Ενα εστιατόριο με δύο αστέρια Michelin συνεχίζουμε να έχουμε ως χώρα στην πιο καταξιωμένη διεθνή γαστρονομική λίστα στον κόσμο.

Για τους μυημένους του χώρου της εστίασης, το να φτάσει ένα εστιατόριο να αποκτήσει δύο αστέρια Michelin αποτελεί έναν άθλο. Το να καταφέρει, όμως, να διατηρεί τα αστέρια του είναι ένα σημαντικό επίτευγμα που απαιτεί πειθαρχία, οργάνωση και σταθερή απόδοση σε όλη την ομάδα που απαρτίζει ένα εστιατόριο. Γιαυτό και η παραμονή του Delta στην “διάστερη” κατηγορία είναι ένα σημαντικό στοιχείο για την ελληνική γαστρονομική σκηνή, που θα συνεχίσει βέβαια να ονειρεύεται ότι κάποια στιγμή στο μέλλον θα ανέβει και στο βάθρο των 3 αστεριών.

Συνολικά 31 ελληνικά εστιατόρια περιλαμβάνονται στο νέο οδηγό Michelin. Από αυτά, το Delta έχει 2 αστέρια και ακολουθούν 11 εστιατόρια με 1 αστέρι. Πρόκειται για τα εστιατόρια:

Σπονδή

Τhe Zillers

Soil

CTC Urban Gastronomy

Hytra

Botrini’s

Pelagos

Varoulko

Αυτά διατηρούν το αστέρι τους. Στη λίστα, όμως, των εστιατορίων με 1 αστέρι προστίθενται τα εξής:

Herve

Tudor Hall

Patio

Ετσι, ως χώρα κατορθώνουμε έτσι να έχουμε περισσότερα “αστεράτα” εστιατόρια από κάθε άλλη φορά στην ιστορία του οδηγού.

Οδηγός Michelin: Το Delta κρατάει τα δύο αστέρια – 11 εστιατόρια με 1 αστέρι και 19 ακόμα προτεινόμενα
Delta
Οδηγός Michelin: Το Delta κρατάει τα δύο αστέρια – 11 εστιατόρια με 1 αστέρι και 19 ακόμα προτεινόμενα
Σπονδή

Το βασικό παράδοξο της λίστας είναι ότι η Σπονδή, που δικαιωματικά της ανήκει το δεύτερο αστέρι, εμφανίζεται ισοδύναμη με τα άλλα 10 εστιατόρια της Αθήνας με 1 αστέρι, σε σχέση με τα οποία σαφώς υπερτερεί και μάλιστα σε μία από τις καλύτερες χρονιές της ιστορίας της, όπως είναι η φετινή.

Οπως και να έχει το πράγμα, το ότι η Αθήνα διατηρεί όλα της τα αστέρια είναι ένα τεράστιο επίτευγμα για όλες τις ομάδες που εργάζονται πίσω και μπροστά από τις κουζίνες κάνοντας πραγματικό “πρωταθλητισμό”.

Πέρα από τα υψηλά κλιμάκια, στην κατηγορία Bib Gourmand, που επιβραβεύει την καλή σχέση ποιότητας-τιμής, παραμένουν τα εστιατόρια:

Nolan

Oikeio

Cerdo Negro

Σε αυτά προστίθενται φέτος τα εξής δύο ακόμα:

Jerár

Fine Mess

Επίσης, στην λίστα των “προτεινόμενων” εστιατορίων που ανακοινώνεται κάθε χρόνο για να φωτίσει εστιατόρια με πολύ αξιόλογη επίδοση στον χώρο τους, δεν έχουμε αλλαγές. Ολα, δηλαδή και τα 19 αθηναϊκά εστιατόρια, παραμένουν στον Οδηγό. Συγκεκριμένα:

Vezene

GB Roof Garden

Aneton

Okio

Sense

Linou Soumpasis k sia

Annie Fine Cooking

Simul

Cookoovaya

Seeds

Merceri

Aleria

Veritable

Le Pavillon

Αξίζει να αναφερθεί φυσικά ότι αρκετά από τα παραπάνω εστιατόρια που δεν παίρνουν αστέρι, αλλά παραμένουν στις λίστες του οδηγού Michelin ως ένα είδος καταξίωσης της δουλειάς τους, εάν βρίσκονταν σε άλλη, πιο λαμπερή πόλη του κόσμου, όπως το Λονδίνο, το Παρίσι, το Τόκυο, τότε σίγουρα κάποια από αυτά θα είχαν προικιστεί με ένα αστέρι.

Όπως συμβαίνει συχνά με αυτές τις λίστες, όλα παίζουν το ρόλο τους. Ωστόσο, για την Ελλάδα αξίζει να εξαχθεί το συμπέρασμα ότι κάθε χρόνο πηγαίνει όλο και καλύτερα και αυξάνει τόσο τα αστέρια της, όσο και τις συμμετοχές στις λίστες του οδηγού.