Οι υπερταχύτητες του δικτύου 5G αποτελούν πραγματικότητα για την Ελλάδα εδώ και πολλούς μήνες, έστω και αν δεν έχει προλάβει ακόμα η χώρα να τις αξιοποιήσει και να τις εκμεταλλευθεί στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό.

Τι ακριβώς είναι το 5G; Πρόκειται για την επόμενη γενιά σύνδεσης κινητών συσκευών στο διαδίκτυο, το οποίο προσφέρει στους χρήστες του πιο γρήγορες από ποτέ, ταχύτητες αλλά και πιο αξιόπιστες συνδέσεις. Το 5G θεωρείται πιο ταχύ, σταθερό, αλλά και πολύπλευρο, καθώς διαθέτει την δυνατότητα να υποστηρίζει ακόμα περισσότερους ταυτόχρονους χρήστες και συσκευές.

Με μια φράση: είναι το «Internet του μέλλοντος», με απεριόριστες δυνατότητές και ταχύτητες που ήδη μπορούν να ξεπερνούν ακόμα και το 1Gbps.

Ο Όμιλος ΟΤΕ (Cosmote) έφερε πρώτος το δίκτυο 5G στην Ελλάδα και σε σύντομο χρονικό διάστημα ακολούθησαν και οι άλλοι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι, η Vodafone και η Wind.

Τα περιθώρια που υπάρχουν για την προσαρμογή των επιχειρήσεων στα δεδομένα της νέας εποχής, σε μια χρονική στιγμή που οι ρυθμοί της ψηφιοποίησης αυξάνονται κατακόρυφα, είναι μεγάλα και αυτό το συμπέρασμα προκύπτει από έγκυρες έρευνες. Δεν αφορά, βέβαια, μόνο την Ελλάδα.

Σε όλο τον κόσμο οι εταιρείες από πολλούς κλάδους δεν έχουν καταφέρει, ως τώρα, να αξιοποιήσουν στο υψηλότερο δυνατό ποσοστό την κινητή τεχνολογία (mobile technology), σε ένα timing κατά το οποίο η ψηφιοποίηση παίζει έναν ολοένα και σημαντικότερο ρόλο στην λειτουργία τους.

Σε ένα μερίδιο της διεθνούς αγοράς που προσεγγίζει σχεδόν το …μισό της (45%) οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις δεν έχουν πετύχει –ή δεν έχουν προλάβει να πετύχουν- αυτό τον στόχο. Της αντιμετώπισης δηλαδή των προκλήσεων της μεταπανδημικής περιόδου με την βοήθεια της κινητής τεχνολογίας, σε συνδυασμό με την ψηφιοποίηση των διαδικασιών τους…

Η νέα παγκόσμια έρευνα που εμφανίσθηκε πρόσφατα στην δημοσιότητα από την εταιρεία SOTI και την επικαλέστηκε ο ΣΕΠΕ (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας) περισσότερο από τα 3/4 (το 79%) των επικεφαλής επιχειρήσεων οι οποίες συμμετείχαν σε αυτήν συμφώνησαν ότι ο ρόλος της κινητής τεχνολογίας σήμερα είναι πιο σημαντικός από ποτέ και φυσικά από ότι πριν από την έναρξη της πανδημίας.

Από τον Δεκέμβριο του 2020, ωστόσο, στην Ελλάδα διατυπώνονται απόψεις από κορυφαία στελέχη της αγοράς ότι το 5G θα αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας, με δυνατότητα εφαρμογής σε διάφορους τομείς όπως οι επιχειρήσεις, η βιομηχανία, η υγεία, οι μεταφορές, οι «έξυπνες» πόλεις, η εκπαίδευση, η ψυχαγωγία κ.ά.

Γενικότερα, τα δίκτυα 5G εμφανίζονται ως ένα πολλά υποσχόμενο «εργαλείο» χάρη στις δυνατότητες ταχείας, αξιόπιστης ανταλλαγής μεγάλου όγκου πληροφοριών μέσω της διασύνδεσης  ψηφιακών συστημάτων σε πραγματικό χρόνο.

Ένα άλλο παράδειγμα προς αυτή την κατεύθυνση είναι η χρησιμότητα του 5G για την ενίσχυση του νέου ψηφιακού οικοσυστήματος της εφοδιαστικής αλυσίδας και των logistics και όχι μόνο.

Η ψηφιοποίηση της εφοδιαστικής αλυσίδας συσχετίζεται τόσο με τις πληροφορίες στο κύκλωμα εφοδιασμού όσο και με την ηλεκτρονική παρακολούθηση διακίνησης φορτίων…

Το 5G προσφέρει εξαιρετικά γρήγορες ταχύτητες και αυξημένο φάσμα στις τεχνολογίες IoT και τις υπηρεσίες cloud. Και όπως φαίνεται, θα καταστεί αναγκαίο για την εκτεταμένη χρήση του IoT ή π.χ. για πολλές χιλιάδες συσκευές οι οποίες είναι συνδεδεμένες σε μια μικρή περιοχή.