Το trophy estate του Αστέρα, η νέα όψη του Χίλτον και ο Σάμι με τα… ηλιακά συστήματα ///


 

Χαίρετε! Είναι η πρώτη εβδομάδα στο Μ.Μ. που κυριαρχεί κάτι άλλο στην ατζέντα εκτός από την πανδημία, έπειτα από μήνες. Η ίδια πηγή (μου) λέει ότι ήταν και το πρώτο Σ.Κ. που ο πρωθυπουργός έκανε «switch off» ήτοι, ελληνιστί, «έσβησε τις μηχανές» από τον Αύγουστο – που θυμίζω ότι είχε φύγει για να κάνει τριήμερο ο κ. Μητσοτάκης και γύρισε πίσω άρον άρον γιατί βγήκε σεργιάνι το Oruc Reis. Θέματα στην ατζέντα είναι πρώτα απ’ όλα η επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη αύριο για να εγκαινιάσει τα έργα της Fraport στον διεθνή αερολιμένα της Θεσσαλονίκης (αλήθεια, τώρα που είπαμε Θεσσαλονίκη, ο Άρχων της πόλης Ιβάν, πού είναι 15 μήνες τώρα, ακόμα Ροστόφ;). Έπονται πολλά άλλα θέματα στις «μπροστινές σελίδες» του Μ.Μ. όπως η ολοκλήρωση των διαδικασιών μεταβίβασης της γης του Ελληνικού στην Lamda. Τυπικό μεν αλλά μαζί και ουσιαστικό, για να πάρει σάρκα και οστά το επενδυτικό ενδιαφέρον για δόμηση ακινήτων, το καζίνο κ.λπ.

-Η στήλη τώρα αφήνει πίσω της τα πολιτικά και αλλάζει πίστα για να ασχοληθεί με τα πιο ακριβά ακίνητα της χώρας. Καταρχάς, οι περίφημες 13 βίλες στον Αστέρα. Παρά την εξωφρενική τους τιμή (37,5 εκατ. το… τεμάχιο των 6 – 6,5 στρεμμάτων) ο εφοπλιστής Διαμαντής Διαμαντίδης, πέραν των τριών που έχει ολοκληρώσει την αγορά τους, θα ενεργοποιήσει την option που έχει για ένα τέταρτο οικόπεδο και -μου λένε – ότι ίσως πάει και για πέμπτο!

-«Μα, είναι δυνατόν;» ρώτησα έκπληκτος τον συνομιλητή μου. «Αυτά είναι trophy assets» μου απάντησε. «Δεν έχει σημασία η τιμή με τα μέτρα της αγοράς, όσο το ποιος το έχει. Τέτοια ακίνητα στην Ελλάδα υπάρχουν μόνον εκεί και στη Μύκονο». Ενώ, όπως είπε η ίδια αξιόπιστη πηγή και για τα υπόλοιπα οικόπεδα υπάρχουν ώριμες ή και προχωρημένες συζητήσεις με ενδιαφερόμενους και οι εξελίξεις δεν θα αργήσουν. Με την ευκαιρία, ρώτησα την πηγή μου και για το Ελληνικό και τα όσα κυκλοφορούν στην πιάτσα. Πράγματι λοιπόν, όλες οι βίλες του Ελληνικού που είναι μπροστά στη θάλασσα (υπολογίστε 10 – 11 εκατ. το τεμάχιο) έχουν προπωληθεί. Για τα διαμερίσματα του ουρανοξύστη υπάρχει πράγματι επιλεκτικό ενδιαφέρον.

-Πολύ ενδιαφέρουσες εξελίξεις όμως έχουμε και στο real estate του κέντρου, όπου Αχ. Κωνσταντακόπουλος και Group Olayan έχουν ένα φιλόδοξο σχέδιο. Το Χίλτον αποκτά νέα όψη μέσα από συνεργασίες με διεθνούς φήμης εστιατόρια, δημιουργούνται αρκετοί εμπορικοί χώροι για καταστήματα, ενώ εκτός από το ξενοδοχείο θα υπάρξουν –μου λένε– και διαμερίσματα.

-Και από τα οικόπεδα και τα ακίνητα πάμε τώρα στα γήπεδα ποδοσφαίρου γιατί τώρα ανοίγουν αυτές οι business στην Ελλάδα. Λοιπόν, μετά τον ΠΑΟ (Βοτανικός), την ΑΕΚ (Ν. Φιλαδέλφεια, Λιόσια), ο ΟΦΗ ζητά νέο γήπεδο. Ο Ελληνοαμερικανός ιδιοκτήτης της κρητικής ΠΑΕ, Μιχάλης Μπούσης, διεκδικεί την έκταση του πρώην αεροδρομίου «Ν. Καζαντζάκης» για το νέο γήπεδο του ΟΦΗ, στα πρότυπα μιας ανάπτυξης made in USA, με εμπορικά κέντρα, χώρους ψυχαγωγίας κ.λπ. Βέβαια, μέχρι το 2025 που, καλώς εχόντων των πραγμάτων, θα μεταφερθεί το αεροδρόμιο στο Καστέλι, έχουμε πολύ δρόμο ακόμη.

-Εντός του τρίτου τριμήνου του έτους υπολογίζει το ΤΑΙΠΕΔ ότι θα γίνει το οικονομικό κλείσιμο της συναλλαγής για τη Βόρεια Αφάντου με επενδυτή τον ομογενή Μερκούριο Αγγελιάδη. Το οικονομικό κλείσιμο της Ν. Αφάντου με πλειοδότη την T.N. Aegean Sun Investment Limited, της οικογενείας Νικολαΐδη, ολοκληρώθηκε το καλοκαίρι του 2019 και, για όσους έχουν γερή μνήμη, τότε λεγόταν ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα γίνει το οικονομικό κλείσιμο και για το κομμάτι που οδεύει προς την M.A. Angeliadis. Δύο χρόνια μετά αναμένεται ακόμη το οικονομικό κλείσιμο, ενώ ένας πρόσθετος ‘’πονοκέφαλος’’ για τον επενδυτή, όπως ακούγεται στην αγορά, είναι και το θέμα της χρηματοδότησης, εξ ου και η αναζήτηση συνεταίρου.

-Πλησιάζει η ώρα των προστίμων από τις εποπτικές αρχές για την υπόθεση της MLS. Το μενού περιλαμβάνει διαφορετικής σοβαρότητας παραβάσεις που έχει εντοπίσει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και συντόμως έρχεται το «πρώτο πιάτο» που θα είναι για τα θέματα εταιρικής διακυβέρνησης – και έπεται η συνέχεια. Ήδη η πειθαρχική διαδικασία για τον ορκωτό ελεγκτή που υπέγραψε τις επίμαχες οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας ολοκληρώθηκε, με επιβολή προστίμου και απαγόρευση ελέγχων σε άλλες εισηγμένες εταιρείες. Σημειώστε ότι σήμερα θα πραγματοποιηθεί η γενική συνέλευση των ομολογιούχων για το δεύτερο ομόλογο που εξέδωσε η MLS, με σύμβουλο έκδοσης την Euroxx.

-Έχοντας αναλάβει ως interim CEO τη δύσκολη αποστολή της υλοποίησης της ΑΜΚ και της ολοκλήρωσης της ενδιάμεσης χρηματοδότησης, μεταξύ άλλων, το έργο του Άρη Ξενόφου στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ ολοκληρώνεται μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Πάντως, αναμένεται να διατηρήσει τη θέση του Αντιπροέδρου της ΕΛΛΑΚΤΩΡ και να αξιοποιηθεί στα Διοικητικά Συμβούλια θυγατρικών του Ομίλου.

-Και συνεχίζουμε με ανάλαφρα θέματα, από την κοσμική κίνηση. Όλα τα βλέμματα συγκέντρωσε (για δύο λόγους) ο επιχειρηματίας Σάμι Φάις στο opening του Cash στο Κεφαλάρι που έγινε την περασμένη Παρασκευή. Κατέφθασε ευδιάθετος (οι δουλειές Kiko Milano, «Καλογήρου» κ.λπ. πάνε καλά) και τράβηξε την προσοχή αφενός επειδή οδηγούσε ένα κουπέ μάρκας Fisker Karma, (το μοναδικό, ίσως, που κυκλοφορεί στους ελληνικούς δρόμους – με ηλιακά πάνελ πάνω στο Ι.Χ.) και, αφετέρου, λόγω της εντυπωσιακής νεαρής που τον συνόδευε.

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.