-Χαίρετε, όχι ότι συμβαίνει κάτι φοβερό, αλλά οι χθεσινές δημοσκοπήσεις το αποδεικνύουν, ό,τι και να λέμε, οι κάλπες είναι όντως άδειες και την Κυριακή μία στραβή, μία χαλαρή ημέρα, ένα μπάνιο και λίγο κίνηση στον δρόμο μπορεί όχι να φέρουν τα πάνω-κάτω, αλλά να δυσκολέψουν την τετραετία και μάλιστα πολύ. Ασφαλώς η αποχή και η επανάπαυση ότι «τελειώσαμε, βγήκε κυβέρνηση» δεν παλεύεται εύκολα και φυσικά δεν βοηθάνε καθόλου οι προβλέψεις για… μυθικά ποσοστά, χαώδεις διαφορές κ.λπ. Μάλλον προβοκάτσια μοιάζουν και το πιθανότερο είναι ότι γι’ αυτό γίνονται. Το ίδιο δεν βοηθάει και το μοίρασμα των υπουργικών θώκων, ειδικά όταν πρόκειται για αρλουμπολογία, αφού ο Μητσοτάκης δεν έχει πει επί της ουσίας τίποτα και σε κανέναν, πέραν ολίγων «βολιδοσκοπήσεων». Είναι σχεδόν όλα εικασίες. Από προχθές μάλιστα μάλλον φαίνεται να την πληρώνουν και κάποιοι που το παραξήλωσαν στην αερολογία. Είπε η πηγή μου…

Γαβριήλ

-Η αλήθεια είναι ότι η παρέμβαση (ακούγεται ωραίο, βαρύγδουπο, ε;) Γαβριήλ Σακελλαρίδη να δηλώσει (έτσι ξαφνικάααα…) δημοσίως ότι θα ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ ξένισε τους αμύητους στα εσωτερικά της Κουμουνδούρου. Οχι ότι εμείς είμαστε… μυημένοι και ξέραμε για παράδειγμα ότι ο Γαβριήλ βοηθάει εδώ και εβδομάδες τον πρόεδρο Τσίπρα κ.λπ. κ.λπ. που είπε μία πηγή μου, από εκεί. Ρώτησα όμως και μία άλλη, πιο inside, πηγή στον ΣΥΡΙΖΑ και πήρα μία άποψη, αλλά ομολογώ ότι άκρη ξεκάθαρη δεν έβγαλα. Λοιπόν τη μεταφέρω: «Δαχτυλίδι στον Γαβριήλ από τον Τσίπρα δεν υπάρχει, γιατί απλούστατα ο Τσίπρας περιμένει το αποτέλεσμα. Αν είναι 23% και αντέχει ψυχολογικά θα το παλέψει. Σε κάθε περίπτωση πάντως δεν υπάρχει δαχτυλίδι και δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται ο ίδιος ο Σακελλαρίδης, ίσως κάποιοι γύρω του. Η αλήθεια είναι ότι αν ήθελε να βοηθήσει από την αρχή θα μπορούσε να το είχε κάνει δημοσίως από την πρώτη κάλπη που ήταν και πιο καθοριστική». Μάλιστα είπα εγώ, που πάντα ακούω με προσοχή τις πηγές μου και έκανα μία ακόμη ερώτηση: «Και με την Αχτσιόγλου τι παίζει;». Μεσολάβησε μία παύση και πήρα την απάντηση: «Κοίτα, η κοπέλα κοιτάει πιο πολύ προς τα Αριστερά και λιγότερο προς το Κέντρο, αμφιβάλλω αν είναι πρόσωπο που μπορεί να υπηρετήσει άνοιγμα του κόμματος, αλλά είναι νωρίς ακόμα για να πούμε οτιδήποτε. Να φτάσει το βράδυ της Κυριακής». Χλωμό, ε; Πάντως να πω κι εγώ μία γνώμη με όλο το συμπάθειο, Αλέξη μου, δεν ξέρω τι λένε οι πηγές ΣΥΡΙΖΑ αλλά εγώ τη δήλωση του Γαβρήλου ως «τοποθέτηση προϊόντος» τη διάβασα

Το σίριαλ του καλοκαιριού με τα ψάρια

-Το σίριαλ που θα μας απασχολήσει από το καλοκαίρι και μετά, όπως καταλάβατε δεν είναι άλλο από την Avramar. Μιλάμε για έναν όμιλο που στα χαρτιά θα γινόταν πρωταθλητής στη μεσογειακή ιχθυοκαλλιέργεια (προήλθε από τη συγχώνευση των Ανδρομέδα, Νηρέα, Σελόντα), απασχολεί χιλιάδες εργαζόμενους σε όλη τη χώρα - κυρίως στη περιφέρεια - και έχει δανεισμό της τάξης των 350 εκατ. ευρώ. Μετά το σοκ που έπαθαν οι τράπεζες όταν άκουσαν πως η εταιρεία δεν θα πετύχει τους στόχους και είναι θεόστεγνη από κεφάλαιο, ανέλαβαν πρωτοβουλίες. Έχουν γίνει αρκετές συζητήσεις μεταξύ τραπεζών και μετόχων αλλά δεν υπάρχει, ούτε και φαίνεται πως θα υπάρξει εύκολη λύση. Και ενώ οι Νορβηγοί ειδικοί καλούνται να μετρήσουν τα αποθέματα της Avramar, τα στόματα πλέον ανοίγουν πιο εύκολα και οι insiders κάνουν λόγο για αστοχίες (κομψά το λέω) στον σχεδιασμό της βιομάζας, στα αποθέματα και το ταμείο. Βάλτε την αύξηση των επιτοκίων που επιβάρυνε αισθητά το κόστος εξυπηρέτησης δανεισμού της Avramar, τους Τούρκους ανταγωνιστές που παίζουν πολύ επιθετικά με τη στήριξη του κράτους, τις παλινωδίες στην εμπορική πολιτική και έδεσε το γλυκό.

Φεύγουν τα στελέχη

-Όσοι έχουν αναλάβει το project σωτηρίας μάλλον δυσανασχετούν (και αυτό κομψά το λέω) διότι οι τράπεζες κυριολεκτικά «έφτυσαν αίμα» να πουλήσουν τα ψάρια και τώρα τα ξαναβρίσκουν μπροστά τους. Στο τραπέζι έχουν πέσει πολλά σενάρια, ωστόσο αποφάσεις χωρίς τους μετόχους, τη Mubadala και την Amerra, δεν μπορούν να ληφθούν και αυτό είναι κρίσιμο γιατί πρέπει αρχικά να ξεκαθαρίσει η κατάσταση μεταξύ τους. Παράλληλα, φαίνεται να υπάρχει αναζήτηση στελεχών από την αγορά να αναλάβουν την ειδική αποστολή της επόμενης ημέρας. Το εγχείρημα σε κάθε περίπτωση είναι αρκετά δύσκολο και θα απαιτήσει χρόνο. Την ίδια στιγμή ο κίνδυνος να αποδυναμωθεί η Avramar από έμπειρα στελέχη είναι μεγάλος. Ήδη ο έμπειρος Πέτρος Σπανός, Senior Τεχνολόγος Τροφίμων και πρώην ΝΡD, VAP & Processing Director, αποχώρησε για να αναλάβει καθήκοντα Γενικού Διευθυντή στην «Αγγελάκης».

HSBC: Εχουν και άλλο πάνω οι τραπεζικές μετοχές

-Παρά την άνοδο των μετοχών από τις αρχές του χρόνου κατά 60%, πιστεύουμε ότι οι ελληνικές τράπεζες εξακολουθούν να προσφέρουν αξιοπρεπή περιθώρια περαιτέρω ανοδικής πορείας, τονίζουν οι αναλυτές της HSBC στην 24σέλιδη έκθεσή τους, η οποία περνά το μήνυμα και από τον τίτλο της, που είναι “More to go”. Οι αναλυτές στέκονται στις ευνοϊκές προοπτικές και αυξάνουν τις τιμές στόχους και των τεσσάρων τραπεζών, ξεχωρίζοντας την Alpha Bank που τη χαρακτηρίζουν “προτιμητέα επιλογή” με τιμή στόχο 2,20 ευρώ (από 1,45). Για τη Eurobank η HSBC δίνει τιμή στόχο 1,95 ευρώ (από 1,60) για την ΕΤΕ 7,95 ευρώ (από 6,75) και για την Πειραιώς 4 ευρώ (από 3,35).

Το «Τ» της Deutsche Telekom παντού από τον Σεπτέμβρη

Μιχάλης Τσαμάζ δεν το έκρυψε, το είπε καθαρά στην πρόσφατη γενική συνέλευση των μετόχων: «Αποτελούμε μέλος του Ομίλου Deutsche Telekom, ενός εκ των κορυφαίων τηλεπικοινωνιακών ομίλων παγκοσμίως, με το Νο1 brand στην Ευρώπη, το brand ''T''. Ήρθε η στιγμή να αξιοποιήσουμε αυτό το brand, ενσωματώνοντας σταδιακά το σήμα ''T'' στις επικοινωνίες μας. Αξιοποιώντας τη δύναμη της μάρκας Cosmote στην εγχώρια αγορά και ένα εμπορικό σήμα που αναγνωρίζουν εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως, θα ενισχύσουμε περαιτέρω τη θέση μας». Οι πληροφορίες από το μεγάλο κτίριο της Λεωφόρου Κηφισίας αναφέρουν ότι το αργότερο μέχρι τον Σεπτέμβριο, το χρώματος magenta «Τ» της Deutsche Telekom θα βρίσκεται παντού στον Όμιλο ΟΤΕ αφήνοντας το πράσινο της Cosmote να σβήνει σιγά σιγά… Το «Τ» εμφανίζεται ήδη στα Δελτία Τύπου, στα καταστήματα (ειδικά του αεροδρομίου) και διαρκώς διευρύνει την παρουσία του... Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα, με θυγατρική της Deutsche Telekom που δεν χρησιμοποιεί το «Τ» κι αυτό οφείλεται κυρίως στην ισχυρή θέση που έχει το σήμα Cosmote στην αγορά μας. Η αλλαγή όμως δεν θα αργήσει. Άλλωστε από τον Δεκέμβριο και μετά οι αλλαγές στο Μέγαρο θα είναι μεγάλες, καταλυτικές και συναρπαστικές.

Δεύτερος γύρος Μάριου Ηλιόπουλου με Πειραιώς/ Attica Group

-Έγραφα χθες ότι ενώ στις 12 Ιουλίου συνεδριάζει η Επιτροπή Ανταγωνισμού προκειμένου να αποφανθεί για την απορρόφηση της ΑΝΕΚ από την Attica Group, στην αγορά κυκλοφόρησαν σενάρια που φέρουν τον Μάριο Ηλιόπουλο της Sea Jet (όπως λέγεται μέσω των κυπριακών εταιρειών της κόρης του Δέσποινας) να έχει παρέμβει στη διαδικασία, προσφέροντας στις πιστώτριες τράπεζες ένα τίμημα (όσο έχει δηλαδή σήμερα η μετοχή στο Χρηματιστήριο), για να αποκτήσει αυτός τις μετοχές της ΑΝΕΚ και να εμποδίσει τη συγχώνευση. Λοιπόν, οι πληροφορίες είναι ακριβείς, καθώς είναι γεγονός ότι οι τράπεζες έλαβαν επιστολές με προτάσεις σχετικά με την ΑΝΕΚ. Οι επιστολές, όπως πιθανόν φαντάζεστε, δεν έγιναν δεκτές με ενθουσιασμό, ούτε και φαίνεται πως θα έχουν ιδιαίτερη τύχη, καθώς ορισμένες πηγές στις τράπεζες τις χαρακτήρισαν “προσχηματικές”. Το ζητούμενο, αν καταλαβαίνω σωστά, είναι κατά πόσον οι προτάσεις που κάνει ο ιδιοκτήτης της Sea Jet, είναι δυνατόν να περιπλέξουν την επικείμενη απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού που συνεδριάζει σε 18 ημέρες με θετική εισήγηση για την απορρόφηση της ΑΝΕΚ από την Attica Group. Προφανώς και δεν είναι δυνατόν να προδικάσουμε οιαδήποτε εξέλιξη, αλλά είναι βέβαιο ότι έχει ξεκινήσει ένας δεύτερος γύρος τράπεζας Πειραιώς/ Attica Group - Μάριου Ηλιόπουλου.

Το δείπνο Μυτιληναίου -HSBC στο Παρίσι

Έναν μόνο Έλληνα επιχειρηματία κάλεσε στο Παρίσι η HSBC στο δείπνο που οργάνωσε ο Πρόεδρος της Mark Tucker και ο CEO Noel Quin, με 60 σημαντικούς πελάτες τους από όλη την υφήλιο. Φυσικά ήταν εκεί οι αντίστοιχοι επικεφαλής Ευρώπης, ο Jean Beunandreau και ο Andrew Wild εκεί για να δεξιωθούν τους καλεσμένους. Για πολλούς δεν είναι έκπληξη ότι ο Έλληνας επιχειρηματίας ήταν ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, οι επιχειρηματικές κινήσεις του οποίου που το τελευταίο διάστημα έχουν δώσει τρομερή εξωστρέφεια στην εταιρεία του και πλέον αποτελεί ισχυρό διεθνή παίκτη. Δεν μάθαμε τι συζήτησε στο τραπέζι που καθόταν με τον Mark Tucker, αλλά είναι σίγουρο ότι οι δραστηριότητες της εταιρείας που επενδύει δισεκατομμύρια είναι ιδιαίτερα ελκυστικές για τους τραπεζίτες, γι αυτό δεν άφησαν αδιάφορο τον Chairman της HSBC.

Οι εισηγμένοι φτιάχνουν dealing rooms….

-Αυξάνεται πλέον ο αριθμός των εισηγμένων στο Χρηματιστήριο επιχειρηματιών που αποφασίζουν να δημιουργήσουν δικά τους… dealing rooms… στα κεντρικά γραφεία διοίκησης, για να διαχειριστούν την πορεία των μετοχών τους. Ένας market maker που θα δίνει απλώς τιμές προσφοράς και ζήτησης στην μετοχή δεν είναι αρκετός. Οι εισηγμένες επιχειρήσεις παρατηρούν ότι κάτι μεγάλο συμβαίνει αυτή την εποχή στη χρηματιστηριακή μας αγορά και αποφασίζουν να πάρουν οι ίδιες την τύχη των μετοχών στα χέρια τους. Τα νέα οιονεί dealing rooms, θα ασχολούνται επισταμένως με την πορεία των μεγεθών της επιχείρησης αλλά και της μετοχής, θα επιλαμβάνονται της ενεργούς διαχείρισης διαθεσίμων γιατί πλέον τα επιτόκια είναι ψηλά, θα επικοινωνούν διαρκώς με θεσμικά και ισχυρά ιδιωτικά χαρτοφυλάκια και ενδεχομένως θα παρεμβαίνουν στη χρηματιστηριακή αγορά όταν υπάρχει ανάγκη. Νέα εποχή, νέα ήθη.

Γιατί οι κατασκευαστές προτιμούν ΑΠΕ και Παραχωρήσεις

-Μια πρόσφατη και αρκετά λεπτομερής έρευνα της Deloitte, αναλύοντας τα μεγέθη των 100 μεγαλύτερων κατασκευαστικών ομίλων στην Ευρώπη, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η μέγιστη δυνατή απόδοση των κεφαλαίων τους από την κατασκευαστική δραστηριότητα δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερη του 3,5% ετησίως. Αντιθέτως, η δραστηριοποίηση στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και στις Παραχωρήσεις διαχείρισης και συντήρησης υποδομών, αποφέρουν σημαντικά υψηλότερες αποδόσεις. Με αυτό το κριτήριο οι σκληρές μάχες που δίνονται επί ελληνικού εδάφους, σε έργα παραχωρήσεων και ΑΠΕ έχουν βάση και λογική.

Ο παράγων Χρόνος

-Το «Belgrade Waterfront» είναι ένα μεγάλο έργο αστικής ανάπλασης, στην πρωτεύουσα της Σερβίας, αρχικού προϋπολογισμού 3,5 δισ. ευρώ, σ’ ένα προνομιακό σημείο όπου συναντιούνται ο ποταμός Σάβα με τον Δούναβη, σε εμβαδόν 600.000 τμ. Το έργο υλοποιείται από Σέρβους κατασκευαστές με επενδυτές από τα Εμιράτα. Όταν ο Άδωνις Γεωργιάδης, πριν από 4 χρόνια ακριβώς, συναντούσε στο γραφείο του τον Οδυσσέα Αθανασίου της Lamda και του έδινε την υπόσχεση ότι το Ελληνικό θα υλοποιηθεί με «ταχύτατους ρυθμούς», το «Belgrade Waterfront» δεν υπήρχε ούτε καν στα χαρτιά. Σήμερα το έργο ολοκληρώνεται. Στην Κύπρο, πριν από 5 χρόνια αποφάσισαν να δημιουργήσουν τη City of Dreams, το πρώτο πολυθεματικό πάρκο στην Ευρώπη που θα έχει και καζίνο. Με ενάμιση χρόνο καθυστέρηση, στις 10 Ιουλίου, το καζίνο-θέρετρο ανοίγει επίσημα τις πύλες του για το κοινό. Οι κατασκευαστικές εργασίες άρχισαν το… 2018 και η καθυστέρηση στην ολοκλήρωσή του (μόλις 5 χρόνια χρόνος υλοποίησης) οφειλόταν στην πανδημία του κορωνοϊού και τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν. Στην Ελλάδα αργούμε να πάρουμε αποφάσεις και, σε τέτοιου είδους μεγάλα έργα, ο χρόνος είναι χρήμα.

“Καθόλου μετανιωμένοι για την εισαγωγή στο Χρηματιστήριο”

-Για την εισαγωγή στο Χρηματιστήριο της Dimand μίλησε στη Γενική Συνέλευση των μετόχων ο επικεφαλής της εταιρίας Δ. Ανδριόπουλος. Όπως είπε «είμαστε πολύ ευχαριστημένοι και καθόλου μετανιωμένοι για την εισαγωγή της εταιρίας στο ΧΑ. Μας άρεσε καταρχάς η θεσμικότητα άρα το να λειτουργούμε μέσα στους κανόνες του Χρηματιστηρίου δεν μας έχει δυσκολέψει, είχαμε ένα 80% ήδη από πριν αντίστοιχη λειτουργία, λειτουργούσαμε δηλαδή θεσμικά. Επιπλέον, με τα κεφάλαια που αντλήσαμε εξυγιάναμε τον δανεισμό (σταμάτησε η εταιρεία να δανείζεται ακριβά) αλλά και μειώσαμε το δανεισμό κι έχουμε τώρα το χαμηλότερη δείκτη δανεισμού σε σχέση με ίδια κεφάλαια και αξία ενεργητικού».

Η Dimand παρακολουθεί το Ελληνικό

-Ερωτηθείς για το αν τους ενδιαφέρει το Ελληνικό: «Το παρακολουθούμε εν τη γενέσει του και είχαμε κάνει προτάσεις για τα γραφεία το 2019, αρχικά με την τότε Grivalia και στη συνέχεια με την Prodea που δεν προχώρησαν όμως. Το Ελληνικό μας ενδιαφέρει σε επίπεδο κλάδου να πετύχει και είναι πολύ σημαντικό να πετύχει και για τη χώρα. Επί του παρόντος, δεν έχουμε κάποια ιδιαίτερη ενημέρωση, πέραν του ό,τι έχει γίνει μέχρι σήμερα ευρέως γνωστό, για το τι σκοπεύει να κάνει η Lamda με την ανάπτυξη των γραφείων. Αν ενημερωθούμε ή προσκληθούμε σίγουρα θα το μελετήσουμε και ανάλογα θα τοποθετηθούμε».

Έξαρση στον πόλεμο των νομισματικών ισορροπιών

-Μεγάλες, απότομες και ταυτόχρονες αυξήσεις επιτοκίων, αποφασίζουν οι Κεντρικές Τράπεζες του πλανήτη. Χθες, είχαμε την κατά μισή μονάδα αύξηση των βασικών επιτοκίων της Βρετανικής (η μεγαλύτερη αύξηση κόστους χρήματος των τελευταίων 15 ετών), της Νορβηγικής και κατά 25 μ.β. και της Ελβετικής κεντρικής τράπεζας. Εκτός από τη χαλιναγώγηση του πληθωρισμού, οι κεντρικοί τραπεζίτες προσπαθούν να ενισχύσουν της ισοτιμίες των εθνικών τους νομισμάτων σ’ έναν άτυπο πόλεμο κύρους και οικονομικής επιρροής που βλέπουν να έρχεται. Τον δρόμο έδειξε ο Αμερικανός Κεντρικός Τραπεζίτης Πάουελ. Αντιθέτως η κατακερματισμένη ευρωπαϊκή οικονομία δεν επιτρέπει στη δική μας Κριστίν Λαγκάρντ να πάρει τόσο μεγάλες αποφάσεις. Είναι εντυπωσιακό ότι αυτή την εποχή οι Γερμανοί ψηφίζουν υπέρ της διατήρησης των επιτοκίων του Ευρώ στα παρόντα επίπεδα, με τον ισχυρισμό ότι η περαιτέρω αποκλιμάκωση του πληθωρισμού πρέπει να είναι αποτέλεσμα της περιοριστικής δημοσιονομικής πολιτικής των κυβερνήσεων και όχι νομισματικών μέτρων και αποφάσεων.

Πόσο αξίζει σήμερα το πρώτο iPhone;

-Αμερική, η χώρα των ευκαιριών… Ένα κινητό τηλέφωνο iPhone 1, της πρώτης σειράς που κυκλοφόρησε το 2007, σφραγισμένο στο κουτί του, πουλήθηκε πριν από λίγες μέρες έναντι 63.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι ο κάτοχός του πλήρωσε 599 δολάρια για να το αγοράσει το 2007 και 16 χρόνια αργότερα πήρε 105 φορές τα λεφτά του. Αν ο ίδιος άνθρωπος είχε επενδύσει 599 δολάρια στον δείκτη S&P 500 σήμερα θα είχε τετραπλασιάσει τα λεφτά του, συγκεκριμένα θα είχε 2.371 δολάρια. Η σύγκριση των αποδόσεων είναι συντριπτική: 600 δολάρια στο iPhone 1 έφεραν 63.000 δολάρια, ενώ τα ίδια 600 δολάρια στον S&P θα απέδιδαν πολύ λιγότερα. Ακολουθώντας αυτή τη λογική όποιος αγοράσει σήμερα το καινούργιο Apple Vision Pro και το κρατήσει σφραγισμένο στο κουτί του για 15 χρόνια, μπορεί να έχει την προσδοκία ότι θα εισπράξει 500.000 δολάρια το 2038…

Ραντεβού τη Δευτέρα

-Και έτσι, ευχόμενος σε όλους εσάς, «όλοι στις κάλπες» (και όχι… στις κάλτσες, που είπε και ο ΓΑΠ) σας δίνω ραντεβού για τη Δευτέρα.