχεια παλαιότερου ελέγχου που ξεκίνησε πριν από έναν χρόνο. Αντίθετα, κατασκευαστές μιλούσαν για... νέα καρφωτή από συνήθη ύποπτο. Υπομονή και κάποια στιγμή θα φανεί τι πραγματικά συνέβη.

Στην Καβάλα ένας, στη Λάρκο κανένας;

-Η αναταραχή που έχει προκαλέσει ο πόλεμος στην Ουκρανία και η ραγδαία μεταστροφή της εικόνας των αγορών επί του παρόντος δεν έχουν επιφέρει κάποιο ανασχεδιασμό στο πλάνο του ΤΑΙΠΕΔ για τις επικείμενες ιδιωτικοποιήσεις. Ωστόσο, τράπεζες και υποψήφιοι επενδυτές είναι σίγουρα περισσότερο κουμπωμένοι. Για παράδειγμα, στον διαγωνισμό για τον εμπορικό λιμένα Καβάλας, δεσμευτική προσφορά κατέθεσε μόνο το σχήμα BLACK SUMMIT FINANCIAL GROUP – EFA GROUP – ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ενώ η αγορά ανέμενε περισσότερες προσφορές. Από την άλλη πλευρά, για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης όπου οι δεσμευτικές προσφορές θα κατατεθούν αρχές Μαΐου, το ενδιαφέρον φέρεται να είναι πιο έντονο και περισσότερο στρατηγικό, οπότε λoγικά θα πρέπει να αποτυπωθεί και στον αριθμό των επενδυτών που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον. Σαφέστατα παίζει ρόλο και το προς αξιοποίηση asset. Την προσεχή Δευτέρα, δηλαδή, για τη ΛΑΡΚΟ κρατήστε πολύ μικρό καλάθι. Και, βέβαια, δεν παίζει κανέναν ρόλο το ράλι του νικελίου όπως κάποιοι τεχνηέντως διαρρέουν: η ΛΑΡΚΟ, είπαμε και χθες, παράγει σιδηρονικέλιο, κι άλλωστε υπήρξαν και άλλες φορές που το νικέλιο ήταν στα ύψη και αυτό δεν έσωσε την εταιρεία.

Ποιοι Έλληνες επιχειρηματίες πάνε στο Davos

-O Γερμανός καθηγητής Klaus Schwab είναι ο ιδρυτής και εκτελεστικός πρόεδρος του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ που παραδοσιακά γίνεται στο Davos. O Γερμανός καθηγητής είναι αποφασισμένος να μην αναβάλει για τρίτη φορά και να πραγματοποιηθεί επιτέλους φέτος, αυτό το ιδιαίτερο κοσμικό, παγκόσμιο γεγονός που εξελίσσεται κάθε χρόνο στο ελβετικό χωριό των Άλπεων. Το World Economic Forum του Davos, λόγω κορωνοϊού, μετατέθηκε για τα τέλη Μαΐου. Στην ελληνική αποστολή φέτος θα συμμετέχουν ορισμένα από τα πιο ηχηρά και πιο ισχυρά ονόματα του εγχώριου επιχειρείν. Θα πραγματοποιηθεί μάλιστα -τον Απρίλιο- μια διακριτική «επίσκεψη προετοιμασίας» για το περιεχόμενο των επιχειρηματικών συζητήσεων και συμφωνιών που θα ακολουθήσουν τον Μάιο. Μαθαίνω πως σ’ αυτή την αποστολή έχουν ήδη δηλώσει συμμετοχή οι Ε. Μυτιληναίος, Γ. Περιστέρης, ο Δημήτρης Ματθαίου του ναυτιλιακού ομίλου Arcadia, ο Αντώνης Καράτζης του ομώνυμου Ομίλου αλλά και αρκετοί άλλοι. Μία ακόμη ιδιαιτερότητα του φετινού WEF Davos είναι η ξεχωριστή παρουσία της Ελλάδας με το Greek House Davos το οποίο για μια ολόκληρη εβδομάδα, στο περιθώριο των επίσημων συζητήσεων του Forum, θα πραγματοποιεί εκδηλώσεις και μικρές ειδικές επιχειρηματικές ημερίδες για την επαφή Ελλήνων επιχειρηματιών και θεσμικών παραγόντων με ξένους ομολόγους τους. Όλοι θα είναι εκεί.

Οι 320 της Eurobank

-Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου της Εurobank. Δήλωσαν συμμετοχή 320 εργαζόμενοι.

Τριήμερο στο Λονδίνο για λίγους κι εκλεκτούς…

-Μπορεί στις αγορές να γίνονταν σφαγή, μπορεί στον Βορρά να έπεφταν βόμβες, μπορεί ο πλανήτης να έτρεμε για τις επιπτώσεις του πολέμου. Ομως ουδεμία σημασία έχουν όλα αυτά, μπροστά στην ιερή συνήθεια των Ελλήνων επιχειρηματιών, για την «τριήμερη απόδραση στο Λονδίνο», η οποία τηρήθηκε και φέτος με θρησκευτική ευλάβεια. Οι τιμές ήταν λίγο τσιμπημένες αλλά στα γνωστά ξενοδοχεία και τα μοδάτα εστιατόρια η ελληνική γλώσσα κυριαρχούσε, μαζί με ζωηρά γέλια και χαρούμενες φωνές. Την Παρασκευή εντόπισα σε μία πτήση τον κ. Ανδριόπουλο (Dimand) με τη σύντροφό του, την κυρία Παπαλεξοπούλου (που δεν έμοιαζε να ανησυχεί πολύ για την κατρακύλα της μετοχής του ΤΙΤΑΝΑ που υποφέρει στην Αίγυπτο και τις Η.Π.Α.) αλλά και τον κοσμικό και ιδιαίτερα δημοφιλή κ. Μακρίδη (Εισαγωγές-Εξαγωγές και ΣΕΒ) που μιλούσε με όλους και φάνηκε να γνωρίζει καλά τα κατατόπια. Στο αεροπλάνο της επιστροφής διέκρινα τον Πρίγκιπα Νικόλαο, μάλλον σοβαρό και θλιμμένο, να επιστρέφει στη μαμά πατρίδα, μόνος του χωρίς συνοδό. Ευτυχώς, έρχεται και νέο τριήμερο για να προλάβουν οι υπόλοιποι να προσκυνήσουν στη βρετανική πρωτεύουσα….

Δυο καλά νέο κι ένα... μυστήριο

-Δυο καλά νέα, χαρμόσυνα είχε χθες η ημέρα, έτσι, για να χαρεί και λίγο η ψυχούλα μας, έγινε γνωστό ότι παντρεύτηκε ο Νίκος Παππάς (βίον ανθόσπαρτον, Νικολάκη) και αποφυλακίστηκε ο Μένιος Φουρθιώτης (καλά ξεμπερδέματα στους πρώην συνομιλητές του). Τα καλά νέα της χθεσινής ημέρας… πλαισιώνει κι ένα μυστήριο, τα έχει ο (πρώην) δαιμόνιος φορ Ντεμίνιο με την εξίσου δαιμόνια (γενικώς) δημοσιογράφο Κατερίνα Π.; Πλανώνται ερωτηματικά σ’ όλη την Αθήνα…