To ακριτικό νησί της Σάμου δεν είναι γνωστό μόνο για τον φιλόσοφο Πυθαγόρα και το γλυκό μοσχάτο κρασί του αλλά και για τις εντυπωσιακές του ορχιδέες.

Η Σάμος αποτελεί τη μοναδική περιοχή της Ελλάδας, όπου καλλιεργείται κατ’ αποκλειστικότητα η Ορχιδέα σιμπίντιουμ (Cymbidium sp) ή Κυμβίδιο, ένα φυτό ιδιαίτερης εξωτικής ομορφιάς. Αν δεν την έχετε προσθέσει ήδη στην λίστα με τα αγαπημένα σας φυτά, υπάρχουν σοβαροί λόγοι που θα σας πείσουν να το κάνετε. Πολλοί την κατατάσσουν στην κατηγορία των jungle plants, αφού με τον όγκο της δίνει στον χώρο την άγρια γοητεία της ζούγκλας.

Η εξωτική ορχιδέα της Σάμου: Πώς να φροντίσετε το φυτό που θυμίζει ζούγκλα
Φωτογραφία: www.orchids.gr

Το όνομα της  προέρχεται από την ελληνική λέξη kumbos,  που σημαίνει τρύπα ή κοιλότητα και αναφέρθηκε για πρώτη φορά  το 1799. Όπως μου εξηγεί ο γεωπόνος και παραγωγός Μανώλης Γαρουφαλής, η ορχιδέα του γένους σιμπίντιουμ είναι η πιο γνωστή εμπορική ορχιδέα για τρεις κύριους λόγους. Καταρχήν είναι εύκολη στην καλλιέργειά της, έπειτα η είσοδος της στην παραγωγή είναι ταχεία (έχει δηλαδή γρήγορη ανάπτυξη) και τέλος δεν απαιτείται υψηλή θερμοκρασία για να ευδοκιμήσει. Η Cymbidium μπορεί να φτάσει από 60 έως 150 εκ. ανάλογα με την ποικιλία.  

Η ανθοταξία της είναι αρκετά μεγάλη και αποτελείται από 10 έως 20 άνθη ενώ κάθε άνθος μπορεί να έχει διάμετρο από 5 έως 10 εκ. Τα άνθη τους έχουν μεγάλη γκάμα ζωντανών χρωμάτων: λευκό, πράσινο, κίτρινο-πράσινο,  κίτρινο, καφέ, ροζ, κόκκινο, πορτοκαλί και μαύρο. Η διάθεση της ορχιδέας δεν γίνεται μόνο σε ολόκληρη την Ελλάδα, αλλά επιπλέον εξάγεται  στην Τουρκία, στην Κύπρο, στην Ιταλία και στην Ολλανδία. Ο Μανώλης είναι πολύ περήφανος που η παραγωγή του συναγωνίζεται αυτής της Ολλανδίας αφού τα φυτά που παράγει έχουν μεγαλύτερα άνθη που διαρκούν περισσότερο.  “Είναι που το μικροκλίμα της περιοχής ευνοεί την ανάπτυξη της ορχιδέας. το δείχνουν και οι επιστημονικές μετρήσεις ότι το νησί αυτό έχει καταγράψει τα μεγαλύτερα ποσοστά ηλιοφάνειας πανελληνίως” μου λέει χαρακτηριστικά.

Η εξωτική ορχιδέα της Σάμου: Πώς να φροντίσετε το φυτό που θυμίζει ζούγκλα
Photo: @cymbidium.info/Instagram

Μυστικά και συμβουλές
Το συγκριτικό πλεονέκτημα της συγκεκριμένης ορχιδέας είναι ότι αντέχει σε χαμηλές θερμοκρασίες μέχρι 2 βαθμούς Κελσίου, αφού είναι απαραίτητες για την ανθοφορία της. Έτσι οι ορχιδέες σιμπίντιουμ στολίζουν το μπαλκόνι ή τον κήπο σας όλο τον χρόνο. Υπάρχουν μάλιστα όψιμες ποικιλίες, που σημαίνει, ότι με τον συνδυασμό κατάλληλων ποικιλιών πετυχαίνετε διαδοχικές ανθοφορίες που διαρκούν για ένα έτος. Αυτά είναι τα μυστικά που μοιράστηκε μαζί μου ο Μανώλης Γαρουφαλής για την αποτελεσματική φροντίδα τους.
-Η συμπίντιουμ απαιτεί άπλετο αλλά όχι άμεσο ηλιακό φως ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες. Τοποθετήστε την σε εσωτερικό χώρο τον Χειμώνα για να απολαύσετε την ανθοφορία της και σε ημισκιερό εξωτερικό χώρο το καλοκαίρι.
-Σαν τροπικό φυτό που αναπτύσσει τις ρίζες του πάνω σε πεύκα (επίφυτο) χρειάζεται γόνιμο και πλούσιο οργανικό υπόστρωμα για να αναπτυχθεί. Ο καλύτερος συνδυασμός είναι φλοιός πεύκου και περλίτης σε ίσες αναλογίες.
-Απαιτεί μέτριο πότισμα, μια φορά στις 15 ημέρες τον χειμώνα και μία με δύο φορές το καλοκαίρι ανάλογα με τις θερμοκρασίες. Εδώ σημαντικό είναι να χρησιμοποιείται απεσταγμένο ή βρόχινο νερό. Γιατί; Επειδή είναι πολύ ευαίσθητη στα άλατα του νερού και κινδυνεύει από σηψηρριζίες. Αυτό ισχύει και για την Ορχιδέα του γένους φαλαίνοψις. Έχετε στο νου σας ότι το νερό που περισσεύει στο πιατάκι της γλάστρας πρέπει να απομακρύνεται.
-Σε κάθε πότισμα ενισχύστε το φυτό με 1 κουταλάκι του γλυκού υδατοδιαλυτού λιπάσματος ειδικό για ορχιδέες. Προτιμά τα συχνά και μικρά γεύματα.
-Τα κομμένα άνθη της ορχιδέας σιμπίντιουμ διατηρούνται πάνω από ένα μήνα στο βάζο σας.

Η καλύτερη εποχή για να αποκτήστε αυτό το εξαιρετικό φυτό είναι.. χθες. Με την σωστή φροντίδα η ορχιδέα συμπίντιουμ θα σας κάνει παρέα για πολλά χρόνια. Η καταπληκτική της ανθοφορία αρχίζει το καταχείμωνο και τελειώνει τέλος Ιουνίου.
Extra tip: Κατά την αγορά της επιλέξτε γλάστρα τουλάχιστον 5 λίτρων για πλούσια ανθοφορία.
Εφόσον την αποκτήσετε είμαι σίγουρη ότι η αισθησιακή και άγρια ομορφιά της θα την κατατάξει ανάμεσα στα αγαπημένα σας ανθόφυτα.

Η Μαριάννα Ράππου είναι Garden Coach, Γεωπόνος και Αρχιτέκτων Τοπίου / Instagram:@mariannarappou
Φωτογραφίες: Getty Images / Ideal Image