Το Κονέκτικατ και οι «κύκλοι των υπουργών», η μάχη του Sunshine, τα… αραβικά του Αστέρα και η αναδόμηση του Στέγγου ///


 

 

Χαίρετε! Πολλές ώρες… μόνος με τις σκέψεις του έμεινε χθες ο πρωθυπουργός στον δρόμο για το Κονέκτικατ όπου βρίσκεται από τα ξημερώματα σε ιδιωτική επίσκεψη (πήγε για την εγκατάσταση της κόρης του, Δάφνης, που ξεκινάει σπουδές στο περίφημο Ivy League, πανεπιστήμιο του Yale). Κι αυτό το γράφουμε διότι όσο περνούν οι ώρες και οι μέρες και δεν διαψεύδονται οι φήμες περί ανασχηματισμού, τόσο και… πιάνουν φωτιά τα (πολιτικά) τόπια. Ακούω διάφορα για νέα σχήματα, «κύκλους υπουργών», αναβαθμίσεις γενικών γραμματέων σε κεντρικά υπουργεία, κυβερνητικές επιτροπές, μοντέλα διακυβερνήσεως αλά Σημίτη ή Καραμανλή, απ’ όλα έχει ο μπαξές. Αλλά ξαναλέω, 12 ώρες πήγαινε και 12 ώρες έλα απ’ το Κονέκτικατ όλα γίνονται και… τίποτα μπορεί να μη γίνει. Ξέρω, δεν σας διαφώτισα, αλλά ουδείς στ’ αλήθεια γνωρίζει τις προθέσεις του (πλην του γνωστού Γρηγόρη, που αν δεν θέλει να πει… να τον κρεμάσεις ανάποδα δεν μιλάει).

-Κάπως καλύτερα ή μάλλον σαφώς καλύτερα πάνε τα ραντεβού για εμβόλια δηλαδή από 5.000-6.000 την ημέρα έως τον Δεκαπενταύγουστο, τώρα ανέβηκαν στις 25.000 με 35.000 την ημέρα. Να δούμε τι θα γίνει μετά τα μέσα Σεπτεμβρίου που δεν θα μπορείς να πας ούτε για καφέ χωρίς εμβόλιο.

-Σε αμερικανο-καναδική μάχη εξελίσσεται η διεκδίκηση του πακέτου της Τράπεζας Πειραιώς με την επωνυμία Sunshine. Για την απόκτηση του Sunshine που αποτελείται από συμβάσεις leasing ύψους 600 εκατ. ευρώ διαγκωνίζονται η ΒΑΙΝ με την Canadian Professional Insurance Broker (CPIB) με την πρώτη να επικρατεί στα σημεία. Με την επιφύλαξη ότι η πηγή είναι από την Πειραιώς, οι πληροφορίες κάνουν λόγο για ένα εξαιρετικό deal για την τράπεζα με τον πρωταγωνιστικό ρόλο να ανήκει στον CEO της Πειραιώς Χ. Μεγάλου. Σημειώστε ότι το Sunshine (συμβάσεις κόκκινες και ρυθμισμένες περισσότερων από 2.000 εταιριών με αρκετές εξασφαλίσεις ακινήτων) δεν είναι τιτλοποίηση, αλλά απευθείας πώληση, οπότε το τίμημα θα είναι σημαντικό σε σχέση με τις τιμές ανάλογων συναλλαγών. Για παράδειγμα, αν υποθέσουμε ότι συμφωνούν π.χ. στο 20% της αξίας των συμβάσεων, μιλάμε για 120 εκατ.

-Μετοχικές αλλαγές είχαμε μέσα στο κατακαλόκαιρο στη Euroxx Χρηματιστηριακή. Ο αντιπρόεδρος Αλέξανδρος Μπίλλης πούλησε το 13,75% της συμμετοχής του στην εταιρεία και πλέον το ποσοστό του υποχώρησε στο 12,45%. Αγοραστής των μετοχών είναι ο διευθύνων σύμβουλος της Euroxx, Γιώργος Πολίτης, η συμμετοχή του οποίου από το 1,96% πλέον ανέρχεται σε 15,71%. Ενημερωτικά, η πώληση έγινε στην τιμή των 0,10 ευρώ ανά μετοχή, με τον τίτλο να βρίσκεται σε διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο στα 0,69 ευρώ.

-Το Διοικητικό Συμβούλιο της Αστήρ Παλλάς μειώθηκε κατά ένα μέλος. Κι αυτό γιατί στις αρχές Αυγούστου παραιτήθηκε από μέλος ο Hussein Hashem Dabbas. Δεν ξέρω αν αυτό σημαίνει κάτι για τις εσωτερικές ισορροπίες στο αραβικό σκέλος της κοινοπραξίας, καθότι ο Dabbas προέρχεται από το Abu Dhabi, ενώ ο επικεφαλής της AGC Walid Abu Suud από το Κουβέιτ. Πάντως το Δ.Σ. από 9 μέλη που είχε έμεινε τώρα με 8, καθώς δεν εκλέχθηκε νέο μέλος προς αντικατάσταση του παραιτηθέντος. Πώς ήταν τις ηρωικές εποχές που ο Λαλιώτης παραιτήθηκε από την Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ και ο Ανδρέας άφησε κενή τη θέση του μέχρι να επιστρέψει; Κάπως έτσι και στον Αστέρα.

-Με την ευκαιρία μου ήρθαν στο μυαλό οι πασοκικές ορολογίες που είχαν εφευρεθεί για να βαφτίζεται ο (συχνός) ανασχηματισμός της κυβέρνησης. Μια από αυτές ήταν και η περίφημη «αναδόμηση». Μια τέτοια αναδόμηση είχαμε και στη διοίκηση της Τεχνικής Ολυμπιακής. Εκεί φαίνεται ότι η οικογένεια Στέγγου αρχίζει να ξεκαθαρίζει τους ρόλους των μελών της. Έτσι λοιπόν πρόεδρος με εκτελεστικές αρμοδιότητες παραμένει ασφαλώς ο Κωνσταντίνος Στέγγος, ενώ ο υιός Γεώργιος Στέγγος από Αντιπρόεδρος, ∆/νων Σύμβουλος και Γενικός Διευθυντής κρατάει μόνο την ιδιότητα του Διευθύνοντος Συμβούλου. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι στο Δ.Σ. εισήλθε και η κόρη Μαριάννα Στέγγου ως Εντεταλμένη Σύμβουλος, ενώ αποχώρησε (από το Δ.Σ., όχι όμως από την εταιρεία) ο Ανδρέας Ρόκκος.

-Τώρα για το ποιος εκπροσωπεί την Τεχνική Ολυμπιακή «απεριόριστα και διαχειρίζεται τις υποθέσεις και την περιουσία αυτής, με μόνη την υπογραφή του κάτω από την εταιρική επωνυμία, αναλαμβάνοντας έγκυρα και απεριόριστα κάθε υποχρέωση» δεν χρειάζεται καν σκέψη καθώς μόνο ο «πατριάρχης» Κ. Στέγγος θα μπορούσε να είναι. Οι υπόλοιποι -εκτελεστικά μέλη του Δ.Σ. και συγκεκριμένα στελέχη του ομίλου- έχουν κι αυτοί εξουσία εκπροσώπησης και δέσμευσης της εταιρείας «εφόσον όμως ενεργούν πάντοτε ανά δύο και μόνον έτσι». Σα να λέμε ότι πηγαίνουν χέρι-χέρι…

-Με μια προσφορά που τελικά πράγματι άγγιξε το 1,5 δισ. ευρώ, η κοινοπραξία της ΓΕΚΤΕΡΝΑ-Egis πήρε για 35 χρόνια την παραχώρηση της Εγνατίας Οδού και πλέον το ζητούμενο είναι πότε θα πιάσει δουλειά στον αυτοκινητόδρομο. Οι γνωρίζοντες λένε αρχές του 2022, μέχρι δηλαδή να ολοκληρωθεί η γραφειοκρατία που συνοδεύει τις παραχωρήσεις κρατικών assets. Ο Όμιλος βάζει έτσι στο χαρτοφυλάκιό του τον μεγαλύτερο ενιαίο σε χιλιόμετρα αυτοκινητόδρομο στην Ευρώπη (658 χλμ.), ενώ αν και συμμετέχει με 75% στην κοινοπραξία, θα εκτελέσει όλο το κατασκευαστικό αντικείμενο που αφορά στην αναβάθμιση τμημάτων της Εγνατίας και των κάθετων αξόνων της. Όσο για το ΤΑΙΠΕΔ, ακόμη πανηγυρίζουν καθώς το (εφάπαξ, παρακαλώ) τίμημα των 1,495 δισ. ευρώ που κατατέθηκε είναι το μεγαλύτερο που έχει προσφερθεί μέχρι σήμερα για παραχώρηση περιουσιακού στοιχείου του χαρτοφυλακίου του, με το αμέσως προηγούμενο, την παραχώρηση των 14 μεγαλύτερων περιφερειακών αεροδρομίων στην Fraport Greece, να ανέρχεται στα 1,23 δισ. ευρώ.

-Κλειδωμένες θεωρούνται οι διοικητικές αλλαγές στην ΕΤΑΔ, με τη διαδικασία για την τελική επιλογή των προσώπων να βρίσκεται σε εξέλιξη. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως μέσα στον Σεπτέμβριο θα ανακοινωθούν οι ευρείες διοικητικές ανακατατάξεις που δρομολογούνται στη μεγαλύτερη εταιρεία διαχείρισης και αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, θυγατρική του Υπερταμείου (ΕΕΣΥΠ). Με τα σημερινά δεδομένα, αμετακίνητος θεωρείται ο νυν διευθύνων σύμβουλος Στέφανος Βλαστός, ενώ ζήτημα είναι εάν θα παραμείνουν κάποια από τα σημερινά μέλη του ΔΣ.

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.