Μία από τις πλέον πολυφυτεμένες λευκές ποικιλίες του κόσμου και η αγαπημένη των περισσοτέρων Ελλήνων.

Eίναι “η” ποικιλία όταν η ζέστη αρχίζει να επιτάσσει φρεσκάδα και ελαφράδα. Γιατί δεν υπάρχει άλλο σταφύλι που να μπορεί να υπηρέτει το στυλ με το …στυλ του Sauvignon Blanc!

Ο λευκός κλώνος του Sauvignon είναι αρκετά καλόβολος στην καλλιέργεια, δείχνοντας όμως μια ιδιαίτερη αγάπη για τα ψυχρά κλίματα. Εκεί θα αποζημιώσει με τα μοναδικά, αναγνωρίσιμα αρώματά του που θυμίζουν κίτρο, τροπικά γλυκόξινα φρούτα και βότανα. Πάνω από όλα όμως θα ξεχωρίσει για το άρωμα του gooseberry -του πράσινου φραγκοστάφυλου ή λαγοκέρασου όπως είναι γνωστότερο στα ελληνικά- αλλά και της πράσινης πιπεριάς.
Τα δύο τελευταία μάλιστα, εκτός από την αρωματική, προσφέρουν και γευστική παραπομπή, αφού ένα καλό Sauvignon Blanc δίνει την αίσθηση ότι κάθε γουλιά είναι μια ρόγα που σπάει στο στόμα. Προσθέσετε εδώ την εξαιρετική οξύτητα και το ιδιαίτερα ελαφρύ σώμα και θα καταλάβετε γιατί καμία άλλη ποικιλία του πλανήτη δεν μπορεί να το συναγωνιστεί σε ζωντάνια, μπρίο και σκέρτσο. Αν και η χώρα μας είναι μεσογειακή, διαθέτει πολλά ορεινά και ημιορεινά αμπελοτόπια όπου το Sauvignon Blanc μπορεί να εκφραστεί προσφέροντας αμέτρητες υπέροχες ετικέτες. Γεγονός που έκανε το παρακάτω Top 10 πιο δύσκολο από κάθε άλλο!

Κρασί: Τα 10 κορυφαία ελληνικά Sauvignon Blanc

Αλφα Κτήμα, Sauvignon Blanc
Ενας υπέροχος εκπρόσωπος της ποικιλίας από το ιδιαίτερα ψυχρό terroir του Αμυνταίου. Προερχόμενο από δύο αμπελοτόπια συνολικής έκτασης 320 στρεμμάτων, δεν “βλέπει” καθόλου βαρέλι, ωστόσο παραμένει για 4 μήνες με τις οινολάσπες. Εδώ το gooseberry και το passion fruit φυσικά και έχουν την τιμητική τους, όμως προσφέρονται στην πιο άγρια, τανική και ξεμυαλιστικά πεντακάθαρη έκφρασή τους!

Κρασί: Τα 10 κορυφαία ελληνικά Sauvignon Blanc

Γεροβασιλείου Κτήμα, Sauvignon Blanc
Ο πασίγνωστος οινοποιός είναι από τους παλαιότερους στο κουρμπέτι της ποικιλίας, μιας και την καλλιεργεί στο κτήμα του στην Επανομή για πάνω από 30 χρόνια! Εχει επιλέξει μάλιστα τη δρυ ως μέσο ανάδειξής της, με αποτέλεσμα να προσφέρει μία από τις πλέον πλούσιες και βανιλάτες cuvee. Μην ξεγελιέστε όμως! Οταν οι συνθήκες της χρονιάς το επιτρέψουν, το Sauvignon αυτό βγάζει… νύχια!

Κρασί: Τα 10 κορυφαία ελληνικά Sauvignon Blanc

Ευάμπελος Γη, Sauvignon Blanc
Το επικλινές αμπελοτόπι Γερακλί είναι χάρμα ιδέσθαι, ο καρπός του όμως είναι χάρμα… πιέστε! Με υψόμετρο 400 μέτρων και βορινό προσανατολισμό, προικίζει το σταφύλι με gooseberry εκρηκτικότητα και φοβερή γευστική δύναμη, αρετές που καθιστούν αυτό το Sauvignon Blanc από τον Δομοκό ως ένα από τα καλύτερα -και σταθερότερα- της χώρας. Αν και η ελαφράδα του παραπλανεί, παλαιώνει κιόλας.

Κρασί: Τα 10 κορυφαία ελληνικά Sauvignon Blanc

Κιντώνη Οινοποιείο, Sauvignon Blanc
Η Αιγιάλεια διαθέτει αμπελώνες υψηλότατου υψομέτρου, οπότε δεν προκαλεί καμία έκπληξη το γεγονός ότι είναι κορυφαίος τόπος για την ποικιλία. Κορυφαίες όμως είναι και οι επιδόσεις του Κιντώνη, που αντικατοπτρίζονται σε αυτό το single vineyard λευκό από τα 800 μέτρα. Προφανώς κι εδώ σκέρτσο και δροσιά δηλώνουν παρόντα, ωστόσο η αποκλειστική χρήση inox εκτινάσσει την αυστηρότητα.

Κρασί: Τα 10 κορυφαία ελληνικά Sauvignon Blanc

Κωνσταντινόπουλος Οινοποιείο, Μελωδός Λευκός
Ενα Sauvignon Blanc από έναν αμπελώνα που γλύφει τη θάλασσα και βρίσκεται στην Ηλεία ανάμεσα στα κορυφαία; “Αδύνατον”, μόνον για όσους δεν το έχουν δοκιμάσει. Γιατί όποιος φέρει στη μύτη αυτό το κρασί θα γοητευτεί από την ένταση του λαγοκέρασου, της πράσινης πιπεριάς και του άσπρου πιπεριού, ενώ μία και μόνη γουλιά είναι ικανή να προκαλέσει overdose flavor και γλυκόξινης ηδονής.

Κρασί: Τα 10 κορυφαία ελληνικά Sauvignon Blanc

Κώστα Λαζαρίδη Κτήμα, Αμέθυστος Fume
To Sauvignon Blanc του σπουδαίου Δραμινού παραγωγού δεν είναι μόνο το πλέον διαχρονικό της χώρας, αλλά πιθανότατα και το πλέον φορμαρισμένο! Αυτή η cuvee που ωριμάζει σε δρύινα βαρέλια, δρύινες δεξαμενές και αμφορείς, προέρχεται από το… παγωμένο Κατάφυτο Νευροκοπίου και υπερτροφοδοτεί τα αρώματα του σπαραγγιού, του gooseberry και του passion fruit με απίθανη οξύτητα.

Κρασί: Τα 10 κορυφαία ελληνικά Sauvignon Blanc

Λαντίδη Κτήμα, Ergo Sauvignon Blanc
Από ένα ιδιόκτητο αμπελοτόπι της Σκοτεινής Αργολίδας, ο παραγωγός με έδρα τη Νεμέα, μας προσφέρει ένα κρασί αξιοσημείωτης σταθερότητας. Το Ergo φωνάζει “Sauvignon”, το φωνάζει όμως με τον δικό του μοναδικό τρόπο! Περγαμόντο, βασιλικός, κλημεντίνες και λίτσι συνθέτουν ένα μπουκέτο που δεν το ξεχνάς, ενώ το σχετικά γεμάτο και μαλακό (για SB!) στόμα αφήνει ένα όμορφο πικάντικο τελείωμα.

Κρασί: Τα 10 κορυφαία ελληνικά Sauvignon Blanc

Μέγα Σπήλαιο, Sauvignon Blanc
Η δροσιά όλων των ετικετών του Μέγα Σπηλαίου είναι δεδομένη, αφού προέρχονται από αμπελώνες που ξεπερνούν τα 800 μέτρα. Εδώ 935 για την ακρίβεια, με το προϊόν της μερικής ζύμωσης σε βαρέλι να γεμίζει το ποτήρι με φρεσκάδα δυόσμου και gooseberry. Είναι πολύ ελαφρύ, όμως ταυτόχρονα είναι στυφούτσικο και φοβερά λεμονάτο. Αρα καταλάβετε γιατί θέλει 1-2 χρόνια για να φθάσει στο απόγειο του.

Κρασί: Τα 10 κορυφαία ελληνικά Sauvignon Blanc

Πάντου Οινοποιείο, Sauvignon Blanc
Το Αμύνταιο έχει το (ΠΟΠ) όνομα, όλος ο αμπελώνας της Φλώρινας όμως έχει χάρη! Το οινοποιείο της οικογένειας Πάντου, που βρίσκεται στην Υδρούσα, εδώ και μερικά χρόνια με ξεμυαλίζει με τη δουλειά του και ιδιαίτερα με την εν λόγω ετικέτα, η οποία προσφέρει όλο το cool climate πακέτο που αναφέραμε παραπάνω. Ομως το αρτύζει με μια τζούρα (3,6gr/lt) σακχάρων που χαρίζουν γλυκόξινη τσαχπινιά.

Κρασί: Τα 10 κορυφαία ελληνικά Sauvignon Blanc

Αgrovision Domaine, 20 Λευκό
Απέχει μόλις λίγα χιλιόμετρα από το Αγιο Ορος, συνεπώς βρίσκεται σε απόσταση …θείας βολής! Δεν εξηγούνται αλλιώς οι επιδόσεις αυτού του single vineyard SB, το οποίο μπορεί να μην διαθέτει την αγριάδα των εξαδέλφων του από τα μεγάλα υψόμετρα, ωστόσο είναι Sauvignon Blanc με τα …όλα του. Μάλιστα βάζει στην εξίσωση έναν χαρακτήρα λευκόσαρκου ροδάκινου και μια zen τυπικότητα.

Eξωτερική Φωτογραφία: Getty Images / Ideal image