-Χαίρετε, λοιπόν ό,τι και να μου πείτε η είδηση της χθεσινής ημέρας… βγήκε από προχθές το βράδυ και ήρθε από το Αμέρικα, αν κι ο απόηχός της κρατάει ακόμα. Οι «Stefanos confessions», η εξομολόγηση του Στέφανου στην Αρχιεπισκοπή στη Νέα Υόρκη μπροστά στους ιερείς και στον Ελπιδοφόρο για το… μικρό θαύμα που έγινε όταν βαπτίστηκε και σχηματίστηκε ένας σταυρός από λάδι στην κολυμπήθρα, σημάδι που ερμηνεύτηκε από τους παπάδες ότι όταν μεγαλώσει θα γίνει ή παππάς ή κάτι σπουδαίο. Εγώ, μεταξύ μας, λέω ότι για παπά δεν τον κόβω να γίνεται, κάτι σπουδαίο τον έκαναν οι συριζαίοι που τον ψήφισαν οπότε η μαντεία, ο χρησμός, έχει ήδη εκπληρωθεί. Αυτό ίσως το ξέρετε, αυτό που σας λέω είναι ότι το τι επακολούθησε στην Αθήνα και ειδικά στην Κουμουνδούρου από τα «confessions of Stefanos» δεν λέγεται. Στην αρχή μια παγωμάρα και μετά ένας πανικός, ολίγες παρακλήσεις στα κανάλια να μην το παίζουν λέει, αν και εγώ δεν τα πιστεύω αυτά, ούτε και καταλαβαίνω γιατί. Προβλέπω να μας κυβερνήσει ο Στέφανος με τον Νατσιό και τη Νίκη ντουέτο, όπως ο Τσίπρας με τον Καμμένο.

Ο Μπελέρης, η έφεση και τα πολιτικά δικαιώματα

-Αρχίζει σιγά σιγά στην αλβανική δικαιοσύνη η εκδίκαση της έφεσης που έχει καταθέσει ο Φρέντι Μπελέρης κατά της πρωτόδικης απόφασης, βάσει της οποίας βρίσκεται στη φυλακή. Η διαδικασία θα διαρκέσει λίγο, δεν εκτιμούν πάντως ούτε οι στενοί του άνθρωποι ότι έχει πολλές πιθανότητες. Οπότε, μια ποινή που μπορεί να του επιβληθεί είναι η στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων στην Αλβανία, οπότε και μπορεί να εκπέσει οριστικά του αξιώματος του δημάρχου Χειμάρρας. Για τα της Ελλάδας, όμως, αυτό δεν λέει τίποτα, καθώς ο Μπελέρης έχει ελληνική υπηκοότητα, εδώ δεν έχει κανένα κώλυμα εκλογιμότητας και μπορεί από τον Ιούνιο ο Ράμα να βρεθεί αντιμέτωπος με την παραδοξότητα να έχει στις αλβανικές φυλακές έναν εκλεγέντα ευρωβουλευτή.

Μητσοτάκης στη CVC στη Βουλιαγμένη

-Λοιπόν χθες όπως σας είπα πριν φύγει για Βρυξέλλες ο Κ.Μ. (όχι μόνιμα… μη χαίρεστε οι εχθροί του, για τη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου πήγε) πέρασε για λίγη ώρα από το ετήσιο summit της CVC που έγινε στο Four Seasons-Αστέρας Βουλιαγμένης. Οι σύνεδροι εντυπωσιάστηκαν και από τον Μητσοτάκη αλλά, μεταξύ μας, και με τη λιακάδα και τη θάλασσα της Αθήνας, τόσο που είπανε να ‘ρχονται συχνότερα.

Τι λέει η Goldman Sachs

-Μεταξύ των καλεσμένων της CVC ήταν ο COO της Goldman Sachs, John Waldron, ο οποίος από το 2025 θα είναι και το μεγάλο αφεντικό του πανίσχυρου χρηματοοικονομικού οίκου. Και έχει σημασία, ίσως, τι πιστεύει ο συγκεκριμένος για την Ελλάδα. Η πηγή μου, μου είπε ότι δήλωσε εντυπωσιασμένος από την πρόοδο της χώρας, «πηγαίνει όντως πολύ καλά» είπε, αλλά σημείωσε και ένα πρόβλημα, πολύ σοβαρό κατά τη γνώμη του. Φέρεται ειπών ο Waldron ότι «αν η Ελλάδα δεν αλλάξει το δικονομικό της σύστημα ώστε να αποδίδεται Δικαιοσύνη σε 12-18 μήνες το πολύ σε μια υπόθεση, δύσκολα θα δει άμεσες ξένες επενδύσεις να έρχονται μαζικά. Γιατί ο ξένος επενδυτής δεν μπορεί να περιμένει 5 ή 10 χρόνια για να τελεσιδικήσει μια προσφυγή ή κάποια δικαστική απόφαση που επηρεάζει την επένδυσή του». Το ακούω λογικό και νομίζω ότι το ξέρουν όλοι όσοι επιχειρούν στην Ελλάδα.

Μαντωνανάκης και «Αγία Τριάς»

-Μιας και μιλάμε για επενδύσεις και δικαστικές διενέξεις όμως, σας έχω νέα από μια επιχειρηματική υπόθεση που τελειωμό δεν έχει. Πρόκειται για εκείνη του Grand Resort Lagonisi που όλο… φτάνει κάπου και όλο ο κύριος Παντελής Μαντωνανάκης εκεί είναι και δεν κουνιέται με τίποτα. Παρά τις δικαστικές αποφάσεις που χάνει τώρα πια τη μια πάνω στην άλλη. Λοιπόν, αφού δεν βρήκε άκρη η Goldman Sachs που κάποια στιγμή ενδιαφέρθηκε για το ξενοδοχείο, ήρθε τώρα η… ελληνική Goldman Sachs, ήτοι η «Αγία Τριάς» Μπάκος-Καϋμενάκης-Εξάρχου («εμείς τα παίρνουμε όλα») που συζητάνε λέει με τον κύριο Παντελή για το Λαγονήσι. Θα έχει ενδιαφέρον πολύ και θα το παρακολουθώ για να σας ενημερώνω.

Το “καυγαδάκι” του Μπένι με τον εφοπλιστή

-To “καυγαδάκι” του εφοπλιστή Γ. Οικονόμου με την Genco Shipment λόγω του αμερικανικού χρηματιστηρίου διεξάγεται δημόσια με ανακοινώσεις. Υπάρχει όμως ένα πολύ πιο ενδιαφέρον… πολυεθνικό “καυγαδάκι” που μαίνεται καιρό τώρα μεταξύ Γ. Οικονόμου και του γνωστού (περισσότερο για τις κατά καιρούς εμπλοκές του με τη δικαιοσύνη) επιχειρηματία Μπένι Στάινμετζ που πρωτοακούσαμε όταν αγόρασε από την Εθνική Τράπεζα την Πανγαία (νυν Prodea). Πολυεθνικό γιατί η σύγκρουση πυροδοτήθηκε στην Ιταλία για μια δουλειά που αφορούσε ένα διυλιστήριο, έχει μια δικαστική ουρά στην Κύπρο και τα χτυπήματα μερικές φορές έρχονται από διεθνή μέσα ενημέρωσης, ενώ -ενίοτε- γίνονται και κάποιες προσπάθειες στα ημεδαπά. Στην αγορά μιλάνε για μένος Στάινμετζ κατά Οικονόμου, με τον τελευταίο όμως να μην ιδρώνει το αυτί του. Καθώς ο Οικονόμου ζει στην Αθήνα και ο Στάινμετζ έχει “πολιτογραφηθεί” Αθηναίος, η υπόθεση έχει ενδιαφέρον.

Μεγαλύτερα επιχειρηματικά δάνεια θα δίνει η Alpha Bank

“Treat Alpha Bank as a family”, είπε ο Διευθύνων Σύμβουλος της UniCredit Αντρέα Ορσέλ στην αντιπροσωπεία της Αlpha Bank υπό τον CEO Β. Ψάλτη στη συνάντηση εργασίας των δυο τραπεζών που πραγματοποιήθηκε στον 29ο όροφο της έδρας της ιταλικής τράπεζας στο Μιλάνο, με στόχο να αναδείξουν τις συνέργειες από τη συμμαχία τους. Μια συνεργασία η οποία, κατά το Bloomberg, μπορεί τελικά να προχωρήσει πολύ περισσότερο από ό,τι είχαν αρχικά σχεδιάσει. Εκτός από το ενδεχόμενο Αlpha Bank και UniCredit να συνεργαστούν για μια ακόμη εξαγορά στη Ρουμανία, αποφασίστηκε στον τομέα του corporate finance να υπάρξει στενότερη συνεργασία, προκειμένου -εκεί όπου η Alpha Bank εξαντλεί τα όρια που θέτει η εποπτεία- να αθροίζεται το δυναμικό της UniCredit ώστε να διασφαλίζεται έτσι η δυνατότητα να “σηκώνει” η ελληνική τράπεζα μεγάλες επιχειρηματικές χρηματοδοτήσεις.

Μπήκαν 40 εκατ. ευρώ στη Viva Payments

-Με το ποσό των 40 εκατ. ευρώ, μέσω αύξησης κεφαλαίου, ενισχύεται η Viva Payments. Η απόφαση ελήφθη πριν από λίγες εβδομάδες και η αύξηση ολοκληρώθηκε και τυπικά αφού το ποσοστό καλύφθηκε σε μετρητά από τη μοναδική μέτοχο της εταιρείας, τη Viva Wallet Holdings. Πλέον το μετοχικό κεφάλαιο της Viva Payments ανέρχεται σε 115 εκατ. ευρώ. Καθώς το σχέδιο ανάπτυξης της εταιρείας απαιτεί υψηλό αριθμό προσωπικού και αυξημένες δαπάνες μάρκετινγκ, για το 2022 η Viva Payments είχε εμφανίσει ζημιές 15,6 εκατ. ευρώ, ενώ για το 2023 δεν έχει ακόμη ανακοινώσει αποτελέσματα.

Τα εγκαίνια της Καλλονής (μετά από 13 χρόνια) και τα… στραπάτσα της Λέσβου

-Αύριο Παρασκευή πρόκειται να μεταβεί ο Πρωθυπουργός στη Λέσβο για να κόψει την κορδέλα στον οδικό άξονα Καλλονή–Σίγρι μήκους 21 χιλιομέτρων, έπειτα από μεγάλη αναμονή των κατοίκων του νησιού. Ένα θα σας πω: Οι μελέτες για τον δρόμο ξεκίνησαν το 2011 και η σύμβαση υπογράφτηκε το 2012 με προθεσμία περαίωσης 36 μήνες, ήτοι Σεπτέμβριο του 2015. Μεσολάβησε μάλιστα μια συμπληρωματική σύμβαση ύψους 12,5 εκατ. για την οποία υπήρξε σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση στη Βουλή με την τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ενώ μέχρι πρόσφατα δεν είχαν καταβληθεί στους δικαιούχους οι αποζημιώσεις για τις απαλλοτριώσεις σε περίπου 600 ιδιοκτησίες. Για την ιστορία, άλλος εργολάβος πήρε τη δουλειά (Τοξότης-Χρήστος Καλογρίτσας-Αναστηλωτική) και άλλος την τελείωσε (ΑΚΤΩΡ νυν Ιντρακάτ). Έτσι, ένας δρόμος με αρχικό προϋπολογισμό 38 εκατ. ανέβηκε στα… ρετιρέ των δαπανών και παραδίδεται στην κυκλοφορία ως σύγχρονο γεφύρι ύστερα από 13 ολόκληρα χρόνια. Αύριο μαζί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο νησί μεταβαίνει και το δίδυμο Σταϊκούρας-Ταχιάος μιας και στην περιοχή υπάρχουν δύο ακόμη μεγάλα έργα που έχει αναλάβει το υπουργείο Υποδομών. Το ένα είναι ο νέος επιβατικός λιμένας στο Σίγρι ύψους 15 εκατ. που επίσης έχει περάσει από σαράντα κύματα και είχαν διακοπεί οι εργασίες μέσα στην πανδημία και το άλλο το φράγμα Τσικνιά, το οποίο λόγω ανακατανομής των πόρων κόπηκε προ μηνών από το Ταμείο Ανάκαμψης. Το έργο με προϋπολογισμό δημοπράτησης 98 εκατ. ευρώ, όπως πληροφορούμαι, προγραμματίζεται να ενταχθεί στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και να χρηματοδοτηθεί εξολοκλήρου από εκεί, με την πολιτική ηγεσία να δηλώνει ότι και τα δύο έργα μπαίνουν σε τροχιά υλοποίησης.

Ποιος θυμάται το Βατοπέδι;

-Κάποιες φορές οι πλειστηριασμοί προσφέρουν ένα σύντομο ταξίδι στην… πρόσφατη ιστορία. Για παράδειγμα χθες βγήκε στο σφυρί ένα οικόπεδο στο Μπάφι που άλλαξε χέρια. Για να είμαστε ακριβείς, βγήκαν τα 5/9 εξ αδιαιρέτου της πλήρους κυριότητας ενός αγροτεμαχίου, άρτιου και οικοδομήσιμου, επιφάνειας 14.137 τ.μ. στο Κρυονέρι του Δήμου Διονύσου και στη θέση «Σιδηροδρομική Γραμμή ΣΕΚ» επί της οδού Πελοποννήσου. Το οικόπεδο ανήκε στον Αθανάσιο Πάπιστα, που για όσους δεν θυμούνται, είναι ένα πρόσωπο το οποίο είχε γίνει γνωστό κατά το παρελθόν από την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου. Ο εν λόγω φέρεται να είχε διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο μέσω της εταιρείας του «Ανθεμιάς» στην εξαγορά οικοπέδων της Μονής την περίοδο 2006-2007. Για την υπόθεση που είχε κυριαρχήσει στην επικαιρότητα, υπενθυμίζεται ότι συγκροτήθηκαν δύο Εξεταστικές Επιτροπές της Βουλής και τελικά το 2017 οι 14 εμπλεκόμενοι αθωώθηκαν από τη Δικαιοσύνη. Ωστόσο, προφανώς οι περιπέτειες δεν τελείωσαν εκεί για τον συγκεκριμένο επιχειρηματία. Έτσι, από πέρυσι βρέθηκε στο στόχαστρο των πλειστηριασμών για διάφορα ακίνητα. Το ένα που είναι μια τετραώροφη μεζονέτα στον Άγιο Αθανάσιο Πέλλας βγήκε στο σφυρί στις 13 Δεκεμβρίου 2023, με επισπεύδουσα την Intrum και άλλαξε χέρια με 231.010 ευρώ.

Νεκροτομείο... μπρρρρρ

-Το άλλο είναι μεγάλο επαγγελματικό ακίνητο της εταιρείας του «Αναπτυξιακή Ακινήτων Α.Ε.» στη Θεσσαλονίκη. Τι «επαγγελματικό ακίνητο» είναι; Νεκροτομείο… Περιγράφεται ως «ειδικό κτίριο, εξειδικευμένης χρήσης, καθώς μισθώνεται από την Ιατροδικαστική Υπηρεσία (Υπουργείο Δικαιοσύνης) και στεγάζει το νεκροτομείο της ιατροδικαστικής υπηρεσίας». Το ακίνητο βρίσκεται στο νότιο τμήμα τής εκτός σχεδίου περιοχής του οικισμού του Κορδελιού, του δήμου Ευόσμου-Κορδελιού, Θεσσαλονίκης. Αυτό βγήκε στο σφυρί τρεις φορές. Αρχικά τον Νοέμβριο του 2023 με τιμή εκκίνησης 600.000 ευρώ, μετά τον Δεκέμβριο του 2023 με τιμή 480.000 ευρώ και στη συνέχεια πριν από λίγες μέρες, στις 10 Απριλίου 2024, με την τιμή να έχει υποχωρήσει στις 390.000 ευρώ. Ασφαλώς και στις τρεις περιπτώσεις οι πλειστηριασμοί ήταν άγονοι. Τώρα, το οικόπεδο στο Μπάφι, που βγήκε χθες με τιμή πρώτης προσφοράς 373.227 ευρώ, κατακυρώθηκε με ένα ευρώ παραπάνω, στις 373.228 ευρώ. Το πιο ενδιαφέρον ωστόσο είναι τα βάρη που κουβαλάει το έρμο το οικόπεδο, καθώς έχουν εγγραφεί υποθήκες υπέρ του Δημοσίου και τραπεζών ύψους… 77,6 εκατ. ευρώ. Σημειώστε ότι τα σχεδόν 74 εκατ. ευρώ είναι υπέρ του Δημοσίου, με τα 54,71 εκατ. ευρώ υπέρ ΑΑΔΕ – Δ.Ο.Υ. ΦΑΕ Ζ’ Θεσσαλονίκης (από το 2017) και τα 13,5 εκατ. υπέρ ΑΑΔΕ-Δ.Ο.Υ. Δ’ Αθηνών (από το 2019)… Την κατάσχεση όμως… πρόλαβε και την έκανε η Intrum που ήταν και η επισπεύδουσα, για χρέος 2,53 εκατ. ευρώ.

Η Aegean πετάει πιο μακριά

-Τον περασμένο Φεβρουάριο η πολυπληθής ελληνική επιχειρηματική αποστολή που αναζήτησε μπίζνες στην Ινδία, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του πρωθυπουργού, ταξίδεψε με αεροσκάφος της Aegean. Tότε ορισμένοι «υποψιασμένοι» διέβλεψαν πως η αεροπορική εταιρεία υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να επεκτείνει τα δρομολόγιά της προς... ανατολάς. Οι προϋποθέσεις αυτές πληρώθηκαν καθώς η Aegean απέκτησε τέσσερα αεροσκάφη μιας «ειδικά διαμορφωμένης», αναβαθμισμένης, έκδοσης των A321neo, με αυτονομία για πτήσεις διάρκειας έως και 7,5 ωρών. Αυτό σημαίνει πως θα μπορεί να πετά σε νέους προορισμούς στην περιοχή του Κόλπου, όπως το Μπαχρέιν, η Ντόχα ή το Ομάν, προς Ινδία και σε προορισμούς όπως το Δελχί και η Βομβάη, αλλά και στο ιδιαίτερα αναπτυσσόμενο και με μεγάλο οικονομικό και επιχειρηματικό ενδιαφέρον Αλμάτι στο Καζακστάν.

Μεγάλες δουλειές με τα αεροδρόμια

-Η μέρα χθες ξεκίνησε με την είδηση ότι η VINCI, ένας παγκόσμιος παίκτης στις παραχωρήσεις, την ενέργεια και τις κατασκευές, με 280.000 εργαζόμενους σε 120 χώρες, αποφάσισε να αποκτήσει την πλειοψηφία (50,01%) των μετοχών του αεροδρομίου του Εδιμβούργου. Το αεροδρόμιο του Εδιμβούργου είναι το μεγαλύτερο φυσικά στη Σκωτία και 6ο μεγαλύτερο στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το 2023 εξυπηρέτησε 14,4 εκατομμύρια επιβάτες. Από την πλευρά της η VINCΙ, αφού πήρε το Belfast International το 2018 και το London Gatwick το 2019, επεκτείνει τώρα το δίκτυό της στο Ηνωμένο Βασίλειο ενώ διαχειρίζεται 70 αεροδρόμια σε όλον τον κόσμο. Η είδηση αποκτά ξαφνικά ελληνικό ενδιαφέρον. Η VINCI για το 50,01% του Αεροδρομίου του Εδιμβούργου θα πληρώσει 1,27 δισ. βρετανικές λίρες και φυσικά θα αναλάβει τα χρέη του αεροδρομίου που της αναλογούν. Αυτό σημαίνει ότι πληρώνει 13 φορές τα λειτουργικά κέρδη του Εδιμβούργου. Την ίδια στιγμή το δικό μας Διεθνές Αεροδρόμιο της Αθήνας σήμερα αξίζει στο Χρηματιστήριο της Αθήνας κάτι λιγότερο από 2,5 δισ. ευρώ και διαπραγματεύεται σε EV/EBITDA, μόλις 8,2 φορές δηλαδή τουλάχιστον 50% χαμηλότερα από το Εδιμβούργο. Στον κατάλογο με τα πιο πολυσύχναστα αεροδρόμια στον κόσμο, ο Διεθνής Αερολιμένας της Αθήνας βρίσκεται στη 18η θέση (1ο το Χίθροου στο Λονδίνο) ενώ το Αεροδρόμιο του Εδιμβούργου βρίσκεται στην 41η θέση.

Και οι δουλειές που έρχονται

-Όταν ένας μεγάλος οργανισμός παραχωρήσεων αγοράζει ένα αεροδρόμιο πληρώνοντας 13 φορές τα λειτουργικά του κέρδη, αυτονόητα, κάποιοι εδώ στην Ελλάδα (π.χ. αυτοί που σήμερα κατασκευάζουν το αεροδρόμιο στο Καστέλι και θα έχουν κατόπιν συμμετοχή) παίρνουν χαρτί και μολύβι για να υπολογίσουν τις δικές τους υπεραξίες μόλις ολοκληρωθεί το δικό τους φιλόδοξο έργο… Ίσως να είναι κι αυτός ένας από τους λόγους που χθες η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ σήκωσε κεφάλι, η μετοχή πήρε θετικό πρόσημο και η κεφαλαιοποίησή της ξεπέρασε το 1,6 δισ. ευρώ.

Σενάρια για γενναίο μέρισμα από τον ΑΔΜΗΕ

-Σε επίπεδο Ομίλου ΑΔΜΗΕ τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 33% και τα καθαρά κέρδη ξεπέρασαν τα 116,6 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 100,3%. Οι μέτοχοι του ΑΔΜΗΕ έχουν λόγους να περιμένουν τη γενική συνέλευση της Α.Ε. για να εγκρίνει και να διανείμει τα κέρδη στη μητρική εταιρεία συμμετοχών. Η ΑΔΜΗΕ συμμετοχών έχει δεσμευτεί ότι θα διανείμει το σύνολο των κερδών της από την Α.Ε. στους μετόχους. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι μέχρι τον Ιούνιο οι μέτοχοι της εισηγμένης ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών θα εισπράξουν ένα πολύ μεγαλύτερο (ίσως και διπλάσιο) μέρισμα από τα 0,058 ευρώ/μετοχή της προηγούμενης χρήσης…

Το απαισιόδοξο ΔΝΤ και οι Οίκοι Αξιολόγησης

-Δεν υποβάθμισε μόνο για την Ελλάδα τις προβλέψεις οικονομικής ανάπτυξης το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Το γενικότερο κλίμα στην Ουάσιγκτον αυτές τις μέρες είναι στενάχωρο και συγκρατημένο. Η εκτίμηση του ΔΝΤ για την ανάπτυξη στις ΗΠΑ μειώθηκε στο 2,1% από την αρχική 2,7%. Για την -πάλαι ποτέ λοκομοτίβα της Ευρώπης- τη Γερμανία η πρόβλεψη είναι 0,2%, ενώ πριν από 4 μόλις μήνες προέβλεπε 0,5%. Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης προβλέπεται να έχει την ασθενέστερη ανάπτυξη από όλες τις βιομηχανικές χώρες της G7 για το τρέχον έτος. Για το 2025 το ΔΝΤ αναθεώρησε τη γερμανική ανάπτυξη στο 1,3% από το προβλεπόμενο 1,6%. Οι Γερμανοί δεν καταναλώνουν όπως οι Αμερικανοί, αλλά επιπλέον αντιμετωπίζουν σοβαρά εμπόδια στις επενδύσεις τους. Αντίστοιχα υποβαθμίστηκαν οι προβλέψεις και για τη Γαλλία. Μέσα στις επόμενες 3 εβδομάδες οι -αμερικανικής καταγωγής- Οίκοι Πιστοληπτικής Αξιολόγησης (S&P, Moody’s και FITCH) θα εκδώσουν νεότερες εκθέσεις για τις ευρωπαϊκές οικονομίες. Ειδικά η S&P, μετά τη δική μας αξιολόγηση που θα ανακοινώσει την Παρασκευή, ετοιμάζει τις εκθέσεις για το Βέλγιο, τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ισπανία.

Το Αμερικανικό Όνειρο εξελίσσεται σε εφιάλτη

-Ένα σπίτι, μια δουλειά κι ένα καλό κομπόδεμα για τη συνταξιοδότηση συνιστούν το περίφημο αμερικανικό όνειρο. Σήμερα ένας νέος οικογενειάρχης που θέλει να αγοράσει σπίτι πρέπει να πληρώσει, κατά μέσο όρο, επιτόκιο 7,43% σταθερό για 30 χρόνια. Νέο ρεκόρ στεγαστικού επιτοκίου για το 2024. Αυτό σημαίνει ότι η μηνιαία πληρωμή στεγαστικού δανείου για ένα σπίτι $500.000 με 20% προκαταβολή σήμερα ανεβαίνει στα 3.500 δολ./μήνα χωρίς φυσικά να υπολογίζονται φόροι ιδιοκτησίας, ασφάλιση ή συντήρηση. Στις τηλεοράσεις οι αναλυτές προειδοποιούν ότι το κόστος του χρήματος θα παραμείνει υψηλό για μεγάλο χρονικό διάστημα και οι πιο απαισιόδοξοι μιλούν για στεγαστικά δάνεια με επιτόκιο 8% μέχρι το καλοκαίρι… Το διετές αμερικανικό κρατικό ομόλογο σήμερα προσφέρει απόδοση 4,95%, δηλαδή το Κράτος δανείζεται από τους πολίτες του με επιτόκιο κοντά στο 5%.