Το “Viglostasi” στη Σύρο των Block722 είναι ένα έργο που κράτησε αρκετά για να υλοποιηθεί αλλά κατάφερε να γίνει ήδη ένα καλαίσθητο παράδειγμα “ήπιας πολυτέλειας”.

Από μακριά, η κατοικία Viglostasi μοιάζει με παραδοσιακό νησιωτικό οικισμό, σκαρφαλωμένο σε βραχώδεις πλαγιές πάνω από τo Αιγαίο. Ωστόσο, πρόκειται για μια μοναδική, ιδιωτική εξοχική κατοικία, φωλιασμένη στην απομονωμένη, φυσική της τοποθεσία στο κυκλαδίτικο νησί της Σύρου. Ο δημιουργός του, το αρχιτεκτονικό στούντιο Block722, δημιούργησε τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του σπιτιού αντλώντας έξυπνα από την τυπολογία των μικρών χωριών του Αιγαίου – μινιμαλιστικούς αστερισμούς χαμηλών όγκων, που συχνά βρίσκονται απλωμένοι στις πλαγιές των λόφων, κοιτάζοντας προς τη θάλασσα.  

Η ιστορία πίσω από τη νέα κατοικία που θυμίζει μικροσκοπικό χωριό σε ένα μαγευτικό σημείο της Σύρου

Η ιστορία πίσω από τη νέα κατοικία που θυμίζει μικροσκοπικό χωριό σε ένα μαγευτικό σημείο της Σύρου
Η ιστορία πίσω από τη νέα κατοικία που θυμίζει μικροσκοπικό χωριό σε ένα μαγευτικό σημείο της Σύρου

Η ιστορία πίσω από τη νέα κατοικία που θυμίζει μικροσκοπικό χωριό σε ένα μαγευτικό σημείο της Σύρου

Η ιστορία πίσω από τη νέα κατοικία που θυμίζει μικροσκοπικό χωριό σε ένα μαγευτικό σημείο της Σύρου

Η ιστορία πίσω από τη νέα κατοικία που θυμίζει μικροσκοπικό χωριό σε ένα μαγευτικό σημείο της Σύρου

Η ιστορία πίσω από τη νέα κατοικία που θυμίζει μικροσκοπικό χωριό σε ένα μαγευτικό σημείο της Σύρου

H ιστορία ξεκίνησε κάπως έτσι: “Ο πελάτης ταξίδευε με την Aegean κι αφού ξεφύλισσε ένα έντυπο στο αεροπλάνο είδε ένα έργο δικό μας στη Σύρο. Ξεκινήσαμε πριν 6-7 χρόνια, είναι ένα πάρα πολύ παλιό έργο. Όταν ήρθε ο πελάτης λοιπόν, δεν μιλήσαμε για κάτι συγκεκριμένα στη Σύρο. Μας είπε θέλω να χτίσω κάτι μαζί σας στην Ελλάδα. Βέβαια κοιτάξαμε να αναζητήσουμε ένα οικόπεδο σε κάποιο νησί. Το οποίο από μόνο του ήταν αρκετά ενδιαφέρουσα εμπειρία. Έτσι μπήκαμε στη διαδικασία κι εμείς με τη σειρά μας να γνωρίσουμε τους πελάτες, να μάθουμε ποιοι είναι, να μπορέσουμε να τους καταλάβουμε και να εντοπίσουμε τα νησιά που θα προχωρήσουμε”, λέει ο αρχιτέκτονας Σωτήρης Τσέργας. 

Το χαρακτηριστικό ήταν ότι οι ιδιοκτήτες του σπιτιού αγαπούσαν πάρα πολύ την χώρα μας και την ιστιοπλοΐα και μέχρι να ολοκληρωθεί η κατασκευή του σπιτιού τους, όταν ταξίδευαν στην Ελλάδα, έμεναν στο σκάφος τους. Σταματούσαν σε διάφορα νησιά, πήγαιναν στη Χώρα, έτρωγαν και επέστρεφαν στο σκάφος. Το προτιμούσαν από την εμπειρία των ξενοδοχείων. Οπότε και οι εικόνες που είχαν για τις εξοχικές κατοικίες, προέρχονταν από φωτογραφικές μνήμες για σπίτια που έβλεπαν από την πλευρά της θάλασσας.
Είχαν, ως ζευγάρι, περισσότερο χρόνο κι επομένως θα μπορούσαν να επισκέπτονται το σπίτι τους εκτός και εντός καλοκαιρινής σεζόν, οπότε το γραφείο έψαχνε ένα νησί που να έχει καλή πρόσβαση και υποδομή και τους χειμερινούς μήνες. Η αγάπη τους για την Ελλάδα καλύφθηκε με την επιλογή της Σύρου, δεδομένου ότι το συγκεκριμένο νησί διαθέτει στοιχεία από τις Κυκλάδες αλλά και στοιχεία νεοκλασικισμού, κλασσικά ελληνικά στοιχεία και βεβαίως αστικό πολιτισμό.

Η ιστορία πίσω από τη νέα κατοικία που θυμίζει μικροσκοπικό χωριό σε ένα μαγευτικό σημείο της Σύρου

Η ιστορία πίσω από τη νέα κατοικία που θυμίζει μικροσκοπικό χωριό σε ένα μαγευτικό σημείο της Σύρου

Η ιστορία πίσω από τη νέα κατοικία που θυμίζει μικροσκοπικό χωριό σε ένα μαγευτικό σημείο της Σύρου

Η ιστορία πίσω από τη νέα κατοικία που θυμίζει μικροσκοπικό χωριό σε ένα μαγευτικό σημείο της Σύρου

Η ιστορία πίσω από τη νέα κατοικία που θυμίζει μικροσκοπικό χωριό σε ένα μαγευτικό σημείο της Σύρου

Η ιστορία πίσω από τη νέα κατοικία που θυμίζει μικροσκοπικό χωριό σε ένα μαγευτικό σημείο της Σύρου

Η ιστορία πίσω από τη νέα κατοικία που θυμίζει μικροσκοπικό χωριό σε ένα μαγευτικό σημείο της Σύρου

Η ιστορία πίσω από τη νέα κατοικία που θυμίζει μικροσκοπικό χωριό σε ένα μαγευτικό σημείο της Σύρου

Ήταν μια επιλογή που όπως αποδείχτηκε μετά την αποπεράτωση του έργου μας δικαίωσε, αφού ευχαρίστησε με το παραπάνω στους πελάτες μας. Αγκαλιάστηκαν και από την τοπική κοινότητα. Ένα άλλο στοιχείο ήταν το τι έβλεπαν εκείνοι από τα ταξίδια τους με το σκάφος: έβλεπαν σπίτια απομονωμένα, που βρίσκονταν κάπου ψηλά ενταγμένα στο περιβάλλον. Όπως οι περισσότεροι πελάτες, έτσι κι αυτοί, ήθελαν ιδανικά να έχουν μια μικρή παραλία μπροστά τους. Μετά από έρευνα που έγινε σε διάφορα νησιά καταλήξαμε σε αυτό το οικόπεδο, σε συνεργασία με την Kyanon development. Οι πελάτες είχαν ευχάριστες εμπειρίες από τη Χώρα, τις πλατείες και τα σοκάκια της. Όλη αυτή η κλίμακα της Χώρας έπρεπε να παντρευτεί με τα υπόλοιπα στοιχεία του project. Αρχίσαμε λοιπόν να μαζεύουμε πληροφορίες. Κι εδώ να ανοίξω μια παρένθεση. Μας αρέσει να φτιάχνουμε ένα σπίτι που να είναι προσαρμοσμένο στην καθημερινότητα των πελατών μας. Και από το σκάφος τους που θα το επισκέπτονται κατηφορίζοντας προς την παραλία, να βλέπουν ένα σπίτι -όσο το δυνατόν περισσότερο γίνεται- ενταγμένο στο περιβάλλον. Η σχέση της θάλασσας με τη στεριά και η θέα από εκεί ήταν κάτι το πάρα πολύ σημαντικό για αυτούς”, συμπληρώνει ο αρχιτέκτονας των Block 722. 

Η ιστορία πίσω από τη νέα κατοικία που θυμίζει μικροσκοπικό χωριό σε ένα μαγευτικό σημείο της Σύρου

Η ιστορία πίσω από τη νέα κατοικία που θυμίζει μικροσκοπικό χωριό σε ένα μαγευτικό σημείο της Σύρου

Η ιστορία πίσω από τη νέα κατοικία που θυμίζει μικροσκοπικό χωριό σε ένα μαγευτικό σημείο της Σύρου

Η ιστορία πίσω από τη νέα κατοικία που θυμίζει μικροσκοπικό χωριό σε ένα μαγευτικό σημείο της Σύρου

Η ιστορία πίσω από τη νέα κατοικία που θυμίζει μικροσκοπικό χωριό σε ένα μαγευτικό σημείο της Σύρου

Η ιστορία πίσω από τη νέα κατοικία που θυμίζει μικροσκοπικό χωριό σε ένα μαγευτικό σημείο της Σύρου

Η ιστορία πίσω από τη νέα κατοικία που θυμίζει μικροσκοπικό χωριό σε ένα μαγευτικό σημείο της Σύρου

Αυτό που ήθελε το γραφείο να αποδώσει μέσα από τον σχεδιασμό της κατοικίας ήταν η αίσθηση του χωριού κι αυτό φαίνεται κι από τις φωτογραφίες, με τον Βόρειο ξενώνα, το κυρίως σπίτι, τους δυτικούς και ανατολικούς ξενώνες που μαζί με το υπόσκαφο κομμάτι του σπιτιού έχουν δημιουργήσει πραγματικά την αίσθηση της πλατείας. Υπάρχει και ο ενδιάμεσος χώρος που δίνει διαφορετικές ποιότητες και διαφορετικές χρήσεις. 

Βέβαια, ενώ ο πελάτης μας εμπιστευόταν πάρα πολύ, ήθελε τον χρόνο του. Όταν προσπαθήσαμε να πιέσουμε τα πράγματα, αυτά δεν προχωρούσαν. Έπρεπε λίγο να πάμε με τους ρυθμούς του.
Δεν αντιμετωπίσαμε πολλές δυσκολίες γιατί κάναμε εμείς και την κατασκευή. Ήταν κάτι που το τολμήσαμε γιατί θέλαμε να το ζήσουμε κι αυτό. Να πάρουμε την ευθύνη και όλη αυτήν την εμπειρία μιας και είχαμε την εμπιστοσύνη του πελάτη. Βεβαίως, αξίζει να σημειώσω ότι από τη στιγμή που συνειδητοποιήσαμε πια ότι ο πελάτης θα χρειαζόταν περισσότερο χρόνο για να ολοκληρωθεί το έργο, επιλέξαμε να προσδώσουμε αρκετά διαχρονικά στοιχεία στο design
”.

Η ιστορία πίσω από τη νέα κατοικία που θυμίζει μικροσκοπικό χωριό σε ένα μαγευτικό σημείο της Σύρου

Η ιστορία πίσω από τη νέα κατοικία που θυμίζει μικροσκοπικό χωριό σε ένα μαγευτικό σημείο της Σύρου

Η ιστορία πίσω από τη νέα κατοικία που θυμίζει μικροσκοπικό χωριό σε ένα μαγευτικό σημείο της Σύρου

Η ιστορία πίσω από τη νέα κατοικία που θυμίζει μικροσκοπικό χωριό σε ένα μαγευτικό σημείο της Σύρου

Η ιστορία πίσω από τη νέα κατοικία που θυμίζει μικροσκοπικό χωριό σε ένα μαγευτικό σημείο της Σύρου

Η ιστορία πίσω από τη νέα κατοικία που θυμίζει μικροσκοπικό χωριό σε ένα μαγευτικό σημείο της Σύρου

Αυτό που με έκανε υπερήφανο με την ολοκλήρωση του έργου ήταν το πόσο αφιερωμένη ήταν στο έργο η ομάδα. Είναι πολύ δύσκολο να κρατήσεις όλα αυτά τα “μυαλά” dedicated πάνω από ένα έργο για έξι χρόνια. Δεν υπήρχε μια στιγμή που ένα μέλος της ομάδας να ένιωσε λιγότερο ενθουσιασμένο με το έργο”, λέει ο ολοκληρώνοντας ο Σωτήρης Τσέργας, επικεφαλής των Block 722 μαζί με την interior designer Κάτια Μαργαρίτογλου.   

Φωτογράφος: Ana Santl
Aerial φωτογραφίες: George Pappas