Κάποια κρασιά αλλάζουν την μοίρα συγκεκριμένων περιοχών. Κάποια άλλα αυτήν ολόκληρων χωρών. Και κρασιά σαν το Almaviva ολόκληρων ηπείρων -για να είμαστε ακριβείς μισών.

Το σπουδαίο αυτό κρασί έμελλε να επιβεβαιώσει ότι η Νότιος Αμερική μπορεί να κοιτάξει -σε όλα τα επίπεδα- στα μάτια ακόμα και τον πλέον καταξιωμένο ανταγωνισμό. Η Χιλή ήταν η πρώτη λατινοαμερικάνικη χώρα που έστρεψε πάνω της το ενδιαφέρον κριτικών και οινοπαραγωγών, αφού το κλίμα της θεωρείται ίσως το καλύτερο του κόσμου για την παραγωγή κρασιού. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι μεγάλα ονόματα έσπευσαν να επενδύσουν στους αμπελώνες της που βρίσκονται στριμωγμένοι ανάμεσα στον Ειρηνικό και την οροσειρά των Άνδεων.

Πώς η οικογένεια Ρότσιλντ δημιούργησε ένα επικό κρασί στη Χιλή
To Puente Alto έχει αναγνωριστεί ως το καλύτερο μέρος στη Χιλή και μία από τις πιο προνομιούχες τοποθεσίες στον κόσμο για την ανάπτυξη του Cabernet Sauvignon. Photo: @almavivawinery/Instagram

Μια εμβληματική συνεργασία
Όμως ένα μυθικό joint venture ήταν αυτό που απογείωσε τις μετοχές της, μια σύμπραξη δύο εκ των σπουδαιότερων οικογενειών του παγκόσμιου κρασιού: αυτές των Rothschild και των Guilisasti. Η πρώτη δεν χρειάζεται καμία σύσταση, μιας και έχοντας σαν πιο πολύτιμο πετράδι το Μπορντολέζικο Chateau Mouton Rothschild το οινικό της θέμα της είναι από τα πλέον αμύθητα. Η δεύτερη κυριαρχεί στο κρασί της Χιλής, με το εμβληματικότερο οινοποιείο της χώρας Concha y Toro, να αποτελεί ένα μόνο μέρος του portfolio της.

Οι Rothschild ήταν μαθημένοι στις συμπράξεις- άλλωστε αυτή με τους Mondavi σαν καρπό είχε το μεγάλο Καλιφορνέζικο Opus One- ενώ και οι Guilisasti από το 1987 είχαν επιδώσει τα διαπιστευτήρια τους στα μεγάλα κρασιά με το κορυφαίο Cabernet Sauvignon Don Melchor. Έτσι η συνεργασία τους μάλλον ήρθε σαν φυσικό επακόλουθο και σαν στόχο έθεσε την παραγωγή ενός κρασιού στο πρότυπο των Cru Classe του Μπορντό. Οι επιδόσεις του Don Melchor είχαν επιβεβαιώσει το δυναμικό του Puente Alto, παρόλο που αυτή η περιοχή βρίσκεται σε ελάχιστη απόσταση από τα τελευταία σπίτια της πρωτεύουσας Santiago!

Πώς η οικογένεια Ρότσιλντ δημιούργησε ένα επικό κρασί στη Χιλή
Photo: @almavivawinery/Instagram

Όμως το σύνθετο ιζηματογενές υπέδαφος άμμου, πηλού και πέτρας, το υψόμετρο των 620 μέτρων, η επίδραση τω δροσερών ανέμων των Άνδεων και η γειτνίαση με τον ποταμό Maipo δημιουργούν ένα τέλειο terroir για το Cabernet Sauvignon, το Carmenere και τις άλλες Μπορντολέζικες ποικιλίες που είναι φυτεμένες στα 650 στρέμματα του.

Με τις υπογραφές να πέφτουν λίγο πριν το millennium ο πρώτος τρύγος του Almaviva ήταν αυτός του 1996 και βγήκε στις αγορές 1998. Με το όνομά του δανεισμένο από τον κόμη του θεατρικού έργου “Ο γάμος του Φιγκαρό” -μάλιστα στην φιάλη το όνομα είναι γραμμένο με τον γραφικό χαρακτήρα του συγγραφέα Beaumarchais!- και με το έμβλημά του να τιμά τις τοπικές αρχέγονες πεποιθήσεις περί γης και σύμπαντος, το Almaviva κατάφερε «με το καλημέρα» να αφήσει τον οινικό κόσμο με το στόμα ανοιχτό και να θέσει εαυτόν ανάμεσα στα μεγάλα κρασιά του κόσμου.

Πώς η οικογένεια Ρότσιλντ δημιούργησε ένα επικό κρασί στη Χιλή
Tο οινοποιείο-έργο τέχνης που σχεδίασε ο φημισμένος Χιλιάνος αρχιτέκτονας Martin Hurtado. Photo: www.martinhurtado.cl
Πώς η οικογένεια Ρότσιλντ δημιούργησε ένα επικό κρασί στη Χιλή
Ο οίνος ωριμάζει κατά μέσο όρο 18 μήνες σε νέα γαλλικά δρύινα βαρέλια. Photo: @almavivawinery/Instagram

Οι πρώτες 3 χρονιές οινοποιήθηκαν στις εγκαταστάσεις της Concha, όμως από το 2000 η παραγωγή του λαμβάνει χώρα στο οινοποιείο-έργο τέχνης που βρίσκεται μέσα στον αμπελώνα και το οποίο σχεδίασε ο φημισμένος Χιλιάνος αρχιτέκτονας Martin Hurtado. Εκεί ωριμάζει για 18 μήνες σε γαλλικά μικρά βαρέλια, ενώ το blend -το οποίο διαφέρει λίγο από χρονιά σε χρονιά- περιλαμβάνει περίπου 70% Cabernet Sauvignon, 20% Carmenere καθώς και μικρά ποσοστά Cabernet Franc και Petit Verdot. Ενδεικτικό μάλιστα του περφεξιονισμού που επικρατεί είναι η χρήση δρυός πάχους 22mm για το μαλάκωμα του σκληρού Cabernet και 27mm για την …σκλήρυνση του μαλακού Carmenere!

Οι 200.000 που κατά μέσο όρο παράγονται κάθε χρόνο σε συνδυασμό με την λογική (για το status του) τιμή των 200-350€ δίνουν σε πολλούς οινόφιλους την ευκαιρία να απολαύσουν τον μοναδικό συνδυασμό πλούτου και φρεσκάδας που προσφέρει το Almaviva. Οι γνωρίζοντες το κρασί της Χιλής σίγουρα θα διακρίνουν το χαρακτηριστικό άρωμα του liqueur de cassis, το οποίο όμως εδώ δεν μονοπωλεί την μύτη, όντας μέρος ενός ηδονιστικού μπουκέτου που περιλαμβάνει κέδρο, μελάνι, δέρμα και γλυκά μπαχαρικά. Γευστικά, αυτό το σπουδαίο ερυθρό σίγουρα προτάσσει τις κλιματολογικές ιδιαιτερότητες της κάθε χρονιάς, όμως πάντα υπάρχει ένα γήινο, ορυκτό υπόβαθρο με κάποιες αναφορές στα κρασιά του Μπορντολέζικου Pessac Leognan.

Πώς η οικογένεια Ρότσιλντ δημιούργησε ένα επικό κρασί στη Χιλή
Photo: @almavivawinery/Instagram

Κάποιοι ίσως να θεωρούν ότι η συχνή παρουσία του σε wine auction των διασημότερων οίκων δημοπρασιών του κόσμου, οι απόλυτες βαθμολογίες (100/100) που έχει αποσπάσει από επιδραστικούς οινοκριτικούς και οι διακρίσεις από τα σημαντικότερα οινικά περιοδικά του κόσμου αποτελούν την καλύτερη διαφήμιση για το Almaviva.

Όμως η απόλυτη απόδειξη του κύρους του είναι το γεγονός ότι υπήρξε το πρώτο μη Μπορντολέζικο κρασί που διανεμήθηκε από το περίφημο La Place de Bordeaux, το πλέον καταξιωμένο δίκτυο που έως το 1998 εμπορευόταν αποκλειστικά και μόνο τα μεγάλα κρασιά της περιοχής. Έτσι με την είσοδό του εκεί, το Almaviva όχι μόνο απέδειξε ότι η Χιλή μπορεί να παράγει κρασιά παγκόσμιας κλάσης αλλά άνοιξε και το δρόμο σε άλλες αλλοδαπές ετικέτες ώστε αυτές να βρεθούν στον σπουδαιότερο «ναό» διανομής του πλανήτη.

Eξωτερρική φωτογραφία: @almavivawinery/Instagram
www.almavivawinery.com