Η έλλειψη χαράς μπορεί να επηρεάσει την ψυχική μας υγεία, την ικανοποίηση που παίρνουμε από τις σχέσεις μας και την σωματική ευημερία μας.
Τι είναι η χαρά και που μπορούμε να την βρούμε; Υπάρχει ένα βιβλίο της Eland Eva που λέγεται “Where Happiness Begins”, δηλαδή “εκεί που ξεκινάει η ευτυχία” και που απαντάει σε αυτή την ερώτηση. Το βιβλίο αυτό, αν και απευθύνεται σε παιδιά, περιγράφει, ίσως όπως κανένα άλλο, τόσο παραστατικά και τόσο απλά και κατανοητά το ταξίδι μας προς την ανακάλυψη της χαράς. Ένα ταξίδι που συχνά φαίνεται να μας οδηγεί σε αδιέξοδα και που ο προορισμός του φαντάζει τελικά τόσο απομακρυσμένος και δύσβατος. Ειδικότερα αν σκεφτούμε το άγχος και την συνεχή πίεση στην οποία οι περισσότεροι από εμάς βρίσκονται, αυτή η αίσθηση της απόλαυσης και της ικανοποίησης μοιάζει μακρινή και φευγαλέα.
Η χαρά και το σώμα μας
Η απουσία της χαράς μπορεί να έχει τελικά βαθιές επιπτώσεις στην ψυχική μας υγεία, την ικανοποίηση από τις σχέσεις μας και τη συνολική ευημερία μας, με συναισθήματα όπως το άγχος, το στρες και την κατάθλιψη να είναι συχνά παρόντα. Χωρίς στιγμές χαράς για να αντισταθμίσουν τις πιέσεις της καθημερινής ζωής, τα άτομα είναι πιο πιθανό να βιώσουν επίσης χρόνιο στρες, το οποίο κρατά το σώμα σε κατάσταση συνεχούς εγρήγορσης. Με την πάροδο του χρόνου, αυτή η αυξημένη κατάσταση στρες μπορεί να αποδυναμώσει το ανοσοποιητικό σύστημα, να αυξήσει τη φλεγμονή και να συμβάλει σε μια σειρά από σωματικά προβλήματα υγείας.
Η έλλειψη χαράς συνδέεται επίσης με την κατάθλιψη. Όταν δεν έχουμε χαρά, το συναισθηματικό μας τοπίο γίνεται άγονο, γεμάτο με συναισθήματα κενού, απελπισίας και κόπωσης. Η χαρά λειτουργεί ως ψυχολογικό μαξιλάρι που ενισχύει την ανθεκτικότητα και μας βοηθά να αντιμετωπίσουμε τις αναποδιές. Όταν λείπει η χαρά, είμαστε πιο ευάλωτοι στο να νιώθουμε συγκλονισμένοι από τις προκλήσεις της ζωής, καθιστώντας δυσκολότερη την ανάκαμψη από δύσκολες εμπειρίες και αυξάνοντας τον κίνδυνο μακροπρόθεσμων προβλημάτων ψυχικής υγείας.
Ο αντίκτυπος της έλλειψης χαράς όμως επεκτείνεται και πέρα από την ατομική ψυχική υγεία, καθώς επηρεάζει επίσης την ποιότητα των σχέσεών μας. Η χαρά είναι ένας ισχυρός συναισθηματικός συνδετικός κρίκος που ενισχύει τους δεσμούς μεταξύ των ανθρώπων. Ενισχύει την οικειότητα, την εμπιστοσύνη και την ενσυναίσθηση, τα οποία αποτελούν κρίσιμα στοιχεία σε κάθε υγιή σχέση. Όταν λείπει όμως συνήθως ακολουθεί μια συναισθηματική αποσύνδεση. Χωρίς κοινές στιγμές χαράς, υπάρχει λιγότερη συναισθηματική οικειότητα και οι σύντροφοι ή οι φίλοι μπορεί να αρχίσουν να αισθάνονται απομακρυσμένοι ο ένας από τον άλλον. Η απουσία της χαράς μπορεί επίσης να οδηγήσει σε αυξημένες συγκρούσεις μέσα στις σχέσεις. Όταν η χαρά δεν εξισορροπεί τα αρνητικά συναισθήματα, όπως η απογοήτευση, ο θυμός και η αγανάκτηση, αυτά τα αρνητικά συναισθήματα μπορεί να κυριαρχήσουν, οδηγώντας σε πιο συχνές και έντονες διαφωνίες. Επιπλέον, η έλλειψη χαράς στις σχέσεις μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλότερη συνολική ικανοποίηση από τη σχέση. Η χαρά συμβάλλει στα συναισθήματα της αγάπης, της εκτίμησης και του αμοιβαίου σεβασμού. Όταν αυτά τα συναισθήματα απουσιάζουν, οι σχέσεις μπορεί να μοιάζουν περισσότερο με υποχρεώσεις ή πηγές άγχους παρά με πηγές παρηγοριάς και υποστήριξης.
Επιστρέφοντας στην ευτυχία
Η καλλιέργεια της χαράς, ειδικά μπροστά στις αντιξοότητες, είναι ένας ισχυρός τρόπος για να διατηρήσουμε μια αίσθηση ισορροπίας, σκοπού και εσωτερικής γαλήνης. Η χαρά δεν είναι άλλωστε η απουσία δυσκολιών, αλλά η ικανότητα να βρίσκεις φως στις πιο σκοτεινές στιγμές. Ακόμη και όταν η ζωή μοιάζει δύσκολη και σκληρή, έχουμε την ικανότητα να δημιουργούμε στιγμές χαράς που μπορούν να μας ανεβάσουν και να μας δώσουν μια αίσθηση ελπίδας. Ακολουθούν ορισμένοι τρόποι για να καλλιεργήσουμε τη χαρά και να την επαναφέρουμε στη ζωή μας, ακόμη και εν μέσω δυσκολιών.
1. Εξασκήστε την ευγνωμοσύνη καθημερινά
Η ευγνωμοσύνη είναι ένα από τα πιο αποτελεσματικά εργαλεία για την καλλιέργεια της χαράς. Όταν εστιάζουμε σε αυτό που έχουμε και όχι σε αυτό που μας λείπει, μετατοπίζουμε τη νοοτροπία μας από την έλλειψη στην αφθονία. Η εξάσκηση της ευγνωμοσύνης περιλαμβάνει το να αφιερώνουμε χρόνο κάθε μέρα για να σκεφτόμαστε τις θετικές πτυχές της ζωής. Αυτό μπορεί να είναι τόσο απλό, όσο το να εκτιμήσουμε ένα ζεστό φλιτζάνι καφέ το πρωί, μια ευγενική κουβέντα από έναν φίλο ή την ομορφιά της φύσης. Η τήρηση ενός “ημερολογίου ευγνωμοσύνης” μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμη. Καταγράφοντας τρία έως πέντε πράγματα για τα οποία είστε ευγνώμονες κάθε μέρα, ενισχύετε τη θετική σκέψη και εκπαιδεύετε τον εγκέφαλό σας να εστιάζει σε ό,τι σας δίνει χαρά, ακόμη και σε δύσκολες στιγμές.
2. Ασχοληθείτε με δραστηριότητες που φέρνουν “ροή”
Η έννοια της «ροής», που επινοήθηκε από τον ψυχολόγο Mihaly Csikszentmihalyi, αναφέρεται σε μια κατάσταση πλήρους απορρόφησης σε μια δραστηριότητα, όπου ο χρόνος μοιάζει να σταματά και είστε πλήρως παρόντες στη στιγμή. Οι δραστηριότητες που προκαλούν ροή είναι άκρως προσωπικές και μπορεί να κυμαίνονται από τη ζωγραφική, τη συγγραφή, την κηπουρική και τη μουσική μέχρι την ενασχόληση με ένα αγαπημένο άθλημα. Όταν βρισκόμαστε σε μια τέτοια κατάσταση, βιώνουμε χαρά επειδή είμαστε πλήρως αφοσιωμένοι και χανόμαστε σε αυτό που αγαπάμε. Έτσι, ακόμη και σε δύσκολες στιγμές, το να βρίσκετε αυτές τις μικρές στιγμές χαράς μέσω της ροής μπορεί να είναι απίστευτα αναζωογονητικό.
3. Συνδεθείτε με άλλους
Οι ουσιαστικές συνδέσεις με τους άλλους αποτελούν σημαντική πηγή χαράς. Οι άνθρωποι είναι εγγενώς κοινωνικά όντα και οι σχέσεις μάς συχνά μάς παρέχουν συναισθηματική υποστήριξη, άνεση και την αίσθηση του ανήκειν. Ακόμα και στις αντιξοότητες, το να απευθυνθείτε σε αγαπημένα πρόσωπα, φίλους ή υποστηρικτικές κοινότητες μπορεί να φέρει τεράστια χαρά. Το μοίρασμα εμπειριών, είτε μέσω βαθιών συζητήσεων είτε μέσω απλής συντροφικότητας, βοηθά στην ανακούφιση από το αίσθημα της απομόνωσης και μας υπενθυμίζει ότι δεν είμαστε μόνοι. Πράξεις καλοσύνης, όπως η προσφορά βοήθειας, η έκφραση ευγνωμοσύνης ή η παρουσία για κάποιον, μπορούν επίσης να δημιουργήσουν χαρά. Αυτές οι πράξεις συχνά πυροδοτούν την απελευθέρωση της ωκυτοκίνης, μιας ορμόνης που σχετίζεται με την ευτυχία και το δέσιμο, προωθώντας έναν κύκλο θετικότητας και σύνδεσης.
4. Βρείτε τη χαρά σε μικρές, καθημερινές στιγμές
Η χαρά δεν χρειάζεται πάντα να προέρχεται από μεγάλα γεγονότα ή ορόσημα -συχνά, μπορεί να βρεθεί στις μικρές, καθημερινές στιγμές της ζωής. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την παρακολούθηση μιας ανατολής του ήλιου, το παιχνίδι με ένα κατοικίδιο, την απόλαυση ενός σπιτικού γεύματος ή απλά να αφιερώσετε λίγα λεπτά για να χαλαρώσετε με ένα φλιτζάνι τσάι. Με το να επιβραδύνουμε και να παρατηρούμε σκόπιμα αυτές τις στιγμές, εκπαιδεύουμε το μυαλό μας να βρίσκει χαρά στα συνηθισμένα. Αυτή η πρακτική μπορεί να είναι ιδιαίτερα ισχυρή όταν αντιμετωπίζουμε προκλήσεις, καθώς μας βοηθά να προσγειωθούμε και να αποκτήσουμε μια αίσθηση σταθερότητας και εκτίμησης μέσα στο χάος.
5. Αναπροσαρμόστε τις αρνητικές σκέψεις
Οι σκέψεις μας επηρεάζουν σημαντικά τα συναισθήματά μας, ενώ σε δύσκολες στιγμές, είναι εύκολο να κολλήσουμε σε αρνητικά μοτίβα σκέψεων, τα οποία μπορούν να μειώσουν την ικανότητά μας για χαρά. Η αναδιαμόρφωσή τους περιλαμβάνει την αναγνώριση των αρνητικών σκέψεων και τη συνειδητή μετατόπισή τους προς πιο θετικές, εποικοδομητικές προοπτικές. Αυτό δεν σημαίνει να αγνοούμε την πραγματικότητα ή να προσποιούμαστε ότι όλα είναι καλά – μάλλον, περιλαμβάνει την εξεύρεση μιας ισορροπημένης άποψης που αναγνωρίζει τόσο τις προκλήσεις όσο και τις ευκαιρίες για ανάπτυξη ή θετική δράση. Για παράδειγμα, αντί να σκέφτεστε: «Είμαι συγκλονισμένος από αυτή την κατάσταση», μπορείτε να την αναδιαμορφώσετε σε: «Αυτή η κατάσταση είναι πρόκληση, αλλά έχω τη δύναμη να την ξεπεράσω».
6. Ασχοληθείτε με τη σωματική δραστηριότητα
Η σωματική δραστηριότητα είναι ένα φυσικό ενισχυτικό της διάθεσης. Όταν γυμναζόμαστε, το σώμα μας απελευθερώνει ενδορφίνες, οι οποίες είναι χημικές ουσίες στον εγκέφαλο που δρουν ως φυσικά παυσίπονα και ανεβάζουν τη διάθεση. Η τακτική σωματική δραστηριότητα, είτε πρόκειται για περπάτημα, χορό, ποδηλασία ή γιόγκα, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του στρες, του άγχους και της κατάθλιψης, ενώ προάγει τα συναισθήματα ευτυχίας και χαράς. Η άσκηση προσφέρει επίσης ένα διάλειμμα από τις καθημερινές ανησυχίες και μας δίνει μια αίσθηση ολοκλήρωσης, η οποία μπορεί να είναι ιδιαίτερα δυναμωτική σε δύσκολες στιγμές.
7. Αφήστε την τελειομανία
Η τελειομανία αποτελεί συχνά εμπόδιο για τη χαρά. Όταν κρατάμε τον εαυτό μας σε μη ρεαλιστικά πρότυπα, είναι πιο πιθανό να βιώσουμε απογοήτευση, δυσαρέσκεια και εξουθένωση. Η αποδέσμευση από την ανάγκη να είμαστε τέλειοι μας επιτρέπει να αγκαλιάσουμε τη ζωή με μια αίσθηση περιέργειας. Μας ενθαρρύνει να παίρνουμε ρίσκα, να κάνουμε λάθη και να μαθαίνουμε από αυτά χωρίς το φόβο της κρίσης. Αυτή η αλλαγή νοοτροπίας μπορεί να μας ανοίξει σε νέες εμπειρίες, ευκαιρίες και στιγμές χαράς που διαφορετικά μπορεί να είχαμε παραβλέψει.
Η χαρά λοιπόν δεν έχει να κάνει με την άρνηση των δυσκολιών που αντιμετωπίζουμε, αλλά με την επιλογή να βλέπουμε την ομορφιά, το φως και τις δυνατότητες που εξακολουθούν να υπάρχουν μέσα σε αυτές. Δημιουργώντας χώρο για τη χαρά, θρέφουμε την ψυχή μας και ενισχύουμε την ανθεκτικότητά μας, επιτρέποντάς μας να περιηγηθούμε στα σκαμπανεβάσματα της ζωής με χάρη και μια χαρούμενη καρδιά. Άλλωστε, όπως λέει και η Eland Eva στο βιβλίο της “Όλοι μας χρειαζόμαστε την χαρά στην ζωή μας και ακόμα και αν αυτή μοιάζει ορισμένες φορές τόσο δυσεύρετη, πάντοτε μπορεί να βρεθεί”. Μαντέψτε που; (Μέσα μας).
Φωτογραφίες: Getty Images / Ideal Image