Ο Γιώργος Χατζησάββας κατάφερε μέσω της εταιρείας του “Akrolithos” να κάνει τα φυσικά πετρώματα της περιοχής του μια παγκοσμίου κλάσης βιομηχανία.
Ίσως να μην περιμένει κανείς τόσο μοντέρνα εταιρικά γραφεία στην άλλη άκρη της Ελλάδας. Το showrooom της εταιρείας Akrolithos, ένας χώρος 3.000 τετραγωνικών μέτρων, κατασκευάστηκε μεταξύ 2020 και 2023 και αποτελεί αρχιτεκτονική σύνθεση του γραφείου KAAF architects Kitriniaris Associates Architecture Firm. Η διαδρομή για τον επισκέπτη ξεκινά από την είσοδο, συνεχίζεται μέσα από το τοπίο του ισογείου, περνάει από το “μουσείο” του λατομείου και καταλήγει στον εκθεσιακό χώρο του πρώτου ορόφου. Το δάπεδο είναι κατασκευασμένο από Σχιστόλιθο Καβάλας, ενώ άλλα σημεία διακοσμούνται από νησίδες σχιστόλιθου και μοκέτα. Οι χώροι των γραφείων αναπτύσσονται σε τρία επίπεδα, τα οποία επικοινωνούν μεταξύ τους μέσω ενός αιθρίου και μιας ελικοειδούς σκάλας που προκαλεί μια μοναδική εμπειρία στον επισκέπτη. Η αρχιτεκτονική σύνθεση συμπληρώνεται από μεγάλες πέτρες που έχουν μεταφερθεί από τα λατομεία της εταιρείας και τοποθετούνται σε συγκεκριμένα σημεία για να κατευθύνουν τη διαδρομή και την κίνηση στον χώρο.


Η διαδρομή ενός μικρού Έλληνα βιομηχάνου
Ο Γιώργος Χατζησάββας ίδρυσε την ατομική του επιχείρηση σε αποθήκη 46 τετραγωνικών μέτρων, με μόνο “software” την πέτρα. Ο οικονομολόγος με σπουδές στην Ανωτάτη Βιομηχανική Σχολή Θεσσαλονίκης -του άρεσε ο επιθετικός προσδιορισμός “Βιομηχανική” και για αυτό την επέλεξε ως φιλόδοξος νεαρός- έβγαζε τα καλοκαίρια του πέτρες στα λατομεία. Η εξόρυξη πέτρας φάνταζε ως μια λύση προσωρινή, που αποδείχτηκε ισόβια.


Το 1985 “χώρισε” φιλικά με τον συνιδρυτή της εταιρείας του και η εταιρεία του μεταφέρθηκε σε καινούργιο χώρο. Μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια, αυτός ο χώρος θα περιλάμβανε ένα μικρό εργοστάσιο, ένα showroom και γραφεία. Σήμερα, καλύπτει 20.000 τετραγωνικά μέτρα από τα οποία τα 14.000 τετραγωνικά είναι στεγασμένος χώρος, ενώ απασχολεί 97 υπαλλήλους.
Το 1979, το πρώτο λογότυπο της εταιρείας έγραφε “Σχιστόλιθοι Χατζησάββας” και μετονομάστηκε σε “Ακρόλιθος” με το όνομα Χατζησάββας Γιώργος το 1990. Το “Akrolithos natural stones” εμφανίστηκε το 2005 και υπάρχει με τον ίδιο τρόπο μέχρι και σήμερα. Ήταν και η ίδια χρονιά που η επιχείρηση έγινε Ανώνυμος Εταιρεία, ενώ η αγγλόφωνη επωνυμία της μαρτυρούσε τον εξαγωγικό της προσανατολισμό.
Η ανάπτυξη της εταιρείας ήταν προϊόν δύο ετών σκληρών προσπαθειών που “σήκωσαν τα μανίκια” ύστερα από πρόταση εξαγοράς που τους έγινε το 2003, από μεγάλη εταιρεία μαρμάρων. Μετά από αυτό προσέλαβαν πωλητές για την ελληνική αγορά και πραγματοποίησαν επενδύσεις σε καινούργια είδη πέτρας. Αποτέλεσμα ήταν να αυξήσουν μέσα σε δύο χρόνια, τον κύκλο εργασιών της εταιρείας κατά 74%.
Γύρω στο 2009, στην “περιβόητη” ελληνική κρίση, η εταιρεία έχασε ένα 70% του τζίρου της στην Ελλάδα. Η απάντηση του ιδρυτή της ήταν: “Πάλι επιλέξαμε να σηκώσουμε τα μανίκια μας, αντί να σηκώσουμε τα χέρια”. Ξεκίνησαν λοιπόν να αντικαθιστούν τα παλιά με νέα μηχανήματα επεξεργασίας των λίθων. Να προσλαμβάνουν καινούργιους πωλητές εξωτερικού. Να κατασκευάζουν νέα κτίρια. Και να βελτιώνουν την ποιότητα αλλά και τη συσκευασία των προϊόντων τους.
Το αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας ήταν το 2019 οι εξαγωγές να καλύψουν το 73% του τζίρου της εταιρείας -από 12% που ήταν δέκα χρόνια πριν. Τα κέρδη πήγαιναν σε νέες επενδύσεις ενώ κατάφεραν να υπερκαλύψουν την πτώση του τζίρου που συνέβη κατά τη διάρκεια τεσσάρων ετών της κρίσης. Ο ιδρυτής και Πρόεδρος της εταιρείας μας λέει: “Το μέλλον το σχεδιάζουμε. Δεν ακολουθούμε μόνο τις εξελίξεις”.





Έργα και ημέρες της Αkrolithos
Eνα από τα πρώτα υπεράκτια projects που υποστήριξε η Akrolithos SA με τα προϊόντα της ήταν στη δεκαετία του’90, τότε που χτίστηκε ένα πολυτελές ξενοδοχείο στη Χονολουλού με σχιστόλιθο Καβάλας. Στην Δανία, η πέτρα Καβάλας έδωσε έμπνευση στους σχεδιαστές του ξενοδοχείου Great Northern Denmark, ένα υπερπολυτελές ξενοδοχείο υψηλότατων προδιαγραφών, με gourmet εστιατόρια, και καταπράσινα γήπεδα golf δίπλα σε πανέμορφες μικρές λίμνες. Το υλικό χρησιμοποιήθηκε σε όλους τους χώρους του ξενοδοχείου όπως, τα lounges, το Spa, τις κεντρικές εισόδους έως και στα executive δωμάτια, ως βασικό στοιχείο επένδυσης και διακόσμησης. Ο Αkrolithos φρόντισε ώστε η ποιότητα και οι λεπτομέρειες στις ειδικές κατασκευές της πέτρας, να καλύψουν απολύτως τις προσδοκίες των κατασκευαστών και των σχεδιαστών.
Στην Ελλάδα, το Χρυσάνθειο που βρίσκεται στην ομώνυμη περιοχή του νομού Αχαΐας, ανήκει στον δήμο Αιγιαλείας και είναι ένα πρότυπο κέντρο φιλοξενίας και φροντίδας ηλικιωμένων που επαναπροσδιορίζει και αναβαθμίζει τις έννοιες της διαμονής και της φροντίδας. Μία εστία ζωής που αντιτίθεται στην έννοια του “γηροκομείου” και θέτει τα πρότυπα για μια ενεργή και ευτυχισμένη τρίτη ηλικία. Σε αυτό το μοναδικό έργο, χρησιμοποιήθηκαν φυσικά πετρώματα της εταιρείας, όπως Στενάρι Όρος, Πρέκια Κίτρο και πετρώματα διαμόρφωσης κήπων.


Επιπλέον, σε ένα προνομιακό και ήσυχο υπερυψωμένο σημείο της Ηρακλείτσας, η Villa Urania είναι μια εντυπωσιακή πολυτελής βίλα, σχεδιασμένη με μοναδικό εσωτερικό χαρακτήρα, σύγχρονες ανέσεις και χειροποίητη φιλοξενία. Ο συνδυασμός των γήινων χρωμάτων του μπεζ με το φυσικό τοπίο της προσφέρουν μια μοναδική αίσθηση αρμονίας. Στους εξωτερικούς χώρους της βίλλας, όπως το προαύλιο, η πισίνα και το BBQ επιλέχθηκε το φυσικό υλικό Τραβερτίνο Σαγρέ με την επιλογή να γίνεται βάση της αντιολισθητικής ιδιότητας του υλικού και της αισθητικής που προσδίδει στον χώρο.
Το επόμενο βήμα είναι η δημιουργία ενός υποκαταστήματος 350 τ.μ. επί της λεωφόρου Κηφισίας στο Μαρούσι που θα είναι και ο μεγαλύτερος εκθεσιακός χώρος για φυσικά πετρώματα. Αποδεικνύοντας πως από τις παρυφές του Παγγαίου στην Καβάλα βγαίνουν τελικά κορυφαία, αλλά και παγκοσμίου κλάσης πετρώματα. Αρκεί να βρεθούν στα χέρια που θα τα “μετατρέψουν” σε χρυσό.
Ακρόλιθος Α.Β.Ε.Ε. Καβάλα – Κηπιά
akrolithos.gr