-Χαίρετε, η ελπίδα ότι μέχρι το Πάσχα ή τις αρχές Μαΐου θα έχει σχηματοποιηθεί ένα σχέδιο ειρήνευσης στην Ουκρανία είναι το ζητούμενο στην διεθνή κοινότητα αν και το κλίμα βαραίνει πάρα πολύ μετά τον σφαγή στην Μπούτσα και τις θηριωδίες των ρωσικών δυνάμεων στις εμπόλεμες ζώνες. Πώς θα αντιδράσουν οι αγορές μένει να το δούμε. Συνήθως αυτές είναι πιο γρήγορες και έχουν αίσθηση, προεξοφλώντας το καλό ή το κακό σενάριο. Στα δικά μας τώρα, το Μ.Μ. ασχολείται νυχθημερόν με το πρόβλημα της ακρίβειας, κυρίως στο ρεύμα και το φυσικό αέριο, πώς θα βρεθεί ένας τρόπος να ενισχυθούν τα μεσαία και τα χαμηλά εισοδήματα που… παθαίνουν καρδιακό μόλις τους έρχεται ο λογαριασμός στο σπίτι. Σκέρτσος, Πατέλης, Στάσης, Ξιφαράς, αλλά και οι υπουργοί Σταϊκούρας, Σκυλακάκης, το μετράνε από εδώ, το ζυγίζουν από εκεί, προκειμένου να δούνε τι μπορεί να δώσουν στον κόσμο πίσω. Έχουν πέσει άπειρες ιδέες, όπως να επιδοτηθούν εξ ολοκλήρου δυο λογαριασμοί στα χαμηλά εισοδήματα ή στους ενοικιαστές, στους συνταξιούχους κ.λπ. Αυτά γίνονται στο πλαίσιο να ανακοπεί η δημοσκοπική φθορά που προέρχεται από την ακρίβεια, αλλά δεν μένουν μόνο εκεί. Ο Μητσοτάκης προσωπικά ανέλαβε το πολιτικό σκέλος του εγχειρήματος θέτοντας και το δίλημμα στο εκλογικό σώμα που συνοψίζεται στο απλό, κλασικό επιχείρημα «η χώρα μπαίνει σε περίοδο παρατεταμένης αστάθειας», το είπε την Παρασκευή on camera στην Πρόεδρο Σακελλαροπούλου, άρα -λέω εγώ, ερμηνεύοντας την πολιτική του στρατηγική- «ας μας πείτε εσείς οι ψηφοφόροι αν θέλετε ένα ή περισσότερα κόμματα να σας κυβερνήσουν πάνω στην κρίση». Αυτό, βέβαια, το δίλημμα (πάλι λέω εγώ, που ένας δημοσιογράφος είμαι) δεν το θέτεις -και, μάλιστα, αφού έχεις κλείσει το θέμα της αλλαγής του εκλογικού νόμου- 12-14 μήνες πριν από τις κάλπες, αλλά στον πυρήνα της προεκλογικής περιόδου… έτσι, για να πιάσει τόπο. Οπότε, επειδή όλα αυτά τα άνοιξε μόνος του, εκεί που καθόταν ήσυχος (και σχεδόν έτοιμος να αλλάξει τον εκλογικό νόμο) ο πρωθυπουργός, τώρα θα αναγκάζεται να δηλώνει... μέρα παρά μέρα, ότι δεν πάμε σε εκλογές τον Σεπτέμβριο. Και άντε να πείσεις και τους υπουργούς σου που προβλέπω, αν δεν γίνει κάτι δραστικό, να μετακομίζουν στις περιφέρειές τους ή να μετατρέπουν τα υπουργεία τους σε εκλογικά κέντρα. Θα μου πείτε, πάντα στο τελευταίο 12μηνο μιας θητείας το παιχνιδάκι «πάμε, δεν πάμε σε κάλπες» μοιάζει αναπόφευκτο από... καταβολής δημοκρατικού πολιτεύματος. Σωστό κι αυτό.

Tη μυρίστηκε τη δουλειά

-Στο μεταξύ, στο ΚΙΝΑΛ τη μυρίστηκε τη δουλειά ο Ανδρουλάκης και έσπευσε την Παρασκευή να ανακοινώσει εκλογές τον Μάιο στη βάση για την ονοματοδοσία του κόμματος - σου λέει, «μπορεί να μην προλάβω». ΠΑΣΟΚ με ολίγον από Δημοκρατική Συμπαράταξη προβλέπω, αλλά όπως και να το πει το θέμα είναι ότι… ένα διλημματάκι θα το φάει ο Νίκος στον χώρο του, αλλά και στο κόμμα του, γιατί υπάρχουν αρκετοί ψηφοφόροι του που στο τέλος θα ξανασκεφτούν μήπως ξαναγυρίσουν στη ΝΔ, αυτή τη φορά όχι για να φύγει ο Τσίπρας, αλλά για να μην επαναληφθεί το έργο «Σαμαράς-Βενιζέλος», ξανακαταρρεύσει το ΠΑΣΟΚ και ξαναδούν να τους κουνάει το δάχτυλο ο Τσίπρας με τον Παππά και το… γυαλισμένο μάτι του Πολάκη και του Τζανακοπούλου. Βέβαια, η Ιστορία, παρά τα λεγόμενα, σπανίως επαναλαμβάνεται σαν φάρσα, αλλά οι ηγέτες αναδεικνύονται στα δύσκολα. Πάντως, αυτός είναι ο νέος παίκτης του συστήματος και με τη βούλα πλέον, μετά την κίνηση Μητσοτάκη να κλείσει το ενδεχόμενο αλλαγής εκλογικού νόμου.

Του έφεξε

-Και του Τσίπρα όμως... του έφεξε γιατί ό,τι και να γίνει, αυτός θα είναι αξιωματική αντιπολίτευση (δεν πιστεύει κανείς ότι ελπίζει κάτι άλλο στις ερχόμενες κάλπες) και γιατί με τις εξελίξεις αυτές τώρα, μην περιμένετε να δείτε κάτι στις εσωκομματικές εκλογές. Μόνο ο Τσακαλώτος «μετράει» λόγω υψηλότατης δημοφιλίας εντός του κόσμου του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά «ο Ευκλείδης είναι λόρδος», που λέει και ένας τραπεζίτης φίλος του και ως γνωστόν οι λόρδοι δεν μαλώνουν, λέω εγώ.

Το (όσο πατάει η γάτα) ρωσικό ντεμπούτο της ΤΒΙ BANK

-Την 1η Απριλίου ξεκίνησε τις δραστηριότητές της στη χώρα μας η ΤΒΙ BANK η οποία αναπτύσσει οn line παρουσία σε συνδυασμό με δίκτυο καταστημάτων, με το πρώτο κατάστημά της να ετοιμάζεται στη Λ. Κηφισίας, στο ύψος του Χαλανδρίου. Η συγκεκριμένη τράπεζα, που δραστηριοποιείται κυρίως σε Βουλγαρία και Ρουμανία, εποπτεύεται από την κεντρική Τράπεζα της Βουλγαρίας και ήρθε στην Ελλάδα κάνοντας χρήση του ευρωπαϊκού διαβατηρίου, το οποίο φυσικά και ενέκρινε η ΤτΕ για τις δραστηριότητες του ελληνικού branch. Η TBI ανήκει στην ΤΒΙ Financial Services, εταιρία που εδρεύει στο Άμστερνταμ. Ελα όμως που ένα καθόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό και συγκεκριμένα το 39,16% ανήκει στη Βέρα Μπόικο, συγγενή του Ρώσου ολιγάρχη Ολεγκ Μπόικο που δραστηριοποιείται σε πιστωτικές κάρτες, gambling κ.λπ. Πιθανόν για αυτό η ΤΒΙ στο site της μας ενημερώνει ότι η Ρωσίδα Βέρα δεν είναι κάτοικος Ρωσίας κι ότι στα τέλη Μαρτίου μείωσε το ποσοστό της στην ΤΒΙ από 39,16% στο 29%. Επίσης, όπως αναφέρει στο site, «πρόθεση της κυρίας Βέρα Μπόικο είναι να μηδενίσει τη συμμετοχή της τους προσεχείς μήνες». Επιπλέον η ΤΒΙ μας ενημερώνει από το site της ότι δεν υπάρχει μέτοχος ή μέλος της οικογένειας, στους οποίους να έχουν επιβληθεί κυρώσεις. Για να το λένε οι άνθρωποι έτσι θα είναι, κι ελπίζω να συμφωνεί μαζί τους και ο Χ. Βουρλιώτης, της Αρχής για το ξέπλυμα, που δήλωσε στην Καθημερινή ότι ο κατάλογος των Ρώσων που ερευνά η Αρχή στην Ελλάδα απαρτίζεται από περίπου 1.000 νομικά και φυσικά πρόσωπα.

Η Εurostat επανήλθε και ρωτάει

-Τα δυσάρεστα νέα της ημέρας: θυμάστε πέρυσι που άνοιξε η Εurostat μια συζήτηση για το αν οι κρατικές εγγυήσεις των senior notes στις τιτλοποιήσεις του Ηρακλή πρέπει να εγγραφούν στο χρέος; Μετά από σύνθετους και συνδυασμένους χειρισμούς σε τεχνικό, νομικό και πολιτικό επίπεδο είχαμε καταφέρει να σπρώξουμε το θέμα κάτω από το χαλί. Τώρα το ίδιο θέμα ανακινείται και πάλι από τη Eurostat, που έχει στείλει ερωτηματολόγιο σε όλες τις στατιστικές υπηρεσίες και κεντρικές τράπεζες της ΕΕ και αναμένει απαντήσεις ώστε να διαμορφώσει άποψη. Ας ελπίσουμε πως θα δουλέψει και πάλι εκείνο το αόρατο χέρι, που περιέγραφε ο Ανταμ Σμιθ, γιατί δεν είμαστε για τέτοια τώρα.

Με συνταγή Intrum το deal της Βlantyre

-Επειδή έχει δημιουργηθεί μια κάποια σύγχυση με τις non-core συμμετοχές της Τράπεζας Πειραιώς, μετά την ανάληψη της διαχείρισής τους από τη Blantyre, μετά και από σχετική έρευνα η στήλη κατέληξε ότι έχουμε επανάληψη του μοντέλου που εφαρμόστηκε στη συμφωνία με την Ιntrum. Δηλαδή, η διαχείριση των συγκεκριμένων assets μεταφέρθηκε σε εξειδικευμένο manager, όπως ακριβώς συνέβη και με τα NPEs που δόθηκαν σε servicer. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, τον ρόλο της μητρικής Intrum, η οποία είναι η εταιρεία που επελέγη να αναλάβει τη διαχείριση των NPEs της Πειραιώς, παίζει η Blantyre και αυτόν της Intrum Hellas, που ανέλαβε την ενεργή διαχείρισή τους, η Strix, η οποία δημιουργήθηκε για να τρέχει το day to day management. Στην τελευταία, συμμετέχει με μειοψηφικό ποσοστό η Πειραιώς, όπως ακριβώς συμβαίνει και στην Intrum Hellas.

-Όπως και στα κόκκινα δάνεια, έτσι και στις non-core συμμετοχές, η ανάληψη της διαχείρισής τους από εξειδικευμένη εταιρεία -η οποία ασχολείται αποκλειστικά με αυτό το αντικείμενο, με στόχο να μεγιστοποιήσει την αξία των επιχειρήσεων και να υποστηρίξει την αποεπένδυση στον κατάλληλο χρόνο- αναμένεται να επιταχύνει την απεμπλοκή της τράπεζας από συμμετοχές που χρονίζουν στο χαρτοφυλάκιό της. Άλλη μια ομοιότητα με την περίπτωση της διαχείρισης των κόκκινων δανείων είναι ότι η ιδιοκτησία των non-core assets παραμένει στην τράπεζα. Δεν έχει πουληθεί τίποτα, ούτε το Ερρίκος Ντυνάν, ούτε και κάποιο άλλο περιουσιακό στοιχείο. Ιδιοκτήτης ήταν και είναι η Πειραιώς. Μεταβιβάζοντας όμως τη διαχείριση στον manager, η Πειραιώς προχώρησε σε αναδιοργάνωση του χαρτοφυλακίου της. Και όπως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις, έκανε revaluation των συμμετοχών σε τρέχουσες τιμές και αποαναγνώριση. Τη συνήθη αυτή διεθνή πρακτική αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλες τράπεζες, καθώς τώρα που τελείωσαν με τα NPEs θα ασχοληθούν με τις non-core συμμετοχές. Και αυτό γιατί με την ενεργή διαχείριση που αναλαμβάνουν οι managers δημιουργείται αξία στα equity participations που κατέχουν, τα οποία σε αρκετές περιπτώσεις περιήλθαν σε αυτές από μετοχοποίηση δανείων και έτσι η πώλησή τους γίνεται ευκολότερη υπόθεση.

Στην ΕΧΑΕ γιορτάζουν (σε στενό κύκλο)

-Σήμερα στην ΕΧΑΕ θα γίνει (σε στενό οικογενειακό κύκλο) μια σεμνή τελετή όπου θα αποχαιρετήσουν τον Σ. Λαζαρίδη και θα καλωσορίσουν τον Γ. Κοντόπουλο. Ο νέος CEO, προς το παρόν, βλέπει κόσμο. Αφού ολοκλήρωσε μια τουρνέ με τους διευθυντές, τώρα συνεχίζει με τους υποδιευθυντές. Δεν θέλω να χαλάσω το κλίμα της σημερινής γιορτής, αλλά στην ΕΧΑΕ θα πρέπει να προετοιμαστούν για ορισμένες αλλαγές στελεχών μόλις ολοκληρωθούν οι τουρνέ και τελειώσουμε με τα τυπικά. Φυσικά, δεν μιλάμε για μαζικές καταστάσεις, αλλά ας σταματήσω εδώ, αφού σήμερα είναι ημέρα γιορτής για την ΕΧΑΕ.

Ο Σουηδός που κάνει έξυπνα deal στην Ελλάδα

-Πεδίο δόξης λαμπρό, από την οινοποιητική παραγωγή μέχρι το real estate και τον οινοτουρισμό σε Κρήτη - Σαντορίνη, ανοίγει η συμφωνία μεταξύ της Μπουτάρης, της Premia Properties και του Ελληνοσουηδού μεταλομετόχου της τελευταίας Ηλία Γεωργιάδη, η οποία ανακοινώθηκε κι επισήμως την περασμένη Παρασκευή. Ο κ. Γεωργιάδης εξελίσσεται σε έναν από τους πιο δραστήριους παίκτες στην εγχώρια αγορά ακινήτων και μάλιστα με ‘’πρωτότυπα’’ projects για την Ελλάδα, έχοντας ξεκινήσει το 2019 με τα ΣΔΙΤ των 10 σχολείων, στη συνέχεια με τo πλάνο για τα εξυπηρετούμενα διαμερίσματα και τις φοιτητικές κατοικίες σε Αθήνα - Θεσσαλονίκη και τώρα με τα οινοποιεία και τα βιομηχανικά ακίνητα. Στα ακίνητα, τα οποία θα αποκτήσει τώρα η Ρremia Properties, περιλαμβάνονται κτίρια συνολικής έκτασης 28.000 τετραγωνικών μέτρων (5 οινοποιεία, κτίριο γραφείων στο Πικέρμι Αττικής, καθώς και άλλα κτίρια) και 5 αμπελώνες 600 στρεμμάτων οι οποίοι βρίσκονται στις καλύτερες τοποθεσίες παραγωγής οίνου της χώρας (Νάουσα, Γουμένισσα, Μαντινεία, Νεμέα, Σαντορίνη, Κρήτη). Ορισμένα ακίνητα, όπως της Σαντορίνης και της Κνωσού, έχουν ιδιαίτερες δυνατότητες τουριστικής ανάπτυξης στον κλάδο του οινοτουρισμού. Το επιχειρηματικό σχέδιο για την επόμενη πενταετία «περιλαμβάνει σημαντικές επενδύσεις στο brand BOUTARI, στα εμπορικά σήματα, στις παραγωγικές εγκαταστάσεις, εκσυγχρονισμό συστημάτων και οργανωτικών δομών, καθώς και περιβαλλοντικές αναβαθμίσεις και αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας», όπως επισημαίνεται τώρα από την Premia.

Τα χαμένα λεφτά της Globo

-Να βγάλουν άκρη με τα λεφτά που έχασαν από το κανόνι της Globo το 2015 προσπαθούν ακόμη και σήμερα επενδυτές. Η Globo -που είχε ιδρύσει ο Κωστής Παπαδημητρακόπουλος και είχε εισαχθεί στο ΑΙΜ του Λονδίνου, με βασικό μέτοχο τον ίδιο- ήταν η πρώτη ηχηρή περίπτωση χρηματιστηριακής απάτης ελληνικής εταιρείας που αποκάλυψε το QCM του Γκάμπιελ Γκρέγκο. Ακολούθησε η Folli Follie και η Akazoo («παρακλάδι» της InternetQ) η οποία είχε καταφέρει να εισαχθεί στο Nasdaq μέσω SPAC...

Ο Γολγοθάς μετόχων και ομολογιούχων της MLS

MLS σήμερα συγκαλεί συνέλευση των ομολογιούχων (για το τρίτο ομόλογο που εξέδωσε). Η εταιρεία του Γιάννη Καματάκη παραμένει μετέωρη, κανείς έλεγχος δεν έχει ολοκληρωθεί, με μετοχή και ομόλογα σε αναστολή διαπραγμάτευσης και εκατοντάδες επενδυτές να κλαίνε τα λεφτά τους αφού και στην περίπτωση που αναστηθεί σαν τον Λάζαρο (έρχεται και Πάσχα) το κούρεμα των ομολόγων θα είναι συντριπτικό. Στη σημερινή συνέλευση δύσκολα θα υπάρξει απαρτία, οπότε το σχέδιο μετά είναι να ζητηθεί με δικαστική εντολή αλλαγή των όρων των ομολόγων (του MLS3 αρχικά, για τα άλλα βλέπουμε) με την αιτιολογία ότι είναι καταχρηστικοί σε σχέση με το ζήτημα της επίτευξης απαρτίας, ώστε στη συνέχεια να καταστεί δυνατή μέσω των ομολογιούχων η τροποποίηση ή καταγγελία του ομολογιακού. Κάπως έτσι ίσως διευκολυνθεί η είσοδος επενδυτή και η εξυγίανση της εταιρείας, υπό την προϋπόθεση πως διατηρεί κάποια αξία, τρία χρόνια μετά την κατάρρευσή της.

Η ΔΕΗ αποκαλύπτεται

-Αύριο Τρίτη, η διοίκηση του Γιώργου Στάση της ΔΕΗ ανακοινώνει αποτελέσματα. Τότε θα αποδειχθεί πόσο βιαστική κι ανόητη ήταν η πολιτική συζήτηση για τα «υπερκέρδη» και τις «υπερχρεώσεις». Η ΔΕΗ δεν πρόκειται να καταγράψει φέτος κερδοφορία, αντιθέτως θα εμφανιστούν τα υψηλά κόστη από τους ρύπους CO2, το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο. Από την άλλη πλευρά, ο ισολογισμός της ΔΕΗ δεν θα δείχνει την εικόνα της καταστροφής και της απόλυτης ανημποριάς και αδυναμίας πληρωμών του 2017-2019. Από τις ερωτήσεις των αναλυτών στη συζήτηση με τη διοίκηση της ΔΕΗ θα μάθουμε τους ρυθμούς επέκτασης των επενδύσεων και τις ευκαιρίες που δημιουργεί η κρίση για το μέλλον του ενεργειακού πρωταγωνιστή των Βαλκανίων.

 Εβδομάδα ελπίδας για την ειρήνη και εταιρικών αποτελεσμάτων

-Τα χειρότερα εγκλήματα σε κάθε πόλεμο γίνονται τις τελευταίες εβδομάδες, ημέρες πριν από τη λήξη του. Έτσι και σήμερα, ενώ όλοι γνωρίζουμε ότι η συνθηκολόγηση και ο τερματισμός της τρέλας δεν είναι μακριά, καθημερινά ωστόσο βλέπουμε αποτρόπαια εγκλήματα πολέμου. Στις αγορές, κάθε φορά που θα ακούμε ότι πλησιάζει η συνάντηση Πούτιν - Ζελένσκι, θα δημιουργούνται «παράθυρα ευκαιρίας». Θα βλέπουμε να ξεκινούν αυξήσεις κεφαλαίου, εκδόσεις ομολόγων και επιχειρηματικές συμφωνίες που εκκρεμούν από καιρό. Στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, η εβδομάδα που ξεκινά σήμερα έχει τα τελευταία αποτελέσματα μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων (Lamda, Quest, ΔΕΗ κ.ά.), πλην κατασκευαστικών, οι οποίοι -λόγω κοινοπραξιών- θα περιμένουν μέχρι και το τέλος τ’ Απρίλη για να μας ανακοινώσουν μεγέθη και προοπτικές…