Με μία λαμπρή καριέρα στη «Μέκκα» των αισθητικών επεμβάσεων, το Beverly Hills, ο πλαστικός χειρουργός Dr. Τζον Αναστασάτος αναλύει τις εξελίξεις για τις επεμβάσεις στο ανδρικό πρόσωπο.

Ενας από τους 10 καλύτερους πλαστικούς χειρουργούς στον κόσμο είναι Ελληνας, σύμφωνα με το luxeinsider.com. Στο ιατρείο του Dr. John Anastasatos στο Beverly Hills εδώ και 17 χρόνια μπαινοβγαίνουν οι σταρ του σινεμά και οι VIP όλου του κόσμου, όμως o ίδιος πάντα προστατεύει τη μυστικότητά τους. Τα τελευταία χρόνια απέκτησε ένα δεύτερο ιατρείο, αυτή τη φορά στην Κηφισιά, και η φιλοδοξία του είναι να χειρουργεί και στην Ελλάδα ώστε να γίνει η χώρα μας πόλος έλξης του παγκόσμιου τζετ-σετ που αναζητά την αρτιότητα στις αισθητικές επεμβάσεις.

Ενδιαφέρονται οι άνδρες να κάνουν αλλαγές στην εμφάνισή τους;
Οι άνδρες σε όλο τον κόσμο, και στο Λος Αντζελες και στην Αθήνα, κάνουν αισθητικές επεμβάσεις. Η διαφορά είναι στην συχνότητα. Στην Αμερική είναι πολύ συνηθισμένο ένα λίφτινγκ ή μία βλεφαροπλαστική σε έναν κύριο, στην Ελλάδα όμως είναι πιο σπάνιο. Οι άνδρες θέλουν όσο και οι γυναίκες να δείχνουν πιο νέοι και πιο όμορφοι. Μάλιστα για τους άνδρες είναι πλέον και απαραίτητο για την καριέρα τους. Οσο μεγαλώνουν έχουν την ανάγκη να νιώθουν ανταγωνιστικοί με τους ανθρώπους που συναλλάσσονται και που ίσως είναι νεότεροι. Αν κάποιος χάσει τη δουλειά του στα 55 του, είναι αντικειμενικά δύσκολο να ξαναμπεί στον επαγγελματικό στίβο. Θα ζητήσει τη βοήθεια των αισθητικών επεμβάσεων για να βελτιώσει την εικόνα του. Αρα η πλαστική χειρουργική δεν είναι μόνο θέμα ματαιοδοξίας αλλά και μία ανάγκη της εποχής μας. Στην Ελλάδα ωστόσο ο άνδρας δεν κρίνεται τόσο πολύ από την εμφάνιση όσο στην Αμερική.

Σαγόνι, βλέφαρα, λίφτινγκ: Οι πλαστικές επεμβάσεις που κάνουν οι άνδρες σε Αθήνα και Λος Αντζελες

Ποιες είναι οι best-seller επεμβάσεις στο ανδρικό πρόσωπο;
Οπωσδήποτε τα ενέσιμα, δηλαδή το μπότοξ και το υαλουρονικό οξύ. Είναι πολύ δημοφιλή γιατί δίνουν εντυπωσιακά αποτελέσματα μέσα σε λίγα λεπτά. Συχνή επέμβαση είναι η βλεφαροπλαστική στο άνω και κάτω βλέφαρο, ανάλογα με το πρόβλημα. Στο άνω βλέφαρο διορθώνει τη χαλάρωση και την πτώση, στο κάτω βλέφαρο αφαιρεί τις σακούλες. Η λιποαναρρόφηση στο προγούλι που διορθώνει το διπλοσάγωνο και συγχρόνως κάνει και σύσφιξη είναι μία επέμβαση που τους αρέσει γιατί το αποτέλεσμα είναι θεαματικό. Για τους πιο αποφασισμένους υπάρχουν τα facelifts.

Είναι διαφορετικά τα ενέσιμα για τους άνδρες σε σύγκριση με τις γυναίκες;
Ναι, γιατί υπάρχουν στοιχεία αρρενωπότητας που θέλουμε να τονίσουμε. Οταν κάνουμε μπότοξ δεν θέλουμε να εξαφανίσουμε εντελώς την έκφραση και να κάνουμε το δέρμα να δείχνει ατσαλάκωτο. Στοχεύουμε κυρίως στις κάθετες ρυτίδες, όπως στο μεσόφρυο, και διαφυλάσσουμε τις οριζόντιες για να αφήσουμε τη γοητεία στο πρόσωπο. Το υαλουρονικό οξύ για την αύξηση των ζυγωματικών τοποθετείται πιο κοντά στα αφτιά απ’ ότι στις γυναίκες. Εχει πολύ μεγάλη σημασία το ποιος κάνει τις ενέσεις. Τα αυξητικά υλικά με τη λάθος χρήση μπορούν να παραμορφώσουν ένα πρόσωπο πολύ περισσότερο απ’ ότι ένα λίφτινγκ. Εγώ προσωπικά απολαμβάνω να τα εφαρμόζω γιατί πιστεύω ότι εκτός από ιατρική πράξη είναι και μια μορφή τέχνης.

Ποια είναι η καλύτερη λύση για την περιοχή γύρω από τα μάτια;
Για τις ρυτίδες στο «πόδι της χήνας» (εξωτερική γωνία των ματιών) ενδείκνυται το μπότοξ που μπορεί να δράσει τόσο προληπτικά όσο και διορθωτικά στις ρυτίδες με αποτέλεσμα που διαρκεί από 4 έως 6 μήνες. Οι ενέσεις γίνονται στο ιατρείο και η δράση του αρχίζει να φαίνεται μετά από 10 μέρες. Για τη χαλάρωση στο άνω βλέφαρο και τις σακούλες στο κάτω η μόνη λύση είναι η βλεφαροπλαστική. Πρόκειται για την επέμβαση όπου αφαιρείται η περίσσια του δέρματος και γίνονται ράμματα. Μπορεί να διενεργηθεί με τοπική ή με γενική αναισθησία, πάντα σε οργανωμένο χειρουργείο. Δεν χρειάζεται νοσηλεία. Ο ασθενής μπορεί την επόμενη μέρα να κυκλοφορήσει, αρκεί να φοράει γυαλιά ηλίου. Τα ράμματα αφαιρούνται μετά από μία εβδομάδα και το αποτέλεσμα είναι τέλειο μετά από έναν μήνα.

Ακούμε για deep plane ή για smas facelift. Πώς επιλέγουμε το λίφτινγκ που θα κάνουμε;
Δεν υπάρχει ένα λίφτινγκ για όλα τα πρόσωπα. Ιδανικό είναι εκείνο που θα επιλεγεί ανάλογα με τις ανάγκες του συγκεκριμένου ανθρώπου. Υπάρχουν πολλές τεχνικές, δεν είναι απλές, χρειάζονται εμπειρία για να εφαρμοστούν μ’ επιτυχία. Οπως ένας στρατηγός διαλέγει πώς θα δώσει μία μάχη, έτσι και η επιλογή της τεχνικής facelift είναι ζήτημα decision making. Εξαρτάται από την κρίση του χειρουργού και από τα θέλω του ασθενή. Οι στόχοι μας πάντα σ’ ένα ανδρικό πρόσωπο είναι να έχουμε τονισμένο πηγούνι, να διορθώσουμε το διπλοσάγονο, να τονίσουμε τα ζυγωματικά. Το ζητούμενο είναι να επαναφέρουμε τις δομές κάτω από το δέρμα στα σημεία που έχουν υποχωρήσει και γι’ αυτό πρέπει να καταλήξουμε στη σωστή τεχνική που θα απαντήσει σε όλες τις ανάγκες. Οι περισσότερες μέθοδοι μπορούν να εφαρμοστούν και με τοπική αναισθησία.

Με ποια επέμβαση μπορεί να διορθωθεί το διπλοσάγωνο;
Κάνουμε τοπικά λιποαναρρόφηση η οποία συγχρόνως επιτυγχάνει και σύσφιξη. Το δέρμα στην περιοχή του λαιμού είναι πιο ελαστικό από άλλα σημεία του σώματος γι’ αυτό μετά την λιποαναρρόφηση μπορεί να επανέλθει. Μάλιστα συνδυάζω την επέμβαση με λιποαναρρόφηση και πάνω από τη γραμμή της κάτω γνάθου, στοχεύοντας στο κάτω μέρος του προσώπου. Ετσι γίνεται πιο έντονο το περίγραμμα και φεύγει το βάρος από το προγούλι. Η επέμβαση γίνεται στο νοσοκομείο, χωρίς νοσηλεία. Την πρώτη εβδομάδα υπάρχει έντονο πρήξιμο όμως μετά από δύο εβδομάδες η εικόνα είναι βελτιωμένη.

Μπορεί να διορθωθεί το διπλοσάγωνο με νήματα που τοποθετούνται στο ιατρείο;
Οχι. Κατηγορηματικά όχι. Σκεφτείτε το λογικά. Πρέπει να αφαιρεθεί το λίπος για να εξαφανιστεί το πρόβλημα. Επιπλέον, δεν υπάρχει λογική στην ανάρτηση των νημάτων. Από πού θ’ αναρτηθούν; Από την ήδη χαλαρωμένη επιδερμίδα;

Για τον λαιμό που υποφέρει από χαλάρωση;
Σε αυτήν την περίπτωση κάνουμε πάλι λιποαναρρόφηση για να εκμεταλλευτούμε τη συσφικτική της δράση όμως μπορούμε να προσθέσουμε την εφαρμογή μίας συσκευής για επιπλέον σύσφιξη. Εχουμε στη διάθεσή μας την τεχνολογία με ραδιοσυχνότητες ή με J-plasma η οποία χρησιμοποιεί ένα εργαλείο που εισάγεται κάτω από το δέρμα και διοχετεύει θερμότητα. Σε αυτή τη θερμοκρασία το δέρμα αντιδρά με σύσφιξη. Αν, ωστόσο, η περίσσεια του δέρματος είναι μεγάλη, αφαιρείται με neck lift. Αυτή όμως η επέμβαση είναι πιο εκτεταμένη και επίπονη από το λίφτινγκ και πρέπει να επιλέγεται κατόπιν σοβαρής σκέψης.

Σαγόνι, βλέφαρα, λίφτινγκ: Οι πλαστικές επεμβάσεις που κάνουν οι άνδρες σε Αθήνα και Λος Αντζελες
Ο Dr. John Anastasatos