Υπάρχει άραγε το καλύτερο λάδι στον κόσμο; Οπου μπαίνει το προσωπικό κριτήριο, το ανθρώπινο γούστο, οι γευστικοί μας κάλυκες, τότε η απάντηση είναι από δύσκολη έως αδύνατη.

Τι είναι αυτό που θα μπορούσε να δώσει μία βάση για το τι είναι καλύτερο σε ένα είδος; Φυσικά ένας διαγωνισμός. Μία ευθεία αντιπαράθεση δυνατοτήτων, που βαθμολογικά να αποδεικνύει το καλύτερο. Ετσι λοιπόν και στα λάδια, για τα οποία μιλάμε εν προκειμένω, εφόσον συμμετέχουν σε κάποιον ή κάποιους διαγωνισμούς και βραβεύονται, αυτά κατά τεκμήριο είναι τα καλύτερα. Εχουμε λοιπόν ένα τέτοιο λάδι; Μοιάζει να έχουμε και είναι τα λάδια που παράγονται από την εταιρεία ή μάλλον τον ισπανικό συνεταιρισμό Almazaras de la Subbetica.

Αυτό το λάδι ανακηρύσσεται κάθε χρόνο το καλύτερο στον κόσμο
Αυτό το λάδι ανακηρύσσεται κάθε χρόνο το καλύτερο στον κόσμο
Αυτό το λάδι ανακηρύσσεται κάθε χρόνο το καλύτερο στον κόσμο

Το λάδι της Almazaras de la Subbetica παράγεται σε ελαιώνες που βρίσκονται στο απόκρημνο και ορεινό έδαφος του εθνικού πάρκου Sierras Subbeticas, στα νότια της επαρχίας της Κόρδοβα. Η περιοχή έχει ένα δικό της μοναδικό μικροκλίμα, που χαρακτηρίζεται από υψηλές βροχοπτώσεις και μεγάλες διακυμάνσεις θερμοκρασίας. Σε αυτό το κλιματολογικό σκηνικό, σε αυτό το terroir,  είναι που ωριμάζουν οι θρυλικές ελιές τους, σε ένα τοπίο που έχει παραμείνει αναλλοίωτο στο πέρασμα του χρόνου.

Ο Almazaras de la Subbetica είναι ένας πραγματικά πρότυπος αγροτικός συνεταιρισμός, που ιδρύθηκε τον Ιούλιο του 2007 μετά τη συγχώνευση δύο διάσημων και έμπειρων συνεταιρισμών: Του SCA Virgen del Castillo, που ιδρύθηκε το 1954 και του SCA Olivarera Nuestro Padre Jesus Nazareno, που ιδρύθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1960. Μετά την ένωση, το επόμενο βήμα τους ήταν ο εκσυγχρονισμός των γεωργικών τεχνικών, η χρήση σύγχρονων μηχανημάτων και την εστίαση στην κορυφαία ποιότητα. Ετσι η Almazaras de la Subbetica κατάφερε να προσαρμόσει την παράδοση και την τεχνολογία στα υψηλά πρότυπα ποιότητας, που απαιτούνται από τους πιο απαιτητικούς καταναλωτές.

Αυτό το λάδι ανακηρύσσεται κάθε χρόνο το καλύτερο στον κόσμο

Τα επόμενα χρόνια η πορεία της ήταν συγκλονιστική. Τα λάδια της, σε όποιον διαγωνισμό και αν συμμετέχουν βραβεύονται σχεδόν πάντα. Η ποιότητά τους είναι από τις υψηλότερες στον κόσμο και η οργανοληπτική τους θέση είναι βάση σύγκρισης για του olive oil loveres στην υφήλιο. Δύο από τους κωδικούς τους είναι από τους πλέον πολυβραβευμένους σε παγκόσμιο επίπεδο και είναι το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Rincón de la Subbética και το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Parqueoliva Oro, σύμφωνα με τον EVOO (Extra Virgin Olive Oil) και όχι μόνο αυτά. Τα βραβεία που έχουν λάβει αυτά τα ελαιόλαδα οφείλονται στην υψηλή τους ποιότητα, στη γεύση τους, τα οργανοληπτικά τους στοιχεία και τη βιολογική παραγωγή, απόλυτα συμβατή με το περιβάλλον, χωρίς φυτοφάρμακα ή χημικά. Οι ελιές που έχουν χρησιμοποιηθεί είναι ποικιλίας Picuda, Picuales και Hojiblanca, που προέρχονται από τοπικούς ελαιώνες. Εχουν δε ληφθεί με παραδοσιακές μεθόδους εκχύλισης, σε συνδυασμό με μηχανικές μεθόδους.

Τα μεγάλα πλεονεκτήματα αυτών των έξτρα παρθένων ελαιόλαδων της Almazaras de la Subbetica, είναι η ισχυρή και μοναδική προσωπικότητά τους, την οποία αντιλαμβάνεσαι αμέσως, η έντονη και πλούσια γεύση τους, ο μοναδικός και πικάντικος χαρακτήρας τους, και μιά απροσδόκητη ισορροπία άρρηκτα συνδεδεμένη με την πολυπλοκότητα. Στη χώρα μας έρχονται κάθε χρόνο, συμμετέχοντας στην παγκόσμια έκθεση ελαιόλαδου στην ATHENA International Olive Oil Competition, Athena IOOC, όπου πάντα έχουν βραβευθεί και θα είναι πάλι εδώ στον επόμενο διαγωνισμό, στις 4-5-6-Μαΐου 2023, που θα γίνει στην Καβάλα.

Τα βραβεία
Η Almazaras de la Subbetica έχει κερδίσει σημαντικά βραβεία όπως το Καλύτερο Ελαιόλαδο στον Κόσμο το 2012, 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 και 2020 και Καλύτερο Ελαιουργείο στον Κόσμο 2016, 2017, 2018, 2019, συμμετέχοντας σε διαγωνισμούς όπως στην Αθήνα, στη Νέα Υόρκη, στο Λονδίνο, στην Κίνα και την Ιαπωνία, στην Ιταλία και την Ισπανία και αλλού. 

ΤΑ ΕΛΑΙΟΛΑΔΑ

Αυτό το λάδι ανακηρύσσεται κάθε χρόνο το καλύτερο στον κόσμο

Rincón De La Subbética Hojiblanca Organic, Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο, D.O. Priego De Córdoba
100% χυμός ελιάς από βιολογική παραγωγή, αυθεντικό αριστούργημα για απαιτητικούς ουρανίσκους, το πιο βραβευμένο λάδι στην ιστορία της Ισπανίας και το καλύτερο βιολογικό στην ιστορία της Ισπανίας. Τιμή €20,00 (500ml).
Ο «Οδηγός Evooleum» αναγνωρίζει το «Rincón de la Subbética Altitude» ως το καλύτερο EVOO στον κόσμο, στις 9 Ιανουαρίου 2023. Ο διάσημος «Οδηγός για τα κορυφαία 100 εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα του κόσμου» ήταν αυτός που αναγνώρισε το Rincón de la Subbética Altitude ως το νούμερο ένα σε μια λίστα στην οποία εμφανίζονται τα εκατό καλύτερα EVOO στον κόσμο.

Αυτό το λάδι ανακηρύσσεται κάθε χρόνο το καλύτερο στον κόσμο

Parque Oliva Serie Oro Gold, εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, D.O. Priego De Córdoba
Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Parque Oliva Serie Oro κατατάσσεται στα καλύτερα εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα στον κόσμο και αυτό φορτωμένο με βραβεία. Συνδυάζονται οι ποικιλίες ελιών picuda και hojiblanca, που κάνουν αυτό το EVOO μοναδικό σε γεύση και ποιότητα. Και αυτό πρέπει να χρησιμοποιείται ωμό, σαν σπέσιαλ συνοδός σε σαλάτες, καρπάτσιο, λαδερά, μικρά ορεκτικά πιάτα. Και αυτό γλυκόπικρο, βοτανικό, ξηροκαρπάτο με μνήμες μήλου και μπανάνας. Τιμή €16,00 (500ml).

Αυτό το λάδι ανακηρύσσεται κάθε χρόνο το καλύτερο στον κόσμο

Almaoliva Arbequino, προστατευόμενη ονομασία προέλευσης
Ενα υπέροχο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, που γεννιέται στα καλύτερα ελαιοτόπια της ποικιλίας Arbequina. Στη μύτη είναι πολύπλοκο, φρουτώδες, με έντονα αρώματα από γρασίδι, χαμομήλι, μπανάνα και εσπεριδοειδή, ενώ στο στόμα αναγνωρίζεις πινελιές πικραμύγδαλου, σε πικάντικο φόντο και πολύ πλούσιο σώμα. Τιμή €13,00 (500ml).

Αυτό το λάδι ανακηρύσσεται κάθε χρόνο το καλύτερο στον κόσμο

Ποικιλία Hojiblanca
Αυτό το Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο κατατάσσεται στα καλύτερα έξτρα παρθένα ελαιόλαδα στον κόσμο και έχει βραβευτεί σε διάφορες χώρες, ενώ το 2019 και το 2020 αναδείχτηκε το καλύτερο βιολογικό EVOO παγκοσμίως. Αξίζει τον κόπο να τρώγεται ωμό, σε σαλάτες, λαδερά, ζυμαρικά, κρεατικά rear ψημένα, σε ψάρια ψητά, μετά το μαγείρεμα, σαν κορυφαίο αρωματικό και συστατικό νοστιμιάς. Η γευστική του παλέτα είναι γλυκόπικρη και πικάντικη, σχετικά μέτριας έντασης, ενώ το αρωματικό του φάσμα συνδυάζει βοτανικά στοιχεία, όπως θυμάρι και μέντα με φρέσκιες φρουτένιες νότες.
Εισαγωγική φωτογραφία: Getty Images / Ideal Image